io-tech testasi OnePlussan uuden lippulaivamallin.

OnePlus julkisti uudet OnePlus 8 –mallinsa 14. huhtikuuta. Valmistaja paljasti useita tietoja puhelimistaan jo etukäteen, joten varsinainen julkaisu ei tarjonnut juurikaan yllätyksiä. Päivänvalon näki edellisen sukupolven tapaan ”perusmalli” sekä Pro-huippumalli. Julkaisu ei kuitenkaan mennyt aivan alkuperäisten suunnitelmien mukaan, sillä OnePlus Suomen Tuomas Lampenin mukaan julkaisuajankohtaa jouduttiin siirtämään koronaviruspandemian takia peräti kolme kertaa.

Molempien OnePlus 8 –mallien myynti alkoi 21. huhtikuuta. OnePlus 8 Pron  8 & 128 Gt:n muistiversio maksaa Suomessa 899 euroa ja 12 & 256 Gt 999 euroa. Viimesyksyinen OnePlus 7T Pro –edeltäjämalli maksoi 759 euroa 8 & 256 Gt:n muistiyhdistelmällä, joten hinta on noussut tarkastelutavasta riippuen noin 150 euroa. Toisaalta vertailukohdaksi voidaan ottaa myös vuosi sitten julkaistu OnePlus 7 Pro 5G –malli, jonka suositushinta oli 899 euroa 8 & 256 Gt:n muistilla.

Tässä artikkelissa tutustumme OnePlus 8 Prohon kattavasti noin kahden viikon ympärivuorokautisten testikokemusten pohjalta.

 

Pakkaus ja sen sisältö

OnePlus 8 –mallien pakkaukset noudattavat viime syksyn 7T-malleissa lanseerattua uutta kirkkaanpunaista tyyliä. Lisäksi pakkaus on jopa tarpeettoman suurikokoinen. Pakkauksen mukana toimitetaan puhelimen ohella läpinäkyvä taipuisa suojakuori, korttikelkan irrotustyökalu, USB Type-C –kaapeli, 30 watin Warp Charge –pikalaturi, tarra-arkki, pikaohjeet ja takuutiedot.

 

Muotoilu, materiaalit ja käsituntuma

Ulkoisesti OnePlus 8 Pro ei ole muuttunut radikaalisti viimevuotisiin edeltäjämalleihin nähden. Yleisilme on siis hyvin samankaltainen, vaikka lähemmässä tarkastelussa yksityiskohdista löytyykin eroja. Uusi malli on mittasuhteiltaan pitkulaisempi ja hieman ohuempi, joten käsituntuma on edeltäjää hieman solakampi. OnePlus 7T Pro tuntuu kädessä selvästi pulleammalta ja kömpelömmältä, vaikka erot eivät ole valtavan suuria. Etukamera on siirtynyt yläpäädystä aukeavasta mekanismista näyttöreikään ja takakamerakehyksen koko on kasvanut. Yläpäätyyn on lisäksi muotoiltu sulavareunainen ura ja puhelimen kulmien pyöristys on hieman jyrkempi kuin edeltäjämallissa ja sama koskee myös näytön kulmia.

OnePlus 8 Pron muotoilu ei ole ehkäpä erityisen kekseliästä, mutta siitä huolimatta kyseessä on varsin tyylikkään näköinen puhelin. Kooltaan 6,78-tuumaisella näytöllä varustettu puhelin on edeltäjänsä tavoin markkinoiden suurimmasta päästä, eikä ole varmasti siltä osin kaikkien mieleen. Yhden käden käyttöön laite ei ole kovinkaan sopiva, vaikka käyttöliittymästä löytyykin tarpeeseen muutama helpottava toiminto (ei yhden käden tilaa).

Värivaihtoehtoja ovat musta helmi, merensininen sekä hauskasti nimetty jäätävän vihreä. Testikappaleemme edusti värivaihtoehdoista keskimmäistä. Musta on saatavilla vain 8 & 128 Gt:n muistivaihtoehtoon ja sininen sekä vihreä puolestaan vain 12 & 256 Gt:n versioon.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 165,3 x 74,4 x 8,5 mm
  • Paino: 199 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 90,8 %

Mittasuhteiltaan OnePlus 8 Pro on muuttunut edeltäjäänsä nähden kasvaneen näytön kuvasuhteen myötä. Pituus on kasvanut 2,7 mm, mutta puhelin on ohentunut 0,3 mm ja kaventunut peräti 1,5 mm, jonka havaitsee jo käsituntumassa. Paino on puolestaan tippunut seitsemän grammaa ja se onkin varsin hyvin tasapainossa ulkomittojen kanssa.

Kilpailijoista 6,7-tuumainen Samsung Galaxy S20+ osuu hinnaltaan ja näyttökooltaan melko lähelle OnePlus 8 Prota. S20+ on kuitenkin peräti 3,4 mm lyhyempi, 0,7 mm kapeampi sekä 0,7 mm ohuempi. Lisäksi Samsung on 13 grammaa kevyempi.

Xiaomin 6,67-tuumaisella näytöllä varustettu Mi 10 Pro on puolestaan 2,8 mm lyhyempi, mutta 0,4 mm leveämpi, 0,5 mm paksumpi ja 9 grammaa painavampi. Motorolan 6,7-tuumainen Edge+ on 4,2 mm lyhyempi, 3 mm kapeampi ja 1,1 mm paksumpi sekä neljä grammaa painavampi.

Yhteenvetona OnePlus 8 Pro on luokkansa suurikokoisimpia puhelimia, mutta siitä huolimatta hieman edeltäjäänsä helpompi käsiteltävä kaventuneen rakenteensa ansiosta. Näytön ja ulkomittojen välinen suhde on erinomainen lähes 91 %.

OnePlus 8 Pron runko on satiinipintaiseksi viimeisteltyä alumiinia ja molemmat puolet reunoiltaan kaareutuvaa Gorilla Glass –suojalasia. Etupuolen lasi kaartuu selvästi takalasia enemmän puhelimen kylkiin. Lasin ja metallirungon välissä vaikuttaisi kulkevan hyvin ohut liimamassakaistale, joka ainakin teoriassa vaimentaa hieman lasiin kohdistuvia iskuja puhelimen pudotessa.

Takalasin pinnasta on tehty entistä mattapintaisempi ja se sietää myös edeltäjämallia paremmin sormenjälkiä. Täysin immuuni sormenjäljille se ei vieläkään ole, mutta selvä parannus aiempaan. Sumeasti valaistuksessa heijasteleva ja sormen alla miellyttävältä tuntuva mattapinta on valitettavasti kiiltävää pintaa liukkaampi niin kuivissa kuin kosteissakin näpeissä.

Laitteen rakenne on tukevan ja hyvin tehdyn tuntuinen, kuten lippulaivamallilta voikin odottaa. Voimakkaasti päistä väänneltäessä rakenne elää hyvin vähäisesti, mutta käytännössä asialla ei ole mitään merkitystä.

Rakenteella on ensimmäistä kertaa valmistajansa historiassa virallinen IP68-suojaus. Siitä huolimatta OnePlus mainostaa sivuillaan lähinnä vahingoilta suojaamista ja mainitsee pikkupräntillä, että vesisuojaus saattaa heikentyä käytön myötä. OnePlussan edustajan mukaan suojaukseen liittyvät valmistusvirheet menevät takuun piikkiin, mutta laitetta ei kannata lähteä tarkoitushakuisesti upottamaan veteen.

 

Tekniset ominaisuudet ja –yksityiskohdat

OnePlus 8 –mallit ovat ensimmäiset Suomen markkinoille ehtineet älypuhelimet, joiden sisällä sykkii Qualcommin uusimman sukupolven Snapdragon 865 –lippulaivapiiri. TSMC:n seitsemän nanometrin N7P-prosessilla valmistettava piiri on tarkoitettu käytettäväksi yhdessä erillisen Snapdragon X55 5G-modeemin kanssa.

Prosessoripuolella Snapdragon 865 tarjoaa yhteensä kahdeksan Kryo 585:ksi nimettyä prosessoriydintä, jotka on jaettu kolmeen eri tehoryppääseen. Suorituskykyisin yksittäinen Cortex-A77-pohjainen ydin toimii 2,84 GHz:n maksimikellotaajuudella (512 kt L2-välimuistia), kolme myöskin Cortex-A77-pohjaista ydintä hieman alhaisemmalla 2,44 GHz:n kellotaajuudella (256 kt L2-välimuistia) ja neljä vähävirtaisempaa Cortex-A55-pohjaista ydintä 1,8 GHz:n maksimikellotaajuudella (128 kt L2-välimuistia). Lisäksi ytimillä on jaettavana neljä megatavua yhteistä L3-tason välimuistia, joka on tuplat aiempaan nähden. Prosessorisuorituskyvyn kerrotaan parantuneen 25 % edelliseen sukupolveen nähden, joka muodostuu käytännössä kokonaan IPC-parannuksista (instructions per clock). Energiatehokkuuden kerrotaan parantuneen myös 25 %, joten käytännössä virrankulutus pysyy samana vaikka suorituskyky kasvaa. Muistiohjain on päivitetty tukemaan myös LPDDR5-muistia, joka mahdollistaa muistikaistan nostamisen 44 gigatavuun sekunnissa.

