Intelin tulevat Coffee Lake -prosessorit sopivat samaan prosessorikantaan kuin Skylaket ja Kaby Laketkin, mutta vaativat tuekseen uuden Z370-emolevyn.

Intel julkaisee lokakuussa uudet maksimissaan 6-ytimiset Coffee Lake -prosessorit ja niitä tukevan Z370-piirisarjan. Uudet prosessorit käyttävät edelleen LGA1151-kantaa, mutta ne eivät ole yhteensopivia aiempien, samaa kantaa käyttävien Z170- ja Z270-emolevyjen kanssa.

Netissä on liikkunut aiemmin jo useita mainintoja epäyhteensopivuudesta eri LGA1151-prosessoreiden ja -emolevyjen kanssa, mutta nyt asiasta on saatu vihdoin myös testi. Hollantilainen Hardware.info testasi Z270- ja Z370-piirisarjoihin perustuvia emolevyjä sekä Kaby Lake- että Coffee Lake -prosessoreilla odotetuin tuloksin: Coffee Lake toimii vain Z370-piirisarjalla ja Kaby Lake pyörähtää käyntiin vain Z270-piirisarjalla. Kaby Lake toimii myös Z170-piirisarjalla, mutta sitä sukupolvea edustavaa emolevyä ei ollut testissä mukana.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että asiasta tietämätön kuluttaja voi kävellä kauppaan ja ostaa sieltä LGA1151-kantaisen prosessorin ja samalla kannalla varustetun emolevyn ilman että ne ovat keskenään yhteensopivia. Coffee Lake -prosessoreiden myyntipakkauksissa mainitaan vaatimus 300-sarjan piirisarjasta, joten sen suhteen kyse ei ole harhaanjohtamisesta vai muusta vastaavasta, mutta mikäli Z370-emolevyissä ei seiso kissan kokoisin kirjaimin, etteivät ne tue Skylake- ja Kaby Lake -prosessoreita, voi kuluttaja mennä helpolla vikaan. On edelleen mahdollista, että emolevyvalmistajat julkaisevat tuleville Z370-emolevyilleen yhteensopivuusongelmat kiertävät BIOS-versiot, mutta kaiken tähän mennessä julki tulleen mukaan sitä odotellessa ei kannata pidättää henkeä.

Ainakin allekirjoittaneen on vaikea ymmärtää, miksi Intel pitäytyi LGA1151-kannassa Coffee Lake -prosessoreiden kanssa, eikä esimerkiksi julkaissut uutta LGA1151 v2 -kantaa tai LGA1152-kantaa, joka estäisi kuluttajia erehtymästä yhteensopivuuden suhteen.

Lähde: Hardware.info

This site uses XenWord.
;