io-tech testasi Applen tuoreen keskihintaluokkaisen toisen sukupolven iPhone SE:n

Maaliskuussa 2016 Apple julkaisi iPhone-mallistoonsa ensimmäisen selvästi muuta mallistoa edukkaamman puhelimensa – iPhone SE:n. Kyseinen malli pohjautui vahvasti pari vuotta vanhempaan iPhone 5S:ään käyttäen samaa runkoa, mutta päivittäen järjestelmäpiirin ja pääkameran vastaamaan sen hetken tuoreimpia iPhone 6S-malleja. Puhelin sai osakseen suhteellisen suuren suosion pienen kokonsa ja Applen puhelimeksi alhaisen hintansa myötä ja seuraajaa laitteelle onkin tietyissä piireissä odotettu siitä asti.

Uusi toisen sukupolven iPhone SE julkistettiin viimein noin kuukausi sitten 15. huhtikuuta ja kauppoihin laite tuli saataville viikkoa myöhemmin. Värivaihtoehdot ovat musta, valkoinen ja punainen, joista viimeistä myös testikappaleemme edustaa. Edeltäneen SE-mallin tavoin myös uusi tulokas pohjautuu vahvasti Applen aiemman puhelimen runkoon. iPhone SE:n erottaminen iPhone 8:sta voikin olla hankalaa sillä puhelimen ainoiksi ulkoisiksi erottaviksi tekijöiksi jäävät hieman siirretty Applen omenalogo ja jokaisessa värivaihtoehdossa mustaksi jätetty etuosa.

iPhone SE:n 64 Gt:n mallin hinta on 499 euroa, testissä olleen 128 Gt:n mallin 549 euroa ja suurimmalla tallennustilalla varustetun 256 Gt:n mallin 669 euroa. SE asettuu siis edeltäjänsä tavoin selvästi iPhonen hintahaitarin edullisimpaan päähän Applen pyytäessä 11-malliston alapäähän sijoittuvasta iPhone 11:sta edullisimmillaan 829 euroa vuotta vanhemman iPhone XR:n, suositushinnan ollessa yhä 729 euroa. Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan puhelin on saatavilla artikkelin kirjoitushetkellä suositushintaan.

Tässä artikkelissa tutustumme iPhone SE:hen viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta. io-tech hankki testikappaleen itse, koska Applella ei ole lehdistökohtakteja pohjoismaiselle lehdistölle eikä yritys myöskään jaa laitteistaan testikappaleita.

 

Pakkaus ja sen sisältö

iPhone SE toimitetaan Applelle tyypillisessä valkoisessa paketissa, jonka päällä komeilee kuva puhelimen etupuolesta todellisessa koossa. Puhelimen lisäksi paketissa toimitetaan Lightning-kaapeli, viiden watin verkkovirta-adapteri, Lightning-liitäntäiset EarPods-nappikuulokkeet, korttikelkan irrotustyökalu, perinteiset pikakäyttöohjeet ja tuotelaput sekä kaksi suurikokoista Apple-tarraa.

Vain viiden watin verkkovirta-adapterin toimittaminen 500 euron puhelimen mukana on nykypäivänä heikko suoritus varsinkin, kun iPhone SE tukee 18 watin pikalatausta. Puhelimen ostajan omalle vastuulle jää siis investoida vielä lisää tehokkaampaan laturiin – Applen valikoimista sellaisen saa noin 35 eurolla. Vastaaviin nopeuksiin on kuitenkin tyydyttävä Applen mallistossa myös iPhone 11:n mukana toimitettavalla laturilla, joten laturivalinta paketissa oli osaltaan myös odotettavissa. Positiivisena puolena puhelimen pitäisi tukea USB Power Delivery -standardia, joten mahdollista uutta verkkovirta-adapteria ostaessa katseen voi suunnata myös Applen malliston ulkopuolelle.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

iPhone SE:n ulkonäkö on aikamatka menneisyyteen – puhelin on fyysiseltä tuntumaltaan identtinen vuonna 2017 julkaistun iPhone 8:n kanssa, mikä tuntuu kädessä ensimmäisenä huomattavasti markkinoiden nykyistä normia pienempänä laitteena. Puhelin on myös huomattavan kevyt ja ohut. Kokonaisuudessaan pienen kokonsa myötä puhelin on positiivinen tuulahdus menneisyydestä, jolloin puhelimet mahtuivat taskuun kuin taskuun vaivatta. Pienen koon seurauksena puhelinta on myös helppo käyttää yhdelläkin kädellä.