Adreno 650 -grafiikkasuorittimen luvataan tarjoavan 25 % enemmän suorituskykyä ja 35 % paremman hyötysuhteen edellisen sukupolven Adreno 640 GPU:hun nähden. Tuettuna ovat myös HDR-pelaaminen sekä jopa 144 hertsin ruudunpäivitysnopeus. Mielenkiintoisena yksityiskohtana grafiikkapiirin ajurit tulevat ensimmäistä kertaa mobiilimaailmassa päivitettäväksi sovelluskaupan kautta, jos laitevalmistaja niin sallii. Tämä ominaisuus on ollut itseasiassa olemassa Android 8 -versiosta lähtien.

Uusi Spectra 480 -kuvasignaaliprosessori tarjoaa 2 Gpix/s prosessointisuorituskyvyn ja mahdollistaa 200 megapikselien kuvien ottamisen, 8K 30 FPS videon tallentamisen sekä jatkuvan 720p 960 FPS -hidastusvideotallennuksen. Hexagon 698 -suoritin edustaa viidennen sukupolven tekoälytekniikkaa ja sen sisältämä tensorikiihdytin tarjoaa kaksinkertaisen 15 TOPS:n (biljoonaa operaatiota sekunnissa) suorituskyvyn edelliseen sukupolveen (Snapdragon 855) ja viisinkertaisen Snapdragon 845 -piiriin nähden. FastConnect™ 6800 -alijärjestelmä mahdollistaa puolestaan tuen WiFi6- sekä Bluetooth 5.1 -yhteyksille.

5G-tuki löytyy OnePlus 8 Prosta vain alle 6 GHz:n taajuusalueelle, NSA- (non-standalone) ja SA-verkkotekniikoille (standalone), TDD- (Time Division Duplex) ja FDD-taajuudenhallintatekniikoille (Frequency Division Duplex) sekä DSS-tekniikalle (Dynamic Spectrum Sharing). OnePlus 8 Pro ei hyödynnä aivan modeemin täyttä Cat.22-nopeusluokkaa, sillä se tukee Cat.18-nopeusluokan latausnopeutta.

Kyseessä on myös ensimmäinen OnePlussan puhelin, joka tukee uusimpia WiFi 6- ja Bluetooth 5.1 –yhteystekniikoita. Vähempää ei tosin voisi nykypäivänä vaatiakaan tämän hintakategorian puhelimelta.

Tekniset ominaisuudet:

  • Qualcomm Snapdragon 865 -järjestelmäpiiri
    • 1 x 2,84 GHz Kryo 585 Gold (ARM Cortex-A77), 512 kt L2
    • 3 x 2,44 GHz Kryo 585 Gold (Cortex-A77), 256 kt L2
    • 4 x 1,8 GHz Kryo 585 Silver (Cortex-A55), 128 kt L2
    • Adreno 650 GPU
    • Spectra 480 ISP
    • Hexagon 698 AIE DSP
  • 8 tai 12 Gt LPDDR5-RAM-muistia
  • 128 tai 256 Gt 2-kanvaista UFS 3.0 -tallennustilaa (vapaana noin 241,6 Gt), microSD-muistikorttipaikka (max. 1 Tt)
  • Snapdragon X55 5G –modeemi, NSA & SA, Sub 6 Ghz, TDD, FDD, DSS, n1, n3, n7, n28, n78
  • LTE Cat.18/12 (1200/150 Mbit/s), 4×4-MIMO, 5CA, 2xnano-SIM + eSIM
  • 11ax Wi‑Fi 6, 2×2 MIMO
  • Bluetooth 5.1 (aptX & aptX HD & LDAC & AAC & SBC), ANT+, NFC
  • GPS (L1+L5 Dual Band), GLONASS, Galileo (E1+E5a Dual Band), Beidou, A-GPS
  • Stereokaiuttimet, Dolby Atmos, Alert Slider -kytkin
  • 4510 mAh akku, USB Type-C 3.1, 45 W pikalataustuki, langaton pikalataus (30 W Warp Charge 30 Wireless, 10 W Qi/BPP/EPP), 9 W käänteinen langaton lataus

OnePlus 8 Prosta on tarjolla kaksi muistivaihtoehtoa – edullisemmassa on 8 Gt RAM-muistia ja 128 Gt tallennustilaa, kalliimmassa 12 Gt RAM-muistia ja 256 Gt tallennustilaa. RAM-muistia on molemmissa malleissa nykymittapuulla riittävästi, mutta edullisemman vaihtoehdon tallennustilan määrä alkaa olla nykymittapuulla tässä hintaluokassa ehdoton minimi. Tallennustila on nopeaa kaksikanavaista UFS 3.0 –tyyppiä, eikä siis uusinta UFS 3.1 -tyyppiä, joka sopisi vieläkin paremmin OnePlussan ”nopeaan” imagoon. Muistikorttipaikkaa ei ole, mikä kannattaa huomioida tallennustilavaihtoehtoa valitessa – esimerkiksi puoli tuntia 8 Prolla tallennettua parhaan laadun 4K-videota täyttää lähes puolet edullisemman muistiversion tallennustilasta.

OnePlus 8 Pron alapäädyn asettelu on käytännössä identtinen edeltäjämallin kanssa. Tarjolla on USB 3.1 Gen1 Type-C -liitäntä, SIM-korttikelkka, mikrofonin reikä sekä pyöreistä rei’istä suurikokoisemmiksi muuttuneet kaiuttimen aukot.

Navigointiin on tarjolla joko perinteiset näppäimet, joiden keskinäinen sijainti on muokattavissa, tai vaihtoehtoisesti nykyaikaisempi pyyhkäisynavigointi, joka toimi testikokemustemme perusteella hyvin.

Puhelimen stereokaiuttimista toinen sijaitsee näytön yläreunassa kuulokkeen yhteydessä. Totesimme kaiuttimien äänenlaadun olevan puhelimien mittapuulla hyvää, muttei kuitenkaan aivan parhaiden testaamiemme tasoa. Volyymia irtoaa mukavasti ja mittasimme 30 cm:n etäisyydeltä noin 83 dBA äänenpaineen, joka on yksi parhaimmista mittaamistamme tuloksista. Täydellä äänenvoimakkuudella ääni särkee paikoin hieman.

OnePlus 8 Pron näytön läpimitta on kasvanut edeltäjäänsä nähden noin tuuman kymmenyksellä ja samalla myös kuvasuhde on muuttunut entistä laajemmaksi (19,8:9). Näyttö perustuu aiempaan tapaan AMOLED-paneeliin, jonka pikselitiheys on melko korkea 513 PPI. Näyttö tarjoaa teknisesti edistyneitä ominaisuuksia, kuten 120 hertsin päivitysnopeuden, HDR10+-tuen, adaptiivisen ympäristön mukaan muuttuvan värien säädön sekä liiketerävyyden pehmennyksen (MEMC).

Näyttö on pitkiltä sivuiltaan hieman edeltäjämallia voimakkaammin kaareutuva, joka ei ole kaikkien käyttäjien mieleen, mutta ainakaan itse en törmännyt virhekosketuksiin näytön reunoilla (asia joka riippuu paljon otteesta). Näytön kulmien pyöristyssädettä on pienennetty, joten näyttöpinta-ala on ainakin teoriassa hieman tehokkaammin hyödynnettävissä kuin ennen.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,78-tuumainen AMOLED –näyttöpaneeli
  • 1440 x 3168 pikseliä, 19,8:9-kuvasuhde, 513 PPI
  • 1300 nit maksimikirkkaus, 4096 kirkkaustasoa
  • 120 Hz virkistystaajuus, MEMC-liikkeenparannus
  • HDR10+, 10-bit värit, sRGB, DCI-P3, 240 Hz kosketuksentunnistus
  • reunoilta pyöristetty Gorilla Glass 6 -suojalasi
  • herätys kaksoisnapauttamalla, yötila, lukutila

Testikokemusten perusteella OnePlus 8 Pron näytön kuvanlaatu on erittäin hyvää. Auringonpaisteessa näyttö on tarvittaessa erittäin kirkas – yksi kirkkaimmista mitä io-techissä on testattu. Samassa luokassa liikkuvat Galaxy S20 Ultra ja iPhone 11 Pro. Maksimikirkkaustaso saavutetaan kuitenkin vain pistemäisesti esimerkiksi HDR-sisältöä toistettaessa. Näytön tummien sävyjen toisto on luonnollisesti syvää, kuten AMOLED-paneelilta sopii odottaa.

Oletuksena käytössä oleva Eloisa-väritila korostaa värejä hieman liikaa (ei tosin häiritsevästi), mutta Luonnollinen-väritila puolestaan tuottaa hyvinkin luonnollisen värintoiston. Asetuksista löytyy myös mahdollisuus valita sRGB- ja DCI-P3-väriavaruuksien mukainen kalibrointi sekä hienosäätää värilämpötilaa manuaalisesti.

