Testasimme Noctuan ensimmäisen passiivisen prosessoricoolerin.

Noctua esitteli näkemyksensä passiivisesta prosessoricoolerista alkujaan jo vuoden 2019 Computex-messuilla ja coolerin piti saapua kauppoihin vuonna 2020, mutta lopullinen julkaisu valui kuitenkin pitkälle vuoden 2021 puolelle ja markkinoille uutuus saapui lopulta viime kesänä.

Passiivisena coolerina Noctuan NH-P1 ei siis sisällä lainkaan tuulettimia, vaan se luottaa luonnolliseen konvektioon, eli lämpimän ilman nousemisesta syntyvän ilmavirran mukana lämmön siirtämiseen. Ihmeisiin passiivinen jäähdytys ei kuitenkaan Noctuankaan lupausten mukaan yllä ja valmistaja itsekin antaa tehokkuusluokitukseksi (NSRP, Noctua Standardised Performance Rating) uutuudelleen vain 42 pistettä tai tuulettimen kanssa 89 pistettä. Esimerkiksi vain 37 mm korkea NH-L9i saa luokituksekseen NH-P1:n passiivitilaa korkeammat 49 pistettä ja valmistajan huippumalli NH-D15 puolestaan peräti 189 pistettä.

Noctua NH-P1:n suositushinta on 109,90 euroa, mikä on tavallisiin ilmajäähdytteisiin prosessoricoolereihin nähden varsin korkea, mutta passiivisten coolereiden markkinoilla Noctualla ei käytännössä ole juuri kilpailua. Artikkelin kirjoitusaikaan marraskuun puolivälissä cooleri oli Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan jopa pykälän suositushintaansa kalliimpi noin 115 eurolla.

Tässä artikkelissa tutustumme Noctua NH-P1:n ominaisuuksiin ja ajamme aiemmistakin jäähdytysartikkeleista tutut suorituskykytestit passiiviselle coolerille hieman mukautettuna. Verrokkina passiivicoolereille testeissä on Noctuan huippumalli NH-D15.

Noctuan NH-P1:n paketointi muistuttaa valmistajan muistakin tuotteista. Paketoinnissa on käytetty paljon pahvia, eikä ylimääräistä muovia juurikaan ole. Itse coolerin lisäksi toimitussisältöön kuuluu:

  • ohjelappuset
  • tarvittavat ruuvit ja kiinnitystarvikkeet
  • kiinnikkeet 120 mm:n tuulettimen kiinnittämistä varten.
  • NT-H2-lämpötahna
  • NA-CW1-puhdistusliina
  • torx-ruuvimeisseli
  • metallinen Noctua-logo

Ruuvit ja muut tarvikkeet Noctua toimittaa liimapinnalla uudelleen suljettavissa pusseissa, joiden sisällä tuotteet on kuitenkin osin jaoteltu kertakäyttöisiin pusseihin.

Yhtenäisen ohjekirjan sijaan Noctua toimittaa useamman A4-kokoisen ohjelappusen, joista yhteen mahtuu aina koko kiinnityksen ohjeet yksittäiselle alustalle. Ohjeet ovat selkeät ja niissä ohjeistetaan niin kuvin kuin myös tekstein. Huomion arvoisena seikkana Noctua tarjoaa myös suosituksen siitä, kuinka lämpötahnaa laitetaan.

Noctua NH-P1:n tekniset tiedot:

  • Mitat: 158 x 154 x 152 mm
  • Paino: 1180 grammaa
  • Materiaali: Alumiinirivasto, kuparilämpöputket, kuparipohja, nikkelipinnoite
  • 6 kpl 6 mm kumparilämpöputkia
  • Ripojen väli 8 mm, ripojen paksuus 1,5 mm
  • Yhteensopivuus: Intel LGA2066, 2011(-v3), 1200, 115x ja AMD AM4, AM3(+), AM2(+), FM2(+), FM1
  • Takuu: 6 vuotta

Noctua lupaa NH-P1:lle valmistajalle tutun 6 vuoden takuun ja yhteensopivuuden käytännössä kaikkiin kuluttajaluokan prosessoreihin, joskin Intelin tuoreelle LGA 1700:lle tukea ei vielä suoraan paketista löydy. Kiinnikkeet valmistaja tarjoaa kuitenkin ilmaiseksi ja Noctuan oman arvion mukaan ne toimitetaan myös coolerin mukana jo joulukuusta eteenpäin. AMD:n Threadripper-prosessoreiden tukea coolerista ei löydy, mutta toisaalta ottaen huomioon Noctuan suositukset lämpötiloista, ei cooleri suoranaisesti kyseisille prosessoreille sovikaan.

