Intelin piti alun perin tuoda 10 nanometrin prosessorit markkinoille jo vuonna 2016, mutta jatkuvien ongelmien vuoksi nykyinen aikataulu lupaa massatuotantoa uudella prosessilla vasta joskus ensi vuoden aikana. Nasdaqin sijoittajakonferenssissa yhtiö kuitenkin vakuuttaa, ettei ongelmilla ole ollut juurikaan vaikutusta tulevaan 7 nanometrin prosessiin.
Intelin insinöörijohtaja ja Technology, Systems Architecture and Client Groupin johtaja Venkata “Murthy” Renduchintala on kertonut sijoittajakonferenssin yhteydessä, että yhtiö tulee aloittamaan 10 nanometrin tuotannon ensi vuoden huhtikuussa ja sen saavan tuotteita markkinoille viimeistään ensi vuoden joulukaudelle. Ensimmäisenä markkinoille saapuvat kuluttajatuotteet, joiden jälkeen vuorossa ovat Xeon Scalable -prosessorit ja muut tuotekategoriat.
Renduchintalan mukaan 10 nanometrin myöhästelyt eivät käytännössä ole vaikuttaneet 7 nanometrin prosessin kehitykseen, vaan kyse on erillisestä kehitysryhmästä ja -työstä. Oppia 10 nanometrin virheistä on kuitenkin otettu, minkä johdosta Intel on muuttanut tavoitteitaan transistoritiheyden, suorituskyvyn ja tehonkulutuksen suhteen.
Intelin 7 nanometrin valmistusprosessi tulee hyödyntämään EUV- eli Extreme UltraViolet -litografiaa ja sen kerrotaan mahdollistavan jälleen noin kaksinkertaisen skaalauksen edeltävään prosessiin nähden. Näiden myötä Renduchintala uskoo yhtiön ottavan kiinni perinteisen Mooren Lain -oletuksia transistorimäärien kasvusta.
Lähde: SeekingAlpha
Taitaa kyseessä olla kylläkin Mooren laki eikä Murphyn laki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Intelillä on mennyt sen verran metsään tuon 10nm prosessin kanssa, että eikö se ala jo mennä Murphyn puolelle?
Päivän naurut. Kyllä noista kahdesta Murphyn laki taitaa olla se paremmin toiminut tuon Intelin 10nm kanssa. 😀
Jep, kyllä tässä kohtaa on osuvampaa puhua herra Murphysta.
Mutta tuskin tosiaan kannattaa paljoa odotella high end tuotteita vielä ensi vuonna tuolta.
Ja kun eihän sijoittajille voida suoraan tunnustaa, kuinka pahasti on oltu kusessa tämän mainospuheissa jo vuoden tuotannossa olleen prosessin kanssa, niin siihenkin on järkevää suhtautua varauksella että mitä sieltä oikeasti tulee ulos.
Oikeastaan en enää luottaisi paljoa mainospuheisiin näiden uusien prosessien aikatauluista.
Sen verran paljon niitä ongelmia ja viivästymisiä on vähätelty 14nm:stä lähtien, että Intelin on nyt ansaittava luottamus takaisin.
Anandtechin jutussa mainittiin, että Intelin kaupallinen 7nm julkaisu tapahtuisi neljä vuotta 10nm prosessin käyttöönoton jälkeen.
Jos siis ymmärrän oikein, tämä tarkoittaisi volyymituotannossa karkeasti vuotta Q3/2019 + 4 vuotta = vuoden 2023 loppu.
Eli hieman on vielä odottamista.
Jos tuosta 4 vuodesta toteutuu edes puolet ts Intel 7nm prosessorit markkinoilla 2021 tarkoitaa se sitä että jos AMD:n käyttämät Fondryt pystyy tuottaman tarpeeksi prosessoreja AMD:lle on täysin mahdollista että AMD:n osuus x86 markkinoilla ylittää 50% ennen kuin Intelin 7nm prosessorit on myynnissä.
Well…. 10nm piti olla 2016, joten 7nm tulee sitten 2020, Eli voi hyvinkin olla ajoissa. Mutta siihen on vielä reipas vuosi aikaa ennen kuin Intelin pitää sitten oikeasti puskea 7nm ulos, eikä pelkkiä puheita.
Kaikkihan riippuu siitä, kuinka tiheä 7nm oikeasti on ja millä menetelmillä ja millä materiaaleilla sitä tehdään.