Fyysiset mitat

  • Ulkomitat: 138,4 x 67,3 x 7,3 mm
  • Paino: 148 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 65,4 %

Pieni koko ei tule iPhone SE:ssä kuitenkaan ilman kompromisseja. Vuodelta 2017 peräisin olevaan rakenteeseen pohjautuvana SE:n näytön ja ulkomittojen suhde on nykypäivän puhelimelle suorastaan naurettavan huono. Tämän myötä pieni puhelin tarjoaa myös vielä ulkomittoihin verrattuna huomattavan pienen näytön. Asiaa korostaa entisestään nykyisin jo hieman vanhahtava näytön 16:9 kuvasuhde, minkä myötä puhelin on kokoisekseen leveähkö.

Tästä huolimatta iPhone SE kilpailee kokoluokassaan lähes yksin, eikä yhtä pientä kilpakumppania ole käytännössä löydettävissä. Kuitenkin näytön ja ulkomittojen suhteesta kertoo vahvasti se, kuinka Applen oma iPhone 11 Pro tarjoaa 19,5:9 kuvasuhteen 5,8 tuuman näytön vain 5,6 mm korkeammassa, 4,1 mm leveämmässä ja 0,8 mm paksummassa paketissa. Vertailussa on syytä ottaa huomioon, ettei myöskään iPhone 11 Pro ole tunnettu erityisen hyvästä näytön ja ulkomittojen välisestä suhteesta. Android-maailmassa pieniä puhelimia on tarjolla huomattavan heikosti, mutta kuitenkin iPhone SE:tä parempiin näytön ja ulkomittojen välisiin suhteisiin päästään jo edullisemmassa päässä. Muun muassa jo vuoden vanha Samsung Galaxy A20e tarjoaa 199 euron suositushintaan 5,8 tuuman näyttöä SE:hen verrattuna vain 9 mm korkeammassa, 2,4 mm leveämmässä ja 1,1 mm paksummassa paketissa. High-end-markkinoilla potentiaalisin vaihtoehto on nykypäivänä noin 500 euroa maksava Galaxy S10e.

Rakenteeltaan iPhone SE on laadukkaan ja jämäkän tuntuinen, eikä se natise tai vääntyile käsissä rasituksenkaan alla. Puhelimen alumiininen kehys on värjätty takalasin väriä mukailevasti. Takalasi itsessään on pinnaltaan kiiltävä ja kerää sen myötä helposti sormenjälkiä. Positiivisena puolena kiiltävä lasi on usein vähemmän liukas kuin satiinipinnoitetut mallit. Lasinen takakuori mahdollistaa puhelimelle myös langattoman latauksen, mikä on 500 euron hintaluokassa edelleen suhteellisen harvinainen ominaisuus ja ehdottomasti kehujen arvoinen suoritus.

Muotoilultaan iPhone SE:n takalasi on käytännössä täysin tasainen. Lasi kuitenkin pyöristyy alumiinikehystä kohden laidoiltaan. Käsiteltävyyteen pyöristykset eivät juuri vaikuta niiden lyhyen säteen seurauksena, mutta laatutuntumaa ne nostavat puhelimen ollessa niiden myötä varsin yhtenäisen tuntuinen.

Apple lupaa iPhone SE:lle myös IP67-luokituksen, eli puhelin on suojattu vettä ja pölyä vastaan. Applen takuu ei kuitenkaan kata kosteusvaurioita.

iPhone SE:n alapäädyssä sijaitsee keskellä USB 2.0 -nopeuksia tukeva Lightning-liitäntä, jonka molemmilta puolilta löytyy ainoastaan kaksi identtistä reikärivistöä. Oikeanpuoleisen rivistön takana sijaitsee toinen puhelimen stereokaiuttimista, mutta vasen rivistö on olemassa todennäköisesti vain ulkonäön symmetrian vuoksi. Rivistön takana on luultavasti kuitenkin ainakin puhelimen mikrofoni. Kuulokeliitäntää puhelimesta ei valitettavasti löydy.

Puhelimen näytön alapuolinen ”leukakaistale” on SE:ssä nykymittapuilla todella kookas ja siihen on sijoitettu iPhone 8:sta ja sitä edeltäneistä malleista tuttuun tapaan Applen kotinäppäin, joka toimii myös Touch-ID -sormenjälkilukijana. iPhone 7:sta ja 8:sta tuttuun tapaan kotinäppäin ei kuitenkaan ole mekaaninen painike, vaan kapasitiivinen pinta, joka tunnistaa paineen. Painikemaisen vasteen puhelin antaa varsin onnistuneesti lineaarisen värähdysmoottorin avulla.

