Testissä AOC:n kaareva Agon AG273QCX -pelinäyttö, jossa VA-paneeli, 1440p-resoluutio ja 144 hz:n virkistystaajuus.

AOC:n viime vuoden elokuussa julkaisema ja joulukuussa lopulta myyntiin tuoma Agon AG273QCX -pelinäyttö on varustettu kaarevalla 27-tuumaisella VA-paneelilla. Näyttö tukee 2560×1440-resoluutiota ja sen maksimi virkistystaajuus on 144 hertsiä. Agon AG273QCX on VESA DisplayHDR 400 -sertifioitu ja siitä löytyy myös AMD FreeSync 2 -tuki. Näytön hinta on Suomessa tällä hetkellä noin 650 euroa.

Tutustumme tässä artikkelissa näytön ominaisuuksiin ja suoritimme testimittaukset Spyder 5 Elite- ja Xrite i1 Display Pro -näytönkalibrointilaitteilla.

 

Eri näyttöpaneelien erot

Koska tässä artikkelissa käsitellään io-techin näyttötestien ensimmäistä VA-paneelillista näyttöä, on aluksi hyvä käydä lyhyesti läpi eri näyttöpaneelityypit ja miten ne eroavat toisistaan.

IPS-paneeli (In-Plane Switching)

IPS-paneelit toistavat värejä tarkasti ja niiden katselukulmat ovat paneelityypeistä parhaimpia. Nämä ominaisuudet ovat tärkeitä mm. graafisille suunnittelijoille ja valokuvaajille. IPS-paneelien GtG- eli Gray to Gray -vasteajat pyörivät tyypillisesti noin neljässä millisekunnissa, joten ne soveltuvat hyvin myös pelaamiseen. IPS-paneelien heikkouksia on muun muassa mahdollinen IPS-hehku, jota saattaa olla huomattavissa valovuotomaisena efektinä paneelin kulmien alueella, kun ruudulla on tumma tausta.

VA-paneeli (Vertical Alignment)

VA-paneelilla on paneelityypeistä suurin kontrastisuhde. Siinä missä TN- ja IPS-paneelilla kontrastisuhde on yleisesti noin 1000:1, VA-paneelilla lukema pyörii 2000-3000:1 tuntumassa. VA-paneelin katselukulmat asettuvat kutakuinkin TN- ja IPS-paneelin välimaastoon ja se on väritoistoltaan, vasteajaltaan ja kirkkaudeltaan lähes samalla tasolla IPS-paneelin kanssa. Yleisesti VA-paneelilla ns. liikesumeus tai haamuefekti (ghosting) on huomattavampaa kuin muilla paneelityypeillä, johtuen niiden suuresta kontrastisuhteesta.

TN-paneeli (Twisted Nematic)

TN-paneelien suurin vahvuus on niiden nopea vasteaika muihin paneeleihin verrattuna. TN-paneelilla päästään jopa yhden millisekunnin GtG-vasteaikoihin. Tämä tarkoittaa käytännössä hyvin vähäistä liikesumeus- tai haamuefektia ja TN-paneeli onkin tästä syystä erityisesti FPS-pelejä ammatikseen pelaavien suosiossa. TN-paneelien heikkouksina voidaan pitää heikkoja katselukulmia sekä huonoa värientoistoa muihin paneelityyppeihin verrattuna.

 

Näytön ominaisuudet, rakenne ja OSD-valikko

 • Paneelin tyyppi: VA
 • Paneelin koko: 27″ (16:9)
 • Natiiviresoluutio: 2560×1440 (Quad HD)
 • Kaarevuus: 1800R
 • Virkistystaajuus: 144 Hz
 • Taustavalaistus: WLED
 • Vasteaika: 1 ms (MPRT), 4 ms (GtG)
 • VESA DisplayHDR: 400
 • Ulkomitat (ilman jalkaa): 61,5 x 37,1 x 7,5 cm
 • Paino: 8,14 kg
 • VESA-seinäkiinnitys: 75 x 75 mm

 

Näytön reunat ovat ylhäältä ja molemmilta sivuilta noin 2 millimetriä leveät, alaosan muovikaistaleen ollessa 2 cm korkea. Paneelissa on tämän lisäksi ylhäällä ja kyljissä 6 mm:n ja alhaalla 2 mm:n ns. surunauhat eli mustat reunukset. Näytön jalan alaosa on metallia ja siitä löytyy aukko johtojen hallinnalle.

