Mustalle listalle asettamisen perusteena toimivat kytkökset Kiinan asevoimiin. Xiaomi on ehtinyt jo kieltämään kyseisten kytkösten olemassaolon.

Yhdysvalloissa Donald Trumpin hallinto on asettanut vielä viimeisinä päivinään uusia kiinalaisia yrityksiä mustalle listalle. Reuters uutisoi yhdeksän kiinalaisfirman joutuneen mustalle listalle syytettynä yhteyksistä Kiinan armeijaan. Yksi näistä yrityksistä oli Suomenkin älypuhelinmarkkinoilla nykyisin suhteellisen näkyvästi esillä oleva Xiaomi.

Vuonna 2019 mustalle listalle joutui kiinalainen Huawei, joka on sittemmin jäänyt länsimaisilla puhelinmarkkinoilla selvään ahdinkoon jouduttuaan luopumaan Googlen palveluista älypuhelimissa. Nyt mustalle listalle lisätty Xiaomi ei kuitenkaan ainakaan alustavasti ole yhtä suuressa pulassa, sillä rajoitukset estävät ainoastaan yhdysvaltalaisia sijoittamasta kiinalaisyritykseen muun kaupankäynnin Xiaomin ja yhdysvaltalaisyritysten välillä pysyessä sallittuna.

Xiaomi on julkaissut asian tiimoilta Twitterissä virallisen tiedotteen, jossa yritys kieltää olevansa Kiinan asevoimien omistama, ohjaama tai muutenkaan kytköksissä sen kanssa. Lisäksi Xiaomi kertoo, ettei se ole Kiinan kommunistisen puolueen yritys, kuten NDAA (National Defence Authorization Act for Fiscal Year 1999) määrittää. Lopuksi kiinalaisyritys ilmoittaa tekevänsä tarvittavat toimet puolustaakseen yhtiönsä ja osakkeenomistajiensa etuja.

Tällä hetkellä mustalle listalle joutuminen ei siis suoranaisesti vaikuta kuluttajiin, vaan kyseessä on investoijia rajoittava tekijä. io-techin toimitus seuraa asian etenemistä.

Lähteet: Reuters, Xiaomi

This site uses XenWord.
;