Ulkoisesti NH-P1 erottuu tavanomaisista tuulettimia käyttävistä coolereista varsin selvästi. Tavallisesti kohtalaisen tiheän alumiinirivaston sijaan käytössä on vain 13 erillistä lamellia, jotka ovat myös selvästi tavanomaista paksumpia ja etäämmällä toisistaan. NH-P1:n rakenne mahdollistaakin mahdollisimman vapaan lämmön siirtymisen metallista ympäröivään ilmaan. Perinteiseen tiheämpään rakenteeseen verrattuna puolestaan menetetään selvästi jäähdytyspinta-alaa, mikä heikentää myös teoreettista maksimijäähdytyskykyä tuuletinten kanssa. Alumiinirivaston asento on myös jonkin verran tavanomaisesta poikkeava, sillä lamellit on sijoitettu pystysuuntaan, jolloin ilma pääsee nousemaan vapaasti ylös.

Passiiviseksi suunnitellusta toiminnasta huolimatta, NH-P1:n toimintaa on mahdollista tehostaa myös erillisellä tuulettimella, jonka kiinnitystä varten coolerin päätyjen alumiinilamelleissa on kiinnitysreiät. Tavanomaisesta poiketen tuulettimen kiinnikkeet pujotetaan noiden coolerin reikien läpi tuulettimen ruuvireikien sijaan ja tuuletin kiinnittyy sitten metallilangan paineella. Kiinnitys on siis ikään kuin nurinkurinen tavanomaiseen verrattuna.

Tuuletin on mahdollista sijoittaa niin ylä- tai alalaitaan kuin myös suoraan prosessorista katsottuna coolerin päälle. Vaikka Noctua mainostaakin erikseen coolerin suorituskykyä myös tuulettimen kanssa, kannattaa ottaa huomioon, että passiiviseksi suunnitellun rakenteen myötä jäähdytyssuorituskyky ei aktiivisen tuuletuksen kanssa yllä vastaavan kokoluokan normaalien prosessoricoolerien tasolle pienentyneen jäähdytyspinta-alan myötä.

Testikokoonpanoon NH-P1:n asentaminen oli helppoa ja käytössä onkin Noctuan jo tunnetusti laadukkaat kiinnikkeet. Huomion arvoisena seikkana NH-P1:n mukana SecuFirm2-kiinnikkeitä on kuitenkin päivitetty vaihtamalla ruuvit ristipäisistä torx-kantaisiin. Coolerin kiinnitystä varten mukana toimitetaan kuitenkin laadukkaan tuntuinen ruuvimeisseli, jolla asennus on helppoa, mutta siitä huolimatta kyseessä on pienoinen lisävaiva muuten käytännössä poikkeuksetta ristipääruuveja käyttävän tietokoneen asennuksessa.

Toisaaltaa Torx-ruuveilla on myös omat etunsa ja ne ovat käytössä yleensä ristipääruuveja kestävämpiä.

SecuFirm2+-kiinnitysratkaisu itsessään kiinnittyy AM4-alustalla suoraan AMD:n omaan taustalevyyn emolevyn etupuolelta ruuvaamalla, minkä jälkeen prosessoricoolerin voi vain asettaa kiinnikkeiden päälle ja ruuvata kiinni. Vaikka asennus on helppoa, ei se aivan yllä aiemmin testeissä käyneiden AIO-nestecoolereiden sormiruuvien yksinkertaisuuteen.

Torx-kiinnikkeinen SecuFirm2+ on myös yhteensopiva vanhemman SecuFirm 2:n kanssa ja esimerkiksi ristipääruuvit itsessään sisältävä NH-D15 kiinnittyi Torx-pohjaiseen alustaan ilman ongelmia, eli itse ruuvien kierteiden kokoa ei ole muutettu.

