Näin suojaat tietojasi parhaalla tavalla!

Tämä artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Samsungin kanssa.

Kaikkia munia ei kannata laittaa samaan koriin. Kerromme tässä artikkelissa, miten ulkoinen SSD auttaa suojaamaan tärkeitä tiedostoja ja miten ne salataan.

Tietokoneen sisäinen tallennustila on täynnä, kamera on ehkä varmuuskopioitava, käynnissä saattaa olla useita virtuaalikäyttöjärjestelmiä, joiden ei halua vievän tilaa sisäiseltä tallennustilalta. Monesti ulkoinen tallennustila voi olla paras valinta tarpeisiin. Huolimatta siitä, mitä tallentaa, se on fiksuin ratkaisu sisäisen tallennustilan mennessä polvilleen – ei tarvita ruuvimeisseliä, vaan ainoastaan vapaan portin.

Tallennustilaopas osa 7 – artikkelin sisältö:

 • Koteloinnin sisällä – miten ulkoiset SSD-levyt ja kiintolevyt toimivat?
 • Suorituskyky – mekaniikka vai digitaaliset piirit
 • Salaus – näin suojaa tietojasi
 • Kestävyys – flash-muisti vs. mekaaniset osat
 • Eri tapoja tallentaa tietojasi – henkselit ja vyö

 

Mutta minkä vaihtoehdon valita? Ulkoisia kiintolevyjä on käytetty vuosien ajan ja se on pitkään ollut helppo tapa lisätä ylimääräisiä gigatavuja – tai nykyään teratavuja – kannettaviin tietokoneisiin tai pöytätietokoneisiin. Ulkoiset SSD:t puolestaan perustuvat samaan flash-muistitekniikkaan, mikä tekee SSD:stä nykypäivänä parhaan vaihtoehdon käyttöjärjestelmän asentamiseen. Tässä artikkelissa verrataan näitä kahta tekniikkaa ulkoisten asemien muodossa.

 

Koteloinnin sisällä – miten SSD:t ja kiintolevyt toimivat?

Ensimmäinen kiintolevy valmistettiin vuonna 1954, eivätkä kiintolevyjen toiminnan perusperiaatteet ole muuttuneet siitä lähtien. Nykypäivän versioita voidaan kuljettaa taskussa kuorma-autojen lavojen sijaan ja niissä on noin miljoona kertaa enemmän dataa, mutta sisäpuolella on edelleen pyörivä metallilevy, jota peittävät pienet, magneettiset sektorit, jotka edustavat ykkösiä ja nollia. Kiintolevyn nopeuteen ja tallennuskapasiteettiin voidaan vaikuttaa esimerkiksi pienentämällä magneettisektoreita tai lisäämällä metallilevyn pyörimisnopeutta. Itse asiassa magneettisektorit voidaan tehdä uskomattoman pieniksi nykypäivän tekniikalla ja sen vuoksi kiintolevyt ovat yleisesti ottaen edullisempi tallennustilan suhteen verrattuna SSD-levyihin. Erot eivät kuitenkaan enää ole niin kaukana toisistaan ja nykyään SSD on riittävän suuri kohtuullisella panostuksella vastaamaan suurimman osan ihmisten tarpeita.

Kannen alla: 3,5″ ulkoinen HDD vs. 2,5″ ulkoinen HDD vs. 2,5″ ulkoinen SSD

SSD siis käyttää flash-muistia (yleensä NAND-flash), joka on kiintolevyihin nähden täysin erilainen tallennustekniikka. NAND-flashissa on ns. floating gates -portteja, pieniä, tiiviisti pakattuja transistoripiirejä. Sähkövaraus tallennetaan edustamaan ykkösiä ja nollia, jotka säilyvät myös tietokoneen sammuttamisen jälkeen. NAND-flash ei sisällä liikkuvia osia, joka mahdollistaa ulkoisen aseman käyttötarkoitukseen himoittuja ominaisuuksia.

Moderneissa SSD-asemissa flash-muisti voidaan pinota useaan kerrokseen, jolloin niissä on enemmän tallennustilaa ja pidempi käyttöikä. Samsung T5 ja X5 käyttää koko 64-kerroksisia piirejä tarjoten jopa 2 Tt tallennustilaa (Samsung T5 250 Gt yllä olevassa kuvassa).