Pieninä miinuspuolina kaarevareunaisille näytöille tyypillisesti näytön pitkillä sivuilla on havaittavissa pientä purppuraa ja turkoosia värivääristymää kaarevalla osalla. Lisäksi alhaisella kirkkaustasolla ja tummalla taustalla havaitsimme näytössä selvää vihertymistä, jota emme kuitenkaan kokeneet häiritseväksi. Vihertämisen ovat huomanneet myös muut käyttäjät ja OnePlus on luvannut siihen liittyvän korjauspäivityksen. Vihertävyydestä pääsee tavallaan eroon myös ottamalla käyttöön DC Dimming -ominaisuuden, mutta silloin sävy muuttuu lähinnä purppuraiseksi ja lisäksi tummien alueiden erottelu heikkenee.

Näyttö on saanut myös korkean A+ -arvosanan näyttöjä arvioivalta DisplayMatelta.

8 Pro on OnePlussan ensimmäinen 120 hertsin kuvanpäivitysnopeutta tukevalla näytöllä varustettu puhelin, eli se nousee samaan joukkoon Samsungin Galaxy S20 -mallien sekä muutamien kiinalaisvalmistajien huippumallien kanssa. Toisin kuin Samsungin toteutuksessa, 120 hertsin ruudunpäivitysnopeus on käytettävissä myös näytön täydellä resoluutiolla. Jäimme kuitenkin kaipaamaan vaihtoehtoista 90 Hz:n asetusta, joka olisi hyvä kompromissi virrankulutuksen ja sulavuuden suhteen.

120 hertsin ruudunpäivitystuki on mukava lisä suorituskykyiseen puhelimeen ja OnePlus kertoo tehneensä lähes 300 optimointia käyttöjärjestelmään siihen liittyen. Käytännössä ero 120 ja 90 Hz:n välillä on kuitenkin melko pieni ja etenkin selvästi pienempi kuin 60 ja 90 Hz:n välillä. Tarkkasilmäinen pystyy kuitenkin eron havaitsemaan, etenkin jos puhelin on vierekkäin vaikkapa 90 Hz:n OnePlus 7T Pron kanssa. Oheinen hidastettu video havainnollistaa eri hertsiasetusten välisiä eroja OnePlus 8 ja 8 Pro -malleilla.

OnePlus 8 Pro tarjoaa myös MEMC-kuvanparannusominaisuuden (Motion Estimation, Motion Compensation), joka parantaa liiketoistoa näytön 120 hertsin nopeudelle sopivaksi. Vastaavia ominaisuuksia on käytetty televisioissa jo pidemmän aikaa ja käytännössä kyseessä on interpolointi, jossa puhelin arvioi näytöllä esiintyvää liikettä ja täydentää väleihin lisää ruutuja liikkeen sulavoittamiseksi. Testasimme ominaisuutta mm. YouTube-videoilla ja se vaikuttaisi toimivan, mutta ominaisuutta kannattaa kokeilla ja arvioida sopiiko se omaan makuun. Pelien kanssa ominaisuus ei toistaiseksi toimi, sillä tuettuna on lähinnä kuvagalleria ja joukko yleisimpiä videotoistosovelluksia.

Viime vuoden Pro-malleissa etukamera oli sijoitettu puhelimen yläpäädystä nousevaan motorisoituun moduuliin, joka osoittautui teknisesti varsin toimivaksi ja sen avulla näytöstä saatiin täysin loveton ja reiätön. Nyt nousevasta etukamerasta on kuitenkin luovuttu ja kamera sijaitsee näytön vasemman yläkulman reiässä.

OnePlus perustelee motorisoidusta etukamerasta luopumista useammallakin eri seikalla. Ehkäpä suurimpana niistä IP68-luokitusta ei olisi ollut mahdollista toteuttaa nousevalla kameralla. Lisäksi muita kriteereitä olivat korkeammat valmistuskustannukset, mekanismin sisältä viemä tila (jonka ansiosta akun kokoa saatiin kasvatettua), paino sekä kasvojentunnistuksen nopeutuminen, kun kameran ei tarvitse ensin nousta esiin puhelimen sisältä.

Näytön yläreunaan kamerareiän alareunan yläpuolelle jäävä kaistale on korkeudeltaan noin 135 pikseliä, eli viitisenkymmentä pikseliä enemmän kuin ilmoitusrivi suoranaisesti tarvitsisi. Toisaalta näytön korkeus on kasvanut edeltäjämallista 48 pikseliä, joten näytön hyötypinta-ala on pysynyt siltä näkökantilta suunnilleen samana.

16 megapikselin etukamera käyttää samaa Sonyn IMX471-sensoria kuin edeltäjä. Kameran parina on kiinteätarkenteinen objektiivi, jonka valovoima on huonontunut f2.45:een.

OnePlus 8 Pron yläpäädyssä ei ole jäljellä muita toimintoja, kuin pieni pyöreä mikrofonin aukko.

Virta-/lukitusnäppäin sekä Alert Slider -kytkin sijaitsevat oikeassa kyljessä ja äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet vasemmassa. Alert Slider -kytkimen tuntumaa on parannettu viime vuoden malleista. Sen liikuttamiseen tarvitaan nyt enemmän voimaa, eikä kytkimessä ole lainkaan väljää, toisin kuin edeltäjämallissa, joten se ei päässyt vaihtamaan asentoa testijakson aikana kertaakaan itsestään.

OnePlus 8 Pron värinämoottorin tehoa on kasvatettu valmistajan mukaan 11 % – sen tuntuma on kohtalaisen napakka, mutta voimakkuus ei eroa näppituntumalla juurikaan 7T Prosta.

Takakuoren alla piilotteleva akku on kapasiteetiltaan 4510 mAh, eli runsaat 10 % (425 mAh) suurempi kuin edeltäjämallissa. Kilpailijoihin verrattuna se edustaa hyvää keskitasoa. Kasvanut kapasiteetti tulee siltä osin tarpeeseen, että nyt puhelimessa on entistä suurempi ja nopeammin päivittyvä näyttö sekä tuki virtaa ahmivalle 5G:lle.

Akku tukee sekä 30 watin langallista että langatonta latausta. Molempien osalta maksimiteho vaatii tosin OnePlussan oman laturin, joista jälkimmäinen on myynnissä lisähintaan 70 eurolla.

 

Kamera

OnePlus 8 Pron takakamerat sijaitsevat keskellä takakuoren yläosaa ja niiden toteutus näyttää ensisilmäyksellä hyvin samalta kuin OnePlus 7T Prossa. Käytännössä kamerakehyksen koko on kuitenkin kasvanut selvästi ja se on yli tuplasti korkeampi kuin edeltäjämallissa. Mittausten mukaan se nousee noin 2 mm ulos takakuoren pinnasta. Tämän vuoksi puhelin pääsee myös keinumaan pöydällä käytettäessä.

Varsinaiseen kamerakehykseen on sijoitettu kolme kameraa, joiden lisäksi neljäs kamera sijaitsee takalasin alla kamerakehyksen ulkopuolella. Neljännen kameran alapuolella sijaitsevat mikrofoni, lasertarkennuksen sensori sekä kaksois-LED-salama.

Kameran tekniset tiedot:

  • 48 megapikselin laajakulmakamera, 1/1,43” Quad Bayer sensori (Sony IMX689), 2×2 On-Chip Lens (OCL), 1,12 µm pikselikoko, f1.78, 7 linssiä, OIS, All Pixel Omni-directional PDAF
  • 48 megapikselin ultralaajakulmakamera, 1/2″ Quad Bayer -sensori (Sony IMX586), f2.2, 120 asteen kuvakulma, PDAF
  • 8 megapikselin telekamera, 1,0 um pikselikoko, f2.44, 3x hybridizoom, OIS, 74 mm kinovastaava polttoväli
  • 5 megapikselin värisuodatinkamera, f2.4
  • kaksois-LED-salama
  • 4K 30&60 FPS videokuvaus, 1080p 240 FPS ja 720p 480 FPS (max. 1 min)

OnePlus 8 Pron kameran tekninen toteutus on muuttunut merkittävästi edeltäjämalliin nähden sekä pää- että ultralaajakulmakameroiden osalta. Kamerakehyksessä keskimmäisenä sijaitsee pääkamera (laajakulma), sen yläpuolella ultralaajakulmakamera sekä alapuolella uusi värisuodatinkamera. Kehyksen ulkopuolelle on sijoitettu telekamera.

48 megapikselin pääkameran toteutus on muuttunut edeltäjämallista, sillä sen sensorikoko on kasvanut huomattavasti. Vertailun vuoksi käytetty Sonyn IMX689-sensori on edelleen fyysisesti hieman pienempi kuin Samsungin GS20 Ultrassa käytössä oleva 108 megapikselin Isocell HM1 -sensori tai Huawei P40 Pron 50 megapikselin IMX700-sensori, mutta 48 megapikselin sensoreista se on markkinoiden suurin ja se käyttää selvästi tyypillistä 0,8 mikrometrin kokoa suurempia 1,12 mikrometrin pikseleitä.