Yläpäädyn osalta Apple luottaa minimalismiin, sillä pääty on täysin tasainen, eikä sieltä ole löydettävissä edes mikrofonin aukkoa. Näytön ja ylälaidan välinen kehys on alalaidan kehyksen kanssa symmetrisen kokoinen ja siten huomattavan suuri. Kehykseen on sijoitettu puhelimen 7 megapikselin etukamera ja kuulokeritilä, jonka taakse on sijoitettu toinen puhelimen stereokaiuttimista. Stereokaiuttimet ovat äänenlaadultaan miellyttävät ja ääntä niistä lähtee parhaimmillaan suhteellisen kovalla voimakkuudella.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 4,7” IPS-LCD -näyttö
  • 16:9-kuvasuhde, 750 x 1334 pikseliä, 326 PPI

Näytön osalta iPhone SE ei onnistu vastaamaan hintaluokassaan esiintyvään kovaan kilpailuun eikä nykypäivän perustason vaatimuksiin. 500 € luokassa näytön 750 x 1334 -resoluutio on nykypäivänä erittäin heikko. Myös pikselitiheytensä osalta iPhone häviää kilpailussa, sillä esimerkiksi jopa sata euroa edullisemmassa hintaluokassa kilpailevan Samsung Galaxy A71:n varsin kookas 6,7 tuuman näyttö Full HD+ -resoluutiolla tarjoaa tarkempaa pikselitiheyttä.

iPhone SE:n näyttö on myös muilta ominaisuuksiltaan jäänyt jälkeen kilpailusta. Näyttö on käytännössä identtinen vuonna 2017 iPhone 8:ssa olleeseen näyttöön verrattuna. LCD-teknologiaan nojaava näyttö on väritoistoltaan tarkka ja yleisilmeeltään miellyttävän näköinen, mutta näytön maksimikirkkaus ei pärjää enää nykypäivän kilpailussa ja erityisesti kirkkaassa luonnonvalossa näyttö voi jäädä hieman himmeän oloiseksi. Toisaalta näytön kanssa havaittiin viileässä ilmassa myös selvää hidastelua. Kylmässä hidastelu oli toki aikanaan LCD-näytöille ominaista, mutta nykyisin yhtä vahvaan hidasteluun kuin testissä ollut yksilö osoitti, ei ole enää tavanomaista törmätä.

iPhone 8:n näyttöön verrattuna SE on ottanut jopa hieman takapakkia. Apple on poistanut näytöstä tuen 3D Touch -paineentunnistusominaisuudelle, kuten muistakin uudemmista puhelimistaan. 11-malleissa näytöistä pystyttiin ominaisuuden poiston myötä tekemään ohuempia ja vapautuneen tilan myötä akuista suurempia. Negatiivisena puolena SE:n näyttöä ei kuitenkaan ole ohennettu ollenkaan, mikä näkyy myös iPhone 8:aan nähden ennallaan pysyneessä akun koossa.

Esimerkiksi aiemmin mainittu Samsung Galaxy A71 tarjoaa huomattavasti laadukkaamman näytön. Kyseinen puhelin on varustettu 6,7-tuumaisella Full HD+-resoluution AMOLED-näytöllä, joka pärjää iPhonen näytölle niin värintoistoltaan kuin myös kirkkaudeltaan. iPhonen eduksi on kuitenkin todettava, ettei yhtä pientä näyttöä juuri löydy, eivätkä kaikki halua puhelimeensa suurta näyttöä.

Näytön ja puhelimen mittasuhteiden sekä näytön laadun jäädessä hintaluokkansa kilpailusta jälkeen, pääsee iPhone SE iskemään suorituskyvyllään kuitenkin selvästi hintaluokkaansa ylemmäs. iPhone SE:n sisällä sykkivä Apple A13 Bionic -järjestelmäpiiri on tuttu myös iPhone 11 ja 11 Pro -huippumalleista ja se tarjoaa synteettisten testien valossa jopa Snapdragon 865 -piiriä parempaa suorituskykyä. Tämän piirin tarjoaminen 500 euron hintaluokassa onkin erinomainen suoritus. Samassa hintaluokassa on kuitenkin tarjolla myös muitakin tehokkaita puhelimia, kuten viimevuoden huippupiirin, Snapdragon 855+:n, sisältävä OnePlus 7T.

