
Yhteenvetona Galaxy S25 Ultra on edeltäjänsä tapaan erittäin monipuolinen lippulaivaälypuhelin, joka edustaa kokonaisuutena alkuvuoden 2025 Android-markkinoiden ehdotonta parhaimmista. Samaan aikaan ei voi kuitenkaan riittävästi korostaa sitä, kuinka harmillista on, että markkinajohtaja on lähes seisauttanut lippulaivamallinsa rautapuolen kehityksen, vaikka kehitykselle olisi varaa vielä useammallakin osa-alueella.
Edellisen sukupolven malliin nähden uudistukset ovat niin olemattomia, että päivitys uutuusmalliin ei ole järkisyillä mitenkään perusteltavissa edes uusien tekoälytoimintojen myötä. Vanhemmista sukupolvista siirtyvälle ja monipuolista huippupuhelinta etsivälle S25 Ultra on sen sijaan vakavan harkinnan arvoinen valinta, jos S24 Ultraa ei enää satu saamaan hyvään poistohintaan. Jos puhelimen hankintatarve ei ole akuutti, kannattaa myös ehdottomasti kytätä Samsungille tyypillisiä reiluja vaihto- ja hyvitystarjouksia. Toimituksen valintaa ei S25 Ultralle kuitenkaan tällä suorituksella heru, sillä Samsung on rakentanut uutuusmallinsa liikaa pelkkien tekoälyuudistusten varaan.
Plussaa:
- Snapdragon 8 Elite for Galaxy -järjestelmäpiirin suorituskyky
- Monipuolinen ja tasavahva kamerajärjestelmä neljällä eri polttovälillä
- Videokuvan laatu ja vakautus
- Akunkesto varauksin
- Android-markkinoiden monipuolisimmat tekoälyominaisuudet
- Huippuluokan päivitystuki (7 Android-päivitystä & 7 vuoden tietoturvakorjaukset)
Miinusta:
- Vähäiset rautatason parannukset edeltäjämalliin nähden
- Hinta varauksin
- Keskivertoa hitaampi latausnopeus varauksin
- Kilpailijoita pienempi akku varauksin
- Näytön 8-bittinen väriavaruus, Dolby Visionin puute sekä alhainen PWM-taajuus
- Pitkäkestoinen suorituskyky varauksin
- S Pen -kynästä poistettu Bluetooth-yhteys ja osa toiminnoista
- Osa tekoälytoiminnoista ei käytettävissä suomeksi
Huomioitavaa:
- Puhelimen mukana ei toimiteta laturia (EU:n laturidirektiivi)
- S Pen kynä tuo mukanaan monia toimintoja, eikä kilpailijoilta löydy vastaavia toteutuksia
Samsung päivitti Galaxy S -lippulaivamallistonsa tuoreimpaan S25-sukupolveen viime vuoden tapaan tammikuun lopulla ja kauppoihin laitteet saapuvat Suomessa helmikuun 7. päivä. Mallistorakenne on pysynyt muuttumattomana, eli huipulla on Ultra, edullisimpana vaihtoehtona on joukon pienikokoisin perusmalli ja väliin asettuu plus-malli.
Galaxy S25 -malliston julkaisussa Samsung keskittyi todella voimakkaasti uusiin tekoälyominaisuuksiin ja rautaominaisuudet jäivät poikkeuksellisen vahvasti taka-alalle. Keskeisessä roolissa on Googlen kanssa yhteistyössä kehitetty luonnollisella vuorovaikutuksella ohjattava ja useiden eri sovellusten kanssa yhteensopiva uusi tekoälyavustaja.
Samsung on pitänyt koko Galaxy S25 -malliston suositushinnat muuttumattomina, eli Galaxy S25 Ultra -lippulaivamallin suositushinnat alkavat edeltäjämallin tapaan 1499 eurosta. 512 Gt:n tallennustilalla varustettu versio maksaa 1629 euroa ja teratavun mallista joutuu pulittamaan 1869 euroa. Muutamalta viime vuodelta tutuksi tulleeseen tapaan S25-mallien ostajan kannattaa tosin olla tarkkana erilaisten jälleenmyyjätarjousten, vaihtotarjousten ja kaupanpäällisten kanssa, sillä niitä oli tarjolla heti S25-malliston myynnin aloituksessa ja parhaimmillaan niiden avulla voi saada useamman sata euroa pois puhelinten vallitsevasta markkinahinnasta.
