io-techin testissä Asuksen omaan suunnitteluun perustuva ROG Strix RX Vega 64 OC Edition -näytönohjain.

AMD julkaisi pelaajille suunnatut Radeon RX Vega -näytönohjaimet elokuussa ja testasimme io-techissä AMD:n omaan referenssisuunnitteluun perustuvat Vega 64- ja 56-mallit heti tuoreeltaan.

Vega 10 -grafiikkapiiri osoittautui testeissä tehosyöpöksi ja suorituskykyisemmässä Vega 64 -mallissa grafiikkapiirin lämpötila nousi AMD:n omalla jäähdytysratkaisulla nopeasti 85 asteen maksimilämpötilaan. AMD:n ajuriongelmien ja korkean lämpötilan takia myös ylikellotustestit jäivät laihaksi ja suosittelimme suosiolla odottamaan näytönohjainvalmistajien omiin järeämpiin jäähdytysratkaisuihin perustuvia custom-malleja.

Ensimmäisenä (ja ainoana) näytönohjainvalmistajana omaan suunnitteluun perustuvat Radeon RX Vega -mallit on toistaiseksi esitellyt Asus, joka ilmoitti heinäkuun lopulla julkaistussa lehdistötiedotteessa, että näytönohjaimet tulevat saataville syyskuun alussa. Saimmekin käsiimme jo pari viikkoa sitten tehdasylikellotetun ROG Strix RX Vega 64 OC Edition -näytönohjaimen, mutta Asus ilmoitti, että lopulliset kellotaajuudet ovat vielä päättämättä ja luvassa olisi BIOS-päivitys ennen kuin testitulokset saa julkaista.

BIOS-päivitystä ei koskaan tullut, lopulliset kellotaajuudet eivät muuttuneet alkuperäisistä suunnitelmista ja Asukselta annettiin vihreä valo testeille. Samassa yhteydessä Asus suositteli testeissä käytettävän yrityksen kotisivuilta ladattavia ajureita, jotka perustuvat vanhempaan 17.7-ajuripakettiin ja suorituskyky oli heikompi kuin AMD:n kotisivuilta löytyvillä uudemmilla 17.9.1-ajureilla. Lisäksi grafiikkapiirin kellotaajuus käyttäytyi Asuksen kotisivuilta ladatuilla vanhemmilla ajureilla erilailla kuin uudemmilla. Asuksen kotisivujen ajureilla grafiikkapiirin kellotaajuus seilasi 3D-rasituksessa jatkuvasti 1400-1536-1630 MHz:n välimaastossa, kun taas AMD:n uudemmilla ajureilla kellotaajuus oli tasaisesti noin 1400 MHz. Koska suorituskyky oli parempi uudemmilla ajureilla, käytimme niitä testeissä.

Asus on ilmoittanut, että alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen Strix Vega 64 -näytönohjain ei saavu myyntiin ainakaan ennen lokakuuta. Myöskään hintaa ei ole toistaiseksi kerrottu, mutta se tulee todennäköisesti olemaan yli 800 euroa.

 

Näytönohjaimen esittely

Ulkomitoiltaan Asuksen ROG Strix RX Vega 64 OC Edition on huomattavasti kookkaampi kuin AMD:n referenssinäytönohjain ja se painaa yli 200 grammaa enemmän (1073 vs 1287 g). Asus käyttää näytönohjaimessaan samaa 2,5 korttipaikan korkuista jäähdytysratkaisua kuin esimerkiksi Strix GeForce GTX 1080 11 Gbps- ja 1080 Ti -malleissaan. Näytönohjain on 30 cm pitkä ja se haukkaa emolevyltä kolme korttipaikkaa.

RGB-tehostevalaistu muovinen ilmanohjain on väriltään musta, käytössä on kolme kappaletta 85 mm:n tuulettimia ja ne alkavat pyöriä, kun grafiikkapiirin lämpötila nousee yli 55 asteeseen. Takapuolta peittää alumiinilevy, joka ensisijaisesti suojaa piirilevyä. Alumiinilevyyn on leikattu ROG-logo, joka on RGB-valaistu.

Toisin kuin AMD:n referenssinäytönohjaimessa, Asuksesta löytyy edelleen kaksilinkkinen DVI-D-liitin. Koska suurin osa tuulettimien puhaltamasta ilmavirrasta palaa takaisin kotelon sisälle kiertoon, kotelon ilmankiertoon on syytä kiinnittää erityistä huomiota.

Alarivistä löytyy lisäksi kaksi HDMI 2.0b -liitintä VR-lasien ja HDMI-liitäntäisen näytön samanaikaista käyttöä varten sekä kaksi DisplayPort 1.2 -liitintä.