Jalan yläosaan on muotoiltu metallinen kantokahva, jonka ansiosta näytön liikuttelu on helppoa.  Takaosasta löytyy rengasmainen RGB-valaistus, joka on hallittavissa näytön OSD-valikosta. Näytön molemmista sivuista löytyy ulosvedettävät kuulokepidikkeet, jotka ajavat asiansa, mutta ovat rakenteellisesti melko heppoisen oloiset.

Näytön syvyys jalkoineen on noin 26,5 cm. Jalustan muotoilu ja syvyys aiheutti käytössä toisinaan ikäviä tilanteita noin 70 cm syvällä pöydällä käytettäessä, esimerkiksi hiiren johto jumiutui oikean puolimmaiseen jalkaan. Lisäksi näytön painopiste on niin takana, että se kippaa helposti taaksepäin jos takimmainen jalka lipsahtaa ulos pöydän reunalta. Pahimmassa tapauksessa tämä voi johtaa tippumisen johdosta näytön rikkoutumiseen. Paneelin keskiosa on alimmassa asennossa 27,5 cm korkeudella ja ylimmässä asennossa 40 cm korkeudella, joten säätövaraa korkeussuunnassa on noin 12,5 cm verran. Näytön kääntökulma (swivel) on noin 30 astetta ja kallistuskulma (tilt) -3,5 asteesta +21,5 asteeseen. Pivot- eli pystysuunnassa näyttö ei käänny ollenkaan.

Näytön valikkoja hallitaan mukana toimitettavalla erillisellä ohjausyksiköllä, jonka avulla valikoissa liikkuminen on vaivatonta. Valikoissa voidaan liikkua myös näytössä olevan pienen virtakytkimenä toimivan ohjaussauvan avulla, mutta ohjausyksikön käyttäminen on huomattavasti helpompaa. Liitinosastosta löytyy kaksi HDMI 2.0- ja kaksi DisplayPort 1.2 -näyttöliitintä sekä jo harvinaiseksi muodostunut vanhan koulukunnan VGA-näyttöliitin. Lisäksi näytöstä löytyy neljä kappaletta USB 3.0 Type-A -liittimiä, USB 3.0 Type-B -liitin, kahdet liittimet kuulokkeille ja mikrofonille sekä liitin ohjausyksikölle. Virtalähde on sisäänrakennettu näyttöön, joten ylimääräisiä adaptereita ei virransyötölle tarvita.

Kaarevan näytön VA-paneelin tuotekoodi on TPM270WQ1, mutta panelook.comista siitä ei valitettavasti löydy tarkempia yksityiskohtia. AOC kuitenkin kertoi, että kyseessä Samsungin valmistama näyttöpaneeli ja taustavalaistus on TPV:n käsialaa.

OSD-valikoista löytyy kaikki pelinäytöille tyypilliset säätömahdollisuudet. Valittavana on mm. kuusi erilaista näyttöprofiilia, värikylläisyyden säädin sekä liikesumeuden rajoittamiseen tarkoitetut Overdrive-tilat. Valikot on mahdollista myös vaihtaa suomeksi, joskin käännös vaikuttaa osin googlen kääntäjällä tehdyltä.

 

Mittaus- ja testitulokset

Näytön eri mittaukset suoritimme Spyder 5 Elite- ja Xrite i1 Display Pro -näytönkalibrointilaitteiden avulla. Kaikki muut mittaukset suoritettiin Spyder 5 Elitellä paitsi kontrastisuhde, kirkkaus ja mustan taso, joissa käytettiin i1 Display Prota ja DisplayCAL-ohjelmistoa tarkempien tuloksien saavuttamiseksi. Mittaukset ovat suoritettu kalibroimattomalle näytölle eli kuvastavat sitä mitä kuluttaja paketista saa. Lopuksi kalibroimme näytön ja testasimme, miten tulokset erosivat kalibroimattomaan näyttöön verrattuna.

