io-techin kooste Barcelonassa pidettyjen MWC 2019 -messujen keskeisimmistä mobiililaiteuutuuksista.

Vuotuiset Mobile World Congress –messut järjestettiin tuttuun tapaan Barcelonassa helmikuun lopulla ja io-tech matkasi muun alan lehdistön tapaan paikan päälle tutustumaan kevään mobiililaiteuutuuksiin. Vierailimme MWC:ssä merkittävimpien älypuhelinvalmistajien julkaisutilaisuuksissa sekä kävimme messuosastoilla tutustumassa myös muihin mielenkiintoisiin julkaisuihin.

Tässä artikkelissa käymme läpi kaikki Suomen markkinoiden kannalta oleellisena pitämämme MWC-julkaisut sekä bonuksena muutaman mielenkiintoisena pitämämme uutuuden. Artikkeli sisältää myös aiemmin uutisten muodossa julkaistut ensituntumat mm. Sonyn ja Xiaomin uutuusmalleista, Samsung Galaxy A50:stä ja Huawei Mate X:stä.

 

HMD Global

HMD Global esitteli MWC:ssä kaikkiaan neljä uutta älypuhelinmallia, joista käsittelimme lanseerauksen yhteydessä omassa ensituntumat-artikkelissaan Nokia 9 Pureviewin ja Nokia 4.2:n. Kyseiset ensituntumat julkaisiin omana artikkelinaan ja ne voi lukea täältä.

Tässä käymme läpi nopeat ensituntumat edullisemmista Nokia 3.2– ja 1 Plus -malleista, joita emme ehtineet käsitellä aiemmassa artikkelissa.

Nokia 3.2

Uusi Nokia 3.2 sijoittuu yrityksen malliston hintahaitarin alempaan päähän, eli noin 150 euron hintakategoriaan. Nimeäminen ei ole tässä(kään) tapauksessa aivan selkeimmästä päästä, sillä kyseessä on 3.1:n sijaan ennemminkin seuraaja 3.1 Plus –mallille, vaikka Plus-nimitys mallimerkinnästä uupuukin.

Etenkään koon puolesta Plus-lisänimen puuttuminen ei ole erityisen loogista, sillä viime vuoden toukokuussa julkaistu Nokia 3.1 oli kooltaan 5,2-tuumainen ja nyt uusi Nokia 3.2 on kooltaan peräti 6,26-tuumainen. Kuusituumaisen 3.1 Plussan kanssa ulkomitat ovat huomattavasti samankaltaisemmat – lähinnä pituutta on tullut 3.2:een lisää.

Nokia 3.2 perustuu muoviseen unibodyrakenteeseen, joka kokeilemassamme mallissa oli kiiltäväpintainen. Vaikka kyseessä on muovipuhelin, tuntui rakenne erittäin tukevalta ja kestävältä, kuten yrityksen puhelimissa on tähänkin mennessä ollut tapana.

Rautapuolella käytössä on Snapdragon 429 –järjestelmäpiiri, 2 tai 3 Gt RAM-muistia sekä 16 tai 32 Gt tallennustilaa. Mielenkiintoisena yksityiskohtana aiemmin HMD Globalin puhelimista puuttunut ilmoitusvalo on nyt sijoitettu Nokia 4.2:n tapaan puhelimen kylkeen virtanäppäimen yhteyteen. Vain 3  & 32 Gt:n muistivariantissa on takakuoreen sijoitettu sormenjälkitunnistin. Takakameroita on vain yksi ja se perustuu 13 megapikselin sensoriin sekä f2.2-aukkosuhteen objektiiviin.

Nokia 3.2 -puhelimen toimitukset alkavat maailmanlaajuisesti toukokuun alussa 2019, ja sen globaali keskimääräinen myyntihinta on 2/16-muistiversiossa 139 dollaria ja 3/32-muistiversiossa 169 dollaria. Suomeen tulosta ei ole vielä vahvistettua tietoa.

Nokia 1 Plus

Vaikka uuden Nokia 1 Plussan hintaluokka on sama kuin ensimmäisen sukupolven Nokia 1:ssä, on kokonaisuudessa tapahtunut huiman tuntuinen kehitysharppaus. Siinä missä viimevuotinen ”ykkönen” tuntui pienikokoiselta pullukalta, on uusi 1 Plus ihan normaalin täysiverisen puhelimen tuntuinen. Laitteen mattamuoviseen takakuoreen on toteutettu hauska nanokuviointi, joka tuntuu kädessä miellyttävältä. Rakenne on myös erittäin tukevan tuntuinen.

Näytön koko on kasvanut lähes tuumalla 5,45-tuumaiseksi, jolla on luonnollisesti merkittävä vaikutus laitteen mittasuhteisiin ja käsituntumaan. Näytön tarkkuus on pysynyt edelleen varsin alhaisena (480 x 960), mutta näytön kuvanlaatu – värit, kirkkaus, katselukulmat – on parantunut muilta osin havaittavasti.

Nokia 1 Plussan rauta edustaa edelleen hyvin perustasoa, kuten alle 100 euron puhelimelta voi odottaa. Järjestelmäpiirinä on Mediatek MT6739WW, RAM-muistia vain yksi gigatavu ja tallennustilaa 8 tai 16 Gt. Takana on perustason kahdeksan megapikselin ja edessä viiden megapikselin kamea. Akun kapasiteetti on myös hyvin maltillinen 2500 mAh. Käyttöjärjestelmänä on Android 9 Pien kevyempi Go Edition –versio.

Nokia 1 Plussan globaali keskimääräinen myyntihinta on 99 dollaria, mutta laitteen Suomen saatavuudesta tai hinnoittelusta ei ole vielä tietoa.

 

Huawei

Huawei esitteli MWC:ssä paljon odotetun taittuvan Mate X –älypuhelimen ohella kolme uutta Matebook-kannettavaa, joista kaksi saapuu myöskin Suomen markkinoille. Toinen niistä on Matebook X Pro –mallin uusin päivitysversio ja toinen puolestaan edullisempaan hintaluokkaan sijoittuva Matebook 13. Tarkalleen ottaen Matebook 13 oli esillä jo CES-messuilla tammikuussa, mutta globaali julkistus tapahtui Barcelonassa.

Mate X

Huawei esitteli sunnuntaina järjestämässään MWC:n ennakkotilaisuudessa odotetusti uuden taittuvanäyttöisen Mate X -älypuhelimen, joka on samalla yrityksen ensimmäinen 5G-puhelin. Valitettavasti laite oli julkistuksen jälkeen näytillä vain lasivitriinien sisällä, eikä puhelimesta ollut mahdollista ottaa minkäänlaisia luonnollisia lähikuvia. Onneksi suomalainen lehdistö onnistui vetelemään myöhemmin samana iltana sopivista naruista ja maanantaiaamulle järjestyi lyhyt Mate X -kuvaussessio, jossa laitetta pääsi ihailemaan livenä lähietäisyydeltä.

Emme edelleenkään päässeet koskemaan laitetta saatika pitämään sitä kädessä, joten perinteisestä näkökulmasta katsottuna tällä kertaa kyse on hieman poikkeuksellisista ”ensituntumista”. Ensihuomiot laitteeseen liittyen perustuvat lähietäisyydeltä tehtyihin näköhavaintoihin sekä laitetta esitelleeltä Huawein edustajalta kysyttyihin kysymyksiin.

Mate X on kaikilla mittapuilla suurikokoinen puhelin, mutta siitä huolimatta Huawei on saanut tehtyä siitä yllättävän siron näköisen, etenkin jos verrataan vaikkapa Samsungin Galaxy Foldiin. Kokoon taitettuna Mate X näyttää suurinäyttöiseltä älypuhelimelta, jossa on varsin kapeat reunat. Ulkomitoista huolimatta paino ei ole millään muotoa kevyt – valmistaja ilmoittaa vaa’an heilahtavan lukemaan 297 grammaa. Etupuolella taipuvasta OLED-näytöstä on näkyvillä 6,6-tuumainen ala, jonka tarkkuus on 1148 x 2480 pikseliä.

Kun Mate X:n kääntää ympäri, löytyy taustapuolelta sinne taitettu näytön toinen puolisko, joka on hieman etupuolta pienempi (6,38″, 892 x 2480). Ainakin esittelylaitteessa vain noin kolme neljäsosaa näytön korkeussuunnasta oli käytössä ja mustaksi jätettyyn yläosaan oli sijoitetu selfie-painike. Koska takanäyttö on samalla puolella kuin laitteen kamerat, voi sitä luonnollisesti hyödyntää hyvälaatuisten omakuvien ottamiseen.

Huawein edustajan mukaan takanäytön lopullinen toteutus ja kuvasuhde ovat vielä kehitystyön alla, mutta nykyiseen ratkaisuun on päädytty siksi, että poikkeuksellisen kapeaa ja korkeaa näyttöä pidettiin käytön kannalta epäkäytännöllisenä. Yritys tutkii kuitenkin eri mahdollisuuksia takanäytön yläosan tilan hyödyntämiseen ja saattaa olla mahdollista, että käyttäjä voi itse vaikuttaa asiaan lopullisessa tuotteessa.