Tietokoneeseen asennettuna cooleri on ehkä jopa hieman yllättäen varsin näyttävä. Minkäänlaisia valoja siitä ei löydy, eikä alumiinirivastoakaan ole värjätty, mutta suhteellisen etäällä toisistaan lepäävät alumiinilamellit ja coolerin massiivinen koko ovat kokonaisuutenaan ainakin testaajan silmään hyvännäköiset.

Lähes neliskanttisten ulkomittojen myötä NH-P1 peittää emolevyn kattavasti alleen. Coolerin pohja ei sijaitse rivaston keskellä, minkä myötä asennussuunta vaikuttaa coolerin sijoittumiseen. Mikäli lämpöputket sijoittaa RAM-kampoja päin, roikkuu cooleri emolevyn taustaosan yläpuolella ja sijoittuu lähemmäs kotelon kattoa. Tällöin cooleri myös tarjoaa 100-prosenttisen yhteensopivuuden erilaisille RAM-kammoille. Jos lämpöputket sijoittaa kotelon takaosaa päin, roikkuu coolerin rivasto RAM-kampojen päällä ja sijoittuu coolerin alalaita huomattavan lähelle GPU:ta, mutta kokonaisuus jättää enemmän tilaa kotelon yläosaan.

Huomioita asennuksesta:

  • Coolerin kiinnitys käyttää torx-ruuveja
  • Mukana toimitetaan laadukas torx-ruuvimeisseli
  • Cooleri peittää suuren osan emolevystä
  • Asennus on yksinkertaista ja kohtalaisen helppoa, mutta sormiruuvien yksinkertaisuuteen Noctua ei yllä

 

Testikokoonpano ja testimetodit

Testikokoonpanona toimi muistakin Oulussa tehdyistä jäähdytintesteistä tuttuun tapaan AMD:n Ryzen 9 3900 XT -pohjainen kokoonpano. Tavanomaisesta poiketen passiivisen jäähdytyksen myötä prosessoria on kuitenkin päädytty alikellottamaan 3,5 GHz:n taajuudelle 1 voltin käyttöjännitteellä, jolloin prosessorin lämmöntuotto saatiin rajoitettua noin 78–85 watin välimaastoon.

Sopiva lämmöntuotto prosessorille haettiin testaamalla useita eri vaihtoehtoja selvittääksemme, mihin cooleri kykenee. Aiemmista 360 mm:n AIO-cooleritesteistä tutulla noin 150 watin lämmöntuotolla Noctua NH-P1 ei ollut käyttökelpoinen. 150 watin lämpökuormalla cooleri onnistui kuitenkin juuri ja juuri pitämään prosessorin alle Ryzenin 95 asteen lämpörajan 94 celsiusasteessa, kun kotelotuulettimet olivat täysillä ja cooleriin oli kiinnitettynä Noctuan NF-A12x25-tuuletin täydellä 2000 RPM:n kierrosnopeudella.

AIO-testejä pienemmän lämmöntuoton lisäksi tavanomaisesta poiketen testit on ajettu kotelotuuletinten täyden tehon lisäksi myös korvakuulolta täysin hiljaiseksi todetuilla tuuletinprofiileilla ja kotelotuulettimet kokonaan sammuksissa.

Hiljainen kotelotuuletinprofiili käyttää takatuulettimelle 45 prosentin DC-jännitettä, jolloin tuulettimen kierrosnopeudet asettuivat noin 650 RPM:n tuntumaan. Cooler Masterin etupaneelin massiiviset 200 mm:n tuulettimet puolestaan pyörivät hiljaisella asetuksella 50 prosentin DC-jännitteellä, jolloin kierrosnopeus asettui noin 460 RPM:n tienoille.

Näiden muutosten lisäksi tässä arviossa ei ymmärrettävästi ole mukana melumittauksia tai tuuletinten kierrosnopeuksien mittausta, sillä Noctuan uutuuscoolerin mukana ei toimiteta lainkaan tuulettimia ja ilman yhtään liikkuvaa osaa ei cooleri itsessäänkään tuota mitattavissa olevaa ääntä.