Piirin parina on 3 gigatavua RAM-muistia, mikä on heikennys 11 -sarjoista löytyneeseen 4 gigatavuun nähden. Käytännössä heikentynyt RAM-määrä ei ole erityisen selvästi huomattavissa, eikä RAM-määrää voi myöskään verrata suoraan Android-puhelimiin. RAM-muistin parina puhelimessa on hinnat-alkaen-mallissa tarjolla 64 gigatavua tallennustilaa, mutta lisähintaan se on kasvatettavissa 128 tai 256 gigatavuun. Pohjamallin 64 Gt tallennustila on nykyään varsin huono suoritus, sillä jopa 200 euron puhelimissa saattaa olla jo tarjolla 128 gigatavua. Positiivisena puolena iPhone SE:n hintaero 64 ja 128 gigatavun mallien välillä on melko maltilliset 50 euroa ja suosittelemmekin sen käyttämistä, jos pienessä muistissa pysymiselle ei ole erityisen hyviä perusteita. Muistikorttipaikkaa puhelimesta ei löydy, joten riittävän tallennustilan valinta ostaessa on erityisen tärkeää.

iPhone 11 -sarjassaan Apple päätyi kasvattamaan akkujaan merkittävästi, mikä näkyi myös onnistuneena parannuksena akunkestossa, mutta vastaavaa kehitystä iPhone SE:lle ei ole valitettavasti tehty. Akun kapasiteetti on nykypäivänä heikohko 1821 mAh, mikä on tuttu myös iPhone 8:sta. Applen valmistaessa itse sekä käyttöjärjestelmänsä että rautansa ovat vaatimukset akulle tietenkin erilaiset kuin Android-maailmassa, mutta iPhone SE:n akun koko on silti ehdottomasti pettymys. Pikalatausta puhelin tukee varsin hyvällä 18 watin nopeudella, mutta mukana toimitetaan vain 5 watin laturi, joten pikalatausta varten lompakon nyörejä on löysättävä lisää. Positiivisena puolena iPhone SE tukee langatonta latausta, mikä on yhä nykyään tässä hintaluokassa suhteellisen harvinainen ominaisuus.

Langattomien yhteyksien osalta iPhone SE tarjoaa käytännössä kaiken tarpeellisen. LTE-yhteydet eivät pääse huippumallien tasolle, mutta Cat.16 -nopeudetkin ovat suurimmalle osalle käyttäjistä enemmän kuin riittäviä. Huomion arvoisena yksityiskohtana iPhone SE tukee myös Wi-Fi 802.11 ax -yhteyksiä eli uusimman sukupolven Wi-Fi 6:tta, joka on alkanut vasta tänä vuonna yleistymään kalliimpien puhelimien markkinoilla. 500 euron hintaluokassa tuen löytyminen on positiivinen yllätys.

Tekniset ominaisuudet:

  • Apple A13 Bionic -järjestelmäpiiri (2 x 2,65 GHz Lightning CPU, 4 x 1,8 Ghz Thunder CPU, Apple GPU (4 ydintä), 8-ydin 3th gen Neural Engine)
  • 3 Gt RAM
  • 64, 128 tai 256 Gt NVMe-tallennustilaa (128 Gt mallissa vapaana noin 120 Gt)
  • LTE Cat.16 -yhteydet (1024 / 150 Mbit/s), 5CA
  • Wi-Fi 802.11a/b/n/ac/ax, Bluetooth 5.0, GPS, GLONASS, NFC
  • 1821 mAh akku, Lightning (USB 2.0), 18 watin pikalataus, Qi-standardin langaton lataus

 

Kamera

iPhone SE:n ainoa takakamera sijaitsee takakuoren vasemmassa yläkulmassa. Kamera nousee hieman pinnan yläpuolelle, minkä seurauksena puhelinta pöydällä käyttäessä voi olla havaittavissa pientä keikkumista. Neljästä LED-valosta koostuva salama on sijoitettu kameran oikealle puolelle.

Kameran tekniset tiedot:

  • 12 megapikselin pääkamera, f1.8, OIS
  • 7 megapikselin etukamera, f2.2
  • PDAF-automaattitarkennus
  • Quad-LED -salama
  • Videokuvaus: 4K 30 & 60 FPS, 1080p 30 & 60 FPS, 1080p 240 FPS hidastuskuvaus

Kameratoteutus iPhone SE:ssä on siis nykymittapuulla varsin yksinkertainen. Vain yhdestä kamerasta koostuva kokonaisuus on jotain, mihin ei nykypäivänä ole enää totuttu edes edullisen pään puhelimissa. Vain yhteen kameraan luottava kokonaisuus onkin puhelimelle ehdottomasti heikkous, sillä erilaisten polttovälien puute vaikuttaa huomattavasti kuvausmahdollisuuksien monipuolisuuteen.

Julkaisun yhteydessä kamera herätti spekulaatiota, sillä Apple ei kertonut julkaisussaan ominaiseen tyyliinsä erityisen tarkkoja ominaisuustietoja. Osa epäili kameran olevan iPhone 8:sta tuttu puhelimen rungon tavoin, osa sijoitti linssin taakse iPhone XR:n kameran ja osa pohti jopa täysin uuden sensorin mahdollisuutta. Julkaisun jälkeen purkukuvista kuitenkin paljastui huomattavasti iPhone XR:n kameraa pienempi moduuli, joka vaikuttaisi olevan identtinen iPhone 8:n käyttämän kameramoduulin kanssa.