Mate X on kokoon taitettuna vain 11 mm paksu, eli laitteen luonne huomioiden varsin ohut. Päätykuvasta näkyy hyvin, kuinka oikean reunan palkki on yhtä paksu kuin molemmat näyttöpuoliskot yhteensä. Kuvassa näyttö ei ole täysin painunut laitteen takakuorta vasten, joka johtuu lähinnä siitä, ettei sitä ole painettu loppuun asti kiinni, jolloin se lukittuu paikalleen. Lukituksen vapauttamista varten reunapalkin keskellä sijaitsee pieni näppäin. Sormenjälkitunnistimen sisältämä virtanäppäin sijaitsee laitteen oikeassa kyljessä.

Auki taitettaessa rakenne piti pientä naksahtelua ja rutinaa, joka kuulosti paikoin hieman ilkeältä, mutta käsittääksemme saranatoteutus toimi kuten pitääkin. Taipuisan näytön pinta näytti ikään kuin kiiltävältä muovikalvolta ja sopivaa valoa vasten siinä on nähtävissä pieniä epätasaisuuksia ja ryppyjä. Tämä on luonnollisesti normaalia, sillä taittuvassa näytössä ei voida käyttää pinnassa lasia, vaan pinta on valmistettava tuhansia taivutuksia kestävästä muovimateriaalista. Valitettavasti emme vielä päässeet koskemaan näyttöä, joten on hankalaa arvioida miltä se tuntuu esimerkiksi laitteen saranan kohdalla. Falcon Wing -saranamekanismi koostuu Huawein mukaan yli sadasta osasta ja sen kerrotaan olevan suunniteltu niin, ettei näyttöpaneeli pääse venymään tai menemään kuprulle.

Avattuna näyttö on läpimitaltaan kahdeksan tuumaa, eli käytännössä laite muuntautuu suuresta älypuhelimesta pieneksi taulutietokoneeksi. Avatun näytön resoluutio on 2480 x 2200, eli kuvasuhteen osalta ollaan hyvin lähellä neliötä. Demolaittessa käyttöliittymä laajeni pienemmältä näytöltä koko näytölle varsin nopeasti ja sulavasti, ottaen huomioon näytöllä mahdollisesti auki olleen sisällön.

Jotta puhelimesta on saatu tehtyä riittävän ohut, on Mate X:n akku jaettu kahteen osaan ja sijoitettu saranan molemmille puolin. Akku käyttäytyy kaikesta huolimatta tavallisesti yhden akun tavoin. Kaksiosainen akku on myös ilmeisesti helpottanut pikalatausta, sillä Mate X tukee huippunopeaa 55 watin pikalatausta, jonka kerrotaan lataavan akut puolessa tunnissa tyhjästä 85 %:iin. Lataaminen tapahtuu USB Type-C -liitännästä oikean reunan palkin alapäädystä.

Kuten jo aiemmista kuvista saattoi havata, Mate X:n oikeaan reunaan (edestä katsottuna) on toteutettu paksumpi palkki, joka helpottaa laitteen pitelemistä avattuna sekä sitäkin tärkeämpänä käytännön seikkana sisältää suurimman osa laitteen raudasta sekä antenneista. Palkkiin on sijoitettu myös Leica-brändätyt kamerat, joita löytyy kolme kappaletta (40 + 16 + 8 megapikseliä). Huawei kertoo kehittäneensä laitteen takakuorimateriaalin itse, jotta siitä on saatu mahdollisimman kevyt ja tarkoitukseen sopiva.

Avatulla näytöllä tilan voi jakaa kahdelle eri sovellukselle, jolloin käyttäjä voi hyödyntää suurta näyttöpinta-alaa useampaan eri asiaan. Tiedostojen ja sisällön kopioiminen näyttöpuoliskosta toiselle onnistuu myös suoraan – käyttäjä voi esimerkiksi raahata kuvan galleriasta sähköpostiviestiin. Moniajo ja siirtyminen näyttötilasta toiseen vaikutti toimivan demolaitteessa hyvin, mutta on toki lopulta käyttäjän tarpeista riippuvaista, kuinka hyvin kuvasuhteeltaan hieman erikoista näyttöä pystyy hyödyntämään tehokäytössä.

Visuaalisten ensituntumien perusteella täytyy todeta, ettei mikään muu mobiililaite ole pitkään aikaan aiheuttanut allekirjoittaneessa yhtä suurta aitoa kiinnostusta ja innostusta kuin Mate X. Laitteen design ja toteutus vaikuttaa aidosti täysin uuden sukupolven mobiililaitteelta, joka on harvinaista herkkua tällä alalla.

Toki pelkkien näköhavaintojen perusteella ei voi tehdä kovinkaan syvällisiä analyysejä laitteesta ja io-techin toimitus odottaakin erittäin malttamattomana, että Mate X:n testikappaleet tulisivat saataville. Sitä saattaa kuitenkin joutua odottamaan vielä useamman kuukauden ajan. Ehkäpä mielenkiintoisinta on nähdä, miten taipuisa näyttö toimii ja kestää tosielämän käytössä.

Mate X:n suositushinta Euroopassa on 2299 euroa ja se tulee saataville myöhemmin tänä vuonna. Saatavuus Suomessa riippunee osittain myös operaattoriyhteistyöstä 5G-palveluiden suhteen. io-tech tulee testaamaan Mate X:n heti, kun testikappaleet tulevat lehdistön saataville.

io-techin videon Mate X:stä voi katsoa täältä ja lukea oikeat ensituntumat täältä.

Matebook X Pro & Matebook 13

Ulkoisesti Matebook X Pro on pysynyt käytännössä identtisenä viimevuotisen Matebook X Pron kanssa. Suurin muutos on koneen kannessa olevan logon päivittyminen uudistettuun versioon, jossa Huawein lootussymboli on jätetty pois. Alle 15 mm paksu ja 1,3 kg painava kone on solakka ja kevyen tuntuinen.

13,9-tuumainen näyttö on sama kuin viime vuoden mallissa. Sen reunukset ovat vakuuttavan kapeat ja suhdeluku ulkomittoihin nähden 91 %. Näytön kapeista reunoista johtuen webbikamera on edelleenkin sijoitettu näppäimistön ylimmän rivin keskelle sijoitettuun tarvittaessa ylös ponnahtavaan ”dummy”-näppäimeen, joka ei käyttäjäkokemuksien perusteella ole ainakaan kuvakulman kannalta kovin onnistunut toteutus.

Sisälle on pakattu päivitettyä rautaa, eli käytännössä tarjolla on nyt Intelin 8. sukupolven Core i5-8265U- tai i7-8565U-prosessori sekä suorituskykyisempään malliin tuore NVIDIA GeForce MX250 2 Gt –näytönohjain (10 watin versio). Jäähdytysratkaisu toimii tilanteesta riippuen passiivisesti tai aktiivisesti.

Uudistuksia ovat myös Bluetooth 5.0 –tuki sekä nopeammat jopa 1766 Mbit/s nopeuksiin pystyvät WiFi-yhteydet. USB Type-C –liitäntä tukee nyt Thunderbolt 3:sta. Sisäisen 57,4 Wh:n akun luvataan riittävän yhdellä latauksella 14 tunnin toimistokäyttöön tai 12 tunnin videotoistoon.

Ohjelmistopuolella uusia ominaisuuksia ovat OneHop tiedostonsiirto puhelimesta kannettavaan sekä leikepöydän jakomahdollisuus älypuhelimen ja tietokoneen välillä. NFC- ja WiFi Direct -tekniikoita hyödyntävät ominaisuudet ovat hyödynnettävissä Huawein puhelimissa, joissa on EMUI 9.0 –käyttöliittymä sekä Huawei Share –ominaisuus aktivoituna.

Myös edullisempi Matebook 13 on solakka ja näpsäkän näköinen metallipintainen kannettava, mutta kalliimman sisarmallin rinnalla sen edullisempi hinta näkyy joissain yksityiskohdissa. Pintapuolisen tarkastelun perusteella laitteen pohja ja kansi ovat metallia, mutta reunoilta näkyvä kehys vaikutti muovilta. Rakenne tuntui joka tapauksessa varsin jämäkältä. Lyhytliikkeinen näppäimistö tuntui ensikokeilulla hyvältä ja se on valaistus sekä roiskesuojattu.

Matebook X Pron tapaan 13:ssa on 3:2-kuvasuhteen näyttö, mutta sen koko on mallinimen mukaiset 13 tuumaa ja tarkkuus alhaisempi 2160×1440 pikseliä. Lisäksi näytön reunukset ovat hieman leveämmät kuin huippumallissa. Sen ansiosta kamera on voitu sijoittaa näytön yläkehykseen.