Jos haluat tutkia tarkemmin SSD-levyjen ja kiintolevyjen eroja, älä missaa oppaan ensimmäistä osaa:

 

Suorituskyky – mekaniikka vai digitaaliset piirit

Koko, melutaso, virrankulutus – SSD:t eroavat monin tavoin kiintolevyistä, mutta suorituskyvyn suhteen moderni flash-muisti loistaa kirkkaimmin. Kiintolevyaseman liikkuvat osat ovat merkittävä rajoitus tiedon lukemisen ja kirjoittamisen nopeudelle. Kiintolevyjen tallennustila jatkaa kasvamistaan, mutta luku- ja kirjoitusteho ei ole juurikaan muuttunut lähes kymmeneen vuoteen.

Suorituskyvyn kannalta ulkoinen SSD pelaa täysin eri sarjassa kuin yksikään sisäisistä kiintolevyistä. Thunderbolt-liitettävä Samsung SSD X5 tarjoaa lähempänä 10-kertaista suorituskykyä kuin sisäinen SATA-kiintolevy. Ulkoinen kiintolevy, joka on samassa 2,5-tuumaisessa koossa kuin ulkoinen SSD, on sen mekaanisen pyörimisnopeuden rajoittama, eikä se voi hyödyntää uusimpien ulkoisten rajapintojen, kuten USB 3.0:n tai uudemman koko kaistanleveyttä.

Flash-muisti on puolestaan jatkuvasti kasvanut ulos kengistään, kun NAND-flash-tekniikka on kehittynyt. Nopeammilla liitännöillä, kuten USB 3.1 ja Thunderbolt, ulkoisilla SSD-levyillä on monta kertaa suurempi luku- ja kirjoitusnopeus kuin parhaimmillakin kannettavilla kiintolevyillä. Kun otetaan huomioon reagointiaika – miten kauan täytyy odottaa, kun yksikkö lukee tai kirjoittaa pyydettyjä tietoja – on sama kuin vertailisi nopeudeltaan kottikärryjä ja Lamborghinia. Nopeimmat ulkoiset SSD:t moderneilla liitännöillä, kuten Thunderboltilla, voivat olla jopa nopeampia kuin monet sisäiset SSD-levyt. Siksi voi myös olla hyvä tarkistaa tietokoneen USB- ja Thunderbolt-porttien tukemat siirtonopeudet nähdäkseen mikä ulkoinen tallennuslaite sopii parhaiten juuri oman tietokoneen kanssa.

Näin helppoa on aktivoida käyttöön 256-bittinen AES-salaus Samsung Portable SSD -laitteella:

 1. Asenna ohjelmistot asemalta (lataa Samsungin verkkosivuilta, jos tarvitset uuden version)
 2. Asenna (Mac-käyttäjiä pyydetään sallimaan sovelluksen pääsy järjestelmäasetuksissa)
 3. Käynnistä SamsungPortableSSD-sovellus
 4. Tarkista, onko SSD:lle päivityksiä ennen suojauksen käyttöönottoa (ei voi päivittää salauksen ollessa käytössä)
 5. Aktivoi Security Mode. Muista tallentaa salasanasi huolellisesti. Samsung ei voi auttaa tietojen palauttamisessa, jos unohdat salasanasi.
 6. Kun liität aseman seuraavan kerran, sinua pyydetään antamaan salasanasi.

 

Kätevä ja äänetön

Koska SSD ei käytä pyörivää levyä, se ei myöskään tarvitse moottoria. Sitä ei myöskään tarvitse täyttää kaasulla kitkan vähentämiseksi. Kaikki SSD-komponentit ovat kutistuneet vähitellen ja teknisen kehityksen myötä sisäiset SSD-levyt käyttävät nyt kompaktia M.2-muotoa, joten osa niistä mahtuu jopa taskuun.

Ilman pyörivää levyä SSD voidaan toteuttaa erittäin pienessä ja solakassa koossa. Samsung T5 on mitoiltaan vain 74 x 57,3 x 10,5 mm ja painaa 51 grammaa– noin puolet siitä mitä pelikorttipakka. Type-C-USB-kaapelilla varustettu laite voidaan liittää kaikenlaisiin isäntälaitteisiin tietokoneesta älypuhelimiin ja videokameroihin.

Ilman moottoreita, lukuvarsia ja levyjä mikään ei aiheuta häiritsevää värähtelyä ulkoisessa SSD:ssa. Siksi ne ovat myös täysin hiljaisia jopa kuormitettuina.

 

Pelikirjasto laukussa

Erityisesti kannettavassa tietokoneessa pelikirjasto voi nopeasti imeä loppuun sisäisen tallennustilan, usein kymmeniä gigatavuja kerrallaan. Tällöin voi olla kätevää siirtää koko pelikirjasto tai osa siitä ulkoiseen tallennuslaitteeseen. Esimerkiksi Steamissa voit luoda ylimääräisen pelikirjaston ulkoiselle SSD:lle ja käyttää lisäksi sitä useissa tietokoneissa ilman, että sinun tarvitsee ladata pelejä joka kerta uudelleen.