Mille kellotaajuuksille 7nm voi yltää on sitten oikeasti se mielenkiintoisempi tieto. Uskoisin Intelin helposti kykenevän kehittämään kahta eri tekniikkaa ilman, että ne vaikuttavat toisiinsa juuri mitenkään. Pätäkkää firmalla kyllä on. Sen näki jo silloin kun pieleen menneen Pena nelosen jälkeen uusi sukupolvi pisti koko homman uusiksi. Eli Intelillä on resursseja kyllä saada 7nm 2020. Mutta silloin 10nm olisi kyllä yksi Intelin lyhytikäisimmistä prosesseista…
7nm on ollut Intelillä käytössä jo pitkän aikaa. Ainoa ettei sieltä tule kuin sutta ja sekuntaa, joten myyntiin asti on päässyt yksi rampautettu dual-core mobiilipiiri.
Siis tarkoitat vissiinki 10nm?
Kyllä. Liikaa 7nm juttuja ja nopeasti vain kommentoi.
Tätä aihetta taitaa vaivata tuo Murphyn laki kun lukee noita kommentteja, ja kun ei ole toimitus vieläkään onnistunut korjaamaan tekstiään.
Oletko varmat että toimitus teki virheen, kun todennäköisempää on tarkoituksellinen kommentti Intelin osoittamasta kyvystä.
”Intelin mukaan 7 nanometrin prosessin kehitystyön takaa löytyy erillinen kehitysryhmä, jonka vuoksi 10 nanometrin myöhästelyt eivät ole päässeet vaikuttamaan sen aikatauluun merkittävästi.”
BS jos tuo pitäisi paikkansa niin Intel olisi todennut että 10nm kusi ja olisi nyt tuottamassa prosessoreja 7nm:llä tai vähintään käynnistämässä sitä 7nm volyymi tuotantoa ts myös 7nm on myöhääsä.
Toimituksen teksti antaa ymmärtää että Murphyn laki liittyy transistorimäärään, eikä mihinkään muuhun yleiseen, kuten esimerkiksi asioiden pieleen menemiseen. Ja tuolla jo aiemmin ehdotettiin Mooren lakia tekstiin. Mitenkä asia on @Kaotik ?
Mooren laki piti olla, kiireessä kirjoitettuna tuli virhe ja sen kyllä piti olla jo korjattu muun toimituksen toimesta, mutta näyttäisi siltä ettei ole päivitys mennyt läpi (tapahtuu silloin tällöin aina). Nyt pitäisi olla korjattu kuitenkin.
Murphyn laki vain kummittelee tässä uutisessa. 🙂
Se on taatusti noin tuhat kertaa helpompaa suunnitella arkkitehtuureita rinnakkain, kuin yrittää kehittää vielä kehittyneempää valmistusprosessia, silloin kun vähemmän kehittyneemmästäkään ei tule mitään.
Eikä Core 2:hta tehty mistään tyhjästä ilman vaadittavia edellisia kehitysaskeleita.
Intelin oman Tick Tock Tock (Tick) aikataulun mukaan jos 10nm oli 2016 ja jos 7nm on pysynyt aikataulussa se tulee 2016+3= 2019 mutta eipä vaikuta tulevan ts Intel valehtelee kun sanoo että 7nm on pysynyt aikataulussaan riipumatta 10nm myöhaästymisestä.
Anandtechiltä löytyi tällainen juttu:
Intel: EUV-Enabled 7nm Process Tech is on Track
For a number of times Intel said that it set too aggressive scaling/transistor density targets for its 10 nm fabrication process, which is why its development ran into problems. Intel’s 10 nm manufacturing tech relies exclusively on deep ultraviolet lithography (DUVL) with lasers operating on a 193 nm wavelength. To enable the fine feature sizes that Intel set out to achieve on 10 nm, the process had to make heavy usage of mutli-patterning. According to Intel, a problem of the process was precisely its heavy usage of multipatterning (quad-patterning to be more exact).
By contrast, Intel’s 7 nm production tech will use extreme ultraviolet lithography (EUVL) with laser wavelength of 13.5 nm for select layers, reducing use of multipatterning for certain metal layers and therefore simplifying production and shortening cycle times.
Minusta aika häkellyttävä ero käytettävissä laserin aallonpituuksissa.
Näin varmaan kävisi jossain vaiheessa jos intel lopettaisi nyt 10 ja 7nm tuotekehityksen ja/tai luopuisi omista tehtaista. Käsittääkseni Intelin oma 10nm valmistustekniikka on (koko) lähellä tsmc:n seiskaa joten näillä näkymin intelin tehtaissa tuotetut piirit on kokonsa puolesta samalla viivalla amd:n tilaamien 7nm tuotteiden kanssa.
Amd:n kasvuennusteet ei kuulu tämän uutisen aiheeseen mutta todettakoon kuitenkin että Amd on päässyt lähes 50% markkinaosuuteen viimeksi vuonna 2006, kymmenisen vuotta myöhemmin yrityksen cpu puoli oli olemassa vain sijoittajien ja fanipoikien ansiosta. Nykyisestä 20-30% osuudesta on hyvä jatkaa mutta jatkuva kasvu ja yli 50% markkinaosuus nykyisen kaltaisella tuotevalikoimalla ei kuulosta realistiselta.
