USB4 tulee olemaan taaksepäin yhteensopiva sekä Thunderbolt 3:n että nykyisten USB 2.0- ja 3.x -standardien kanssa.

Thunderbolt on USB Type-C -liitintä käyttävä teknologia, joka on ollut tähän asti Intelin yksinoikeus. Viime vuonna yhtiö kuitenkin kertoi, että teknologia tuotaisiin kaikkien saataville rojaltivapaana vuonna 2019. Nyt näistä suunnitelmista saatiin lisätietoa, kun USB Promoter Group esitteli USB4-standardin.

USB Promoter Groupin tänään esittelemä USB4-standardi tulee perustumaan Intelin Thunderbolt-protokollaan, jonka yhtiö on antanut ryhmittymän käyttöön ilmaiseksi. Thunderboltin lisäksi uusi USB-standardi tukee luonnollisesti aiempia USB 2.0- ja 3.2 -standardeja, joista jälkimmäinen sisältää myös nykyiset USB 3.1 Gen 1- (USB 3.0) ja Gen 2 -tuet, sekä Thunderbolt 3 -teknologiaa.

Siinä missä pian markkinoille saapuvan USB 3.2:n nopein variantti, Gen 2×2, tukee maksimissaan 20 Gbps:n tiedonsiirtonopeuksia, tukee USB4 Thunderbolt 3:n tapaan maksimissaan 40 Gbps:n nopeuksia. Uusi standardi tulee hyödyntämään yksinomaan USB Type-C -liitäntää ja se tulee toimimaan nykyisillä kaapeleilla, mutta 40 Gbps:n nopeudet taataan vain erikseen sertifioiduilla kaapeleilla. Yksi kaapeli sisältää kaksi kaistaa ja mahdollistaa esimerkiksi yhtäaikaisen data- ja kuvasignaalin samaa kaapelia pitkin.

USB Promoter Groupin mukaan USB4-standardin viimeistelyn parissa työskentelee tällä hetkellä yli 50 eri yritystä ja se uskoo saavansa julkaistua standardin lopullisen version vuoden puolivälin tienoilla.

Lähteet: USB (PDF), Intel

This site uses XenWord.
;