IMX689 käyttää nykypäivän korkean resoluution mobiilisensoreille tyypilliseen tapaan Quad Bayer -suodatinta, jossa neljä vierekkäistä fotodiodia on varustettu saman värisellä suodattimella. Toteutuksesta hyötyvät mm. kuvien dynamiikka sekä hämäräkuvaus, jolloin neljää vierekkäistä diodia voidaan käyttää yhtenä suurena 2,24 mikrometrin diodina. Sensori käyttää myös uutta 2×2 On-Chip Lens (OCL) -tekniikkaa, jonka kerrotaan parantavan sekä tarkentamista että sensorin valoherkkyyttä. Toteutuksessa sensorin pinnassa olevat mikrolinssit kattavat yhden fotodiodin (pikselin) sijaan neljä fotodiodia. Pääkamera käyttää myös All Pixel Omni-directional -tarkennusta, jossa käytetään sensorin kaikkia fotodiodeja ja toteutus toimii aiempaa paremmin hämärässä ja tunnistaa paremmin vaakasuuntaisia kontrastieroja.

Pääkameran objektiivissa on seitsemän linssiä ja optinen vakautus. Objektiivin aukkosuhde on f1.78 ja kinovastaava polttoväli 26 mm.

Ultralaajakulmakamera käyttää myös 48 megapikselin sensoria, mutta se on kooltaan pienempi ja itseasiassa malliltaan (IMX586) sama, jota käytettiin edeltäjämallin pääkamerassa. Ultralaajakulmakameran kuvakulma on 120 astetta, joka vastaa noin 16 mm:n kinovastaavaa polttoväliä. Kamera on automaattitarkenteinen ja sen aukkosuhde on f2.2.

Telekameran toteutus on pitkälti tuttu edeltäjämallista. Sen resoluutio on kahdeksan megapikseliä ja f2.44-aukkosuhteen objektiivi on optisesti vakautettu. Objektiivin kinovastaava polttoväli on 74 mm, eli tarkalleen se tarkoittaa 2,84x zoomauskerrointa pääkameraan nähden, mutta kamerasovelluksessa se on pyöristetty kolmeen, ja ilmeisesti tästä syystä OnePlus puhuu sivuillaan hybridizoomista.

Kamerakehyksen alimmainen kamera on viiden megapikselin ”väriosuodatinkamera”, joka käyttää kiinteätarkenteista f2.4-aukkosuhteen objektiivia. Kyseisellä kameralla voi ottaa ”taiteellisia” fotokromaattisia kuvia, joista lisää hieman myöhemmin.

OnePlus 8 Pron kamera käynnistyy suht ripeästi ja antaa ottaa kuvan heti kun etsinnäkymä tulee esiin. Kuva tallentuu välittömästi suljinta painaessa ja kuvia voi näpytellä lisää käytännössä heti edellisen ottamisen perään. Sarjakuvaus onnistuu suljinpainiketta pohjassa pitämällä. Täyden 48 megapikselin tarkkuuden kuvia ottaessa kamera ”miettii” pienen hetken ennen kuin antaa ottaa uuden kuvan. Tarkennuksen toiminnassa emme havainneet ongelmia – se on nopea ja varma.

Kamerasovelluksen (testilaitteessa uusin versio 4.0.230) käyttöliittymä on hyvin samankaltainen kuin edeltäjässä, mutta on kokenut pieniä viilauksia. Käytettävyydeltään se on markkinoiden parhaimpia, ellei paras. OnePlus on tehnyt monta asiaa oikein.

Kuvaustilojen valinta on toteutettu fiksusti – suljinpainikkeen vieressä sijaitseva pystysuuntainen lista on käyttäjän muokattavissa, eli näkyviin saa vain itselle tärkeimmät kuvaustilat. Varsinaiseen kuvaustilavalikkoon pääsee puolestaan yhdellä pyyhkäisyllä valittuna olevan kuvaustilan kohdalta. Myös kameroiden valinta on kätevästi peukalon ulottuvilla ja sitä pystyy käyttämään vaivatta yhdellä kädellä.

Lisää plussaa ropisee kuvausnäkymän vasemman reunan pikakuvakkeista, joiden joukkoon on lisätty kuvan resoluution pikavalinta. Videokuvaustilassa pikakuvake löytyy HDR-tilalle ja supervakautukselle, Pro-tilassa puolestaan RAW-kuvaukselle. Myös asetuksiin pääsee nyt käsiksi entistä helpommin, sillä asetuspainike sijaitsee nyt kuvausnäkymän vasemmassa ylänurkassa, kun aiemmin se sijaitsi kuvaustilavalikkoon piilotettuna.

OnePlus 8 Pron manuaalitila on perushyvää tasoa, mutta ei aivan markkinoiden monipuolisimpia. Sillä ei mm. voi käyttää kuin pääkameraa eikä äänien nauhoittamiseen tai tarkennuspisteen valintaan ole erityisiä asetuksia. Omat asetukset voi tallentaa halutessaan kahteen tallennuspaikkaan. RAW-kuvia on mahdollista tallentaa 12 megapikselin tarkkuudella.

Pro-tila tarjoaa säädöt herkkyydelle (ISO 100-3200), suljinajalle (1/8000-30 s), tarkennukselle, valkotasapainolle ja valotuksen kompensoinnille (+2…-2).

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Hyvässä valaistuksessa OnePlus 8 Pron kamera tekee näyttävän näköistä jälkeä – kuvat ovat yleisilmeeltään teräviä ja värimaailmaltaan eloisia. Värimaailmassa on paikoin hieman ylikorostusta, mutta ei kuitenkaan häiritsevissä määrin. Pikselitasolla prosessointi sallii pientä kohinaa, jolloin yksityiskohdat eivät pääse suttaantumaan pahasti. Kuvien dynamiikka on erinomaista ja ne palavat vain harvoin puhki, mutta kamera korostaa hieman kontrastia, mistä johtuen tummat alueet jäävät joissain kuvissa hieman tukkoisiksi. Kasvillisuus toistuu kuvissa melko hyvin, eikä niissä ole havaittavissa epärealistista prosessointijälkeä.

Etenkin lähikuvauksessa suurikokoinen sensori tuottaa varsin näyttävän syvyysterävyysefektin, mutta miinuspuolena kuva sumenee havaittavasti reunoja kohti mentäessä, eli tarkennettu alue ei pysy tarkkana koko kuvan leveydeltä. Vastaavaa ongelmaa on havaittu myös muissa io-techissä testatuissa suurikennoisissa kamerapuhelimissa (GS20 Ultra ja Xiaomi Mi Note 10).

Pääkamera jatkaa vahvaa suorittamistaan myös valaistuksen heikentyessä. OnePlus 8 Pro ei lisää kuvien valoisuutta yhtä paljon kuin osa kilpailijoista, vaan se pysyy ainakin jossain määrin todellisille olosuhteille uskollisena. Kuvien yleisilme on miellyttävän terävä ja värejä taltioituu usein enemmän, mitä ihmissilmä pystyy erottamaan. Myös yksityiskohdat taltioituvat olosuhteisiin nähden hyvin, kiitos suht maltillisen kohinanvaimennuksen. Dynamiikka on hyvää ja vain kirkkaimmat pistemäiset kohdat palavat puhki.

Hämäräkuvauksessa automatiikka ei arkaile pitkähköjen suljinaikojen käyttöä ja tarvittaessa aika venyy yli 1/10 sekunnin. Herkkyys liikkuu tyypillisesti ISO 1000-5000 haarukassa.

OnePlus 8 Pro tarjoaa mahdollisuuden kuvata joko 12 tai 48 megapikselin tarkkuudella sekä pääkameralla että ultralaajakulmakameralla. Valintakuvake on hyvin käsillä, joten asetusta on helppo vaihdella kuvaustilanteen mukaan.

Hyvässä valaistuksessa pääkameran 48 megapikselin kuviin taltioituu havaittavasti enemmän yksityiskohtia, kuten arvata saattaa. Myös dynamiikka säilyy täyden resoluution kuvissa yllättävän hyvänä ja erittäin haastavissa olosuhteissa kamera osaa myös suositella 12 megapikselin tarkkuuteen siirtymistä dynamiikan parantamiseksi.

Heikossa valossa täyden resoluution tarjoamat edut häviävät, sillä kuva pehmenee niin paljon, että korkeamman tarkkuuden etu yksityiskohdissa katoaa. Lisäksi värit toistuvat havaittavasti haaleampina – pahimmillaan jopa värittömän harmaina – ja tumman pään erottelu on heikompaa.

Yhteenvetona hyvässä valaistuksessa 48 megapikselin tila on ehdottomasti käyttämisen arvoinen, jos kuvaan kaipaa paljon yksityiskohtia. Hämärässä 48 megapikselin resoluutiota ei puolestaan kannata käyttää.

OnePlus 8 Pron ultralaajakulmakameran kuvanlaatu on markkinoiden parhaimmistoa, kiitos laadukkaan 48 megapikselin sensorin ja automaattitarkennuksen.

Kuvat ovat yleisilmeeltään teräviä, värintoistoltaan melko luonnollisia ja reunavääristymien poisto toimii hyvin. Huomionarvoisena seikkana ultralaajakulmakameran otokset ovat 12 megapikselin tarkkuudella värimaailmaltaan paikoin pääkameran kuvia hieman kylmempiä. Kontrasti ylikorostuu pääkameran tavoin joissain kuvaustilanteissa. Automaattitarkennuksen ansiosta ultralaajakulmakameraa voi hyödyntää monipuolisesti eri etäisyyksillä sijaitsevien kohteiden kuvaamiseen.