Tässä artikkelissa tutustumme Galaxy S25 Ultra -huippumalliin kattavasti noin kahden viikon ympärivuorokautisen testijakson pohjalta.
Mitä uutta?
Galaxy S25 Ultra erottuu ulkoisesti melko selkeästi edeltäjämallista, vaikka sukunäkö ja yleisilme ovatkin säilyneet. Muotoilun ohella fyysiset mitat ovat hieman muuttuneet ja merkittävimpinä muutoksina laite on 1,4 mm kapeampi ja 14 grammaa kevyempi, vaikka näytön koko on kasvanut 0,1 tuumalla. Kuorimateriaaleihin on tehty pieniä päivityksiä.
Rautapuolella mainittavia uudistuksia ovat Snapdragon 8 Elite -järjestelmäpiiri sekä uusi 50 megapikselin ultralaajakulmakamera.
Galaxy S25 Ultran erot S24 Ultraan nähden ovat seuraavat:
- 0,5 mm pidempi; 1,4 mm kapeampi; 0,4 mm ohuempi
- Paino laskenut 14 grammalla
- Kehyksen titaaniseos vaihtunut grade 2:sta grade 5:een
- Näyttölasin materiaali päivittynyt Gorilla Armor 2:ksi
- Järjestelmäpiiri on päivitetty Snapdragon 8 Gen 3:sta 8 Eliteen
- Bluetooth-versio on päivittynyt 5.3:sta 5.4:ään
- Näytön läpimitta on kasvanut 6,8:sta 6,9 tuumaan
- Ultralaajakulmakamera resoluutio on nostettu 12:sta 50 megapikseliin
- Ultralaajakulmakameran aukkosuhde on parantunut f2.2:sta f1.9:ään
- Android 15 ja One UI 7 suoraan pakkauksesta
Pakkaus ja oheistarvikkeet
Galaxy S25 Ultra toimitetaan tutun kokoisessa ohuessa pahvipakkauksessa, jonka ulkoasua on kuitenkin hieman uudistettu. Aiemman mustan sijaan pakkaus on nyt tummanharmaa grafiikoiden tyyli on hieman muuttunut sekä mallimerkinnät ovat metallinkiiltoisen sijaan mustalla ja valkoisella fontilla.
Pakkauksen toimitussisältö on entiseen tapaan hyvin laiha. EU:n hiljattain voimaan tullut laturidirektiivi tukee nyt Samsungin jo aiemmin käyttöön ottanutta linjausta, jossa laturia ei toimiteta puhelimen mukana. Samsungin suositushinta 45 watin pikalaturille on 50 euroa ja 65 watin Trio-laturille 60 euroa.
- puhelin
- pikakäyttöohje
- SIM-korttikelkan irrotustyökalu
- USB-C – USB-C –kaapeli
Rakenne ja tekniset ominaisuudet
Fyysiset mitat:
- Ulkomitat: 162,8 x 77,6 x 8,2 mm
- Paino: 218 grammaa
- Näytön ja ulkomittojen suhde: 90,5 %
- Suojaustaso: IP68 (1,5 m upotus 30 min makeaan veteen)
- Materiaalit:
- Näytön suojalasi: Gorilla Armor 2 -lasi
- Takakuori: Gorilla Glass Victus 2 -lasi
- Kehys: Mattaviimeistelty luokan 5 titaani
- Valmistusmaa: Korean tasavalta
- Valmistajan kotimaa: Korean tasavalta
Jo viimevuotinen edeltäjämalli S24 Ultra koki käsituntumaltaan merkittävän muutoksen ja sama linja on jatkunut myös S25 Ultraan sillä erotuksella, että nyt muutokset huomaa selvästi myös ulkonäössä. Samsung on päättänyt tuoda aiemmin Note-malleista vahvasti ammentaneen muotoilun yhteneväisemmäksi edullisempien S25-sisarmallien kanssa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että titaanikehyksen kulmat on nyt pyöristetty ja kehys kiertää nyt tasapintaisena koko laitteen ympäri. Erona S25- ja S25+-malleihin kulmien pyöristyssäde on pidetty tiukempana.