Kameran päivitykset 8:iin verrattuna pohjautuvat siis täysin Applen A13 Bionic -järjestelmäpiirin tuomiin uusiin mahdollisuuksiin. Negatiivisena puolena puhelin ei tue 11-sarjan mukanaan tuomaa yö-kuvaustilaa uudesta järjestelmäpiiristä huolimatta.

Kamerasovellus iPhone SE:ssä on iPhone 11 -malleista tuttu. Käytännössä muutosta on hyvin vähän verrattuna edellisvuosien iPhoneihin kameran ollessa edelleen varsin yksinkertainen ja pelkistetty. Kuvaustilojen välillä liikutaan joko pyyhkäisemällä kuvausnäkymästä tai valitsemalla tila suoraan etsinnäkymän oikealla puolella näkyvästä listasta. Edellisvuosiin verrattuna Apple on kuitenkin pelkistänyt vasenta laitaa entisestään sijoittamalla sinne nuolen, joka aukaisee ennen kiinteästi nuolen paikalla olleita pikakuvakkeita oikeaan laitaan.

Videonäkymään Apple on lisännyt jo 11-malleistakin löytyneen pikavalinnan videon resoluution vaihtoon, mikä on erittäin tervetullut uudistus. Kuitenkin kyseinen valinta on edelleen suhteellisen rajoitettu, sillä sen kautta on mahdollista valita pelkästään resoluutio ja FPS:n valintaa varten käyttäjän on edelleen suunnattava puhelimen pääasetuksiin.

Päivänvalossa iPhone SE kykenee tuottamaan hyvää jälkeä. Värintoisto on Applen puhelimille jotakuinkin tyypillisesti suhteellisen tarkkaa, eivätkä värit korostu liikaa. Dynamiikka on riittävää, mutta varjoisat kohdat voivat kirkkaassa päivänvalossa jäädä toisinaan hieman liian tummiksi. Pikselitasolla tarkasteltuna kuvissa on havaittavissa jo päivänvalossa kevyttä kohinaa, mikä ei kuitenkaan suuremmaltakaan näytöltä ole nähtävissä ilman tarkoituksellista zoomaamista. Jo lähes kolme vuotta vanhaan rautaan perustuva kamerasensori on kuitenkin huomattavissa ja yksityiskohtien määrä ei pärjää enää nykypäivän huipuille. iPhone SE ansaitsee kuitenkin kehut kuvien käsittelynsä osalta, sillä värintoiston lisäksi myös kontrasti pysyy luonnollisena, eikä puhelin terävöitä kuvia liikaa. Terävöityksen luonnollisuus on nähtävissä muun muassa puiden oksistoissa ja kasvillisuudessa yleisesti.

Hämärässä iPhone SE:n käyttämän kameramoduulin ikä alkaa näkyä vieläkin selvemmin. Värintoisto kärsii päiväkuviin nähden huomattavasti, mutta suurimpana ongelmana kuviin alkaa muodostua kohinaa erityisesti sinertävälle taivaalle, mikä on varsinkin suurelta näytöltä tarkasteltuna huomattavissa selvästi.  Hämärässäkin kuvien dynamiikka pysyy kuitenkin kohtalaisen hyvänä ja kirkkaat kohdat palavat täysin puhki kaupunkiympäristössäkin vain harvoin. Yö-kuvaustilan puute on kuitenkin ehdottomasti miinus, sillä yleisilmeeltään iPhone SE:n kuvat hämärässä jäävät pääosin nykypäivän mittapuilla suhteellisen valjuiksi ja hämäriksi. Onkin jopa hieman yllättävää, ettei uuden A13-järjestelmäpiirin avulla ole saatu ulosmitattua havaittavampaa parannusta muutaman vuoden vanhasta kamerasensorista.

Etukamera kykenee tuottamaan päivänvalossa suhteellisen hyvää jälkeä. Värintoisto on luonnollista ja kuvat ovat riittävän tarkkoja kilpailijoihin nähden heikosta 7 megapikselin resoluutiosta huolimatta. Hämärässä iPhone SE häviää kuitenkin kilpailijoilleen selvästi. Kuviin syntyy valon määrän vähentyessä erittäin suuret määrät kohinaa, minkä lisäksi värintoisto kärsii huomattavasti.

Videokuvauksen osalta iPhone SE osoittautuu Applen puhelimille tyypillisesti hyväksi suorittajaksi. Puhelin tukee korkeimmillaan 4K 60 FPS -tasoista videota, minkä lisäksi hämärässä kuvaamista parantaakseen laitteella on mahdollista asettaa 30 FPS -tilassa puhelin pudottamaan automaattisesti 24 FPS -tilaan, jotta kamera saisi kerättyä enemmän valoa. Harmillisesti automaattista kuvanopeuden pudotusta ei ole mahdollista asettaa päälle 60 FPS -tilassa.