Heikossa valaistuksessa kuvanlaatu ei säily aivan linjassa päiväkuvien kanssa, mutta yleisilme pysyy silti melko skarppina, dynamiikka on hyvää ja värit tallentuvat hyvin. Kuvat ovat kuitenkin pimeämpiä kuin pääkameran vastaavat ja pikselitasolla yksityiskohdat pehmenevät selvästi. Kokonaisuudessaan ultralaajakulmakamera on monissa hämärätilanteissa täysin käyttökelpoinen, toisin kuin useimmat muut markkinoilta löytyvät ratkaisut.

Myös ultralaajakulmakamera tarjoaa mahdollisuuden ottaa kuvia täydellä 48 megapikselin tarkkuudella, joten kyseistä mahdollisuutta täytyy luonnollisesti kokeilla.

Täyden tarkkuuden kuvien yksityiskohtaisuus on selvästi parempaa kuin 12 megapikselin otoksissa, mutta ero ei ole yhtä suuri kuin pääkameran kohdalla. Pääkameran tapaan myöskään ultralaajakulmakameran dynamiikka ei kärsi merkittävästi täyttä tarkkuutta käyttäessä. Huomasimme myös 48 megapikselin kuvien olevan valkotasapainoltaan hieman lämpimämpiä ja lähempänä pääkameran kuvien sävyä.

Heikossa valossa ero 12 megapikselin tilan eduksi on suurempi kuin pääkameraa käyttäessä. 48 megapikselin kuvat ovat merkittävästi pimeämpiä, kohinaisempia ja niiden värien ja yksityiskohtien toisto on huomattavasti heikompaa.

Pääkameran tapaan myös ultralaajakulmakameralla on suositeltavaa harkita täyden tarkkuuden käyttämistä hyvässä valaistuksessa, mutta heikossa valossa on syytä pysytellä 12 megapikselin kuvakoossa.

Kahdeksan megapikselin telekamera tuottaa käyttökelpoista jälkeä, mutta ei ole yhtä monipuolinen kuin kaksi laajemman polttovälin vaihtoehtoa. Hyvässä valossa se tekee hyvinkin käyttökelpoista jälkeä ja tarjoaa mahdollisuuden päästä huomattavasti lähemmäs kuvattavaa kohdetta. Kuvissa on pikselitasolla jonkin verran hienojakoista kohinaa, joka ei ole kuitenkaan huono asia, sillä sen ansiosta yksityiskohdat säilyvät melko terävinä. Yleisilme on paikoin jopa luonnollisempi kuin pääkameralla, sillä telekamera ei ylikorosta kontrastia samaan tapaan.

Valon määrän vähentyessä telekameran kuvanlaatu muuttuu nopeasti pehmeäksi ja vaikutukset näkyvät nopeasti jo tavallisessa sisävalaistuksessa. Heikossa valossa telekamera siirtyy käyttämään pääkameralta rajattua kuvaa, kun valon määrä on riittävän alhainen. Yleisilmeeltään pääkameran sensorilta rajatut kuvat saattavat olla jopa kohtalaisen käyttökelpoisia, mutta pikselitasolla voi huomata selvästi heikomman tarkkuuden sekä vesivärimäisen prosessoinnin, joten lähempään tarkasteluun ne eivät sovi

OnePlus 8 Pro tarjoaa erillisen makrokuvaustilan, joka on kytkettävissä kätevästi päälle kuvausnäkymän ikonista. Toteutus käyttää ultralaajakulmakameraa ja se pystyy tarkentamaan jopa vain 3 cm:n etäisyydelle. Kuten oheisista kuvista voi havaita, makrotilalla saa aikaan varsin näyttäviä otoksia. Onkin kuluttajan näkökannasta käsittämätöntä, että OnePlus on päätynyt edullisemmassa OnePlus 8 -mallissa erilliseen alhaisen resoluution makrokameraan, kun ultralaajakulmakameraa hyödyntämällä olisi saanut aikaan paljon parempaa jälkeä. Pro-mallissa erilliseen makrokamerahömpötykseen ei onneksi ole lähdetty ja ultralaajakulmakamera hoitaakin homman erittäin mallikkaasti.

OnePlussan yökuvaustilan uusin versio on käytettävissä OnePlus 8 Pron pääkameralla ja ultralaajakulmakameralla, mutta telekameralla se ei ole käytettävissä. Kuvaa ottaessa kamerasovellus pyöräyttää suljinpainikkeen ympärillä keltaisen kehän kuvan tallentamisen edistymisen merkiksi ja ilmoittaa sen jälkeen, että kuva on otettu ja sitä prosessoidaan hetki. Kuvan ottamiseen kuluva aika riippuu olosuhteista, mutta ultralaajakulmakameralla toimenpide kestää keskimäärin muutaman sekunnin pidempään.

Pääkameralla yökuvaustila tekee suorastaan erinomaista jälkeä, joka on moniin kilpailijoihin nähden melko hillittyä ja se pyrkii enemmänkin realistiseen lopputulokseen kuin tekemään yöstä päivän tai ylikorostamaan yksityiskohtia HDR-henkisesti. Tila onnistuukin houkuttelemaan kuvaan huomattavasti lisää yksityiskohtia ja värejä sekä paremman dynamiikan, ilman että lopputuloksesta tulee häiritsevän epäluonnollinen.

Ultralaajakulmakameralla yötila ei toimi aivan yhtä loisteliaasti, mutta parantaa kuitenkin keskimäärin lopputulosta houkutellen tummia alueita esiin sekä parantamalla värintoistoa ja dynamiikkaa. Ultralaajakulmakameran otosten yksityiskohtaisuus ei kuitenkaan parane yötilaa käyttämällä.

Neljäs kamera, eli värisuodatinkamera, on OnePlussalta varsin erikoinen ratkaisu. Testiemme perusteella sitä voi hyödyntää ainoastaan suodatinvalikosta löytyvällä ”photochrom”-asetuksella, joka tuottaa fotokromaattisen negatiivimaisen lopputuloksen. Emme löytäneet kameralle mitään muuta käyttötarkoitusta ja pelkästään yhtä valikoihin piilotettua suodatintilaa varten se vaikuttaakin melkoisen turhalta rautatason toteutukselta.

Teknisesti kyseessä on ilmeisesti ns. NIR-kamera (Near Infrared), joka siis taltioi näkyvän valon sijaan/lisäksi infrapunataajuuksia. Ulkomaisten raporttien mukaan kameralla on mahdollista nähdä sopivassa valaistuksessa mm. kangas- ja muovipintojen ”läpi”, mutta itse emme saaneet tätä mahdollisuutta todennettua. Lisäksi NIR-kameroilla pystyy tyypillisesti kuvaamaan savun ja sumun läpi, mutta sitä emme päässeet OnePlus 8 Prolla testaamaan.

Otimme myös vertailukuvat edeltäjämalli OnePlus 7T Pron kanssa kaikilla kameroilla sekä päivällä, että hämärässä, jotta näemme mitä muutoksia uusi kameratekniikka on tuonut kuvanlaatuun.

OnePlus 8 Pron pääkamera tuottaa yleisilmeeltään terävämpää kuvaa, jonka värimaailma on viileämpi kuin edeltäjämallissa. Osa terävyydestä on tehty voimakkaammalla terävöinnillä, jonka huomaa hyvin pikselitasolla tarkastellessa. Siitä huolimatta 8 Pro tallentaa myös hieman enemmän yksityiskohtia. 7T Pro ylikorostaa enemmän kontrastia ja kuvien tummat sävyt menevät helpommin tukkoon. Täyden 48 megapikselin tarkkuuden kuvissa taipumukset ovat samanlaiset, mutta 7T Pron kuvien dynamiikka on lisäksi havaittavasti heikompaa, minkä myötä kirkkaat kohdat palavat selvästi 8 Prota herkemmin puhki.

Ultralaajakulmakameran kuvanlaadussa 8 Pro tarjoaa selkeän parannuksen edeltäjäänsä nähden. Sen kuvien yleisilme on huomattavasti freesimpi ja terävämpi ja etenkin täydellä tarkkuudella yksityiskohtia tallentuu huomattavasti enemmän. Lisäksi 7 Pron kuvien tummat sävyt ovat huomattavasti tukkoisempia ja värintoisto selvästi lämpimämpää.

Telekamerat ovat teknisesti hyvin lähellä toisiaan, mutta kuvanlaadussa on selviä eroja. 7T Pron kuvat ovat jälleen valkotasapainoltaan lämpimämpiä ja kontrastiltaan ylikorostuneempia. 8 Pron kuvanlaatu on hieman kohinaisempaa, mutta samalla myös yksityiskohdiltaan havaittavasti parempaa. Lisäksi 8 Pron dynamiikka on edeltäjämallia parempaa, eivätkä kirkkaat kohdat pala aivan yhtä herkästi puhki.

Heikossa valossa 8 Pron pääkamera tekee terävämpää ja värintoistoltaan sekä dynamiikaltaan parempaa jälkeä. Erot näkyvät jopa selvempinä pikselitasolla – 7T Pron kuva on huomattavasti sumeampi ja väreiltään haaleampi ja samalla kyydistä jää myös pieniä yksityiskohtia.