AMD ilmoittaa ilmajäähdytetyn Radeon RX Vega 64 -näytönohjaimen TDP-arvoksi 295 wattia. Referenssinäytönohjaimen tavoin myös Asuksesta löytyy kaksi 8-pinnistä PCI Express -lisävirtaliitintä, jotka mahdollistavat teoriassa yhdessä PCI Express x16 -väylän kautta 375 watin tehonkulutuksen (75 + 150 +150 wattia).

Näytönohjaimen takaosasta löytyy kaksi FanConnect II -tuuletinliitintä, joihin on mahdollista liittää PWM- ja DC-tuulettimia sekä RGB-valaistukselle Aura Sync -liitin. Näytönohjaimeen kytkettävien tuulettimien kierrosnopeus on mahdollista asettaa säätymään automaattisesti prosessorin tai grafiikkapiirin lämpötilan mukaan tai kiinteästi tietylle kierrosnopeudelle.

Jäähdytysratkaisussa grafiikkapiiri on kontaktissa nikkelöityyn kupariseen pohjalevyyn, jonka kautta kulkee yhteensä kuusi lämpöputkea kahteen erilliseen alumiinirivastoon. Piirilevyn etupuolella on alumiininen tukikehikko, joka toimii samalla osittain virransyötön komponenttien jäähdytyksenä. Virransyötön MOSFETit ovat kontaktissa lämpöä johtavan tyynyn kautta alumiinirivastoon.

Virransyöttö on yhteensä 13-vaiheinen, josta 11 vaihetta on pyhitetty Vega 10 -grafiikkapiirille ja kaksi vaihetta HBM2-muisteille. Virransyöttöä ohjataan International Rectifierin IR35217-ohjainpiirillä ja jokainen grafiikkapiirin vaihe rakentuu Infineonin IR3555-PowIRstage-piiristä, johon on yhdistetty MOSFET-transistori ja draiveri (DrMOS – Driver-MOSFET), Super Alloy Power II -kelasta ja japanilaisesta kondensaattorista (10K black-metallic).

GPU-Z-ohjelman uusin 2.4.0-versio osaa tunnistaa Vegan ominaisuudet ja anturit kunnolla. Asus on asettanut ROG Strix RX Vega 64 OC Editionin toimimaan Vega 10 -grafiikkapiirin osalta 1298 MHz:n perustaajuudella ja 1590 MHz:n Boost-taajuudella. Boost-taajuus on 44 MHz korkeampi kuin AMD:n referenssinäytönohjaimessa, mutta todellisuudessa grafiikkapiirin kellotaajuus vaihtelee koko ajan muun muassa lämpötilan ja tehonkulutuksen mukaan. GPU-Z näyttää grafiikkapiirin kellotaajuudeksi korkeimman DPM7-tilan (Dynamic Power Management) eli 1630 MHz, johon grafiikkapiirin kellotaajuus voi maksimissaan nousta. Näytönohjaimesta on olemassa myös tavallinen malli, joka toimii AMD:n referenssitaajuuksilla.

Todellisuudessa Vega 10 -grafiikkapiirin kellotaajuus pysyi Rise of the Tomb Raider -pelissä melko tasaisesti 1400 MHz:ssä ja käyttöjännite oli noin 1,03 volttia. Grafiikkapiirin lämpötila nousi 3-4 minuutissa 80 asteeseen ja tuulettimien kierrosnopeus 58 %:iin (2143 RPM). Vertailun vuoksi Battlefield 1 -pelissä grafiikkapiirin kellotaajuus tasaantui noin 1475 MHz:iin, joten peleissä on merkittäviä eroja, kuinka kellotaajuus käyttäytyy.

GPU-Z osaa lukea näytönohjaimesta myös HBM2-muistien lämpötilan (86 astetta) ja GPU:n hotspot-lämpötilan (98 astetta).

 

Testikokoonpano

Asuksen Strix Vega 64:n ensisijaisena vertailukohtana on AMD:n oma Vega 64 -referenssinäytönohjain, jonka hinta Suomessa on tällä hetkellä alkaen 660 eurosta ylöspäin. AMD:n ilmoittama suositushinta Euroopassa on 499 euroa, joten todellinen hintataso Suomessa on tällä hetkellä jopa 160 euroa kalliimpi.

Asuksen Strix Vega 64:n hinta ei toistaiseksi ole tiedossa, mutta koska käytössä on Asuksen itse suunnittelema piirilevy laadukkailla virransyötön komponenteilla ja järeä jäähdytysratkaisu, hintalappu on hyvin todennäköisesti yli 800 euroa.