Käsituntumassa ero edeltäjämalliin on hyvin selkeä – S25 Ultra tuntuu kädessä varsin laatikkomaisen kulmikkaalta, sillä kehys on nyt varsin teräväreunainen ja etu- ja takalasit täysin suorapintaisia. On pitkälti makuasia pitääkö enemmän vanhasta vaiko uudesta muotoilusta – itse kallistun pyöristetymmän edeltäjän hieman mukavammalta tuntuvien muotojen puoleen. S25 Ultran särmikkäämmistä muodoista saa puolestaan hieman purevamman otteen, mutta muotoilua voi silti kuvailla poikkeuksellisen teräväreunaiseksi.
Suurella 6,9-tuumaisella näytöllä varustettu S25 Ultra lukeutuu kooltaan markkinoiden suurikokoisimpien puhelimien joukkoon. Positiivisena puolena paino on pudonnut merkittävät 14 grammaa, jonka myötä S25 Ultra on kokoisekseen kohtuullisen painoinen. Kilpailijoihin nähden uusi Galaxy S25 Ultra on silti markkinoiden suurimmasta päästä. 6,8-tuumainen OnePlus 13 on 0,1 mm pidempi, 1,1 mm kapeampi, 0,3 mm paksumpi ja 5-8 grammaa kevyempi. Myöskin 6,8-tuumainen Honor Magic7 Pro on puolestaan 0,1 mm lyhyempi, 0,5 mm kapeampi, 0,6 mm paksumpi sekä 5 grammaa painavampi. Applen 6,9-tuumainen iPhone 16 Pro Max on 0,2 mm pidempi, tismalleen saman levyinen, 0,1 mm paksumpi ja 9 grammaa painavampi.
Suomessa saatavilla olevat värivaihdot ovat testikappaleemme Titanium Silverblue, sekä vaalea Titanium Whitesilver, hieman ruskehtava Titanium Gray, takakuoreltaan musta Titanium Black sekä vain Samsungin omasta verkkokaupasta saatavilla olevat Titanium Pinkgold ja Titanium Jadegreen.
Materiaalien osalta Samsung on säilyttänyt suuret linjat muuttumattomia, eli kehys on titaania sekä etu- ja takakuori Corningin kanssa kehitettyä suojalasia, mutta materiaaliversioita on päivitetty hieman tuoreemmaksi.
Näyttölasin materiaali on päivitetty Corningin kanssa kehitettyyn uuteen Gorilla Armor 2 -materiaaliin, jonka mainostetaan olevan markkinoiden ensimmäinen mobiililaitteisiin suunnattu lasi-keraaminen kuorimateriaali. Uutuusmateriaalin mainostetaan selvinneen testeissä 2,2 metrin pudotuksesta betonilattialle, mutta varsinaista pudotuskestävyyttä puhelimelle ei silti ole luvattu. Sekä etu- että takakuoren lasit ovat täysin tasapintaiset ja rajautuvat titaanikehykseen. Takakuoren lasi on Corningin Gorilla Glass Victus 2 -tyyppiä ja sen pinta on viimeistelty satiinimattapintaiseksi.
Myös kehys on viimeistelty mattapintaiseksi ja se on edelleen titaania, mutta seos on vaihtunut luokasta 2 luokkaan 5. Käytännössä aiemmin käytetty luokan 2 seos oli lähes puhdasta titaania, kun taasen nyt käytetty luokan 5 seos on vahvempaa mukaan seostetun alumiinin ja vanadiinin ansiosta. Vaikka takakuoren väri vaihtuu eri värivaihtoehdoissa, pysyy kehyksen väri kaikissa samana.