Tehokkaammassa malliversiossa on Core i7-8565U-prosessorin parina GeForce MX150  -näytönohjaimen melko harvinainen täysitehoinen 25 watin 1D10-versio. Hinnat-alkaen-versiossa on puolestaan Core i5-8265U-prosessori ja integroitu Intel UHD Graphics 620 –näytönohjain. Jäähdytys hoidetaan kahden tuulettimen Shark Fin 2.0 –ratkaisulla.

Kaikissa malliversioissa on kahdeksan gigatavua kaksikanavaista LPDDR3-muistia, jonka on riitettävä, sillä laajennuspaikkaa ei laitteesta löydy. Edullisemmassa mallissa tallennustila on toteutettu 256 ja kalliimmassa 512 Gt:n PCIe SSD:llä. Integroidun akun kapasiteetti on 42 Wh ja sen luvataan tarjoavan noin 10 tuntia videotoistoaikaa tai noin yhdeksän tuntia yleistä toimistokäyttöaikaa. Mukana toimitetaan 65 watin USB Type-C –laturi. Vakioliitäntöjä ovat kaksi USB Type-C-liitäntää sekä 3,5 mm ääniliitäntä – mukana toimitettava Mate Dock 2.0 –dongle tarjoaa kaksi USB-liitäntää, VGA-liitännän sekä HDMI-liitännän lisää.

Matebook X Pron huippuversion hinta on Suomessa 1899 euroa. Matebook 13:n hinnat alkavat 899 eurosta ja päätyvät 1199 euroon.

 

LG

LG esitteli MWC:n yhteydessä sunnuntai-iltana uudet LG G8 ThinQ– ja V50 ThinQ –lippulaivapuhelimensa, mutta pohjoismaista lehdistöä ei oltu valitettavasti kutsuttu lainkaan lehdistötilaisuuteen. Pääsimme kuitenkin tutustumaan yrityksen uutuuksiin opastetusti seuraavana päivänä LG:n messuosastolla. Toistaiseksi ei ole tietoa saapuvatko LG:n uutuuspuhelimet Pohjoismaiden markkinoille.

LG G8S ThinQ

Hieman yllättäen LG kertoi MWC:ssä, ettei ennakkoon mainostettu G8 ThinQ –malli tulisikaan todennäköisesti Euroopan markkinoille, vaan sen sijasta vanhalle mantereelle olisi tulossa hieman karsitumpi G8S ThinQ –malli. Tästä syystä tutustuimme ensisijaisesti  juuri G8:n S-versioon.

Edeltäjämalli G7 ThinQ:hun nähden G8S:n muotoilu on aavistuksen pulleampaa ja ronskimpaa. Ulkoisesti G8S ei vaikuta suoranaisesti kehitysaskeleelta edeltäjämalliin verrattuna. Kädessä G8S tuntui hieman ulkomittoihinsa nähden kevyemmältä ja rakenne on tukevan tuntuinen. Pinnat ovat sekä takalasin että metallikehyksen osalta kiiltäviä.

Ulkoisesti G8S on hieman suurikokoisempi kuin kalliimpi G8. Muotoilu ja ulkoinen toteutus on G8:ssa hieman hienostuneempaa. G8:n takakuori on sulavammin muotoiltu ja reunoista kaartuvaksi muotoiltu takalasi saumaantuu huomaamattomammin metallikehykseen. G8S:ssä takakuori on tasaista lasia, joka on vain pyöristetty reunoilta. Lisäksi G8:ssa takakamera on sulautettu hillitymmin takalasin alle, joka on LG:n edustajan mukaan huomattavasti kalliimpi toteuttaa kuin G8S:n erillinen kamerakehys.

G8S:n näytön yläreunassa sijaitseva lovi näyttää hieman vanhanaikaiselta ja lisäksi se on kooltaan varsin suurikokoinen (suurempi kuin G8:ssa). Loveen on sijoitettu kahdeksan megapikselin etukamera (f1.7), 3D ToF-kamera (Time of Flight), LED-salama sekä kuulokeaukko. G8-mallista kuulokeaukko puuttuu, sillä näytön lasipinta toimii laitteen kaiuttimena.

LG on päätynyt käyttämään etupuolen ToF-kameraa mm. käyttäjän tunnistuksessa ja eleohjauksessa. Käyttäjän tunnistus tapahtuu kämmenen verisuonikartasta infrapunavalon avulla. Eleohjaus tunnistaa puolestaan käden liikkeet muutaman kymmenen sentin päässä puhelimen edessä, jolloin käyttäjä voi tehdä tiettyjä pikakomentoja koskematta näyttöön.

G8S:n AMOLED-näyttö on 6,2-tuumainen ja tarkkuudeltaan 1080 x 2248 pikseliä, kun kalliimmassa sisarmallissa näytön koko on kymmenystuuman pienempi ja tarkkuus QHD-tasoa. Näytöllä on myös Dolby Vision ja HDR10-tuki.

Takakuori on peilaavan kiiltävää lasia ja todellinen sormenjälkimagneetti, joka tahriintuu heti ensimmäisestä kosketuksesta. Toteutus näyttää ja tuntuu melko tavanomaiselta – takakuoren lasi on tasainen reunojen pieniä pyöristyksiä lukuun ottamatta. Sormenjälkitunnistin sijaitsee edelleen takakuoressa, vaikka sen olisi voinut sijoittaa myös AMOLED-näytön alle.

Takakuoren alla piilossa majailee Snapdragon 855 –järjestelmäpiiri, kuusi gigatavua RAM-muistia sekä 64 tai 128 Gt tallennustilaa. 3550 mAh akku on suurentunut edeltäjämallista ja se tukee 18 watin pikalatausta sekä langatonta latausta.

G8S-mallissa takakamera sijaitsee takakuoren yläosassa hieman lasista kohollaan olevassa kehyksessä. Toteutuksen ulkoasu on muuttunut edeltäjämallista ja se noudattaa nyt V-sarjan malleissa nähtyä horisontaalista asettelua.

Kameroita on lisäksi yksi viimevuotista enemmän ja tekninen toteutus on mennyt myös täysin uusiksi. Pääkameran tarkkuus on 12 megapikseliä ja se käyttää suurta 1,4 mikrometrin pikselikokoa sekä erittäin valovoimaista optisesti vakautettua f1.5-aukkosuhteen objektiivia. Myös superlaajakulmakamera on edelleen läsnä, mutta sen tarkkuus on nyt hieman alhaisempi 13 megapikseliä. Täysin uutena mukana on lisäksi 12 megapikselin kamera, jonka optisesti vakautettu f2.2-aukkosuhteen objektiivi mahdollistaa kaksinkertaisen optisen zoomauksen.

LG G8 ThinQ

G8 ThinQ on aavistuksen edullisempaa sisarmalliaan kompaktimpi ja samalla ulkoinen toteutus on pykälän verran hienostuneemman näköinen. Ulkomitat ovat hieman pienentyneet G7 ThinQ:hun nähden, joskin paksuutta on tullut hieman lisää. Takakuoren lasi kaareutuu reunoilta ja kokonaisuus on kädessä hieman G8S:ää sulavamman tuntuinen. Rakenteessa on myös IP68-suojaus, joka puuttuu G8S:stä.

Kuten jo mainittua, G8:n näyttö on 6,1-tuumainen, eli saman kokoinen ja ominaisuuksiltaan muutenkin identtinen viimevuotisen G7 ThinQ:n kanssa. Näyttölovi on S-mallia pienempi, sillä laitteen kaiutin ja kuuloke on toteutettu näyttölasia hyödyntäen. Messuympäristössä oli hankala arvioida näyttökaiuttimen äänenlaatua, mutta ainakin ääntä tuntui irtoavan kohtalaisen mukavasti. Äänipuolelta löytyy myös Quad-DAC, joka on jätetty pois S-versiosta.

G8:n sisäinen rautakattaus on keskeisimmiltä osin sama G8S:n kanssa. Järjestelmäpiirinä on Snapdragon 855, RAM-muistia on 6 Gt ja tallennustilaa 128 Gt. Akun kapasiteetti on aavistuksen pienempi (3500 mAh) ja se tukee samoja  latausmahdollisuuksia kuin G8S.

G8:n hillitysti takalasin alle sulautettu takakameraratkaisu on sisarmalliin verrattuna ainakin siltä osin edistyneempi, että ultralaajakulmakameran tarkkuus on 13:n sijaan 16 megapikseliä ja sen aukkosuhde on melko valovoimainen f1.9. Muilta osin kolmoiskameran toteutus noudattaa samaa linjaa G8S:n kanssa.

V50 ThinQ 5G

LG esitteli MWC:ssä ensimmäistä kertaa sekä G-sarjan että V-sarjan huippumallinsa samaan aikaan. V-mallistossa LG aikoo keskittyä 5G-tekniikkaan, kun taasen G-sarjalaiset ovat perinteisempää 4G-tekniikkaa käyttäviä laitteita. Uusimman sukupolven mallin nimi on V50 ThinQ 5G.

V50 on kooltaan hieman suurempi puhelin kuin G8-mallit. Edeltäjämalli V40 ThinQ:hun nähden ulkomitat ovat kasvaneet muutamalla millin kymmenyksellä ja painoa on tullut viitisentoista grammaa lisää.

