SoftBankin tiedetään etsivän parhaillaan ostajaa Arm Holdingsille, mutta olevan myös avoin yhtiön viemiselle pörssiin.

Japanilaisjätti SoftBank osti brittiläisen Arm Holdingsin vuonna 2016 reilun 31 miljardin dollarin hintaan. Yhtiö on jo vähentänyt omistustaan ainakin osiin Armista ja sen kerrotaankin nyt etsivän sille täysin uutta omistajaa.

Huhuissa muun muassa Applen ja NVIDIAn on kerrottu olevan mahdollisesti kiinnostuneita Arm Holdingsin ostosta, mutta mitään konkreettista asian tiimoilta ei ole kuultu. Nyt Bloomberg kuitenkin kertoo omiin lähteisiinsä perustuen SoftBankin ja NVIDIAn neuvotteluiden kaupoista olevan jo pitkällä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita vielä, että ne tulisivat päättymään kauppasopimukseen.

NVIDIAn näkökulmasta kaupalle olisi useitakin perusteita. Yhtiö käyttää sekä Armin kehittämiä ytimiä että suunnittelee itse ARM-arkkitehtuuriin perustuvia ytimiä, joita se käyttää Tegra-linjan siruissa. Alun perin mobiilijärjestelmäpiireinä aloittaneet Tegrat ovat sittemmin hylänneet mobiilimarkkinat ja keskittyvät nykyään ensisijaisesti autojen alati kehittyvän tekoälyn tarpeisiin.

Lisäksi NVIDIA on joutumassa aiempaa ahtaammalle datakeskusmarkkinoilla, joilla sekä AMD että Intel pystyvät jatkossa tarjoamaan yhden katon alta koko paketin. NVIDIAlla ei ole tällä hetkellä omaa palvelinkäyttöön suunnattua prosessoria ja vaikka sellaisen voisi kehittää myös Armin nykyisellä lisenointimallilla, olisi yhtiöllä yrityskauppojen myötä vapaammat kädet suunnitella koko ARM-arkkitehtuuria haluamaansa suuntaan.

Mikäli SoftBank ei löydä sopivaa tarjousta tekevää ostajaa Armille, sen kerrotaan harkitsevan yhtiön viemistä pörssiin. New Street Researchin analyytikoiden mukaan yhtiön arvo saattaisi olla vapailla osakemarkkinoilla ensi vuonna noin 44 miljardia dollaria ja nousevan mahdollisesti jopa 68 miljardiin vuoteen 2025 mennessä.

Lähde: Bloomberg

This site uses XenWord.
;