Rakenteen tukevuus ja laatuvaikutelma on erinomaisella tasolla, eikä yhtään vähempää voi toki 1500 euron puhelimelta odottaakaan. IP-suojausluokitus on pysynyt edelleen 68-tasolla, eli esimerkiksi Honorin ja OnePlussan uusissa huippumalleissa nähtyä IP69-luokitusta (kuumat painevesisuihkut) Samsung ei ole nähnyt tarpeelliseksi.
Näytön tekniset ominaisuudet:
- 6,9-tuumainen LTPO AMOLED –näyttöpaneeli
- 1440 x 3120 pikseliä, 19,5:9-kuvasuhde, 498 PPI
- 2600 nitin pistemäinen HDR-maksimikirkkaus
- 1-120 Hz adaptiivinen ruudunpäivitys
- 8-bit värintoisto, HDR10+
Näytön kokoa on kasvatettu hieman, mutta muilta teknisiltä ominaisuuksiltaan näyttö ei ole käytännössä muuttunut ja vaikka kyseessä onkin high-end-luokan näyttö, eivät kaikki ominaisuudet edusta nykymittapuulla markkinoiden terävintä kärkeä.
Nyt 6,9-tuumaisen näytön läpimitta on siis kasvanut pykälän 0,1 tuumalla, joka on käytännössä melko huomaamaton, mutta siltä osin onnistunut muutos, että samanaikaisesti puhelimen ulkomitat ovat jopa pienentyneet. Tämä on erityisesti kaventuneiden näytön reunusten sekä kulmikkaamman muotoilun ansiota. Näyttökoko on suurinta luokkaa, mitä älypuhelinmarkkinoilla on tarjolla. Näyttöä suojaava Gorilla Armor 2 -lasi sisältää myös heijastuksia vähentävän käsittelyn, jonka huomaa selvästi kilpaileviin puhelimiin verrattuna esimerkiksi huonevalojen vähäisempänä heijastumisena näytön pinnasta.
Edellisen sukupolven tapaan S25 Ultran näyttö on 8-bittinen, eikä tue HDR-sisällön osalta Dolby Visionia, vaan luottaa ainoastaan HDR10+:aan. Lähes kaikkiin käytännön tarpeisiin näyttö on vähintäänkin riittävän kirkas, mutta kirkkaus ei ole parantunut edeltäjämallista, eivätkä ilmoitetut lukemat pärjää vertailussa useimmille kilpailijoille. Lisäksi maininnan arvoisena seikkana valmistaja ei ilmoita Galaxy S25 Ultran näytön valaistuksen PWM-himmennyksen taajuutta, mutta ulkomaisten testien perusteella se on noin 500 Hz, eli alhaisempi kuin monessa kilpailijassa. Joillekin käyttäjille alhainen PWM-taajuus saattaa aiheuttaa silmien väsymistä ja ärtymistä.
120 hertsin adaptiivinen virkistystaajuus on tuttuun tapaan erittäin mukautuva, eli taajuus mukautuu monipuolisesti ja hienojakoisesti eri käyttötilanteiden mukaan ja tarvittaessa pystyy myös pysäyttämään näytön päivittämisen kokonaan, mikäli Androidin kehittäjäasetusten virkistystaajuusnäyttöön ilmestyvää viivaa on uskominen.
Tekniset ominaisuudet:
- Qualcomm Snapdragon 8 Elite -järjestelmäpiiri
- 2 x 4,47 Oryon Prime -prosessoriydintä
- 6 x 3,53 GHz Oryon Performance -prosessoriydintä
- 1,1 GHz Adreno 830 GPU
- Snapdragon X80 5G-modeemi
- 12 Gt LPDDR5X RAM-muistia
- 256, 512 Gt tai 1 Tt UFS 4.0 -tallennustilaa (256 Gt versiossa vapaana noin 231,6 Gt)
- LTE, 5G SA sub-6GHz LTE, Dual SIM (2xnano+e)
- WiFi 802.1 a/b/g/n/ac/ax/be Wi‑Fi 7, EHT320, MIMO, 4096-QAM
- Bluetooth 5.4 (APTX, SBC, AAC, LDAC), NFC, UWB
- GPS, Glonass, Beidou, Galileo, QZSS
- Stereokaiuttimet, S Pen -kosketuskynä
- 5000 mAh (19,4 Wh) li-ion-akku
- USB-C 3.2 gen 1 (5 Gbit/s)
- 45 W USB PD PPS -pikalataustuki, 15 W langaton Qi 2.1 -lataus
Rautapuolen uudistusten läpikäynti on varsin nopea homma – merkittävästi uutta on käytännössä vain Snapdragon 8 Elite for Galaxy -järjestelmäpiiri, jolle luvataan 37 % lisää prosessorisuorituskykyä, 30 % lisää grafiikkasuorituskykyä ja 40 % lisää tekoälysuorituskykyä edelliseen sukupolveen nähden. Samsung kertoo lisäksi kasvattaneensa välirunkoon integroidun höyrykammiojäähdytyksen kokoa merkittävällä 40 %:lla edeltäjämalliin nähden.
