Io-techin ensimmäisessä kotelotestiartikkelissa paneudumme Fractal Designin marraskuussa julkaisemaan Define C -miditornikoteloon.
Ulkoisesti hyvin paljon pelkistettyjä Define R- ja Define S -sarjan koteloita muistuttava Define C tarjoaa sen, mitä monet tietokoneharrastajat ovat kaivanneet: nykymittapuulla kompaktin miditornikotelon.
Tutustumme tässä artikkelissa Define C:n rakenteeseen, ominaisuuksiin ja yksityiskohtiin sekä käymme läpi niihin liittyviä havaintoja. Lisäksi arvioimme kokoonpanon asennettavuuden helppoutta sekä kotelon yhteensopivuutta nestejäähdytyskomponenttien kanssa. Testiosissa suoritamme mittauksia meluun ja lämpötiloihin liittyen.
Rakentava palaute artikkelin rakenteeseen ja sisältöön liittyen on erittäin tervetullutta.
Lue artikkeli: Testissä Fractal Design Define C -miditornikotelo
Olen myös ollut ymmärtävinäni, että Asus on yksi ainoista valmistajista joiden nelipinniset liittimet ovat aitoja PWM-liittimiä, ainakin kalleimmissa malleissa. Muuta valmistajat eivät laita aitoa PWM-ohjausta kuin prossukannan vieressä olevaan liittimeen ja muut ovat jännitteellä ohjattuja.
Mikä sitten tietää sitä, että jos PWM-tuulettimen alue on jotain 300-2000 rpm, niin jännitesäädöllä se ei ole kuin jotain 1000-2000 rpm korkeintaan.
Ainakin Sabertooth Z87:ssa oli vain kaksi aitoa PWM:ää, muut nelipinniset olivat jännitesäätöisiä.
Toki kannattaa varmaan puhua nykyisistä emoista, se mitä oli ennen, niin sillä ei ole paljon merkitystä just nyt emoa ostettaessa. Minullekin oli tullut MSI:stä aikoinaan sellainen käsitys, että suunnilleen surkein valmistaja, mutta käsittääkseni se on nyt parantanut mainettaan reilusti. Kaiken lisäksi MSI:n emo on ollut mulle ainoa, mikä on hajonnut.
Edittiä: varmuuden vuoksi, Sabertooth on Asuksen emo ja MSI:n mainitseminen tässä ei liittynyt mitenkään PWM asiaan enkä tiedä mikä mahtaa olla MSI:n emojen tilanne PWM-liittimien suhteen.
Niinno, nykyaikaisuus on suhteellista, kun porukka painaa vieläkin menemään Sandyilla ja 1366 Xeoneilla, niin en tuota Z87-lautaa aivan muinaisena vielä pitäisi :smoke:
Pitääkin katsoa oman Z170 Pro Gamingin manuskaa että millaisia liittimiä ovat..
e: Aikanaan porukka piti Asrockia paskana halpisvalmistajana, kun itsellä taas pelkkiä hyviä kokemuksia S462-ajoista asti. MSI:tä kyllä kartan edelleen juurikin aikanaan hajonneesta emosta johtuvasta paskanmausta.
Mutta ei niitä taida kaupasta pahemmin saada, jos on uutta emoa hommaamassa.
Olen ymmärtänyt, että se siinä onkin ongelmana, kun eivät kerro missään teknisissä tiedoissa asiaa. Sen voi vain kokeilla tuulettimella, että säätyykö kuten PWM-alueella kuuluisi säätyä vai jääkö niin vajaaksi, että kyseessä on jännitesäätö.
Ei toki, mutta käytettynä Haswell-luokan serriä liikkuu jatkuvasti.
Asuksella manuskassa tosiaan ainakin lukee onko neljäs pinni PWM vai jännitesäätö. Näin ainakin tuossa Z87 Sabertoothissa.
Täältä löytyy ASUS Sabertooth Z97 Mark 1 ja siinä kaikki liittimet ovat aitoja PWM-liittimiä. Onhan tämäkin jo vanha malli mutta ei nyt ihan SER-jätettä.
Tosin jännitesäätö ei ole mikään huono asia. Nuo mun NZXT tuulettimet säätyy tosi alaskin ihan jännitteellä, tai menee kokonaan pois. PWM mallinen cpu tuuletin taas ei sitten mene kokonaan pois millään, tosin saattaa olla ihan Asuksen softasta kiinni. Eli en siis kaipaa PWM tuulettimia ollenkaan.
Aika nopeasti sitten muutos tullut, mulla ei Z87 Saberissa ollut kuin CPU_FAN ja CPU_OPT aitoja PWM:iä.
Yhdessä testissä puolestaan PWM tuuletin meni pois päältä, kun säätö laitettiin tarpeeksi alas. Sain sellaisen käsityksen, että se olisi aika yleinenkin ominaisuus.
Sitten taas teollisuuskäyttöön tarkoitetussa tuulettimessa logiikka meni ihan päinvastoin, eli jos pwm meni liian alas, niin tuuletin alkoi pyörimään täysillä. Mikä on ihan järkevää, jos tarkoituksena on jäähdyttää jotain tärkeää komponenttia ja jos säädössä epäillään olevan vikaa, niin varmuuden vuoksi jäähdytetään sitten täysillä. Jos ei pidä jäähdyttää täysillä, niin joku tulee korjaamaan tilanteen. Mieluummin ihmetellään täysillä pyörivää tuuletinta, kuin sulanutta komponenttia.