GeForce GTX 1080 -näytönohjaimien hintataso Suomessa on tällä hetkellä alkaen 540 eurosta ylöspäin. Founders Edition -referenssinäytönohjaimen lisäksi custom-mallina vertailukohtana on mukana Asuksen ROG Strix GTX 1080 OC 11 Gbps, joka maksaa Suomessa halvimmillaan 680 euroa.

Testit ajettiin 2560×1440-resoluutiolla. AMD:n näytönohjaimilla oli käytössä Crimson 17.9.1 -ajurit ja NVIDIA:n näytönohjaimilla GeForce 385.41 -ajurit.

 

Hintataso Suomessa 21.9.2017

 

 

Näytönohjainten testikokoonpano on kasattu Corsairin isohkon Obsidian 800D -kotelon sisälle, jonka pohjassa on yksi 140 mm:n kotelotuuletin ja testit ajettiin kylkipaneeli kiinni. Testikokoonpanona toimi Intelin 4,0 GHz:n kellotaajuudelle ylikellotettu 8-ytiminen Core i7-5960X -prosessori asennettuna Asuksen X99-Deluxe -emolevylle, joka on varustettu 16 gigatavulla DDR4-2400-nopeudella toimivaa keskusmuistia. Käyttöjärjestelmänä on käytössä 64-bittinen Windows 10 Pro asennettuna Kingstonin 480 gigatavun M.2 SSD:lle. Kokoonpanon virransyötöstä vastaa Corsairin 1000 watin HX-virtalähde.

  • Intel Core i7-5960X  @ 4,0 GHz (8/16 ydintä/säiettä)
  • Asus X99-Deluxe (Intel X99)
  • 16 Gt Corsair Vengeance LPX 16GB DDR4-2400 (14-14-14-36 2T)
  • Kingston 480 Gt HyperX Predator PCIe
  • Corsair Force GT 240 Gt SSD SATA 6 Gb/s
  • Corsair HX1000 (1000W)
  • Microsoft Windows 10 Pro 64-bit

Crimson 17.9.1 -ajurit:

  • AMD Radeon RX Vega 64
  • Asus ROG Strix RX Vega 64 OC Edition

GeForce 385.41 -ajurit:

  • NVIDIA GeForce GTX 1080 Founders Edition
  • Asus ROG Strix GeForce GTX 1080 OC 11 Gbps

 

Näytönohjainten testimetodit

io-techin näytönohjaintesteissä suorituskykyä mitataan kahdella eri tavalla. Mukana on täysin synteettiset 3DMark- ja Superposition-testit sekä pelaamalla pelatut nopeusmittaukset, joissa OCAT-sovelluksen avulla mitataan keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus ja 99. persentiili 60 sekunnin aikana.

99. persentiili (99th percentile) ilmoittaa muuttujan arvon, jota parempia ovat 99 % arvoista. Yksinkertaistetussa esimerkissä on 100 mitattua arvoa, jotka asetetaan paremmuusjärjestykseen. 99. persentiili jättää huomioimatta huonoimman arvon ja ilmoittaa 99. parhaimman arvon.

Kyseessä ei ole siis perinteinen ruudunpäivitystesteissä esitetty minimiarvo, joka voi olla vain yksittäinen muita hitaammin renderöity ruutu ja poikkeustapaus, vaan minimi, kun 1 % huonoimpia ruutuja on jätetty huomioimatta.

 

Suorituskykytestit 2560×1440-resoluutiolla

Battlefield 1:ssä DirectX 11 -rajapinnalla Asuksen Strix Vega 64:n ruudunpäivitysnopeus oli yhden FPS:n eli yhden prosentin parempi kuin AMD:n Vega 64 -referenssinäytönohjaimella.

Rise of the Tomb Raiderissa Asuksen Strix Vega 64:n ruudunpäivitysnopeus oli 2,1 FPS:ää eli noin 3 % parempi kuin AMD:n Vega 64 -referenssinäytönohjaimella.

Sniper Elite 4:ssä Asuksen Strix Vega 64:n ruudunpäivitysnopeus oli 3,4 FPS:ää eli noin 3 % parempi kuin AMD:n Vega 64 -referenssinäytönohjaimella.

3DMark Fire Strike Extreme -testissä Asuksen Strix Vega 64:n grafiikkatestin tulos oli 107 pistettä eli yhden prosentin parempi kuin AMD:n Vega 64 -referenssinäytönohjaimella.

Vertailun vuoksi Asuksen Strix GeForce GTX 1080 OC 11 Gbps -näytönohjain oli pelitesteissä 7-13 % suorituskykyisempi kuin Strix Vega 64.