Järjestelmäpiirin ”for Galaxy” erikoisversio tarkoittaa tänä vuonna 150 MHz korkeampia prosessorin maksimikellotaajuuksia, sekä optimointeja näytön ohjaukseen sekä videokuvaukseen. Käytännössä piirissä on lisänä ProScaler-kuvanskaalausominaisuus, näytön kuvaa ja energiatehokkuutta optimoiva mDNIe (mobie digital natural image engine) -ominaisuus sekä Spectra-kuvasignaaprosessoriin integroitu hämärävideoiden kohinaa vähentävä STF-tuki (Spatio-Temporal Filter).
Muistiversiot ja muistityypit ovat pysyneet samoina, eli kaikissa malleissa on 12 Gt RAM-muistia ja tallennustilavaihtoehtoja on 256 gigatavun perusmallista teratavun huippuversioon asti.
Yhteyspuolella ainut parannus on tuki Bluetooth 5.4 -versioon, jonka hyöty käyttäjän näkökulmasta on varsin vähäinen.
Akun kapasiteetti on pysynyt valitettavasti 5000 mAh:ssa, joka on ollut käytössä jo S20 Ultrasta lähtien, joten tällä osa-alueella Samsung antaa jo selvää etumatkaa lähes kaikille saman kokoluokan kilpailijoille, joiden akkukoot lähentyvät tänä vuonna jo 6000 mAh:ia. Myöskään lataustehot eivät valitettavasti ole parantuneet, eli silläkin osa-alueella S25 Ultra edustaa luokkansa hitaampaa päätä.
Langattoman latauksen puolella S25-mallisto tukee nyt uusinta Qi 2.1 -standardia, joka tarkoittaa käytännössä Qi2-tekniikkaa ilman puhelimeen integroituja MPP-magneetteja (Magnetic Power Profile). Samsung myy lisävarusteina suojakuoria, johon Qi2-lisävarusteet voivat kiinnittyä magneetilla.
- Oikea kylki:
- äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet
- virta-/lukituspainike
- Alapääty:
- S Pen -kynä
- toinen stereokaiuttimista
- USB-C 3.2 gen 1 -liitäntä (5 Gbit/s), Displayport & DeX
- mikrofoniaukko
- korttikelkka (2 x nano-SIM)
- Yläpääty:
- kaksi mikrofoniaukkoa
- kaiutinaukko/kuuloke näyttölasin saumassa
- 12 MP etukamera näyttöreiässä, f2.2, Dual Pixel PDAF -tarkennus, 26 mm kinovastaava
Toimintojen asettelu Galaxy S25 Ultran kehyksessä on pysynyt käytännössä täysin muuttumattomana edeltäjämallista, sillä kaikki löytyy tutuilta paikoiltaan.
USB-C-liitännän versio on pysynyt samana, eli se tukee 5 Gbit/s siirtonopeuksia ja Displayport-ulostuloa. Displayportin kautta voi joko peilata suoraan puhelimen näytön kuvan tai vaihtoehtoisesti käyttää Samsungin melko monipuolista DeX-työpöytätilaa tietokoneen tavoin.
Stereokaiuttimien äänenlaatu on puhelimien mittapuulla hyvällä tasolla, vaikka aivan parhaat io-techin testaamat puhelinkaiuttimet ei olekaan kyseessä. Maksimiäänenvoimakkuutta löytyy keskivertoa enemmän ja vaikka kokonaisuus on edelleen ylä-äänipainotteinen, ääneen on tullut lisää selkeyttä ja lämpöä ja bassotoistossa on hieman enemmän syvyyttä.