 

Turvallinen ja kestävä

Mekaaniset kiintolevyt ovat tunnetusti herkkiä iskuille ja tärinälle – syynä tähän ovat liikkuvat osat. Lukuvarsi voi pudota paikaltaan, moottori voi vaurioitua ja kiekko voi naarmuuntua tai demagnetoitua. Pöytätietokoneessa kiintolevy on suhteellisen turvallinen, mutta ulkoinen versio altistuu vaaroille päivittäin, kun se otetaan mukaan laukkuun. Nykyaikaiset kiintolevyt ovat parantuneet ja ne kestävät pieniä kolhuja, mutta jos pudotat ulkoisen kiintolevyn pöydän korkeudelta, on vaarana, että käytit sitä juuri viimeisen kerran.

Metallikuorien ja flash-muistin yhdistelmä tekee Samsung T5:sta ja X5:sta erittäin kestäviä vaihtoehtoja. Molemmat voidaan pudottaa kahden metrin korkeudesta*. Niillä on kolmen vuoden rajoitettu takuu. Lisäksi tietosi on helppo salata ja suojata salasanalla, mikä on tärkeää siltä varalta, että laite joutuu vääriin käsiin. (* Pudotustesti suoritettiin kontrolloiduissa olosuhteissa.)

Jokainen, joka pudottaa ulkoisen SSD:n lattialle, voi olla huolissaan kuoren naarmuista tai pahimmassa tapauksessa vaurioituneesta liitännästä, mutta yleensä flash-muistin tappamiseen tarvitaan hieman enemmän. Ilman liikkuvia ja pyöriviä osia piirin vaurioitumiseen tarvitaan huomattavasti enemmän voimaa. NAND-muistitikun loukkuun jäävät elektronit ovat myös vähemmän herkkiä sähkömagneettisille häiriöille kuin kiintolevyn magneettinen levy.

 

Henkselit ja vyö tiedoillesi

Tärkeimpien tietojen suojaamiseksi on useita hyviä tallennusratkaisuja, ja parasta on, ettet ole jumissa yhdessä tavassa, vaan voit yhdistää useita erilaisia. Tässä nopea yhteenveto muutamista vaihtoehdoista:

 • Ulkoista SSD:tä voidaan käyttää hyödyksi silloinkin, kun et ole kotona ja sinulla ei ole Internet-yhteyttä. Kopiointi on nopeaa, eikä laite itse ole herkkä iskuille – täydellinen lomamatkalle tai vain sujuvaan arkeen.
 • NAS (Network Connected Storage) on nopea ja kustannustehokas kotioloissa – voit lisätä tarvittaessa lisää tallennustilaa ja sille voidaan automaattisesti varmuuskopioida useita tietokoneita saumattomasti verkon kautta.
 • Pilvitallennus varmistaa, ettei tietojasi ole liitetty yhteen fyysiseen sijaintiin. Talon tulipalossa sekä tietokoneet että NAS voivat tuhoutua, mutta saat helposti pilvitiedot takaisin Internetin kautta.

 

Yhteenveto – tallennusopas osa 7

Ulkoinen tallennus on kätevin tapa lisätä tietokoneen tallennuskapasiteettia ja lisäksi se on nopea erittäin suurien tiedostojen ja kansioiden jakamiseen. Sopivin tallennusratkaisu riippuu vaatimuksista. Jos tallennustila per euro on tärkein ominaisuus, ulkoiset kiintolevyt ovat edelleen varteenotettava vaihtoehto, varsinkin jos tarvitaan paljon tallennuskapasiteettia. Jos asettaa vaatimuksia suorituskyvylle ja haluaa pystyä luottamaan siihen, että säilytystila kulkee mukana laukussa päivittäin ja kestää kovaa elämää, ulkoiset SSD-levyt ovat omaa luokkaansa.

Ainutlaatuisten ominaisuuksiensa ja suorituskykynsä ansiosta ulkoisia SSD-levyjä voidaan käyttää paljon muuhunkin kuin tiedon siirtämiseen ja suojaamiseen. Tallennusoppaan seuraavassa osassa näytetään useita käyttötarkoituksia, joita et todennäköisesti edes tiennyt mahdollisiksi.

Haluatko tietää enemmän tässä artikkelissa käytetyistä ulkoisista SSD-levyistä? Alla on lisätietoja 250 Gt – 2 Tt:n tallennuskapasiteetin tarjoavista Samsung SSD T5- ja X5-malleista:

This site uses XenWord.
;