QLC-solut tuovat entistä suuremmat kapasiteetit SSD-asemiin, mutta samalla niiden nopeus ja kirjoituskestävyys tippuu verrattuna vähemmän bittejä kuhunkin soluun tallentaviin teknologioihin.

Flash-muistimarkkinoilla on ollut jo pidempään käytännössä kolme vaihtoehtoa: erittäin kalliit SLC-muistit, kalliit MLC-muistit tai jonkin verran edullisemmat TLC-muistit. SLC:ssä kuhunkin soluun tallennetaan yksi bitti, MLC:ssä kaksi ja TLC:ssä kolme.

Tänä vuonna markkinoille on saatu ensimmäiset QLC-muistit, joissa kuhunkin soluun tallennetaan neljä bittiä dataa. Mitä useampi bitti kuhunkin soluun tallennetaan, sitä hitaampaa se on ja sitä vähemmän solu kestää kirjoituskertoja. Vastapainoksi saadaan kuitenkin lisää kapasiteettia ja siten halvempia hintoja per gigatavu.

Myös Samsung on lähdössä QLC-muistien kelkkaan uusilla 860 QVO -SSD-asemillaan (Quality and Value Oriented). Ensimmäiset tiedot tulevista 860 QVO -asemista vuotivat nettiin useammalta eurooppalaiselta jälleenmyyjältä ja samalla saatiin myös ensimmäiset viitteet asemien tulevasta hintatasosta.

Italialaisen Epton mukaan 860 QVO -SSD-asemien perättäisluku- ja kirjoitusnopeudet ovat 550 ja 520 Mt/s. Satunnaisluku- ja -kirjoitusnopeuksiksi kerrotaan 96 000 ja 89 000 IOPSia sekä 7500 ja 42 000 IOPSia. Luvuille ei anneta sen tarkempia selityksiä, mutta ne saattavat liittyä asemien hyödyntämään TurboWrite-teknologiaan eli SLC-välimuistiin.

Tähän mennessä on varmistunut, että Samsung 860 QVO -SSD-asemat tulevat saataville ainakin yhden, kahden ja neljän teratavun kapasiteeteissa. Ennakkoon nettiin lipsahtaneiden hintojen mukaan teratavun malli maksaisi 117,50 euroa, kahden teratavaun 225,96 euroa ja neljän teratavun 451,93 euroa. Hinnat ovat ilmeisesti verottomia. Myyntiin SSD-asemien pitäisi saapua joulukuun aikana.

Asemien takuuajoista on vielä hieman epäselvyyksiä, sillä ranskalaisen SQP:n mukaan takuu olisi viisi vuotta, italialaisen Epton mukaan se olisi vain kaksi vuotta ja lopulta Samsungin oman dian mukaan kolme vuotta. Samsungin dia mainitsee myös 1440 teratavun kirjoituskestävyyden, mikä viitannee neljän teratavun malliin.

Lähteet: TechPowerUp, Epto, SQP

This site uses XenWord.
;