Ultralaajakulmakameran osalta ero on kokonaiskuvaa tarkastellessa todella suuri. 7T Pron kuva on todella pimeä ja synkkä ja lähinnä kirkkaammat valonlähteet erottuvat kuvasta. 8 Pron kuva on sen sijaan varsin onnistunut ja luonnollinen. Pikselitasolle mentäessä voidaan huomata, että 8 Pron kuvassa yksityiskohtien määrä on aivan eri tasolla.

8 Pron telekamera tekee huomattavasti selkeämpää ja terävämpää jälkeä, joka on myös värintoistoltaan parempaa. Pikselitasolla ero yksityiskohdissa ei ole aivan niin suurta mitä kokonaiskuvasta voisi luulla, mutta 8 Pron kuviin taltioituu siitä huolimatta enemmän yksityiskohtia.

16 megapikselin selfiekamera on tuttu aiemmista malleista eikä siitä ole erityisemmin niin hyvää kuin pahaakaan sanottavaa, vaan se ajaa asiansa varsin mallikkaasti. Kiinteän tarkennuksen etäisyys on melko hyvin optimoitu selfiekäyttöön, eikä tarkennuksen kanssa havaittu suuremmin ongelmia. Hyvässä valossa jälki on terävää ja luonnollista. Heikommassa valossa yksityiskohdat pehmenevät hieman suttuisiksi, mutta yleisilme säilyy käyttökelpoisena.

OnePlus 8 Pro tarjoaa videokuvausmahdollisuuden korkeimmillaan 4K 60 FPS -tarkkuudella. OnePlus ei siis ole vielä lähtenyt mukaan 8K- tai 6K-junaan, joka ei ainakaan toistaiseksi nähtyjen toteutusten perusteella ole vielä mainittava puute.

Pakkaustapaa ei harmillisesti voi valita, tarjolla on ainoastaan perinteinen H.264 (kesäkuun alussa julkaistu päivitys toi mukanaan myös H.265-pakkausvaihtoehdon). Tarjolla on myös 21:9-kuvasuhteen CINE-tila, joka on käytännössä vain rajaus tavallisesta 4K-videosta. Korkeimman tarkkuuden videolle on asetettu harmillinen viiden minuutin aikaraja. Stereoäänet tallentuvat korkealla 256 kbit/s bittivirralla.

Video tallentuu eri tarkkuuksilla ja asetuksilla seuraavasti:

  • 4K 60 FPS H.264 130-160 Mbit/s, High@L5.2 CABAC 2 Ref Frames
  • 4K 30 FPS H.264 45-55 Mbit/s, High@L5.1 CABAC 2 Ref Frames
  • 1080p 60 FPS H.264 35-40 Mbit/s, High@L4.2 CABAC 2 Ref Frames
  • 1080p 30 FPS H.264 20 Mbit/s, High@L4 CABAC 2 Ref Frames

OnePlus 8 Pro taltioi videota kaikilla asetuksilla melko korkealla bittivirralla. 4K 60 FPS -tarkkuudella bittivirta huitelee 150 Mbit/s tietämillä, joka on jopa kolme kertaa korkeampi kuin osassa kilpailijoista. Korkeinta tarkkuutta käyttäessä kannattaakin huomioida, että minuutin videolle kertyy kokoa gigatavun verran.

Kuvanlaatu on etenkin parhaalla tarkkuudella erittäin yksityiskohtaista ja terävää. Värintoisto on eläväistä ja paikoin jopa hieman liian kylläistä. Kontrastin ylikorostuminen on paikoin jopa häiritsevän voimakasta ja se tukkii tummien kohteiden yksityiskohdat. Heikommassa valaistuksessa kuvassa esiintyy ajoittaista häntimistä nopeammissa liikkeissä.

Ultralaajakulmakamera on lähes yhtä käyttökelpoinen pääkameran kanssa, eikä siis häviä mainittavasti kuvanlaadussa. Telekamera sen sijaan on hyvin herkkä tärinälle ja heilahduksille, joten vakaan materiaalin tallennus on haastavaa. Lisäksi vaikuttaisi siltä, että telekamera ei ole oikeasti käytössä videokuvauksessa, sillä kuvanlaatu on suttuista ja vastaa pääkameralta otettua rajausta. Zoomatessa kamera tukee myös äänityksen zoomaamista, eli kuvattavan kohteen äänien voimistamista.

Kuvanvakautus toimii kohtalaisen hyvin, mutta täydellä tarkkuudella terävämmät tärähdykset pääsevät läpi videoon. Rauhallisesti kävellessä kuvamateriaali on hyvin vakaata. Hyytelöefektiä kuvassa ei onneksi näy lainkaan. Tarjolla on myös supervakautustila maksimissaan 4K 30 FPS tarkkuudella, mikä hyödyntää ultralaajakulmakameran sensoria.

 

Käyttöjärjestelmä

OnePlus luottaa puhelimissaan omaan OxygenOS-käyttöliittymään, joka on yrityksen kustomoima versio vakio-Androidista. Käyttöliittymä muistuttaa melko pitkälti vakio-Androidia, mutta yritys on tehnyt kokonaisuuteen varsin paljon omia parannuksiaan. OnePlus 8 -malleissa käyttöliittymän versio on 10.5, eli se perustuu viime syksynä julkaistuun OxygenOS 10 -versioon ja alla pyörii luonnollisesti uusin Android 10 -käyttöjärjestelmä.

OxygenOS 10.5 sisältää varsin vähän uudistuksia viimesyksyiseen 10-versioon nähden. Käyttöliittymään on tehty lähes 300 suorituskykyoptimointia mm. uusi 120 hertsin näyttö huomioiden. Kotinäkymässä vasemmanpuolimaisena sijainnut Shelf-näkymä on poistunut ja sen tilalle on tuotu Googlen Discovery-näkymä. Kotinäkymää koristamaan saa uusia ulkolämpötilan mukaan väriään vaihtavia dynaamisia taustakuvia ja tumman tilan yhteensopivuutta kolmansien osapuolisen sovellusten kanssa on parannettu. Kotinäkymässä Shelf-näkymä on korvattu Googlen Discover -näkymällä ja käyttöliittymä tukee myös Alexa-virtuaaliavustajaa. OnePlus 8 -mallit sisältävät lisäksi 3 kk:n ilmaisen pääsyn Google One -jäsenpalveluihin, kuten laajennettuun pilvitallennustilaan.

Sovellusvalikoima perustuu pitkälti Googlen vakiosovelluksiin, joita on höystetty joukolla OnePlussan omia sovelluksia, kuten galleria, sää, Community, Switch ja pelitila. Esiasennettuja kolmannen osapuolen sovelluksia ovat Netflix ja Instagram, joista Netflix ei ole poistettavissa.

Vaikka OxygenOS noudattaa pitkälti vakio-Androidin ulkoasua, tarjoaa se useita asetuksia ja ominaisuuksia, jotka vakio-Androidista puuttuvat. Tällaisia ovat esimerkiksi lukuisat näytön lisäsäädöt, mukautusmahdollisuudet (kuvakkeet, teemat), eletoiminnot, rinnakkaissovellukset, sovelluslukko, ajastettu käynnistys ja sammutus sekä pelitila.

OnePlus on melko aktiivinen päivittämään ohjelmistoaan ja esimerkiksi testikappaleemme sai vajaan kolmen viikon aikana yhteensä kolme ohjelmistopäivitystä, jotka olivat kooltaan 100-500 megatavua. Toki alkuvaiheen jälkeen päivityksiä ei kannata odottaa aivan yhtä tiuhaan. Testijakson lopulla toukokuun alussa puhelimessa oli maaliskuulle päivätyt tietoturvakorjaukset, joten pientä parantamista sen suhteen vielä olisi.

Yleisesti ottaen OnePlussan päivitystuki on ollut viime vuodet Android-markkinoiden parhaimmistoa – se lupaa vähintään kaksi seuraavaa Android-versiopäivitystä sekä tietoturvapäivitykset joka toinen kuukausi vähintään kolmen vuoden ajan. Esimerkiksi keväällä 2017 julkaistu OnePlus 5 tulee saamaan Android 10 -päivityksen vielä noin kolme vuotta julkaisunsa jälkeen ja neljä vuotta sitten julkaistu OnePlus 3 sai viimeiset päivityksensä marraskuussa, 3,5 vuotta julkaisunsa jälkeen. Harva Android-valmistajan Googlen omia Pixel-malleja lukuun ottamatta pistää tästä paremmaksi.

 

Suorituskyky

OnePlus 8 Pro vietti ympärivuorokautisessa testikäytössä runsaan kolmen viikon ajan ja tuona aikana laitteesta saatiin varsin kattava kokonaiskuva. Laite sai testijaksolla kolme ohjelmistopäivitystä. Muutoin puhelimen toiminnassa ei todettu ongelmia, mutta pienenä kiusana Chrome-selaimen havaittiin jumiutuvan noin 5-20 sekunnin ajaksi satunnaisesti päivittäisessä käytössä. Kyseessä saattaa olla myös Android 10:n ongelma, sillä useat käyttäjät ovat raportoineen vastaavasta ”jäätymisestä” myös muiden valmistajien puhelimilla. io-techin testeissä vastaavaan ei ole kuitenkaan muilla Android 10 -puhelimilla törmätty.