V50:n näyttö on sama 6,4-tuumainen Plastic-OLED-paneeli, joka nähtiin jo edeltäjämalli V40:ssä. Näytön tarkkuus on 1440 x 3120 pikseliä ja se tukee HDR10- sekä Dolby Vision –värejä. Myös näytön yläreunan lovi on samankokoinen kuin edeltäjässä ja se sisältää 8 ja 5 megapikselin etukamerat, joista jälkimmäinen on tavallista laajakulmaisempi.

Kuten kuvastakin näkyy, lasikuori on erittäin herkkä tahriintumaan sormenjäljillä. Takakuoren suurin ero edeltäjään nähden on takakameran toteutus, joka on nyt sijoitettu lasipinnan alle ilman erillistä kohoumaa tai kehystä.

Kolmoiskameran toteutus on pysynyt tismalleen samana kuin V40:ssä. Tarjolla on 12 megapikselin pääkamera ja 2x zoom-kamera sekä 16 megapikselin ultralaajakulmakamera.

Laitteen sisuksissa ehkäpä mielenkiintoisinta tekniikkaa on Snapdragon 855 –järjestelmäpiirin pariksi asennettu erillinen X50 5G-modeemi. LG:n edustajan mukaan 5G-yhteyksistä tuettuna on oletuksena alle 6 GHz:n taajuusalueet, mutta myös mmWave-tuki on mahdollinen operaattorikohtaisesti. Ensimmäisen sukupolven 5G-tekniikka kuluttaa täydessä rasituksessa saamiemme tietojen mukaan virtaa noin 2,5-kertaisesti LTE-yhteyttä käyttävään Snapdragon 855 –piirillä varustettuun puhelimeen nähden. V50 ThinQ:n takakuoren yläosassa sijaitseva 5G-logo on valaistu, kun 5G-yhteys on käytössä.

Laitteen sisältä löytyvä akku on nyt kapasiteetiltaan 4000 mAh, eli se on kasvanut merkittävät 700 mAh edeltäjämalliin nähden. Käytännössä on kuitenkin hankala arvioida kuinka paljon 5G-tekniikka vaikuttaa osaltaan käytännön akunkestoon. Tuettuna on 18 watin pikalataus sekä 10 watin langaton lataus.

LG esitteli V50:n kaveriksi Dual Screen –lisävarusteen, joka on tarjolla ainakin joillain markkina-alueilla kaupanpäällisenä V50:n kaveriksi. LG:n edustajan mukaan taittuva näyttötekniikka ei ole vielä riittävän kypsää kuluttajalaitteisiin, joten yritys keskittyy toistaiseksi 5G-tekniikkaan ja haluaa tarjota laajemman näyttöpinta-alan mahdollisuuden Dual Screenin muodossa.

Dual Screen on ikään kuin tukeva suojakuori, jonka kannessa/läpässä on toinen näyttö. Lisänäyttö on halkaisijaltaan 6,2-tuumaa, eli hieman V50:n omaa näyttöä pienempi. Näyttö perustuu OLED-tekniikkaan, mutta on tarkkuudeltaan 1080 x 2160 pikseliä, eli puhelimen omaa näyttöä vähemmän. Dual Screen kommunikoi puhelimen kanssa takakuoressa sijaitsevien kolmen kontaktipinnin kautta. Näytön voi avata kahteen asentoon – noin 100 asteen ja täyteen 180 asteen kulmaan.

Paperilla ja teoriatasolla Dual Screen saattaa vaikuttaa ihan hyvältä idealta ainakin tietynlaiseen käyttötarpeeseen, mutta käytännössä totesin sen olevan kokonaisuutena varsin kömpelö. Puhelimeen kiinnitettynä Dual Screen tuplaa kokonaisuuden paksuuden ja tekee siitä kiinnitaitettuna erittäin kömpelön tuntuisen. Saranatoteutus on siinä määrin tukeva, että näyttöjen väliin jää leveähkö rako, eikä sisältöä voi laajentaa samanaikaisesti molemmille ruuduille.

Kun puhelin kytketään Dual Screeniin, ilmestyy näytölle pieni kelluva kuvake, jolla lisänäytön saa käynnistettyä. Toiseen näyttöön voi sijoittaa esimerkiksi toisen sovelluksen tai pelikäytössä peliohjainkontrollit, joita on tarjolla usealla erilaisella ulkoasulla. Pelikäytössä Dual Screen oli lyhyen kokeilumme perusteella ehkäpä parhaimmillaan. Joihinkin LG:n omiin sovelluksiin, kuten kamerasovellukseen, toinen näyttö tarjoaa lisäominaisuuksia esim. kuvien esikatseluun liittyen.

 

Lenovo

Lenovo esitteli Barcelonassa messuosastollaan mm. uudistettuja ThinkPad-kannettaviaan, mutta koska pääfokuksemme oli mobiililaitteissa, huomiomme kiinnittyi lähinnä hieman erikoisempaan uuteen, eli matkakäyttöön tarkoitettuun ThinkVision M14 –näyttöön.

Kyseessä on siis erityisesti ThinkPad-kannettavien kanssa käytettäväksi tarkoitettu 14-tuumainen matkanäyttö, joka on vain viitisen milliä paksu ja painaa 595 grammaa. Näytössä käytetään 1920 x 1080 pikselin mattapintaista LCD-paneelia, jonka katselukulma on kallistettavissa kannettavan näytön kulman mukaiseksi. Sekä kuva että virta viedään näyttöön USB Type-C –kaapelin avulla ja näytön toisella puolella on toinen Type-C-liitäntä läpivientiä varten.

Nopeiden ensituntumien perusteella ThinkVision M14 vaikutti mukavan ohuelta ja kevyeltä mukana kuljetettavaksi. Allekirjoittaneen tarpeisiin kyseessä vaikuttaisi olevan lähes täydellinen ratkaisu, sillä olen tuskastellut usein työmatkoilla työtehon heikkenemistä pelkästään kannettavan omalta näytöltä työskennellessä esimerkiksi kuvia muokatessa ja artikkeleita kirjoittaessa.

Lisäksi ThinkVision M14:n hinta ei vaikuttaisi olevan ainakin parantuneen työtehon näkökannalta lainkaan hullumpi. Lenovo ilmoitti nimittäin kesän korvilla kauppoihin tulevan näytön suositushinnaksi 249 euroa.

Lenovo esitteli osastollaan myös ennen joulua julkaisemaansa Z5 Pro GT –älypuhelintaan, joka oli tuolloin markkinoiden ensimmäinen Snapdragon 855 –piirillä julkaistu älypuhelin. Laite tuli myyntiin Kiinassa tammikuun lopulla, mutta ei ole ainakaan toistaiseksi globaalisti saatavilla. Suomen markkinoiden osalta ei myöskään kannata pidätellä henkeä, vaikka Lenovolla voisikin olla siltä osin saumaa, koska Motorola-mallistossa ei ole tällä hetkellä tarjolla lippulaivamallia.

Z5 Pro GT:hen on toteutettu Xiaomi Mi MIX 3:n tyylinen liukurakenne, jonka avulla etukamera on saatu piilotettua ja 6,39-tuumaisen Super AMOLED -näytön reunat on saatu venytettyä hyvin lähelle laitteen reunoja. Puhelimen rakenne tuntuu asialliselta, muttei mitenkään erityisen herraskaiselta tai arvokkaalta.

Puhelimen näyttöosa on liu’utettavissa alaspäin ja sen yläosan alta paljastuu 16 megapikselin etukamera sekä infrapunavaloa hyödyntävä toinen kamera kasvojentunnistusta varten. Hieman erikoisena yksityiskohtana näytön yläkehyksessä ei ole aukkoa kuulokkeelle, vaan kuuloke tulee esiin vasta kun näyttö liu’utetaan alas, joten puheluiden aikana mekanismin on oltava ilmeisesti avattuna.

Z5 Pro GT:n takakuori on lasia ja sen alle on toteutettu näyttävä hiilikuitukuviointi. Kamerassa sekä näyttöosan kehyksissä on käytetty punaisia koristetehosteita. Snapdragon 855 –järjestelmäpiiristä hyödynnetään sisäistä 4G-modeemia, eli 5G-yhteyksiä ei ole. Edullisimmassa vaihtoehdossa on kuusi gigatavua RAM-muistia ja 128 Gt tallennustilaa, kun taasen huippumallissa määrät ovat 12 & 512 Gt. Akun kapasiteetti on keskitasoa pienempi 3350 mAh.

Kaksoistakakamera perustuu 24 megapikselin IMX576- ja 16 megapikselin IMX519-sensoreihin, joista kummankin parina on f1.8-aukkosuhteen objektiivi.

 

Nubia Alpha

Kiinalaisen ZTE:n alaisuudesta enemmän omaksi brändikseen eriytynyt Nubia houkutteli allekirjoittaneen piipahtamaan osastollaan uuden taittuvaa näyttötekniikkaa käyttävän Alpha-älykellonsa myötä. Alpha oli esillä prototyyppinä jo IFA-messuilla viime syksynä, mutta nyt kaikkien kokeiltavana oli laitteen lopullinen versio.