Galaxy S25 Ultra tarjoaa tuttuun tapaan Note-malliston perintönä jatkavan S Pen -kosketuskynän, jonka säilytyspaikka on entiseen malliin alapäädyssä puhelimen rungon sisässä.
Harmillisena miinuksena kynästä on jätetty sisäisenä virtapankkina toimiva kondensaattori sekä Bluetooth-yhteys pois, jonka myötä muutamat etätoiminnot, kuten median kauko-ohjauskomennot sekä kameran etälaukaisimena käyttö ovat karsittu pois. Samsungin mukaan syynä tähän on, että Bluetooth-yhteyttä hyödynsi vain hyvin marginaalinen osa laitteen käyttäjistä. Niin tai näin, ominaisuuksien poistaminen tämän hintaluokan lippulaivapuhelimesta ei ole koskaan kehujen arvoinen asia.
Jos joku ehti jo miettiä vanhan kynän käyttöä S25 Ultrassa, niin todettakoon ettei se ole mahdollista, vaikka kynät näyttävätkin hyvin samoilta. Vanha kynä ei kuitenkaan uppoa säilytyspaikkaan aivan loppuun asti, vaan kanta jää törröttämään hieman ulkopuolelle.
S Pen kynän toiminta on sinällään tuttua aiemmista sukupolvista, eikä merkittäviä uusia ominaisuuksia ole tuotu mukaan. Kun kynän ottaa ulos puhelimesta, näytölle ilmestyy kynää hyödyntävien erikoistoimintojen pikavalikko. Kynä tunnistaa aiempaan tapaan 4096 painetasoa ja tukee myös toimintoja kynän ollessa irti näytön pinnasta.
Kamera
Galaxy S25 Ultrassa on edellisten sukupolvien tapaan neljä takakameraa ja myös niiden sijoitettu on pysynyt tuttuna takakuoren vasemmassa yläneljänneksessä. Kameroiden asettelu on pysynyt tismalleen samana, mutta pienenä erona kameroiden ympärillä olevat koristerenkaat ovat kooltaan nyt hieman suuremmat. Koska kamerat ovat sijainniltaan epäkeskeiset ja 2,4 mm kohollaan takakuoren pinnasta, puhelin pääsee keikkumaan ikävästi pöydällä käytettäessä.
Kameran tekniset tiedot:
- Neloistakakamera:
- 200 megapikselin laajakulmakamera (Isocell HP2, 1/1,3”, 0,6 um pikselikoko, 16-to-1 Tetrapixel Bayern -suodatin), f1.7, PDAF, Laser AF, OIS, 23 mm kinovastaava
- 50 megapikselin ultralaajakulmakamera (ISOCELL JN3, 1/2,5”, 0,7 um pikselikoko), f1.9, Dual Pixel PDAF, 120 asteen kuvakulma
- 12 megapikselin 3x-telekamera (IMX754, 1/3,52”, 1,12 um pikselikoko), f2.4, Dual Pixel PDAF, OIS, 69 mm kinovastaava
- 50 megapikselin 5x-telekamera (IMX854, 1/2,52”, 0,7 um pikselikoko), f3.4, Dual Pixel PDAF, OIS, 115 mm kinovastaava
- Etukamera: 12 megapikseliä (Isocell S5K3LU, 1,12 um pikselikoko), f2.2, Dual Pixel AF
- LED-salama
- Videokuvaus:
- 8K 24 & 30 FPS / 4K 30, 60 & 120 FPS, HDR10+
Galaxy S25 Ultran takakamera teknisestä kehityksestä kertoo kaiken oleellisen se fakta, että rautapuolella se on uudistunut ainoastaan ultralaajakulmakameran osalta ja muut kamerat perustuvat jopa useammassa aiemmassa sukupolvessa käytettyyn tekniikkaan. Toisaalta vahvuuksiin kuuluu edelleen se, että kameroita on kolmen sijaan neljä, joka laajentaa optista polttovälialuetta. Lisäksi Samsung kertoo parantaneensa kuvaprosessointia, jonka tukena on uuden järjestelmäpiirin lisääntynyt vääntö.
