PCI Express 5.0 tulee nostamaan standardin siirtonopeuden maksimissaan 128 gigatavuun sekunnissa.

PCI-, PCI-X ja PCI Express -standardeja hallinnoiva PCI-SIG eli Peripheral Component Interconnect Special Interest Group on julkaissut tulevan PCI Express 5.0 -standardin 0.3-version jäsenyritystensä kommentoitavaksi. PCI Express on muotoutunut elämänsä aikana yleiskäyttöisimmäksi väyläksi nykytietokoneissa. Väylään kytketään esimerkiksi näytönohjaimia, äänikortteja ja SSD-asemia.

Nykyiset prosessorit, emolevyt ja erilaiset lisäkortit tukevat PCI Express 3.0 -standardia. Sen seuraaja, PCI Express 4.0:n virallisen julkaisun odotetaan tapahtuvan vielä tämän vuoden aikana. Huolimatta PCIe 4.0:n keskeneräisyydestä, PCI-SIG on esitellyt nyt ensimmäisen vedoksen tulevasta PCI Express 5.0 -standardista ja kertonut samalla kiihdyttävänsä sen kehitystä alkuperäisestä aikataulusta.

PCI-SIG:n tiedotteen mukaan PCIe 4.0 -standardi tuo mukanaan lukuisia oleellisia uudistuksia standardin rakenteeseen, mikä mahdollistaa myöhempien versioiden kehityksen nopeuttamisen. PCI Express 5.0:n merkittävin uudistus on siirtonopeuksien nostaminen 32 miljardiin siirto-operaatioon sekunnissa (32 GT/s, GigaTransfers per second). Käytännössä PCIe 5.0 kykenee tarjoamaan siirtokapasiteettia maksimissaan 128 gigatavua sekunnissa. Verrokiksi tulevan PCIe 4.0 -standardin maksiminopeus tulee olemaan 64 gigatavua sekunnissa.

PCI Express 4.0 -standardin julkaisun odotetaan tapahtuvan tämän vuoden aikana. Sen 0.9-version katselmusaika kommentointi ja muutosehdotusmahdollisuuksineen päättyy 7. elokuuta, jonka jälkeen PCI-SIG valmistelee lopullisen version julkaisua. PCIe 5.0:n julkaisuaikataulu on vielä täysin avoin. PCI-SIG tyytyy vain toteamaan sen olevan nopeutettu aiempaan nähden.

This site uses XenWord.
;