Yritys itse kutsuu Alphaa puettavaksi älypuhelimeksi, jonka suhteen lopulta lienee kyse vain semantiikasta. Vaikka älypuhelimet ovatkin lähentyneet ominaisuuksiltaan ja autonomisuudeltaan älypuhelimia, kutsuisin silti Alphaa ennemmin älykelloksi kuin puhelimeksi.

Melko suurikokoisen laitteen sisään on ahdettu Snapdragon Wear 2100 –järjestelmäpiiri, gigatavu RAM-muistia, kahdeksan gigatavua tallennustilaa, 500 mAh akku, Bluetooth-, WiFi- ja eSIM:iä hyödyntävät 4G-yhteydet sekä viiden megapikselin kamera.

Ehdottomasti Alphan mielenkiintoisin ominaisuus on taipuva neljätuumainen OLED-kosketusnäyttö, jonka tarkkuus on epätavallinen 192 x 960 pikseliä. Valmistajan mukaan näyttö kestää taivuttamista 100 000 kertaa, joskin taivuttamisen määritelmä ranteeseen puettavan ja siinä päivän mittaan mukana ”elävän” laitteen suhteen lienee hieman epäselvä.

Kosketettaessa näytön pinta tuntui kiiltävältä muovikalvolta ja näytön responsiivisuudessa ei ollut valittamista. Taittumissäde oli siinä määrin loiva, ettei näytön pinnassa ollut havaittavissa epätasaisuuksia tai ryppyjä.

Ensituntumien perusteella Nubia Alphan taittuva näyttö on varsin mielenkiintoinen uuden näyttötekniikan sovellus, mutta siitä saatava hyöty ei vaikuttanut ainakaan tässä muodossaan olevan erityisen merkittävä. Tilannetta voi varmasti vielä parantaa ohjelmistopuolen hienosäädöllä, mutta siitä huolimatta kapea ja korkea näyttö ei vaikuttanut käytettävyyden kannalta erityisen näppärältä.

 

OnePlus

OnePlussalla ei ollut MWC:ssä omaa messuosastoa, mutta yritys demosi tulevaa 5G-puhelintaan Qualcommin osastolla sijainneella pienellä ständillä. Koteloilulla OnePlussan 5G-puhelimella demottiin pilvessä renderöitävää Shadow-hävittäjäpeliä, jota saattoi pelata Bluetooth-ohjaimella puhelimesta käsin. Puhelin oli siis liitettynä näyttönä toimineeseen televisioon ja pelin raskas renderöintiosuus tapahtui etänä pilvessä 5G-yhteyden välityksellä. Demossa esiteltiin 5G-yhteyden nopeutta ja viiveettömyyttä ja ainakin messuympäristössä näyttävähkö peli tuntui toimivan moitteetta. Pelin puhelimeen asennetun osan kooksi kerrottiin vain muutama kymmenen megatavua.

OnePlussan Suomen toiminnoista vastaavaan Tuomas Lampenin mukaan demovitriinissä oli näytillä oikea prototyyppiversio tulevasta 5G-huippumallista, mutta valitettavasti laite oli vielä vahvasti naamioituna muovikoteloinnin sisään, joten nähtävissä oli käytännössä vain laitteen näyttö.

Jo itse näyttö antoi kuitenkin sinällään mielenkiintoisen vihjeen tulevasta laitteesta, sillä näytön kuvasuhde vaikutti olevan poikkeuksellisen laaja, eli Sonynkin uutuusmalleista tutun 21:9:n luokkaa. OnePlussalta ei kuitenkaan suostuttu paljastamaan Snapdragon 855 -järjestelmäpiiriä lukuun ottamatta mitään tarkempia tietoja laitteen spekseihin liittyen.

Elisa on jo tiedottanut tuovansa OnePlussan tulevan 5G-puhelimen markkinoille toisen vuosineljänneksen aikana.

 

Samsung

Vaikka Samsung järjesti juuri edellisellä viikolla oman Unpacked-julkaisutilaisuutensa, oli MWC:n varalle jätetty vielä pieni yllätys, eli kaksi uutta Galaxy A –sarjan puhelinta – A30:n ja A50:n. Samalla yritys otti A-sarjassa käyttöön uuden nimeämiskäytännön, joka toivottavasti selkeyttää malliston rakennetta.

Suomessa myyntiin tulee vain Galaxy A50, joten keskityimme ottamaan ensituntumat ensisijaisesti siitä. A50 ei ole suoranainen seuraaja millekään viime vuoden Galaxy A –mallille, mutta lähin ”edeltäjäehdokas” lienee Galaxy A7.

Samsung Galaxy A50

Ensi näkemältä uusi Galaxy A50:ssä ei ole etupuolella juurikaan Samsungin sukunäköä, vaan laitteen voisi arvata kuuluvan monen muunkin valmistajan mallistoon.

Laite tuntuu kokoisekseen melko kevyeltä, joskaan Samsung ei ole vielä julkaissut A50:n virallista painoa. Osasyy tähän havaintoon saattaa löytyä valmistusmateriaaleista, sillä laitteen kehys on muovia ja etu- sekä takakuori lasia. Muovin käytöstä huolimatta rakenne tuntui tukevalta ja hyvin tehdyltä. Siitä huolimatta viime vuosina A-sarjassa nähty pieni premium-tuntuma on hieman karissut pois.

Softapuolella A50 tarjoaa Android 9 Pie –käyttöjärjestelmän sekä Samsungin uuden One UI –käyttöliittymän, joka on jo lanseerattu yrityksen Galaxy S- ja Note-sarjan laitteisiin.

A50:n näyttö on läpimitaltaan 6,4-tuumainen, eli suurempi kuin missään Samsungin A-sarjan puhelimessa aiemmin Suomen markkinoilla. Näyttö perustuu Super AMOLED –tekniikkaan ja tarjoaa 1080 x 2340 pikselin resoluution.

Näyttö on malliltaan Infinity U –tyyppiä, eli kyseessä on ensimmäinen Samsungin puhelimissa nähty näyttölovellinen malli. Näyttölovi on onneksi pieni ja ”vesipisaramallinen”, joten se ei vie kovinkaan paljoa tilaa näytön yläreunasta. Ylhäällä näytön reunus on suunnilleen yhtä leveä kuin pitkillä sivuilla – alareunassa ”leukaa” on jätetty edelleen selvästi enemmän.

Laitteen koon osalta näytön tuumakoko kuitenkin hieman hämää, sillä esimerkiksi kuusituumaisella 18,5:9-kuvasuhteen näytöllä varustettu Galaxy A7 (2018) on A50:tä 1,3 mm pidempi ja 1,9 mm leveämpi. A50:n näytön ja ulkomittojen välinen suhdeluku onkin erinomaisen hyvä ja selvästi parempi kuin missään aiemmassa Galaxy A –sarjan puhelimessa.

Galaxy A50:n takakuori on reunoja kohti kaartuvaa lasia, joka liittyy varsin sulavasti pyöristettyyn muovikehykseen. Kokeilemassamme valkoisessa värivaihtoehdossa takakuoressa on RGB-heijastusefekti, joka näkyy sopivassa valossa ja kulmasta katsellessa. Vastaava efekti löytyy myös mustasta värivaihtoehdosta. Muotoilu ei ole myöskään takapuolella erityisen persoonallista, mutta pientä Samsung-vivahdetta voi sentään havaita kamerakehyksen muodosta.

Takakuoren alla sijaitsee melko mukavan kokoinen 4000 mAh akku, joka on tämän hintaluokan suuremmasta päästä. Lataaminen onnistuu USB Type-C –liitännän kautta 15 watin teholla.

Rautapuolella A50:ssä on käytetty 10 nanometrin FinFET-prosessilla valmistettavaa Samsungin Exynos 9610 –järjestelmäpiiriä, joka sisältää neljä Cortex-A73- ja neljä Cortex-A53-prosessoriydintä, ARM Mali-G72 MP3 GPU:n sekä Cat.12/13-nopeusluokan LTE-modeemin.

Galaxy A50:stä tulee saataville kaksi muistivarianttia – 4 & 64 Gt sekä 6 & 128 Gt – joista Suomessa myytävä malli on tiettävästi ensin mainittu. Tallennustilaa voi laajentaa muistikortilla.

Kamera on sijoitettu A50:ssä nykytrendin mukaisesti takakuoren vasempaan ylänurkkaan. On harmi, ettei Samsung on lähtenyt hakemaan sukunäköä Galaxy S –sarjan kanssa sijoittamalla kameroita vaakaan takakuoren yläosan keskelle.

A50:ssä kameroita on kolme. 25 megapikselin pääkamera f1.7-aukkosuhteen objektiivilla, 8 megapikselin superlaajakulmakamera kiinteätarkenteisella f2.2-aukkosuhteen objektiivilla sekä 5 megapikselin kamera syvyysterävyysefektiä varten.