Päivänvalossa videokuva on ehdottomasti hintaluokkansa parhaimmistoa. Värintoisto ja kontrasti on luonnollista, minkä lisäksi myös kameran optinen kuvanvakaus tuottaa tasaista jälkeä. Kuvan terävyys ei pääse aivan parhaimmiston joukkoon, mutta vastapainona ylimääräisen digitaalisen terävöityksen puute näkyy myös liikkeessä suhteellisen miellyttävänä kuvana.

Hämärässä kameran valovoimaisuus jää selvästi liian alhaiseksi ja kuvasta tulee hyvin rakeista. 60 FPS -tilassa kuva jää myös hyvin hämäräksi, joten kyseistä tilaa ei voi suositella yöaikaan kuvatessa. 30 FPS -tila yhdessä automaattisen kuvausnopeuden pudottamisen kanssa kykenee keräämään huomattavasti enemmän valoa kuvaan, mutta kohina pysyy edelleen suhteellisen suurena. Hämärässäkin kamera kuitenkin on videokuvausominaisuuksiensa osalta selvästi hintaluokkansa parhaimmistossa.

Vertasimme iPhone SE:n kameraa myös iPhone 8:n kanssa yhtä aikaa julkaistuun ja samaa pääkameraa käyttävään iPhone X:een. Vertailu erityisesti pikselitasolla osoittaa varsin selvästi, kuinka kameroiden käyttämät sensorit vaikuttavat olevan täysin identtisiä. Erot syntyvätkin puhelinten hieman toisistaan eroavan prosessoinnin myötä. Päivänvalossa molempien kameroiden terävyys on suhteellisen vastaavalla tasolla, mutta iPhone SE:n kuvasta on huomattavissa selvästi vahvempi kontrasti ja saturaatio. SE:n tuottama kuva on lisääntyneestä kontrastista huolimatta kuitenkin vielä luonnollinen, minkä myötä kyseisen kameran kuvaa voidaan pitää parivaljakosta parempana. Käytännössä vastaavaan lopputulokseen iPhone X:n kameran kanssakin olisi kuitenkin mahdollista päästä kevyellä jälkikäsittelyllä.

Hämärässä ero on päivänvaloa selkeämpi. Tuoreen iPhone SE:n kuvan valkotasapaino on huomattavasti lähempänä luonnollista kuin iPhone X:n selvästi vihertävään taittava kuva. Tämän lisäksi dynamiikka on SE:n kuvassa parempaa katuvalojen pysyessä kuvassa selkeinä X:n kuvan ylivalotuksen sijaan. Toisaalta tämä dynamiikan lisäyskin on paremman automatiikan seuraus oikean kameran dynamiikan parantumisen sijaan, sillä hämärät kohdat ovat vastapainona huomattavasti X:n kuvia hämärämpiä.

Yhteenvetona vertailusta näkee, että kamera iPhone SE:ssä on 8:sta tuttu, mutta uuden A13 Bionic -järjestelmäpiirin kuvien käsittely on vanhempia malleja luonnollisempaa, minkä seurauksena kuvat ovat suoraan kamerasta tulevana 8:n ja X:n kameroita parempia. Toisaalta prosessorin käsittelyjäljen muutos ei ole nähtävissä juuri värintoiston ja kontrastin ulkopuolella esimerkiksi tarkempina yksityiskohtina, joten vastaavaan tulokseen on todennäköisesti mahdollista päästä myös itse jälkikäteen tehtävällä kuvanmuokkauksella.

 

Käyttöjärjestelmä, suorituskyky ja akunkesto

iPhone SE on varustettu Applen iPhone 11 -mallien ohessa lanseeratulla iOS 13:lla, joka on tämän artikkelin kirjoitushetkellä päivittynyt jo versioon 13.4.1. Päivitysten ohessa käyttöjärjestelmään ei ole tullut juurikaan uusia ominaisuuksia, vaan päivitykset ovat keskittyneet pääosin käyttökokemuksen hiomiseen ja bugien korjaamiseen. Tarkemmin iOS13:n ominaisuuksista voikin lukea iPhone 11 Pro -artikkelista. iPhone SE:lle ominaisena muutoksena 11-malleihin nähden iOS ei tue elepohjaista ohjausta, vaan näytön alapuolelta löytyvän kotinäppäimen käyttö on ainoa navigointivaihtoehto, jos fyysisen napin korvaavaa digitaalista nappia helppokäyttöisyystoiminnoista ei lasketa mukaan. Applen iOS:n päivitystuki on tunnetusti markkinoiden huippua ja se koskee luonnollisesti myös tuoretta SE-mallia. Tyypillisesti Apple on tarjonnut päivityksiä puhelimilleen 4-5 vuoden ajan, mikä on varsinkin 500 euron hintaluokassa erittäin hyvä suoritus.