Pörssille tehty lausunto, on helppo luvata jotain mille ei tarkkaa aikataulua.
Minä en sanonut fanipoika markkinoilla minä sanoin x86 markkinoila se käsittää kaiken palvelinvehkeistä embendetvehkeisiin saakka esim. tuolloin 2006 AMD:lla ei ollut tarjota kilpailukykyisiä tuotteita kaikilla sektoreilla nyt on ja toiseksi sen että onko Intelin 10nm TSMC 7nm vastaava ei ole koko kuva siihen liityy myös se millaisia prosessoreja valmistetaan Intel valmistaa vielä silloinkin näitä nykyisiä monoliittisiä jättiläisiä jotka AMD:n Epyc 2 syrjäyttää hyvin suurassa ossa palvelinmarkkoinoita eli tuo AMD:n 50+% markoinaosuus välillä 2018-2021 on täysin mahdollinen siksi kun nyt AMD:llä on tarjota täysin kilpailukykyisiä tuotteita joka ikiseen x86 käyttötarkoitukseen.
Eli käytännössä AMD:n markkinaosutta tulee todennäköisesti rajoittamaan TSMC:n tuotantokapasiteeti (TSMC ei varmaankaan halua syrjä toisia asiakkaita laittamalla AMD:n prosessorit etusijalle).
Olennaista on tuo että AMD pääsee nyt vahvasti palvelipuolelle (esim. kaikki isot pilvipelurit on jo ilmoittaneet Epyc 2 asennuksista).
Intel ei ole kertonut muistaakseni missään vaiheessa milloin 7nm:n oli tarkoitus tulla, joten et voi tehdä tuollaista olettamaa. Kannattaa nyt muistaa että se Intelin 7nm tulee olemaan aika tavalla pienempi kuin kilpailijoiden 7nm:t ja tulee hyödyntämään EUV:tä, mitä kilpailijat ovat tuomassa toisen sukupolven 7nm:ään vasta (mikä on edelleen isompi kuin Intelin 7nm)
"Toteutuu edes puolet"?! Eihän tuossa lauseessa ole mitään järkeä, luepas se mitä lainasit uusiksi. Mitä ko väitteeseen tulee, niin 4 vuotta tästä päivästä tai 10nm:n julkaisusta on vain AnandTechin arvailua
Yhden ennusteen mukaan 7nm Rome voisi saada 5 prosentin markkinaosuuden, jota en itse kutsuisi hyvin suureksi osuudeksi.
AMD 7nm EPYC Rome CPUs Expected To Gain 5% Server Market Share
Tuo on vain yksi arvaus. Kyllähän Itaniuminkin piti myydä 30 miljardilla 2001 loppuun mennessä :think:
Tuo riippuu ihan siitä millaista porukka tällä kertaa palvelinpuolella hankinnoista päättää. Rome tulee olemaan täysin ylivoimainen tuote eikä Intelillä ole mitään sitä vastaan laittaa. Palvelinpuolella on nähty mitä Intelin monopoli saa aikaan ja tuskin haluavat sitä uudelleen. Toivoa siis on.
Sama 5% veikaaja sanoo samassa jutussa myös "… Intel Still Trying Hard To Keep Rival x86 Server Market Share Under 15% …" eli se sanoo yhtäaikaa 5% ja että yli 15% on myös mahdollinen kun tämä toimitusveikkausautomaati veikkaa kaikkea 0-15+% väliltä kuinka luotettavana lähteenä pidät häntä.
Varsinkin kun Intel on toisessayhteydessä tainnut jo sanoa että yrittää pitää AMD:n markkianosuuden servereässä alle 30%:ssa ts Intel on jo tuplannut riskiarvion.
Onko Intelin 7nm-prosessista jonkunlaista uskottavaa speksiä jossain?
Ei taida vielä olla, mutta kunnes toisin osoitetaan, on epätodennäköistä että Intel yhtäkkiä nimeäisi lähes saman kokoisen selvästi pienemmäksi nanometreissä
Intelin täytyi heittää 7nm läppää koska Ryzen 3000 vuodot.. hehe
semiengineer sivustolla mielenkiintoinen kuva valmistuskustannuksista.
Siinä valossa ei elektroniikka tule halpenemaan.
Kyse siis yleisestä piiristä.
Foundries Prepare For Battle At 22nm
Intelin tuleva tekniikka on 10nm/7nm, eli 7nm on parannettua 10nm tekniikkaa.
Lähde?
"valmistuskustannuksista."
Linkkasit ilmeisesti väärän kuvan kun tuossa näkyvillä olevassa kuvassa on vain kehityskuluja ei valmistuskuluja.