Kamera osaa myös tunnistaa kuvaustilanteen ja suositella superlaajakulmakameran käyttöä sopivissa tilanteissa. Tekoäly tunnistaa 20 erilaista kuvaustilannetta ja osaa säätää kuvan ominaisuuksia sen mukaan. Flaw Detection –ominaisuus huomaa, jos potrettikuvissa joku menee pieleen.

Lyhyiden ensituntumien perusteella Galaxy A50 on pitkästä aikaa varsin mielenkiintoinen Samsungin uutuus keskihintaluokkaan. Noin 350 euron hintaan tarjolla on useampi tekninen ominaisuus, jotka ovat melko harvinaisia kyseisessä hintaluokassa. Fyysisessä toteutuksessa ei vaikuttaisi olevan valittamista, mutta aivan viimevuotisten metallirunkoisten Galaxy A –mallien premium-tuntumaan ei A50 silti yllä.

Galaxy A50 tulee Suomessa myyntiin maaliskuun aikana 379 euron suositushintaan. Värivaihtoehtoja ovat musta, valkoinen, sininen ja korallinoranssi.

Galaxy S10 5G

Samsungin esitteli messuosastollaan myös Galaxy S10:n 5G-versiota, joka on todennäköisesti tulossa jossain vaiheessa kauppoihin myös Suomessa, mutta jota emme päässeet kokeilemaan vielä Samsungin Unpacked-julkaisutilaisuudessa Lontoossa.

Käytännössä kyseessä on Galaxy S10 –malliston suurikokoisin ja parhaiten varusteltu malli. Ulkonäkö ja käsituntumat ovat pitkälti identtiset Galaxy S10+:n kanssa, mutta vain hieman suurempaan kokoon skaalattuna. Eroavaisuudet Galaxy S10+:aan nähden ovat seuraavat:

5G-malli on viisi milliä pidempi, kolme milliä leveämpi ja 24 grammaa painavampi kuin Galaxy S10+. Kasvaneet ulkomitat johtuvat ensisijaisesti 6,7-tuumaisesta näytöstä, joka on 0,3 tuumaa suurempi. Super AMOLED –näytön tarkkuus on sama 1440 x 3040 pikseliä.

Jos Galaxy S10+:n näytön ylänurkan kaksoiskamerareikä ei ole omaan makuun, ei sitä ole myöskään 5G-version kamerareikä, joka on kooltaan vieläkin suurempi. 5G:ssä toinen etukamera on korvattu 3D TOF-kameralla, jonka infrapunalähetin vaatii lisää tilaa kameroiden välistä.

Euroopan markkinoilla GS10 5G:n sisällä on sama Exynos 9820 –järjestelmäpiiri kuin muissakin GS10-malleissa, mutta sen parina on erillinen Samsungin Exynos 5100 5G-modeemi. Akun koko on GS10-malliston suurin, eli 4500 mAh ja se tukee ainoana mallina tehokkaampaa 25 watin pikalatausta.

5G-mallin takakuoren yläosassa on kolmen sijaan neljä takakameraa. Muihin malleihin nähden lisänä on TOF-kamera ympäristön kolmiulotteiseen havaitsemiseen. Muut kolme kameraa ovat samanlaisia kuin Galaxy S10+:ssa.

Galaxy A30

Suomessa myyntiin tulevan A50-mallin ohella Samsung esitteli myös edullisempaa Galaxy A30 –mallia, joka ei ainakaan tällä tietoa ole tulossa myyntiin Suomessa. Laite on ulkomitoiltaan lähestulkoon identtinen A50:n kanssa, mutta rautapuolen ominaisuuksia on karsittu. Etupuolelta A30:tä ja A50:tä on hankala erottaa toisistaan, mutta takapuolella A30:n erottaa kamera-asetelmasta sekä sormenjälkitunnistimesta. Myös rakenne on pitkälti identtinen – etupuoli Gorilla Glass 3 -lasia, takakuori muovia.

A30:n näyttö on isosisarensa tapaan 6,4-tuumainen Super AMOLED –paneeli (1080 x 2340) jonka yläreunassa on pieni lovi kameralle. Sisuskalujen eroavaisuuksina A30 käyttää Exynos 7904 –järjestelmäpiiriä (2×1,8 GHz Cortex-A73 & 6×1,6 GHz Cortex-A53, Mali-G71 MP2 GPU), kolmen tai neljän gigatavun RAM-muistia sekä 32 tai 64 Gt:n tallennustilaa. Akku on kooltaan 4000 mAh ja se tukee 15 watin pikalatausta USB Type-C-liitännän kautta.

A30:n ”takalasi” on sisarmallin tapaan muovia, joka saattaa olla pidemmässä juoksussa naarmuuntumisen kannalta huono juttu, mutta toisaalta rikkoontumisen kannalta hyvä asia. Värivaihtoehdot ovat A30:ssa hieman erilaiset ja toteutuksissa mm. kuvan mustassa värivaihtoehdossa näkyviä heijastusefektejä.

Toisin kuin A50:ssä, A30:ssä on vain kaksi takakameraa ja sormenjälkitunnistin on sijoitettu takakuoren yläosaan. Pääkamera käyttää 16 megapikselin sensoria ja valovoimaista f1.7-aukkosuhteen objektiivia. Toinen viiden megapikselin kamera on myös ”oikeassa hyötykäytössä”, sillä se tarjoaa ultralaajakulmaisen 12 mm:n kinovastaavalla polttovälillä varustetun f2.2-aukkosuhteen objektiivin.

Myös taittuvanäyttöinen Galaxy Fold –älypuhelin oli esillä Samsungin messuosastolla, mutta valitettavasti vain voimakkaasti heijastelevaan ja haasteellisesti valaistuun esittelyvitriiniin kahlittuna. Laitetta ei siis vieläkään päässyt tarkastelemaan lähemmin saatikka ottamaan käteen.

 

Sony

Sony lanseerasi uudistetun mobiililaitestrategiansa ensimmäiset puhelimet MWC:ssä maanantaiaamuna. Samalla yritys esitteli myös uuden nimeämiskäytännön, jossa on luovuttu XZ- ja XA-kirjainyhdistelmistä high-end- ja mid-price-mallien yhteydessä. MWC:ssä julkaistuun uuteen mallistoon kuuluvat huippumalli Xperia 1, keskihintaluokkaan sijoittuvat Xperia 10 ja Xperia 10 Plus sekä edullisen hintaluokan Xperia L3.

Kävimme tutustumassa Sonyn uutuuksiin yrityksen messuosastolla maanantaina ja saimme hieman tarkemman katsauksen Xperia 1 –huippumallin tekniseen toteutukseen tiistaina. Tässä on lyhyet ensituntumat kaikista uutuusmalleista. Huomionarvoisena seikkana Xperia 1 –huippumallin ohjelmistoa ei päässyt vielä käyttämään, vaan demolaitteet olivat rajattuna lukitusnäytölle.

Xperia 1

Uusi Xperia 1 on ikään kuin seuraaja Xperia XZ2 Premium- ja Xperia XZ3 –malleille, vaikka jälkimmäinen säilyykin edelleen mallistossa ”ykkösen” alapuolella. Sony on keskittynyt Xperia 1:ssä erityisesti multimedia- ja kameraominaisuuksiin. Myös muotoilua on jälleen uudistettu.

Ulkoisesti Xperia 1 on ikään kuin palannut muutaman vuoden takaiseen aikaan, eikä Sony oikein tunnu itsekään tietävän mihin suuntaan se haluaa puhelimiensa muotoilua viedä. Parin edellisen sukupolven tyynymäisen kaarevasta takakuoren muotoilusta on luovuttu ja laite on jälleen viety ohuempaan ja tasapaksuun muottiin.

Etu- ja takapuolella on Gorilla Glass 6 –lasi ja välissä tasaisesti pyöristetty metallikehys. Laite tuntuu tukevalta ja varsin ohuelta. Sonyn lippulaivamalleille tyypilliseen tapaan rakenne on myös IP65/68-suojattu vedeltä ja pölyltä.

Xperia 1 näyttää jopa poikkeuksellisen solakalta, johtuen ensisijaisesti harvinaisesta näytön kuvasuhteesta. Laitteessa on markkinoiden ensimmäinen 4K-tarkkuuden OLED-mobiilinäyttö, jonka kuvasuhde on poikkeuksellisen laaja 21:9. Käyttöliittymässä ja sovelluksissa näyttö toimii alhaisemmalla tarkkuudella. Sonyn mukaan näyttö kykenee toistamaan värit erittäin laajasti ja se on kalibroitu tarkasti ITU-R BT.2020-väritilan mukaan. Sony perustelee harvinaista kuvasuhdevalintaansa elokuva- ja videosisällön kuvasuhteella, pystysisällön (kuten nettiselaus) tehokkaammalla näyttämisellä, paremmilla moniajomahdollisuuksilla sekä puhtaasti kilpailijoista erottavana tekijänä.