 

Värintoistoalue

Agon AG273QCX:n värintoistoalue kattoi koko sRGB-värialueen sekä 86 prosenttia AdobeRGB-värialueesta ja sijoittui vertailutuloksissa samalle tasolle IPS-paneelien kanssa.

 

Gammavastaavuus

Gamma-arvolla säädetään harmaasävy- ja RGB-arvot näytölle sopiviksi. Oikein säädettynä pienet sävyerot erottuvat toisistaan mahdollisimman hyvin. Windows-ympäristössä oletusgamman arvo on 2,2, kun taas Mac OS:ssä se on 1,8. Yleensä PC-näyttöjen tehdasasetus on pyritty saamaan mahdollisimman lähelle arvoa 2,2.

Agon AG273QCX:ssä on kolme eri gamma-asetusta, joista oletusasetuksen GAMMA1:n gamman arvoksi mitattiin 1,9. Hieman outoa, että tehdasasetus oli asetettu tuohon arvoon, koska myös ihanteellinen gamman arvo 2,2 löytyi kun valittiin GAMMA3-asetus.

 

Väritarkkuus

Näytön väritarkkuus on erityisen tärkeää kuvien ja videoiden käsittelyssä. Delta-E-arvolla kuvataan numeerisesti kahden värin eroavaisuutta. Yleisesti ottaen Delta-E-arvon ollessa alle 3, voidaan todeta näytön toistavan värejä riittävän tarkasti ja jälkituotannossa kalibroinnin tavoitteeksi otetaan 2 tai alle. Arvon ollessa yksi tai pienempi, väriero ei ole ihmissilmällä havaittavissa.

Väritarkkuutensa puolesta AG273QCX suoriutui huomattavasti heikommin, kuin aiemmin testaamamme IPS-paneelilliset näytöt. Väritarkkuuden keskiarvoksi mitattiin 3,16 Delta-E, joka on noin 45 % suurempi lukema kuin heikoimmalla IPS-paneelillisella Asus MG24U:lla.

 

Kontrastisuhde, kirkkaus ja mustan taso

HUOM! Mittaukset kirkkauden, mustan tason ja kontrastisuhteen osalta on tehty uudestaan 14.3.2019 käyttämällä Xrite i1 Display Prota ja DisplayCAL-ohjelmistoa, koska useista yrityksistä huolimatta Spyder 5 Elite antoi VA-paneelille virheellisen kontrastisuhteen sekä mustantason. Otamme myös jatkossa kaikki kyseiset mittaukset i1 Display Pro:lla paneelityypistä riippumatta.

Tehdasasetuksilla näytön kirkkaus on asetettu 90%:iin, jolla näytön luminanssiksi mitattiin 293 kandelaa per neliömetri (cd/m²). Täydellä 100 prosentin kirkkausasetuksella mitattiin 411,8 cd/m² luminanssi ja 0,18 cd/m² mustan taso, jolloin kontrastisuhteeksi muodostui 2322:1.

Maksimikirkkaudessa AG273QCX sijoittui vertailussamme toiselle sijalle noin 10 prosentin kirkkauserolla Aorus AD27QD:n nähden.

Kontrastisuhteeksi AG273QCX:lle mitattiin 2322:1, joka on VA-paneelille ominaisesti kaksinkertainen IPS-paneelillisten näyttöjen vastaavaan lukemaan nähden.

Mustan tasoksi 100 prosentin kirkkaudella mitattiin 0,18 cd/m², joka asettaa AG273QCX:n vertailun kärkipaikalle.

 

Valovuoto

Valovuotoa oli havaittavissa hieman runsaammin paneelin oikeassa yläkulmassa, muutoin jonkin verran paneelin ylä- ja alareunassa. Kaiken kaikkiaan valovuotoa näkyi paneelissa hyvin vähän.