 

Tehonkulutusmittaukset

Tehonkulutusta mitattiin seinästä Etech PM-300 -mittarilla, joka kertoo koko kokoonpanon tehonkulutuksen ilman näyttöä. 3D-rasituksena käytettiin Rise of the Tomb Raider -peliä.

Asuksen Strix Vega 64 -näytönohjaimella kokoonpanon tehonkulutus oli 46 wattia korkeampi kuin AMD:n referenssinäytönohjaimella ja jopa 105 wattia korkeampi kuin Asuksen Strix GTX 1080 OC 11 Gbps:llä.

 

Lämpötilamittaukset

Grafiikkapiirin lämpötila mitattiin AMD:n näytönohjaimilla ajureiden GPU-Z-ohjelman Sensors-välilehden monitorointityökalulla ja NVIDIAn näytönohjaimilla EVGA:n Precision OCX -ohjelmalla. 3D-rasituksena käytettiin Rise of the Tomb Raider -peliä.

Kunnollisessa pelirasituksessa Asuksen Strix Vega 64:n grafiikkapiirin lämpötila nousi 81 asteeseen eli se toimi neljä astetta viileämpänä kuin AMD:n referenssinäytönohjain. Asuksen Strix GTX 1080 OC 11 Gbps:llä grafiikkapiirin lämpötila oli jopa 15 astetta alhaisempi kuin Strix Vega 64:llä.

 

Melumittaukset

A-painotuksella suoritetuissa melumittauksissa Velleman DVM805 -desibelimittari sijoitettiin 60 senttimetrin päähän kiinni olevan kotelon kyljestä. Ympäristön melutaso testikokoonpano pois päältä oli 32,6 desibeliä. 3D-rasituksena käytettiin Rise of the Tomb Raider -peliä. Virallisesti melua mitataan tiettyjen standardien mukaan, joten mittaukset ovat lähinnä suuntaa antavia.

Huom! Melu on logaritminen suure, jonka yksikkö on desibeli (dB). 10 desibelin muutos havaitaan äänekkyyden eli melun kaksinkertaistumisena. Tuulettimen melu voi olla silti häiritsevää, vaikka mitattu desibeliarvo jäisi alhaiseksi. Jokaisella tuulettimella on omanlainen äänensävy, joka on seurausta tuulettimen rakenteesta, kuten lavoista, moottorista ja osien laadusta.

Asuksen Strix Vega 64 -kokoonpano oli 2,5 desibeliä alhaisemmalla melutasolla selvästi hiljaisempi ja subjektiivisesti arvioiden kolmen isokokoisen tuulettimen ansiosta miellyttävämmän kuuloinen kuin AMD:n referenssinäytönohjain. Samaa jäähdytysratkaisua käyttävä Asuksen Strix GTX 1080 OC 11 Gbps oli kuitenkin 3,5 desibeliä hiljaisempi kuin Strix Vega 64.

 

Ylikellotustestit

Tuskailimme alkuperäisessä Radeon RX Vega 64 -artikkelissamme näytönohjaimen ylikellottamiseen liittyvien vaikeuksien ja ongelmien parissa ja sama teema jatkui Asuksen ROG Strix RX Vega 64 -näytönohjainta ylikellottaessa.

Nostimme ensimmäiseksi AMD:n ajureiden Wattman-välilehdeltä virrankulutuksen Power Limit -ylärajan maksimiin eli +50 %:iin. Tällä ei kuitenkaan ollut positiivista vaikutusta grafiikkapiirin kellotaajuuteen, vaan ainoastaan grafiikkapiirin käyttöjännite nousi 1,03 voltista 1,13 volttiin ja kokoonpanon tehonkulutus hyppäsi 100 watilla 500 wattiin.

Seuraavaksi kokeilimme grafiikkapiirin kellotaajuuden korottamista, mutta kaikki kokeillut prosenttiasetukset kaatuivat 3D-rasituksessa muutamassa minuutissa (2,5 %, 5 % ja 10 %). Kokeilimme vielä manuaalisesti syöttää 25 MHz korkeammat DPM6- ja DPM7-tilojen kellotaajuudet, mutta lopputulos oli sama eli kokoonpano kaatui ennemmin tai myöhemmin.

Viimeisenä oljenkortena yritimme alivoltittaa grafiikkapiiriä (1025 – 1075 mV) ja kellotaajuus saatiinkin nousemaan Rise of the Tomb Raiderissa 1490 MHz:iin. 3D-rasituksessa kellotaajuus laski kuitenkin hiljalleen kohti 1400 MHz:iä ja kokoonpano kaatui. 1100 mV käyttöjännitteellä kokoonpano oli vakaa, mutta kellotaajuus laski lopulta alle 1390 MHz:n, joten lopputuloksena grafiikkapiirin ylikellotusyritykset todettiin täysin turhiksi.