Vaikka näytön läpimitta on 6,5 tuumaa (1644 x 3840), on puhelimen leveys millin kapeampi kuin kuusituumaisella 18:9-kuvasuhteen näytöllä varustetussa XZ3:ssa. Pituus on sen sijaan kasvanut peräti yhdeksällä millillä ja kyseessä onkin varsin pitkä puhelin. Näytön suhteen Sony on ikään kuin hypännyt ääripäästä toiseen verrattuna XZ2 Premium –mallin 16:9-kuvasuhteen 4K-näyttöön. XZ2 Premium on yhdeksän millimetriä lyhyempi, mutta peräti kahdeksan millimetriä leveämpi kuin Xperia 1.

Sony on jättänyt näytön ylä- ja alareunaan edelleen pienet ”otsa-” ja ”leukakaistaleet”, joten laitteessa ei ole näyttölovea tai kamerareikää. Sonyn mukaan ylimääräisten elementtien ei haluta häiritsevän näytön sisältöä, kuten elokuvan katsomista. Ratkaisu pidentää luonnollisesti laitteen ulkomittoja entisestään.

Xperia 1:n oikeaan kylkeen on sijoitettu sormenjälkitunnistin, joka ei ole enää virtanäppäimen yhteydessä, vaan omassa upotuksessaan ja varsin hyvin peukalon ulottuvilla. Samassa kyljessä on myös kaikki painikkeet, eli äänenvoimakkuuden säätö, virtanäppäin ja Sonyn puhelimille tyypillinen kaksivaiheinen (tarkennus, kuvan otto) kameranäppäin.

Xperia 1:n takakuori on Gorilla Glass 6 –lasia, joka on suurimmilta osin tasainen, mutta kaareutuu kevyesti kaikilta reunoiltaan. Takakuoren alla sijaitseva akku on kapasiteetiltaan 3330 mAh, eli keskimääräistä pienempi tämän kokoluokan puhelimessa. Puhelin tukee USB Power Delivery –standardia pikalatauksessa sekä Sonyn Smart Stamina, Battery Care- ja Xperia Adaptive Charging –ominaisuuksia, mutta langaton lataus on valitettavasti pudotettu pois varustuksesta. Sonyn edustajan mukaan syy tähän löytyy designista – laitteesta haluttiin edellistä sukupolvea ohuempi, joten langaton lataus oli jätettävä pois.

Rautapuolelta Xperia 1:stä löytyy Qualcommin uusi Snapdragon 855 –järjestelmäpiiri, joka tarjoaa Android-markkinoiden tämän vuoden parasta suorituskykyä. RAM-muistia on kuusi gigatavua ja tallennustilaa 128 Gt. LTE-yhteydet ovat tuettuna Cat.19-nopeusluokkaan asti.

Keskelle takakuoren yläosaa sijoitettu takakamera on Sonyn ensimmäinen kolmoiskameratoteutus. Se tarjoaa kolme 12 megapikselin kuvasensoria, joista pääkamera on varustettu 26 mm:n kinovastaavalla polttovälillä, f1.6-aukkosuhteella sekä optisella vakaimella. Toinen kamera tarjoaa 52 mm:n kinovastaavan polttovälin sekä optisen vakaimen ja kolmas superlaajan 16 mm:n kinovastaavan polttovälin ilman vakaajaa.

Sonyn Alpha-sarjan järjestelmäkameroista on tuotu mm. automaattinen ihmiskohteen silmätarkennus, joka pystyy seuraamaan kohteen silmiä sekä tarkennuksen että valotuksen osalta kymmenen kuvan sekuntivauhdilla. Tuettuna on myös Optical SteadyShot –videokuvanvakautus aina 4K-tarkkuuteen asti. Videokuvaukseen tarjolla on erillinen Cinema Pro –tila, joka mahdollistaa 21:9 HDR 4K 24 FPS –videon tallentamisen käyttäen erilaisia Hollywoodissa käytettyjä väritiloja ja parametrejä.

Sony Xperia 10 ja 10 Plus

Keskihintaluokassa Sony nimesi Xperia XA –mallistonsa uudelleen Xperia 10 –mallistoksi. Sony kutsuu uusia Xperia 10 –mallejaan super-keskiluokkalaisiksi, josta voi käytännössä olla toki montaa mieltä. Huippumalli Xperia 1:n tapaan myös molemmat ”kympit” on varustettu laajalla 21:9-kuvasuhteen näytöllä, joka on perusversiossa kuusituumainen ja Plus-versiossa 6,5-tuumainen.

Kuvasuhdetta lukuun ottamatta näytön toteutus poikkeaa Xperia 1:stä. Kympeissä näytöt perustuvat IPS LCD –paneeleihin, joiden resoluutio on 1080 x 2520 pikseliä. Etupuolen design on myös hieman erikoinen, sillä alhaalla näyttö ulottuu lähes reunoille saakka, mutta yläreunaan on jätetty varsin leveä kaistale, joka on Sonyn mukaan pakollinen tarvittavan tekniikan (antennit, ääniliitäntä, etukamera) mahduttamiseen puhelimen sisään.

Laajakuvaisen näytön hyödyntämistä ja käytettävyyttä on pyritty parantamaan ohjelmistopuolella mm. yhden käden käyttöä helpottavilla ominaisuuksilla (ilmoitusvalikon avaaminen näytön keskeltä pyyhkäisemällä, yhden käden pienennetty ruutunäkymä) sekä moniajoa ja kahden sovelluksen avaamista helpottavilla toiminnoilla.

Xperia 10 –mallien unibody-kuorirakenne on muovia, vaikka sen pinnassa onkin mattapintainen ”metallimainen” viimeistely. Muodot ovat melko samankaltaisia kalliimman Xperia 1:n kanssa, vaikka materiaalit ja toteutus ovatkin poikkeavat – kyse on varsin solakan ja ohuen tuntuisista puhelimista, vaikka paksuutta onkin yli kahdeksan millimetriä.

Kooltaan Xperia 10 –mallit eivät tunnu kädessä yhtä suurelta, kuin näytön tuumakoon perusteella saattaisi päätellä. Leveyssuunnassa laitteet ovat miellyttävän kokoisia ja ongelmat käytön kanssa saattavatkin tulla lähinnä näytön yläreunassa sijaitsevien kohteiden kanssa. Erikoinen kuvasuhde ei kuitenkaan vaikuttanut ensituntumien perusteella lainkaan niin erikoiselta, kuin olin ennakkoon olettanut.

Ulkomitoiltaan Xperia 10 on peräti 13,7 mm pidempi kuin 5,2-tuumainen (16:9) XA2, mutta leveys on pienentynyt kahdella millillä ja paino pudonnut yhdeksällä grammalla.

Xperia 10 Plus on puolestaan neljä millimetriä pidempi, mutta peräti seitsemän milliä kapeampi ja 41 grammaa kevyempi kuin XA2 Ultra, joka käyttää kuusituumaista 16:9-kuvasuhteen näyttöä.

Molempien mallien oikeaan kylkeen on sijoitettu äänenvoimakkuus- ja virtanäppäimet sekä sormenjälkitunnistin. Valitettavasti myös Sonyn keskihintaluokan puhelimista aiemmin löytynyt erillinen kameranäppäin on jätetty pois kustannussyistä. Sonyn edustajan mukaan keskihintaluokan puhelimien käyttäjät eivät käyttäneet kameranäppäintä erityisen paljon, joten yritys halusi panostaa sen sijaan muihin ominaisuuksiin.

Molempien kymppimallien takakuoret näyttävät keskenään identtisiltä – vain mittasuhteissa on eroa. Kuten sanottua, kuorirakenne on muovia, vaikka se saattaa ensivaikutelmalta näyttää metallilta. Laatuvaikutelmassa ei kuitenkaan ole valittamista ja rakenne tuntuu kädessä tukevalle.

Xperia 10 –mallien hintaluokka (noin 350-450 euroa) huomioiden Sony on päätynyt käyttämään sisuskaluissa paikoin melko mielenkiintoista rautaa. Pienemmässä mallissa on Snapdragon 630 –järjestelmäpiiri, kolme gigatavua RAM-muistia ja 64 Gt eMMC-tallennustilaa. Plus-mallissa järjestelmäpiiri on etenkin prosessorien osalta hieman ruudikkaampi Snapdragon 636, jonka parina on neljä gigatavua RAM-muistia ja samat 64 Gt tallennustilaa.

Akkuosastolla kymppisarja jatkaa huippumallin viitoittamaa tietä, eli akkukapasiteetit ovat nykypäivän keskitasoa pienemmät. Xperia 10:n akku on kooltaan 2870 mAh ja Plus-mallin puolestaan 3000 mAh. Tuettuna on USB Power Delivery –pikalataus sekä Xperia 1:stä tutut lataustekniikat.