Suorituskyvyn osalta iPhone SE ei jätä juuri toivomisen varaa. A13 Bionic on markkinoiden suorituskykyisin järjestelmäpiiri, joka on SE:n tapauksessa paritettu yhteen huomattavan pieniresoluutioisen näytön kanssa. Käytännön suorituskyky olikin testijakson aikana moitteetonta, eikä arkikäytössä ollut havaittavissa minkäänlaisia hidasteluja. Erityisesti pelaamiseen iPhone SE tarjoaa erinomaista ja todennäköisesti hintaluokkansa parasta suorituskykyä, sillä huomattavan pienen resoluution myötä pelien tuottama rasitus järjestelmäpiirin GPU:lle on huippumalleja vähäisempää. Testijaksolla testattu Call of Duty Mobile pyörikin puhelimella sulavasti ilman hidasteluja pelin korkeimmilla kuvanlaatuasetuksilla. Pelaamisen kannalta puhelimen pieni näyttö toisaalta voi osoittautua miinuspuoleksi, sillä sormet peittävät näytöstä yllättävän suuren osan.

Erinomaisen suorituskyvyn vastapainoksi iPhone SE:n tarjoama akunkesto osoittautui testijakson aikana suhteellisen heikoksi. Useimmiten päivän päätteeksi akkua oli jäljellä 30-60 prosenttia näytön päälläoloaikojen pyöriessä yhden ja kahden tunnin välimaastossa. Kahdenkin kokonaisen päivän ylitys oli kertaalleen mahdollista erittäin vähällä käytöllä näytön päälläoloaikojen jäädessä vain noin tuntiin. Applen puhelimelle tyypillisesti iPhone SE kuluttaakin lepotilassaan hyvin vähän virtaa, mutta pieni akku osoittaa heikkoutensa kuitenkin aktiivisen käytön yhteydessä. Mukana tulevalla viiden watin laturilla puhelimen lataaminen tyhjästä täyteen kesti peräti 2 tuntia ja 20 minuuttia, mikä on akun koko huomioiden erittäin pitkä aika.

 

Yhteenveto

Vuoden 2016 iPhone SE -malliin verrattuna tuore toisen sukupolven iPhone SE ei ole tiivistettävissä aivan yhtä hyväksi paketiksi. Edellisestä SE-mallista poiketen vuoden 2020 tulokkaassa ei ole päivitetty puhelimen kameraa runkona toimineeseen yli 2,5 vuotta vanhaan iPhone 8:aan nähden, minkä myötä kameran kuvanjäljen parannus jää täysin järjestelmäpiirin vastuulle. Tämän lisäksi järjestelmäpiirin mahdollistama ja nykypuhelimissa varsin yleinen yö-kuvaustila on jätetty pois. Applen muita puhelimia edullisemmassa 500 euron hintaluokassa iPhone SE:n kamera saa vastaansa kovaa kilpailua, jolle se ei täysin pärjää. Kamera kykenee tuottamaan päivänvalossa hyvää jälkeä, mutta hämärässä suoritus heikkenee huomattavasti. Videokuvauksen osalta SE on kuitenkin Applelle perinteiseen tapaan hintaluokkansa parhaimmistoa. Monipuolisuudessa se häviää kilpailijoille.

Muilta osin uusi SE tarjoaa edeltäjänsä henkisen paketin päivittäen iPhone 8:n rungon ja näytön uusien sisuskalujen kera vuodelle 2020. Applen A13 Bionic -järjestelmäpiiri onkin ehdottomasti iPhone SE:n parhaita ominaisuuksia, sillä kyseinen järjestelmäpiiri on nykymarkkinoiden tehokkain, minkä lisäksi SE:n pieni näytön resoluutio takaa piiristä jäävän huomattavat määrät tehoa varantoon myös tulevaisuuden varalle. Erinomaisen suorituskyvyn vastapainona Apple luottaa SE:ssä 8:sta tuttuun 1861 mAh:n akkuun, joka on nykymittapuilla erittäin pieni. Tämän seurauksena akunkesto jääkin markkinoiden parhaimmiston alapuolelle ja lyhyen testijakson aikana akun latausta tarvittiin vähäiselläkin käytöllä useimmiten päivittäin. Pieni akku on erityisen harmillinen, kun otetaan huomioon näytöstä poistettu tuki 3D Touchille, mikä teoriassa mahdollistaisi näytön ohentamisen ja siten suuremman akun mahduttamisen. Lisäksi SE:n ulkomitat mahdollistaisivat myös akkutilan kasvattamisen lisäämällä puhelimen paksuutta, ilman että päädyttäisiin edelleenkään kovin paksuun lopputulokseen.

