Qualcomm lupaa uuden tietokoneisiin suunnitellun järjestelmäpiirin tarjoavan 7 watin TDP:llä kaksinkertaista suorituskykyä kilpailijoihin nähden ja mahdollistavan usean päivän akkukeston.

Qualcomm on esitellyt Snapdragon Technology Summit -tapahtumassaan odotetusti Snapdragon 855 -mobiilialustan. Kenties hieman yllättäen se ei jäänyt teknologiatapahtuman ainoaksi uudeksi alustaksi, vaan yhtiö julkaisi myös uuden Snapdragon 8cx -laskenta-alustan tietokoneisiin.

Snapdragon 8cx -laskenta-alustan sydämenä sykkii samaa nimeä kantava järjestelmäpiiri. Se on varustettu yhteensä kahdeksalla Kryo 495 -prosessoriytimellä, joista neljä on Gold-mallin Cortex-A76-johdannaisia ja neljä Silver-mallin Cortex-A55-johdannaisia. Prosessoriytimien kellotaajuuksia ei paljastettu, mutta Qualcomm mainosti niiden käytössä olevan yhteensä 10 Mt L2-välimuistia.

Prosessoripuolen tukena on Adreno 680 -grafiikkaohjain. DirectX 12 -rajapintaa tukevaan grafiikkaohjaimeen uhrattujen transistorien määrä on tuplattu edeltävään Snapdragon 850:een ja siihen voi kytkeä esimerkiksi kaksi 4K-resoluution HDR-näyttöä. Muistikaistaa järjestelmäpiirille tarjoilee 8-kanavainen, yhteensä 128-bittinen LPDDR4x-2133-muistiohjain. Tallennustilan puolelta ovat tuettuina NVMe-SSD-asemat sekä UFS 3.0.

Tekoälystä on vastuussa Hexagon 690 -DSP, mutta Qualcomm on ollut niukkasanainen myös sen ominaisuuksista. Järjestelmäpiiristä löytyy lisäksi kaksi 14-bittistä Spectra 390 ISP:tä (Image Signal Processor), Cat 20 -luokan Snapdragon X24 -4G LTE -modeemi ja WiFi 802.11a/b/g/n/ad/ac Wave 2 -tuki. Myös Bluetooth 5.0 on tuettuna.

Qualcommin mukaan sen uusi Compute -alusta tarjoaa tarkemmin määrittelemättömään kilpailijaan nähden kaksinkertaista suorituskykyä, kun kummankin TDP on asetettu 7 wattiin. Normaalisti alustan tehonkulutus on vain pieni murto-osa kilpailijoiden 15 watin alustoihin nähden. Alustan luvataankin tarjoavan kannettaviin usean päivän akkukeston.

Lähde: Qualcomm, Kuvat: Anshel Sag @ Twitter

This site uses XenWord.
;