 

Lämpötilamittaukset passiivisena

Ympäristön lämpötila oli kokoonpanon rasitustestien aikaan noin 23,5 astetta ja kuvaajassa on ilmoitettu delta-T-arvot, eli prosessorin lämpötilasta on vähennetty testihetkellä vallinnut ympäristön lämpötila.

Alla olevassa taulukossa on nähtävissä Noctuan NH-P1-prosessoricoolerin suorituskyky passiivisena, eli ilman cooleriin liitettyjä tuulettimia ja kolmella eri kotelotuuletinprofiililla– aiemmista testeistäkin tuttu kotelotuulettimet täysillä, joka ei käytännössä passiivicoolerin kanssa ole todennäköisesti kovinkaan yleinen valinta suurehkon melumäärän myötä, kotelotuulettimet erittäin hiljaisella asetuksella ja kotelotuulettimet kokonaan pois päältä.

Verrokkina taulukossa on Noctuan oma NH-D15, josta on kuitenkin sammutettu tuulettimet, jotta näemme kuinka tuuletinten kanssa käytettäväksi suunniteltu cooleri toimisi passiivisena.

Kotelotuuletinten ollessa sammuksissa pärjää NH-P1 juuri ja juuri Ryzenin oman 95 asteen lämpötilarajan alapuolella 91 celsiusasteessa ollen huomattavan kuuma. Tulos on kuitenkin varsin vakuuttava 80 watin lämpökuormalla, sillä käytössä ei ollut minkäänlaista aktiivista ilmankiertoa ja samassa tilanteessa NH-D15 ylikuumeni varsin nopeasti ilman omia tuulettimiaan. Passiivisena jäähdytystehoon vaikuttaa kuitenkin merkittävästi käytetty kotelo.

Hiljaiset kotelotuulettimet parantavat NH-P1:n tilannetta jo selvästi ja coolerin lämpötilat laskivat peräti reilut 10 astetta. Testikokoonpanossa kannattaa ottaa myös huomioon, ettei Cooler Masterin vakiotuuletinsijoittelu ole täysin optimaalinen NH-P1:lle, sillä kotelon takapaneelin tuuletin imee käytännössä umpinaista alumiinilamellia. Pienet tuuletinkierrokset eivät NH-D15:ttä vielä pelastaneet, vaan Noctuan huippucooleri ylikuumenee edelleen ilman omia tuulettimiaan.

Täysillä tuuletinprofiileilla kotelo alkaa olla jo selvästi äänekäs, minkä myötä tilanne ei käytännössä ole passiivicoolerin kanssa kovinkaan realistinen, mutta parantunut ilmankierto alentaa NH-P1:n lämpötilaa jälleen noin kymmenellä asteella. Täysillä tuulettimilla myös NH-D15 selviää ilman ylikuumenemista ja suoraan coolerin takaa ilmaa repivä takatuuletin auttaneekin tuulettimille suunniteltua cooleria merkittävästi, mutta ei kuitenkaan riittävästi, jotta cooleri passiiviselle sisarukselleen pärjäisi.

 

Lämpötilamittaukset referenssituulettimilla

Noctua toimitti NH-P1-testicoolerimme mukana NF-A12x25 LS -tuulettimen, joka on perinteisestä NF-A12x25:stä poiketen rajoitettu 1200 RPM:n maksiminopeuteen. Tästä huolimatta testasimme coolerin normaalilla A12x25:llä, jotta saimme näkyviin myös sen, mihin cooleri on kykenevä kovemmilla kierrosnopeuksilla. Tavanomaisesta poiketen testasimme kuitenkin niin sanotun minimikierrosnopeuden ja maksimin lisäksi myös keskelle sijoittuvan noin 1180 RPM:n asetuksen.

Tuuletin asetettiin imemään ilmaa coolerin läpi ylöspäin, eli avustamaan lämpimän ilman luonnollista nousemista. Push-asento, eli tuuletin puhaltamassa ilmaa coolerin läpi, voisi teoriassa tuottaa optiamalisemman ilmanpaineen, mutta coolerin alapuolelle kiinnitettynä tuuletin olisi imenyt käytännössä ilmaa GPU:n taustalevystä.