Kameran ja akun koon lisäksi puhelimen selvästi nykypäivän kilpailusta jälkeen jättävä ominaisuus on ehdottomasti näytön ja rungon ulkomittojen välinen suhde ja näyttö itsessään. iPhone SE:tä koristaakin näytön ylä- ja alapuolella nykypäivän mittapuilla erittäin paksut reunukset, jollaisia ei ole hetkeen totuttu näkemään. Tämän seurauksena puhelin on näytön kokoonsa nähden suhteellisen kookas. Toisaalta puhelin on tästä huolimatta erittäin pieni, mikä kiinnostaa varmasti osaa käyttäjistä. Puhelimen käyttö on helppoa jopa yhdellä kädellä, mitä ei voida sanoa suurimmasta osasta nykymarkkinoiden tarjonnasta. Olisi kuitenkin ollut toivottavaa nähdä 500 euron hintaluokassa jonkinlaista kehitystä myös näytössä, sillä iPhone SE:nkin ulkomittoihin mahtuisi huomattavasti suurempi näyttö nykyaikaisemmalla korkeammalla kuvasuhteella. Lisäksi iPhone SE:n käyttämä näyttö ei ole kaikilta osin erityisen laadukas, vaan sekä sen resoluutio kuin myös kirkkaus häviävät huomattavasti hintaluokasta löytyvälle parhaimmistolle.

500 hintaluokassa iPhone SE:n eduiksi jäävät erinomainen suorituskyky, langaton lataus, hyvä päivitystuki ja nykymarkkinoilla todella pieni koko, joiden vastapainona puhelimella on kuitenkin kilpailua heikompi näyttö, paksut näytön reunukset ja parhaimmistolle terävimmälle kärjelle häviävä kamera. Toisaalta iOS-käyttöjärjestelmää ei tähän hintaan tarjoa yksikään muu puhelin, minkä voi nähdä käyttäjän mukaan joko miinuksena tai plussana.

Applen iOS-käyttöjärjestelmää kaipaaville uusi SE tarjoaa tämän hetken edullisimman ponnahduslaudan Applen maailmaan, mutta käytännössä puhelin ei siitä huolimatta ole varauksettomien kehujen arvoinen. Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan iPhone XR:ää on saatavilla artikkelin kirjoitushetkellä edullisimmillaan 629 euron hintaan. Kyseinen hinta on yli 100 euroa SE:n hintaa korkeampi, minkä lisäksi XR:n A12 Bionic -järjestelmäpiiri on A13 Bionicia hieman heikompi ja XR:stä puuttuu WiFi 6 -tuki. Tästä huolimatta muilta osa-alueiltaan XR tarjoaa SE:tä parempaa laatua huomattavasti parempien näytön ja ulkomittojen välisen suhteen ja paremman kameran myötä. Nykypäivänä A12- ja A13-järjestelmäpiirien väliset erot eivät käytännössä vielä ole päivittäisessä käytössä nähtävissä, mutta tulevaisuudessa A13:n tarjoama parempi suorituskyky voi kuitenkin tulla vielä näkyville. Tämän hetken markkinoilla iPhone SE:tä on kuitenkin haastavaa suositella varauksetta muille kuin varta vasten pientä puhelinta etsiville käyttäjille, joille tämä puhelin tarjoaa erinomaista suorituskykyä, mutta harmillisen heikon akunkeston ja näytön sekä kokonaisuutena keskivertoisen kameran.

Plussaa

  • Pienen koon myötä helppo käsitellä
  • Laadukkaat stereokaiuttimet
  • Sulava käyttökokemus
  • Apple A13 Bionic -järjestelmäpiirin tarjoama suorituskyky
  • Wi-Fi 6 -tuki
  • Videon kuvanlaatu
  • Langaton lataus
  • IP67-suojaus
  • Applen erinomainen päivitystuki

Miinusta

  • Näytön ja ulkomittojen välinen suhde
  • Mukana vain 5 watin verkkovirta-adapteri
  • Näytön resoluutio, kirkkaus ja havaitut hidastelut viileässä
  • Takakamera tarjoaa vain yhden polttovälivaihtoehdon
  • Kameran kuvanlaatu hämärässä ja 11-malleista löytyvän yö-kuvaustilan puute
  • Akunkesto varauksin

Huomioita

  • Ei 3,5 mm:n ääniliitäntää
  • Ei muistikorttipaikkaa
  • Puhelin on nykymarkkinoilla huomattavan pienikokoinen

 

This site uses XenWord.
;