Peruskäytössä, eli käyttöliittymässä liikuttaessa ja jokapäiväisiä sovelluksia avatessa sekä niiden välillä vaihtaessa OnePlus 8 Pro on suorastaan huikean nopea ja sulava. Sampsan mielestä käyttökokemus oli jopa ”liian nopea”, mitä ikinä se sitten voikaan tarkoittaa. Jo edeltäjämalli 7T Pro oli niin nopea, että rinnakkain vertailtaessa on lähes mahdotonta havaita eroa laitteiden välillä, mutta joissain yksittäisissä tilanteissa 8 Pro saattaa olla pikkuriikkisen edeltäjäänsä ripeämpi. Ero on kuitenkin olemattoman pieni. io-techin toimistolta ei löytynyt ainuttakaan älypuhelinta, joka olisi käyttöliittymän sovellusten avausnopeuden osalta OnePlus 8 Prota nopeampi.

Pelikäytössä OnePlus 8 Pro on erinomainen väline, kiitos suuren ja tarkan näytön sekä Snapdragon 865 -piirin tarjoaman suorituskyvyn, joka vaikuttaisi riittävän enemmän kuin hyvin kaikissa testaamissamme peleissä. Vauhdikkaat korkeaa ruudunpäivitysnopeutta tukevat pelit, kuten Altos Odyssey, näyttävät näytöllä sulavan näyttäviltä. Testasimme edellä mainitun ohella myös mm. PUBG Mobilea, Shadowgun Legendsiä ja Asphalt 9:ää. Puhelin lämpenee pelatessa hyvin maltillisesti.

CPUThrottling-prosessorirasitustestissä prosessorisuorituskyky pysyi hyvin tasaisena koko 15 minuutin rasitusjakson ajan ja vaihteli tasaisesti 94-100 % haarukassa. Haastavassa GFXBenchin puolen tunnin Manhattan 3.1 -grafiikkarasitustestissä suorituskyky putosi vain maltilliset 9 % maksimista. Maininnan arvoisena seikkana puhelin kävi kuitenkin etenkin yläosastaan melko lämpimänä ja jopa lopetti testin kertaalleen kesken ylikuumenemisen vuoksi. Ylikuumenemista ei havaittu kuitenkaan missään muussa käytössä. Yhteenvetona puhelin säilyttää suorituskykynsä rasituksessa varsin hyvin, mutta ilmeisesti sen seurauksena päästää kovassa rasituksessa piirin lämpenemään melko paljon.

Synteettisissä suorituskykytesteissä OnePlus 8 Pro on juuri niin vahva, kuin ulkomaisista Snapdragon 865 -piirin testituloksista saattoi ennakkoon päätellä. Verrokkina taulukossa on käytetty kilpailevia piirejä käyttäviä puhelimia, eli Exynos 990 -piirillistä Galaxy S20 Ultraa ja Kirin 990 5G -piirillistä Huawei P40 Prota sekä Snapdragon 855+ -piirillistä OnePlus 7T Pro -edeltäjämallia.

Antutu 8 -testissä 8 Pro iskee pöytään korkeimman tuloksen mitä io-techin testeissä on tähän mennessä nähty ja sama meno jatkuu myös PCMarkissa, 3DMarkissa ja Geekbenchin moniydintestissä. Geekbenchin yksiydintestissä Samsungin Exynos 990 on niukasti parempi ja myös GFXBench-grafiikkatestissä vääntö Galaxy S20 Ultran kanssa on tiukkaa – Huawei P40 Pro pärjää lähinnä alhaisemman näyttötarkkuutensa ansiosta. Huomionarvoinen seikka on melko maltilliset suorituskykyerot edeltäjämalli 7T Prohon nähden – esimerkiksi GFXBenchin tuloksissa erot ovat lähes merkityksettömän pieniä ja muidenkin testien tulokset pääosin noin 5-15 % haarukassa toisistaan.

Huomionarvoisena seikkana tallennustilan luku- ja kirjoitusnopeutta mittaavan Androbench 5 -testin tulokset on ajettu mukautetuilla, paremmin tosielämän käyttöä vastaavilla asetuksilla (1 thread, 300 Mt file size, 256 kt buffer size), joita on käyttänyt mm. Anandtech-sivusto testeissään. Androbenchin tulokset ovat täten suhteessa alhaisempia kuin vakioasetuksilla ajetuissa testeissä.

 

Akunkesto

Akunkeston suhteen odotukset olivat varovaisen positiiviset, joskin tiedossa oli, että 120 hertsin näyttö ja 5G tuki ovat omiaan rokottamaan uutta suurentunutta akkua. Testijakson myötä akunkesto ei yllättänyt suuntaan eikä toiseen.

Kuvaajassa vihreät pisteet kuvaavat yhden ja punaiset kahden päivän käyttöä.

Runsaan kahden viikon testijakson ensimmäinen puolisko puhelinta käytettiin parhailla mahdollisilla näyttöasetuksilla, eli QHD-tarkkuudella ja 120 hertsin päivitysnopeudella. Tuona aikana päivän (n. 16 h) käytöllä akun varaus laski noin 40-60 %:n haarukkaan, kun näytön päälläoloaika liikkui keskimäärin 2-3 tunnin tietämillä. Akkua oli yleensä päivän päätteeksi siinä määrin vähän, ettei samalla latauksella uskallettu lähteä toiseen päivään kuin kertaalleen (ja se myös ylitettiin onnistuneesti).

Toisella testipuoliskolla näytön tarkkuus ja päivitystaajuus laskettiin minimiasetuksiin (Full HD & 60 Hz) ja akunkesto parani havaittavasti, mutta ei dramaattisesti. Virtaa kului kuitenkin keskimäärin sen verran vähemmän, että yhdellä latauksella päästiin toistuvasti vaivatta kahden päivän yli. Tyypillisen kahden päivän suorituksen jälkeen varausta oli jäljellä noin 25-30 % ja näytön päälläoloaika liikkui 3-4 tunnin luokassa.

Kokeilimme lopuksi myös 120 hertsin asetuksen käyttämistä Full HD -tarkkuudella, joka oli akunkeston kannalta hyvän oloinen kompromissi sulavaa käyttökokemusta kaipaavalle.

Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp- ja Slack-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen selailua ja navigointia, nettiselailua, muutamia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä. Käyttöjärjestelmän teema oli asetettu suurimman osan ajasta tummaksi. 5G-yhteyttä ei valitettavasti päästy käyttämään normaalikäytön ohessa dual-SIM-tuen puutteesta johtuen.

Synteettisissä akkutesteissä OnePlus 8 Pro löi pöytään hyviä keskitason tuloksia. Edeltäjämalliin nähden parannusta on tapahtunut selvästi, mutta markkinoiden parhaimmille se ei aivan kaikilta osin pärjää. Tunnin YouTube-videotestissä OnePlus 8 Pron akku laski vain kuusi prosenttia, vaikka käytössä oli täysi näytön tarkkuus ja virkistystaajuus. Tulos on erittäin hyvä ja vastaa laskennallisesti noin yli 16,5 tunnin toistoaikaa.

Grafiikkarasitusta simuloivassa GFXBench Battery Testissä OnePlus 8 Pro saavutti noin 215 minuutin tuloksen, joka on selvä parannus edeltäjämallin heikkoon tulokseen nähden, mutta silti selvästi heikompi kuin Huawein ja Samsungin huippumalleissa. Toisaalta maininnan arvoisena seikkana OnePlussan suorituskyky heikkenee rasituksessa kilpailijoita vähemmän, joka vaikuttaa osaltaan tulokseen.

Sekalaista yleiskäyttöä simuloiva PCMark Work -akkutesti toi lähes parin tunnin parannuksen edeltäjämalliin nähden, joka tuloksena ihan hyvä. Siitä huolimatta verrokiksi valittuihin Huawein ja Samsungin lippulaivamalleihin jää eroa noin 1,5 tuntia.

OnePlus toimittaa 8 Pron mukana tutun 30 watin Warp Charge 30T -pikalaturin, joka lataa akun tyhjästä täyteen runsaassa tunnissa. Puolessa tunnissa akku täyttyy tyhjästä noin kahteen kolmasosaan ja vartissa kolmasosaan. Puhelin tukee myös ”optimoitua latausta”, joka osaa ottaa huomioon käyttäjän elintavat ja ajoittaa yöaikaan puhelimen latausajankohdan aamuyölle. Toimintoa käyttäessä kannattaa kuitenkin huomioida, ettei se osaa ottaa huomioon poikkeuksellisia nukkumisaikoja, sillä esimerkiksi omassa tapauksessani akun lataus oli pariin otteeseen vajaa herätessäni tavanomaista aiemmin. Maininnan arvoisena seikkana puhelin lämpenee latauksessa hieman – aiempien sukupolvien OnePlussat eivät niin tehneet.