 

Väritasaisuus

Näytön väritasaisuudella ilmaistaan kuinka hyvin näyttöpaneelin eri osat toistavat värejä Delta-E-arvoon nähden. AG273QCX:n väritasaisuus oli  kohtuu hyvällä mallilla kun suurin 5,2 Delta-E:n poikkeama todettiin paneelin yläreunassa 100 prosentin kirkkaudella. Kun kirkkautta laskettiin inhimillisemmälle tasolle, poikkeamat olivat pahimmillaan noin 4 Delta-E:n luokkaa.

 

Valotasaisuus

Valotasaisuudella ilmaistaan näyttöpaneelin kirkkauden tasaisuutta sen eri osissa. AG273QCX:n valotasaisuus heikkeni jonkin verran mitä alemmas näytön kirkkautta laskettiin. Pahimmillaan valotasaisuuden erot liikkuivat noin 10-15 prosentissa.

 

Tehonkulutus

Mittasimme tehonkulutusta seinästä Etech PM-300 -mittarilla, kun näytöllä oli Windowsin työpöytä. AD27QD:n tehonkulutukseksi mitattiin tehdasasetuksella 45 wattia.

 

Viive

AOC on ilmoittanut Agon AG273QCX:n kykenevät 1 millisekunnin MPRT-vasteaikaan ja 4 millisekunnin GtG (Gray to Gray)-vasteaikaan. Pureuduimme tämän artikkelin testeissä näytön viiveeseen jälleen uusilla työkaluilla. Kuvasimme näyttöä ns. pursuit camera -tekniikalla UFO-testissä, jolla saimme tulokseksi mahdolliset ihmissilmän havaitsemat liikesumeudet, jos sellaisia näytöllä liikkuvassa kuvassa ilmenee. Tämän lisäksi kuvasimme ja mittasimme 960 FPS:n kuvataajuuden hidastuskameralla, kuinka kauan aikaa kuluu hiiren painalluksesta siihen, että Counter Strike: Global Offensive -pelissä ase laukeaa. Tässä käytimme apuna Raymond Wangin kehittämää yksinkertaista Display Input Lag Testeriä, joka mahdollistaa näppäimistön ledin käyttämistä ilmaisimena sille, koska hiiren nappia on painettu. Tällä tekniikalla ei saavuteta missään nimessä absoluuttisia arvoja, mutta ajoimme testin riittävän monta kertaa saadaksemme hyvän keskiarvon, joka on vertailukelpoinen tulos.

Kuvasimme Counter Strike: Global Offensive -pelissä kymmenen otosta 960 FPS:n kameralla käyttäen Display Input Lag Tester -ohjelmistoa ja laskimme otoksista keskiarvon viiveelle. Koska emme ole tällaista testiä ennen näyttöartikkelien yhteydessä tehneet, otimme VA-paneelilla varustetun AG273QCX:n (oikealla) vertailukohdaksi IPS -paneelilla varustetun ASUS MG279Q:n (vasemmalla)

Agon AG273QCX:n viiveeksi mitattiin noin 16 millisekuntia, Asus MG279Q:n ollessa noin kolme millisekuntia nopeampi 13 ms:n tuloksella.

Osittain Agon AG273QCX:n korkean kontrastisuhteen johdosta liikesumeutta esintyy huomattavissa määrin, kun tausta on tumma ja liikkuva objekti vaalen sävyinen. Näytön valikosta löytyy kolme eri Overboost-asetusta (Weak, Medium ja Strong), joilla pyritään vähentämään ns. ghosting-efektiä eli liikesumeutta. Huomattavimmat muutokset tapahtuvat Overboost-asetuksesta huolimatta lähinnä vaalealla taustalla tapahtuvassa liikkeessä.

Näytön valikosta löytyy myös MBR- eli Motion Blur Reduction -ominaisuus, jota voidaan säätää välillä 0-20. Ominaisuus on käytettävissä vain silloin, kun Freesync on poissa päältä. MBR terävöittää liikkuvaa kuvaa, mutta samalla näytön kirkkaus laskee mitä suuremmaksi MBR-asetusta nostetaan. Ylläolevat kuvat on otettu Strong Overboost-asetuksella.

