SiFiven suunnittelemat RISC-V-ytimet ovat herättäneet jopa x86-jätti Intelin lisensoimaan ne käyttöönsä tulevissa prosesoreissa.

Maailmalla tietokoneet ja puhelimet pyörivät pääasiassa Arm- ja x86-arkkitehtuureihin perustuvilla prosessoreilla. Viime vuosina avoin RISC-V on kuitenkin kehittänyt pöhinää ympärilleen etenkin SiFiven johdolla. Jopa x86-jätti Intel on tarttunut arkkitehtuuriin ja tulee tekemään SiFiven RISC-V-ytimiin perustuvia prosessoreita. Huhujen mukaan Intelin huhuttiin yrittäneen jopa ostaa SiFiven, mutta kaupat eivät ikinä realisoituneet.

Nyt SiFive on julkaissut uuden prosessorin, tai pikemminkin prosessori-IP:n integroitavaksi järjestelmäpiireihin. SiFiven uutuus tottelee nimeä Performance P650 ja se rakentuu parhaimmillaan 16 ytimestä. RISC-V-ydinten arkkitehtuuri perustuu vahvasti edeltävään P550-arkkitehtuuriin, mutta kasvattamalla käskyjaon leveyttä (instruction-issue width) ytimet ovat nyt 40 % nopeampia kellolta kellolle ja muiden arkkitehtuurin viilausten myötä käytännössä 50 % nopeampia.

Yhtiön arvioiden mukaan P650-ydin yltää yli 11 pisteeseen per GHz SPECInt2006-testissä, kun P550-ytimellä päästiin 8,65 pisteeseen per GHz. 16 ytimen voimin P650 sopii yhtiön mukaan nyt high-end luokan laskentatehtäviin ja tukee uutta RISC-V Hypervisor -laajennoksia virtualisointiin.

SiFiven mukaan se tulee aloittamaan Architecture Preview -esittelyt suurimmille asiakkailleen ensi vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana. Yleisesti lisensoitavaksi ytimet tulevat vuoden puolivälin tienoilla. Yhtiö tulee kertomaan lisää uusista Performance P650 -ytimistä vielä RISC-V Summit 2021 -tapahtumassa 6.-8. joulukuuta.

Lähde: SiFive, Tom’s Hardware

This site uses XenWord.
;