Ryzen Threadripper on AMD:n maksimissaan 16-ytiminen ratkaisu HEDT-markkinoille.

AMD:n Ryzen Threadripper -prosessoreissa on yhteensä neljä piisirua, joista käytetään vain kahta. Yhtiön virallisen kannan mukaan syy neljään siruun olisi lämmönlevittäjän mekaanisesta epävakaudessa kahdella sirulla, mutta todellisuudessa kyse lienee vain valmistuksen helppoudesta, kun Threadripperit voivat hyödyntää Epyc-palvelinprosessoreiden tuotantolinjoja ja paketointeja.

Overclock3D:n mukaan Threadripperin kaksi käyttämätöntä sirua olisivat vain tyhjiä piinpalasia deaktivoitujen Zeppelin-sirujen sijasta. Tällä hetkellä ei ole varmuutta onko sivuston lähde väitteelle ollut AMD itse, vai onko kyse heidän omasta tulkinnastaan. Zeppelin-sirut ovat Ryzen-arkkitehtuurin perusta. Zeppelin-sirussa on kaksi CCX-kompleksia eli yhteensä kahdeksan Zen-prosessoriydintä, kaksi DDR4-muistikanavaa sekä 32 PCI Express -linjaa.

Maailman huippuylikellottajiin lukeutuva ja delidding-videoita YouTubeen kuvaava Roman ”der8auer” Hartung päätti selvittää totuuden Ryzen Threadripper -prosessoreiden siruista käyttäen itse kaupasta ostamaansa Threadripper 1950X -prosessorin jälleenmyyntiversiota. Jälleenmyyntiin tarkoitetun prosessorin käyttö varmistaa, ettei kyseessä voi olla vain Engineering Sample -versioiden erikoisuudesta tai muusta vastaavasta.

Pelkän deliddauksen lisäksi Hartung kuumensi prosessoria, kunnes sen sirujen kontaktit paketointiin sulivat ja piisirut voitiin irrottaa siitä yksitellen. Tämän jälkeen hän hioi siruja, kunnes piirien rakenteet tulivat näkyviin. Kenties odotetustikin väitteet tyhjistä piipalasista osoittautuivat hölynpölyksi ja kaikki neljä sirua ovat todellisuudessa Zeppelinejä, vaikka kaksi niistä onkin poistettu käytöstä.

AMD:n mukaan se käyttää Threadripper-prosessoreissa parasta viittä prosenttia Zeppelin-siruista. Hartungin videon varmistettua, että kaikki neljä sirua ovat kuitenkin Zeppelinejä, voidaan spekuloida että kaksi käyttämätöntä sirua olisivat pakan pohjimmaisia, kenties jopa täysin toimimattomia siruja, kun käytössä olevat kuuluisivat tuohon viiteen prosenttiin.

This site uses XenWord.
;