 

Tulokset näyttö kalibroituna

Kalibroimme  Agon AG273QCX -näytön Xrite i1 Display Pro -näytönkalibrointilaitteella seuraavilla yleisesti suositelluilla kohdearvoilla:

 • Gamma 2.2
 • Luminanssi 120 cd/m²
 • Valkoinen piste 6500K

Näytön kirkkaus pudotettiin kohdeluminanssin saavuttamiseksi tehdasasetusarvosta (90 %) alas 16 %:iin. RGB-arvoihin ei Xrite i1 Display Pro:n mukaan tarvinnut koskea.

Kalibroinnin lopputulemana väritarkkuus parani huomattavasti eli noin 55 prosenttia, keskimääräisen Delta-E:n pudotessa reilusta kolmesta alas 1,39:ään.

 

Adaptive-Sync

NVIDIAn uusimmista näytönohjaimen ajureista löytyy tuki VESA:n Adaptive-Sync-teknologialle, joka tunnetaan yleisemmin AMD FreeSync -nimellä. Testasimme miten Adaptive sync toimii  GeForce RTX 2080 Ti:llä tässä FreeSync 2 -tuetussa näytössä ja lyhyesti sanottuna testit osoittivat sen toimivan varsin hyvin, vaikka näyttö ei löydy NVIDIAn viralliselta tuettujen näyttöjen listalta. Adaptive-Sync toimi GeForce-näytönohjaimilla ruudunpäivitysnopeuden ollessa välillä 55-144 FPS, kun taas AMD:n Radeon-näytönohjaimella ja FreeSync 2:lla sama haarukka oli 50-144 FPS.

 

Loppuyhteenveto

AOC:n Agon AG273QCX kykenee kattamaan 100 % sRGB- ja 86% AdobeRGB -värialueesta ja sen kontrastisuhteeksi mitattiin noin 2300:1. Tehdasasetuksilla näytön väritarkkuus jäi verrokkeina toimineista vastaavilla ominaisuuksilla varustetusta IPS-näytöstä jonkin verran, mutta kalibroimalla väritarkkuuskin saatiin hyvälle tasolle. Jalustan muotoilu saattaa kapeammilla pöydillä aiheuttaa haasteita, sillä näyttö on jalkoineen yli 25 cm syvä ja koekäytössä kapeahkolla pöydällä hiiren johto tarttui toisinaan kiinni jalustaan. Lisäksi jalustan painopiste on asettuu vahvasasti takajalalle, joka saattaa aiheuttaa ikäviä tilanteita jos takajalka lipsahtaa pöydän reunalta. Näytön kaarevuuteen (1800R) tottui käytössä melko nopeasti, vaikkei aikaisemmin olisi kaarevia näyttöjä käyttänytkään. Näytön jalustasta löytyvä kantokahva osoittautui jälleen hyödylliseksi lisäksi, samoin kuin edellisen artikkelin Gigabyten AORUS-näytössä.

Tämän artikkelin kirjoitushetkellä Agon AG273QCX:n hintataso Suomessa on noin 650 euroa, joka on melko suolainen hinta 27-tuumaisesta FreeSync 2 -näytöstä. Samassa hintaluokassa on todella runsaasti tarjontaa ja muun muassa saman kokoluokan IPS-paneelillisia G-Sync-näyttöjä. Muutaman satasen halvemmalla saa saman kokoluokan ensimmäisen sukupolven FreeSync-näyttöjä, jos suostuu luopumaan HDR-tuesta. VA-paneelinsa ja viiveensä puolesta Agon AG273QCX ei välttämättä ole paras mahdollinen vaihtoehto, jos käyttötarkoituksen pääpaino on vakavahenkisessä tai kilpailullisessa pelaamisessa.

 

Hyvää

 • Laaja väriavaruus
 • Suuri kontrastisuhde
 • Erillinen ohjausyksikkö näytön hallintaan
 • Kantokahva jalustassa
 • Adaptive-Sync toimi GeForce-näytönohjaimilla testatuissa peleissä

Huonoa

 • Kehno väritarkkuus suoraan paketista ilman kalibrointia
 • Jalustan muotoilu vie melko paljon tilaa, painopiste takana
 • Hintaluokassa runsaasti kilpailua ja vaihtoehtoja

 

This site uses XenWord.
;