Osassa GeForce-vuodoista on mainittu GDDR6X-muistit, joiden olemassaolo on salattu onnistuneesti normaalia pidempään.

NVIDIAn tuleviin Ampere-arkkitehtuuriin perustuvien näytönohjainten teknisistä yksityiskohdista on ollut erilaisia väitettyjä vuotoja ja muita huhuja jo pitkään. Iso osa niistä on sivuutettu muun muassa väitettyjen muistien vuoksi; GDDR6X-muistin olemassaolo näin lähellä julkaisua, ilman, että JEDEC tai muistivalmistaja olisi asiasta missään maininnut, vaikutti erittäin epätodennäköiseltä.

Nyt VideoCardz on kuitenkin löytänyt Micronin verkkosivuilta dokumentin, jossa varmistetaan GDDR6X-muistien olevan totta. Yhtiön ultranopeita muisteja käsittelevässä dokumentissa kerrotaan yhtiön kehittäneen uudet GDDR6X-muistit tiiviissä yhteistyössä NVIDIAn kanssa nimenomaan Ampere-sukupolven näytönohjaimille.

Muistien kerrotaan toimivan 21 Gbps:n nopeudella, mikä 384-bittisellä muistiväylällä tarkoittaisi yli yhden teratavun sekunnissa muistikaistaa. Toistaiseksi tuotannossa olevat muistit tarjoavat 8 Gb:n kapasiteetin, mutta tulevaisuudessa yhtiö aikoo tarjota myös 16 Gb:n muistimoduuleita ensi vuoden aikana. GDDR6X-muistien on tarkoitus venyä parhaimmillaan 24 Gbps:n nopeudelle. GDDR6X on myös hieman energiatehokkaampaa kuin nykyiset GDDR6-muistit.

Samassa dokumentissa Micron myös vahvistaa ainakin alustavasti nimen RTX 3090 olevan oikeaa. Yhtiön mukaan siinä tulisi olemaan käytössä 12 kappaletta 19 – 21 Gbps:n nopeudella toimivia muisteja. Käytännössä se tarkoittaa 12 gigatavun muistia ja 912 – 1008 Gt/s:n muistikaistaa. Aiemmin tänään uutisoitu piirilevyvuoto kuitenkin vihjaa, että RTX 3090:ssä olisi lopulta käytössä vain 11 muistisirua, mikä tiputtaisi muistin 11 gigatavuun ja muistikaistan 836 – 925 Gt/s:ssa. Ns. Clamshell-tilassa muistimäärä voidaan kaksinkertaistaa, mutta tällöin kukin muistisiru jakaa muistiväylänsä toisen sirun kanssa eikä kokonaiskaista muutu.

Micron ei ole julkaissut GDDR6X-muisteja vielä virallisesti, vaan oletettavasti se tehdään yhdessä NVIDIAn kanssa GeForce-julkaisutilaisuudessa. Dokumentti asiasta löytyy kuitenkin tälläkin hetkellä yhtiön verkkosivuilta PDF-muodossa. Micronilta on löytynyt myös GDDR6X:n teknistä toteutusta läpikäyvä PDF-dokumentti.

Päivitys:

Yliviivattuun osuuteen viitaten, vaikka vuotaneessa piirilevykuvassa on näkyvissä 11 sirua, on piirilevyn alareunassa tiettävästi yksi piiri mikä on jäänyt peittoon kuvasta.

Lähde: VideoCardz

This site uses XenWord.
;