Odotettuna uutena ominaisuutena puhelin tukee vihdoin myös langatonta latausta ja OnePlus on kehitellyt siihen oman toteutuksensa. 30 watin langaton pikalataus vaatii 70 euron lisähintaan myytävän erikoislaturin, joka lataa puhelinta 20 voltin jännitteellä ja 1,5 ampeerin virralla. Jännite muunnetaan puhelimessa kahteen kertaan pienemmäksi (20->10->5 V), jonka avulla OnePlus kertoo saaneensa hyötysuhdetta parannettua ja hukkalämmön minimoitua.

Jostain kumman syystä OnePlus on toteuttanut langattoman laturinsa johdon kiinteänä ja vieläpä molemmista päistä. Lisäksi johto on vain metrin mittainen, eli laturi pitää sijoittaa lähelle pistorasiaa. Laturissa on ylikuumenemis-, -jännite- ja -virtasuojaus. Valmistajan mukaan laturi lataa jopa 8 mm paksun suojakuoren läpi. Laturi tukee myös yötilaa, jolloin puhelimesta määritettävällä aikavälillä sen integroitu tuuletin ei häiritse käyttäjää. Tuuletin humisee käytössä hyvin vaimeasti. Laturilla voi ladata muita Qi-tekniikkaa tukevia puhelimia 5 ja 10 watin teholla.

Valmistaja lupaa langattoman latauksen täyttävän akun puolilleen 30 minuutissa ja lupaus vaikuttaisi pitävän melko tarkkaan paikkansa. Täysi lataus ottaa mittaustemme mukaan tunnin ja 10 minuuttia, joka on langattomalle laturille erinomainen saavutus. Puhelin lämpenee langattoman pikalatauksen aikana havaittavasti, mutta ei tulikuumaksi. Tavallisella Qi-laturilla puhelin latautuu 10 watin teholla. Puhelin tukee myös käänteistä langatonta latausta esimerkiksi kuulokkeiden lataamiseen.

 

Yhteenveto

OnePlus 8 Pro osoittautui runsaan parin viikon testijakson aikana varsin tasapainoiseksi ja onnistuneeksi lippulaivaluokan älypuhelimeksi. Samalla on myös hieman ironista, että OnePlus 8 Prosta on vuosien myötä muotoutunut se, mitä yritys lähti taipaleensa alussa ”flagship killer” -iskulauseella haastamaan.

Fyysisesti OnePlus 8 Pro on tyylikäs ja laadukkaan tuntuinen, joskaan ei mikään huippupersoonallinen puhelin. Etenkin takakuoren osalta se eroaa kuitenkin pahimmista kilpailijoistaan, jotka ovat siirtyneet suurikokoisempien kamerakehysten käyttöön. IP68-suojaus on kaivattu parannus, mutta valmistaja ei siitä huolimatta suoranaisesti suosittele puhelimen tarkoituksellista kastelemista. Suurikokoinen näyttö ja sen kaarevat reunat eivät ole kaikkien käyttäjien mieleen, mutta kyse on pitkälti makuasioista.

Teknisesti OnePlus 8 Pro on ottanut edistysaskeleen edeltäjästään ja kokonaisuus on varsin hyvin tasapainossa. Viime vuoden Pro-malleissa oli muutamia puutteita, joita ei tässä hintaluokassa katsota enää hyvällä, mutta tänä vuonna rypyt on silitetty suurimmilta osin suoraksi. Snapdragon 865 -järjestelmäpiiri on tämän hetken Android-markkinoiden suorituskykyisin, joskaan ero edeltäjämalliin ei ole valtava. Kylkiäisenä tulee automaattisesti 5G-tuki, halusi sen tai ei. Tulevaisuutta silmällä pitäen 8 Pro tukee standalone-verkkotekniikkaa, mutta ei mmWave-taajuusalueita. Huomionarvoista on, että 5G-yhteyksiä ei voi hyödyntää dual-SIM-tilassa, ennen kuin puhelimelle julkaistaan sitä tukeva päivitys. Yhteyspuolella toivottu parannus on myös WiFi 6 -tuki, joka uupui edeltäjämalleista.

Edullisemmassa muistiversiossa tallennustilaa on niukanpuoleisesti, mikä korostuu muistikorttipaikan puutteen myötä. Vastaavaa pihistelyä on nähty valitettavasti myös vielä huomattavasti kalliimmissa kilpailijoiden tuotteissa. 8 Pron suurikokoinen näyttö on ilo käyttää salamannopean 120 hertsin ruudunpäivitysnopeuden myötä. Herkkäsilmäisimpiä käyttäjiä saattaa häiritä alhaisella näyttötarkkuudella näkyvä vihertävyys, johon pitäisi kuitenkin olla tulossa korjaava päivitys.

OnePlus 8 Pron akunkesto on kohtalaisen hyvällä tasolla ainakin 4G-verkkoa käytettäessä – aivan parhaimmiston joukkoon se ei kuitenkaan vieläkään yllä. Lataaminen onnistuu tuttuun tapaan nopeasti ja nyt myös langattomasti. Nopea langaton lataus vaatii tosin 70 euron lisäpanostuksen erilliseen laturiin, jossa on harmillisesti liian lyhyt ja kiinteärakenteinen johto. Onneksi myös tavallisella Qi-laturilla pärjää, kunhan on valmis karsimaan latausnopeudesta.

8 Pron takakameratoteutus on ottanut mukavan kehitysaskeleen edeltäjämalliin nähden ja se tarjoaa hyvän kokonaisuuden ollen markkinoiden terävintä kärkeä. Etenkin pääkamera ja ultralaajakulmakamera tekevät hyvää jälkeä ja myös telekamera on käyttökelpoinen, kunhan sen rajoitukset ottaa huomioon. Kamerasovelluksen käytettävyys ansaitsee erilliset kehut – toteutus on esimerkillinen. Pientä miinusta ropisee telekameran hyödynnettävyydestä, sillä sen toimintaa on karsittu mm. yökuvaustilan ja videokuvauksen osalta. Miinusta tulee myös 4K 60 FPS -videokuvaustilan viiden minuutin aikarajasta.

Softapuolella OxygenOS on Android-markkinoiden terävintä kärkeä. Se yhdistää loistavasti vakio-Androidin hyvät puolet näppäriin lisäominaisuuksiin sekä todella nopeasti ja sulavasti toimivaan käyttökokemukseen. Päivitystuki edustaa pituudeltaan Android-markkinoiden parhaimmistoa, vaikka pientä parantamisen varaa saattaisikin vielä löytyä tietoturvakorjausten jakelun tiheydestä.

OnePlus 8 Pro ei ole virheetön puhelin, mutta se ei kärsi merkittävistä heikkouksista ja se on selvästi tasapainoisin kokonaisuus tänä keväänä io-techissä testatuista lippulaivapuhelimista. Lisäksi hinta on mainittavasti edullisempi kuin esimerkiksi Samsungin Galaxy S20+ ja -Ultra-malleissa. OnePlus on paikannut useimmat viime vuoden Pro-malleja vaivanneet puutteet lähestulkoon kiitettävällä tarkkuudella ja 8 Pro ei ole enää mm. langattoman latauksen ja IP-suojauksen osalta altavastaaja ”tonniluokan” kilpailijoihin nähden. Toistaiseksi hyödyiltään varsin kyseenalainen 5G-pakotus on myös 8 Pron tapauksessa harmillista, mutta toisaalta se vaikuttaisi olevan pelin henki kaikissa tämän vuoden lippulaivapuhelimissa.

Kyseessä on joka tapauksessa tähän mennessä paras io-techin testaama lippulaivapuhelin ja se ansaitsee ”Toimituksen valinta” -kunniamaininnan.

Plussaa

  • Hyvä AMOLED-näyttö QHD-tarkkuudella ja 120 hertsin virkistystaajuudella
  • Laadukkaan tuntuinen ja miellyttävästi muotoiltu rakenne
  • Huippuluokan näytön ja ulkomittojen välinen suhde
  • Android-markkinoiden nopein järjestelmäpiiri
  • Monipuolinen kameratoteutus kolmella polttovälillä
  • Erinomainen pääkameran ja ultralaajakulmakameran kuvanlaatu
  • Kameraohjelmiston käytettävyys
  • Nopea pikalataus
  • Langattoman pikalatauksen sekä käänteisen langattoman latauksen tuki
  • Huippunopea OxygenOS-käyttöliittymä
  • Android-markkinoiden parhaimmistoon lukeutuva päivitystuki

Miinusta

  • Näytön vihertävyys alhaisella kirkkaudella (korjaava päivitys luvattu)
  • Telekamera ei hyödynnettävissä 48 megapikselin kameroiden tavoin
  • 4K-tallennuksen pituusrajoitukset
  • Värisuodatinkamera on melkolailla turha
  • Ei ilmoituslediä
  • Ei muistikorttipaikkaa
  • 30 watin langaton lataus toimii vain erikoislaturilla, jonka toteutus on puutteellinen

Huomioita

  • Suuret ulkomitat
  • Ei 3,5 mm:n ääniliitäntää
  • Molemmilta puolin lasinen kuorirakenne on arka tiputuksille
  • 5G ei toistaiseksi käytettävissä dual-SIM-tilassa (tuki tulossa myöhemmin päivityksenä)

 

This site uses XenWord.
;