Eikö siitä ollut joku kakkamyrsky kun noita myytiin ihan PWM-ohjattavina eli ei ihme jos ovat fiksanneet? Joskus kun tota emoa ostelin niin tutkin asiaa ja manuaalissakin taisi olla maininta noista paikoista. BIOSissa pystyy kanssa säätämään onko kyseisessä liittimessä 3- vai 4-pinninen tuuletin eli ohjataanko jännitteellä vai "pulssilla".
Ahaa, tuo mennyt kokonaan ohi. Liekö sitten kiinnostuksen puute mulla syynä, kun usein noita kolmipinnisiä tullut ohjattua säätimellä, niin ei ole tullut kiinnitettyä juurikaan asiaan huomiota. 😀
–
Kiitos artikkelista! SSD-virtakaapeloinnit olisi voinut näyttää ihan kunnolla, eikä vain esteettisistä syistä kiinnittää reunimmaista. On nimittäin ainut paikka kotelossa, jossa huolestuttaa kaapeloinnin vaikeus, kun levyt onkin vierekkäin eikä päällekäin.
https://www.io-tech.fi/wp-content/uploads/2017/02/define-c-43.jpg
Itse asiassa SSD-levyjen virtakaapelit olivat kyllä yhdessä vaiheessa kiinni, mutta ne olivat unohtuneet kyseisestä kuvaustilanteesta. Kyseiset kaksi kaapelia eivät aiheuttaneet merkittävää lisävaivaa johdotusten tai kylkipaneelin sulkemisen suhteen.
Hieno artikkeli. Olisin itse odottanut että pienempi kotelo pärjäisi tuuletuksessa vähäsen paremmin koska ilmavirta osuisi komponentteihin lyhyemmältä etäisyydeltä eikä leviäisi niin isoon tilaan. Mutta referenssituulettimilla tilanne olikin päinvastainen.
"AMD ilmoittaa Radeon R9 285:n TDP-arvoksi (Typical Board Power) 190 wattia."
Pitikö tuossa lukea Thermal Design Power?
"Johtojen mahduttamisessa oikean kylkipaneelin taa ei havaittu mainittavia ongelmia, vaikka koteloon oli asennettuna kaksi 3,5 tuuman kiintolevyä ja kolme 2,5 tuuman SSD-asemaa."
Onko taa oikein kirjoitettu vai pitäisikö olla taakse? Kyllähän tuota taata käytetään mutta käykö se tämmöseen.
@yyri Kyllä mun mielestä on ihan oikein. Taa = taakse.
Se mikä minulle tulee tästä kotelosta päällimmäisenä mieleen on tämä.
Tämä kotelo on selvästi suunniteltu AIO (sekä CPU että GPU) vesijäähdytystä silmälläpitäen.
Mutta custom vesijäähyille ei olla juurikan rakennettu tukea koska pumpun ja varsinkan isomma vesisäiliön asennukseen ei ole mitään tukea eikä oikein tilaakaan vaikka ne sasikin jotenkin kiinni koteloon koska isompi vesisäiliö käytännössä vaatii lyhyemmän näytönohjaimen että sille olisi riittävästi tilaa.
Jos emolevyn tuuletin liitin on sellainen että emossa on ohjaus sen liitimen kautta ja jos tuulettimen liitin sopii siihen paikkaan (3pin tuuletin sopii emon 4pin paikkaan ja 4pin tuuletin sopii suurella todennäköisyydellä emon 3pin paikaan (jos sen 3pin liitimen vierssä on tilaa niin 4 pin tuletin sopii)) niin emo pystyy sitä tuulletinta ohjaamaan.
Tai no on kaksi poikkeusta
1 Jos tuulettimessa on vain kaksi johdinta (ts kierrosluku sensori puuttuu) jotkut emot ei sitä suostu ohjaamaan.
2 CPU tuuletnpaikka jossa on 4pin liitin ei välttämättä ohjaa 3pin tuuletinta mutta tässätapauksessa emolta käytännössä aina löytyy myös 3pin CPU tuuletin paikka joten tuulettimesta riippumatta löytyy CPU tuuletinpaikka mihin sen saa kiinni ja ohjauksen toimimaan.
Siinä pitäisi lukea TBP, sulkeissa oleva teksti on oikein.
Kyllä se on ihan oikein kirjoitettu ja kielikeskuksen hyväksymä muoto: Kielitoimiston sanakirja
Muutenkaan ei ole tarkoitus noudattaa io-techin teksteissä mitään ylijäykkää linjausta :geek:
Juu hyvä näin. Hyvä artikkeli kokonaisuudessaan!
Mitä se käytännössä tarkoittaa, jos haluaa etutuulettimista toisen puhaltavan kiintolevyihin vai onnistuuko se ollenkaan?
Tuollainen kotelo olisi hyvä, niin saisi vihdoin koneen pois tuolta pöydän alta pölyä imemästä hieman helpompaan paikkaa pöydälle.
Juttussa on riittävästi kuvia että sen kyllä näkee että mitä tarkoitetaan.
Huomiona etutuulettimiahan on kotelossa vakiona vain yksi, eli niitä on hankittava lisää, jos haluaa toisen puhaltamaan kiintolevyille. Kiintolevykehikon eteen saa kyllä asennettua tuulettimen, kunhan kotelon välipohjan etuosan luukku irrotetaan.
Mahtuukohan RTX 2070 Armor tähän koteloon. Suunnitellut sen ostamista niin mitä luulette mahtuuko näytönohjain koteloon irrottamatta etutuuletinta. RTX 2070 Armor mitta 309mm ja näytönohjaimen maximi oli 315mm tähön koteloon. Ajattelin vain miten kiinnitys onnistuu
Kotelosta kerrotaan "Graphics cards up to 315mm in length with front fans mounted", joten en näe tässä mitään ongelmaa.