Takakamera on sijoitettu molemmissa malleissa keskelle takakuoren yläosaa, mutta ulkoisesta yhdennäköisyydestä huolimatta kameratoteutuksissa on eroa. Xperia 10:ssä takakamera koostuu 13 megapikselin pääkamerasta (1,12 um pikselikoko) f2.0-aukkosuhteen objektiivilla sekä syvyysterävyysefektin toteutuksessa avustavasta viiden megapikselin lisäkamerasta.

Plus-mallissa takakameran toteutus on hieman sisarmallia monipuolisempi. Pääkamera käyttää hieman suurempikokoista 12 megapikselin kuvasensoria (1,25 um pikselikoko) ja valovoimaisempaa f1.8-aukkosuhteen objektiivia. Toinen takakamera on kaksinkertaista zoomausta varten – se käyttää kahdeksan megapikselin sensoria (1,12 um pikselikoko) ja f2.4-aukkosuhteen 53 mm:n (kinovastaava) objektiivia.

Molemmat mallit tukevat 4K-videokuvausta 30 FPS ruudunpäivitysnopeudella.

Xperia L3

MWC:ssä esitellyn Xperia-malliston edullisin vaihtoehto ei jostain syystä noudata uutta nimeämiskäytäntöä, vaan on mallinimeltään Xperia L3. Toteutukseltaan alle 200 euron hintaluokkaan sijoittuva malli on kalliimpia sisariaan perinteisempi.

L3:n kuorirakenne on muovia ja näytön suojalasi Gorilla Glass 5:ttä. Ensituntumien perusteella laitteen rakenne on tukevan ja hyvin tehdyn oloinen muovin käytöstä huolimatta. Sormenjälkitunnistin on sijoitettu sisarmallien tapaan puhelimen oikeaan kylkeen.

18:9-kuvasuhteen näyttö on läpimitaltaan 5,7-tuumainen ja tarkkuudeltaan 720 x 1440 pikseliä. Ylä- ja alapuolelle jää nykymittapuulla leveähköt kaistaleet. Järjestelmäpiiriksi on valittu 12 nanometrin prosessilla valmistettava MediaTekin Helio P22, joka sisältää kahdeksan Cortex-A53-ydintä sekä PowerVR GE8320 GPU:n. RAM-muistia on tässä hintaluokassa riittävät kolme gigatavua ja tallennustilaa 32 Gt. Takakuoren alla piilottelee myös 3300 mAh akku, joka tukee USB PD –pikalatausta USB Type-C-liitännän kautta. Käyttöjärjestelmänä on valitettavasti vanha Android 8.0 Oreo, jollaista ei enää vuoden 2019 älypuhelinmalleista pitäisi löytyä.

Sonyn MWC-julkaisuista etenkin keski- ja high-end-luokan mallit tarjoavat hieman massasta poikkeavaa lähestymistapaa näytön kuvasuhteen osalta. Ensituntumien perusteella kapea ja korkea näyttö ei tuntunut lainkaan niin pahalta kuin ennakkoon saattaisi olettaa, mutta vasta käyttötestin myötä selviää, onko pitkästä puhelimesta riesaa esimerkiksi taskuun mahtumisen osalta. Etenkin Xperia 1 tarjoaa myös muita mielenkiintoisia uudistuksia näytön ohella. Sonyn ensimmäisellä kolmoiskameraratkaisulla on potentiaalia olla markkinoiden terävintä kärkeä.

Xperia 1 -älypuhelin tulee myyntiin loppukeväästä 2019 neljässä värissä: musta, liila, harmaa ja valkoinen. Xperia 10 ja 10 Plus tulevat Suomessa myyntiin 1. maaliskuuta alkaen 349 ja 429 euron suositushinnoilla. Xperia L3 tulee saataville maaliskuun puolivälistä lähtien 199 euron suositushintaan.

io-tech testaa ainakin Xperia 1 –mallin, kunhan testikappaleet tulevat saataville.

 

TCL

Kiinalainen Elektroniikka-alan moniosaaja TCL omistaa matkapuhelinmarkkinoilla mm. Blackberry- ja Alcatel-brändien käyttöoikeuden, mutta huomiomme kiinnittyi tällä kertaa yrityksen osastolla vitriinissä olleisiin taipuvaa näyttötekniikkaa hyödyntäviin prototyyppeihin.

Yksi esillä olleista ratkaisuista oli 7,2-tuumainen DragonHinge-näyttö, joka perustui 2048 x 1536 pikselin AMOLED—äyttöpaneeliin. Taipuisa näyttöpaneeli mahdollistaa taittamisen sisäänpäin 180 astetta. Näyttöä demottiin laitteella, jonka ulkopinnassa oli erillinen pienikokoisempi näyttöpaneeli.

Toinen esillä ollut demolaite oli ns. simpukkatyyppinen, eli sen rakenne oli suunniteltu taitettavaksi vaakasuunnassa. Prototyypin takakuoressa näky kolmen kameran ratkaisu ja nahkamainen pinta, mutta itse näyttöä ei ollut nähtävissä.

 

ZTE Axon 10 Pro 5G

Kiinalaisen ZTE:n osastolla piipahdimme tutustumaan uuteen Axon 10 Pro 5G –älypuhelimeen, joka on yrityksen ensimmäinen 5G-malli. Laite on relevantti myös Suomen markkinoiden suhteen, sillä Elisa ilmoitti ottavansa sen valikoimiinsa tulevien kuukausien aikana.

Axon 10 Pro 5G:n ulkonäkö ei ehkä ole kovinkaan persoonallinen, mutta siitä huolimatta se näyttää ihan tyylikkäältä. Etupuolesta kaarevine näytön reunoineen tulee mieleen Samsungin Galaxy S –sarjan mallit sekä Huawei Mate 20 Pro – takakuori puolestaan on erityisen geneerinen ja muistuttaa monenkin eri samankaltaista designia käyttävän valmistajan laitteita.

Laitteen etupuolelta löytyy 6,47-tuumainen Full HD+ AMOLED-näyttö, jonka pitkät sivut on muotoiltu kaareviksi ja yläreunaan on muotoiltu varsin pienikokoinen lovi 20 megapikselin etukameralle. Näytön kulmien pyöristykset ovat säteeltään varsin loivat, jota ei ole selvästikään otettu täysin huomioon käyttöliittymässä, sillä ilmoitusrivin ylänurkkien kuvakkeet leikkaantuivat osin pyöristysten takia.

Axon 10 Pro 5G:n takakuori on lasia ja muotoiltu kaareutuvaksi kaikilta reunoiltaan ja muoto saumautuu varsin sulavasti metalliseen kehykseen. Muotoilusta tuli allekirjoittaneelle mieleen ensimmäisenä Huawein P20 Pro –malli. Plussana rakenne on IP68-suojattu vedeltä ja pölyltä.

Rautapuolella laite käyttää Snapdragon 855 –järjestelmäpiiriä sekä erillistä X50 5G –modeemia. RAM-muistia on kuusi gigatavua ja tallennustilaa 128 Gt. Akun kapasiteetti on 4000 mAh ja puhelin tukee sekä 18 watin Quick Charge 4+ -pikalatausta että langatonta Qi-latausta.

Takakamera käyttää kolmea sensoria, joiden tarkkuus on 48, 20 ja 8 megapikseliä. Ensin mainittu pääkamera on varustettu f1.8-aukkosuhteen optisesti vakautetulla objektiivilla. 20 megapikselin kameran parina 125 asteen kuvakulman tarjoava ultralaajakulmaobjektiivi ja kolmas kamera on varustettu optisesti vakautetulla teleobjektiivilla.

ZTE Axon 10 Pro 5G:n hinnoittelusta tai saatavuudesta ei ole vielä tarkkaa tietoa, mutta Elisa on luvannut tuoda laitteen valikoimiinsa myöhemmin tänä vuonna.

 

Yhteenveto

Tämän vuoden MWC-messut tarjosivat selvästi mielenkiintoisempia uutuuksia, kuin mitä mobiilialan messuilla on viime vuosina nähty. MWC 2019:n mielenkiintoisimpia julkistuksia olivat ehdottomasti Huawein uutta taittuvaa näyttötekniikkaa hyödyntävä Mate X -älypuhelin, HMD Globalin viittä takakameraa käyttävä Nokia 9 Pureview -kamerapuhelin sekä 5G-tekniikka yleisesti, jota rummutettiin messuosastolla monen eri valmistajan toimesta.

Kuluvan vuoden aikana älypuhelinmarkkinoille saapuu poikkeuksellisen paljon uutta edistynyttä tekniikkaa, mutta niiden ei kannata odottaa yleistyvän nopeasti kertarysäyksellä. Taittuvien näyttöjen yleistymistä massamarkkinoille saattaa joutua odottamaan vielä muutaman vuoden ja sama koskee myös 5G-tekniikkaa. Kamerapuolella on tarjolla tänäkin vuonna kehitysaskeleita, jonka keskiössä on laitteiden korkealle tasolle noussut prosessointisuorituskyky.

Tämän katsauksen sisällöstä io-techissä voi odottaa tulevan ensimmäisten joukossa testattavaksi Nokia 9 Pureviewin sekä Samsung Galaxy A50:n.

This site uses XenWord.
;