HBM2-muistit saatiin toimimaan vakaasti 1050 MHz:n kellotaajuudella (+105 MHz), joka paransi suorituskykyä peleissä 1-3 %. Samaan aikaan kokoonpanon tehonkulutus nousi kuitenkin Power Limit 50 % -asetuksen takia 494 wattiin (+94 W), tuulettimien kierrosnopeus jopa 90 %:iin (3183 RPM) ja kokoonpanon melutaso todella äänekkääksi 48 desibeliin (+ 8,5 dB). Grafiikkapiirin lämpötila pysytteli 79 asteessa.

Yhteenvetona voidaan todeta, että ylikellotustestit olivat täydellinen katastrofi.

 

Loppuyhteenveto

Samaan aikaan, kun AMD:n grafiikkaosaston johtaja Raja Koduri on jäämässä joulukuuhun asti sapattivapaalle, markkinoilla vallitsee täydellinen epätietoisuus siitä, koska näytönohjainvalmistajien Vega-custom-mallit saapuvat myyntiin.

Asuksen ROG Strix RX Vega 64 -mallien piti tulla myyntiin syyskuun alussa, mutta ne viivästyvät ainakin lokakuulle. Hinnasta ei toistaiseksi ole hajuakaan, joten kovinkaan syvällistä loppuyhteenvetoa on tässä vaiheessa mahdoton tehdä. Sivistynyt arvaukseni on, että hinta tulee olemaan Suomessa yli 800 euroa. Muiden valmistajien custom-malleja ei ole vielä edes virallisesti esitelty, saati että ne olisivat saapumassa myyntiin.

Testitulosten valossa Asuksen Strix Vega 64 oli täydellinen pettymys. Näytönohjaimen suorituskyky oli vain marginaalisesti parempi kuin AMD:n referenssinäytönohjaimella ja tehonkulutus entistä korkeampi. Massiivisesta kolmen tuulettimen jäähdytysratkaisusta huolimatta Vega 10 -grafiikkapiirin lämpötila nousi 3D-rasituksessa yli 80 asteeseen. Melutaso oli odotetusti kuitenkin hiljaisempi ja äänenlaatu miellyttävämpi kuin blower-mallisella AMD:n referenssinäytönohjaimella, mutta samalla jäähdytysratkaisulla varustettuun Asuksen Strix GeForce GTX 1080 OC 11 Gbps -näytönohjaimeen verrattuna Strix Vega 64 oli selvästi äänekkäämpi.

Ylikellotustesteistä on parempi olla sanomatta mitään sillä ne menivät täysin päin prinkkalaa.

Loppuun voidaan esittää kysymys, mitä Asus on oikein tehnyt väärin? Todennäköisesti ei juurikaan mitään. Piirilevy on suunniteltu siististi, virransyötön komponentit ovat laadukkaat ja käytössä on yrityksen järein 2,5 korttipaikan korkuinen kolmen 85 mm:n tuulettimen jäähdytysratkaisu, joka toimii erinomaisesti GeForce-malleissa.

Radeon RX Vega 64 -näytönohjaimissa Vega 10 -grafiikkapiirin lämmöntuotto on yksinkertaisesti niin massiivinen, että järeinkään ilmajäähdytys tuskin kykenee sitä kunnolla käsittelemään. Samaan aikaan on syytä pitää mielessä, että AMD:n suositushinta Radeon RX Vega 64:lle on 499 euroa ja se kilpailee suorituskyvyllään GeForce GTX 1080:n kanssa, joten tuotteen tutkimus- ja kehityskustannukset sekä myyntitavoitteet on suhteutettava näihin tosiseikkoihin. Nähtäväksi jää, pystyvätkö muut näytönohjainvalmistajat kuten Sapphire ja XFX merkittävästi parempaan suoritukseen. Esimerkiksi MSI:n suunnalta jo kuulunut huhuja, ettei Twin Frozr -jäähdytyksellä varustettua Gaming-mallia olisi tulossa lainkaan.

Omien kokemuksieni pohjalta suosittelisin AMD:n referenssinäytönohjainta parempaa Vega 64:ää himoitsevan harkitsemaan ilmajäähdytettyjen custom-mallien sijaan AMD:n omaa nestejäähdytettyä Vega 64 Liquid Cooled Edition -mallia tai referenssinäytönohjaimelle esimerkiksi EKWB:n nesteblokkia ja custom-looppia.

This site uses XenWord.
;