Huom! Noctuan NH-D15:n tulokset graafissa on ajettu coolerin 140 mm:n vakiotuulettimilla.

Yllä olevassa graafissa on tulokset kotelotuuletinten ollessa pois päältä. Tuloksista näkee varsin selvästi, kuinka passiivinen NH-P1 on viilennettävissä selvästi paremmin cooleriin itseensä liitetyllä tuulettimella kuin aiemmissa graafeissa testatuilla kotelotuuletinten säädöillä. Tuloksista näkee kuitenkin myös sen, kuinka NH-D15:n huomattavasti suurempi jäähdytyspinta-ala nostaa sen selvästi ohi passiivisesta sisaruksestaan jo pienillä tuuletinnopeuksilla.

Tuulettimen kovemmat kierrosnopeudet laskevat NH-P1:n lämpötiloja entisestään, mutta käytännössä Noctuan NH-D15:ttä viileämmäksi passiivijäähyä ei saa ja vasta todella kovilla kierrosnopeuksilla lämpötilat laskevat alle NH-D15:n käytännössä äänettömän 540 RPM:n kierrosnopeuden.

Vastaavat tulokset näkyivät käytännössä myös muillakin kotelotuulettimien asetuksilla, joskin joitakin asteita viileämpinä. Käytännössä tuuletinten kanssa käytettävänä NH-P1 onkin väistämättä selvästi NH-D15:ttä heikompi.

Yhteenveto

Kokonaisuudessaan Noctuan NH-P1 on varsin mielenkiintoinen cooleriuutuus, jota ei kuitenkaan käytännössä voi varauksetta suositella.

Täysin passiivisessa tilassa se tarjoaa markkinoiden kärkeen yltävää suorituskykyä ja on myös ymmärrettävästi selvästi tehokkaampi kuin aktiivijäähdytteisiksi tarkoitetut coolerit ilman omia tuulettimiaan. Luokassaan hyvästä suorituskyvystä huolimatta passiivisen lämmönsiirron rajat ovat kuitenkin nähtävissä, eikä coolerin kanssa voi ilman tuulettimia käyttää kovinkaan lämpiminä käyviä prosessoreita ilman mahdollista alikellotusta tai -voltitusta, minkä myötä cooleri itsessään asettaa omat rajansa sille, mitä kokoonpanosta voi rakentaa.

Tuuletinten kanssa NH-P1:n suorituskyky toki paranee ja laajentaa siten coolerin käyttömahdollisuuksia, mutta käytännössä se ei kykene pärjäämään aktiivijäähdytteiseksi suunnitelluille coolereille. Noctuan NH-P1:tä ei käytännössä voikaan suositella käytettäväksi kuin täysin passiivisena tai korkeintaan erittäin pienillä kierrosnopeuksilla pyörivien hiljaisten tuuletinten kera.

Mikäli täysin passiivista kokoonpanoa on kuitenkin rakentamassa ja tuulettimia ei ole tarkoitus laittaa ollenkaan on NH-P1 siihen erinomainen ja nykyisessä markkinatilanteessa käytännössä ainoa vaihtoehto, josta vain on maksettava varsin korkea hinta. Lisäksi täysin passiivisen kokoonpanon rakennuksessa tulee ottaa huomioon coolerin asettamat rajat. Passiivinen cooleri asettaakin huomattavasti enemmän vaatimuksia kokoonpanon muulle suunnittelulle ja kotelovalinnalle kuin aktiivijäähdytteiset mallit. Noctua tarjoaa kuitenkin sivuillaan varsin kattavat listaukset coolerin kanssa käytettäväksi sopivista prosessoreista ja coolerin kanssa hyvin toimivista tietokonekoteloista.

Plussaa:

  • Tehokas passiivijäähdytys
  • Helppo asennus
  • Noctuan ilmaiset kiinnikepäivitykset uusille kannoille

Miinusta:

  • Suorituskyky tuuletinten kanssa
  • Hinta varauksin

Huomionarvoista:

  • Coolerin suorituskyky ei riitä markkinoiden huippuprosessoreiden lämmöntuotolle
  • Käytetty tietokonekotelo vaikuttaa huomattavasti passiiviseen jäähdytyskykyyn
This site uses XenWord.
;