Pääkamera perustuu edelleen samaan Samsungin 200 megapikselin Isocell HP2 -sensoriin, joka on käytössä nyt kolmatta sukupolvea. Tuttuun tapaan korkean resoluution sensori käyttää Tetrapixel-suodatinta, eli 4×4 kuvapisteen alue yhdistetään oletuksena yhdeksi suureksi 2,4 mikrometrin kuvapisteeksi ja 12,5 megapikselin kuvaksi. Myöskään pääkameran yhteydessä käytetty optiikka ei ole muuttunut eikä esimerkiksi valovoimaa ole parannettu.
Ultralaajakulmakamera on puolestaan päivitetty 12 megapikselistä Samsungin 50 megapikselin JN3-sensoriin ja samalla aukkosuhdetta on parannettu ultralaajakulmakameroiden mittapuulla valovoimaiseen f1.9:ään. Vaikka resoluutio on kasvanut, on sensorin fyysinen koko pysynyt suunnilleen samana, eli pikselikoko on pienentynyt merkittävästi. Kuten high-end-puhelimen kameralta voi odottaa, ultralaajakulmakamera on automaattitarkenteinen, eli sitä voi käyttää myös makrokuvaukseen.
Telekameroita on aiempaan tapaan kaksi – pääkameraan nähden 3x- ja 5x-polttovälillä. Niistä molemmat ovat pysyneet tismalleen muuttumattomina edeltäjämallista, eli 3x-kamera käyttää 12 megapikselin ja 5x-kamera 50 megapikselin sensoria. 3x-kamera on pysynyt muuttumattomana jo S22 Ultran ajoista.
Kamerasovelluksen yleisilme on pysynyt samana kuin edeltäjämallissa, mutta toimintojen asettelua käyttöliittymässä on hieman uudistettu paremmin yhden käden käyttöön sopivaksi. Toisin sanoen kuvaustilavalikko on nyt siirretty aivan näkymän oikeaan reunaan suljinpainikkeen oikealle puolelle ja kameravalitsimen yläpuolelle on lisätty neljä pistettä sisältävä painike, josta avautuu asetuspikavalikko. Aiemmin valikon sisältämät kuvakkeet ovat sijainneet näkymän vasemmassa reunassa, mutta nyt vasemman reunan kuvakevalikoimaa on pienennetty ja kuvakkeita siirretty paremmin peukalon ulottuville. Uudistus on onnistunut, kunhan käyttäjä hoksaa uuden pikavalikon käytön. Myös varsinaiseen asetusvalikkoon kuljetaan pikavalikon kautta.
Samsung kutsuu kuvaprosessointiin käytettävää ”moottoriaan” AI ProVisual Engineksi ja sitä on luonnollisestikin parannettu viime vuodesta. Uusia ohjelmistopuolen kuvausominaisuuksia ovat Nightography-hämärävideo, kuvassa olevat kohteet tunnistava ja niiden mukaan kuvan prosessointia säätävä Object-aware Engine sekä tekoälyä hyödyntävä Space Zoom, joka on tosin ollut tarjolla jo edellisenkin sukupolven mallissa.
Manuaalikuvaustilat on tarjolla nykypäivän high-end-vaatimusten mukaisesti sekä valo- että videokuvaukseen ja molemmissa on käytössä kaikki neljä takakameraa. Pro-videotilassa käyttäjällä on mm. mahdollisuus käyttää vaihtoehtoisesti myös ulkoista mikrofonia sekä 4K 120 FPS tallennustilaa. Pro-valokuvaustilassa on puolestaan mahdollista tallentaa raakakuvia.
S25 Ultran neloiskamera tarjoaa kinovastaavan polttovälialueen 13-115 mm, eli kerroin ultralaajakulmakameran ja 5x-telekameran välillä on noin 9-kertainen.
Samsung on jälleen lisännyt kuvausnäkymässä näkyvien zoomausvalintojen määrää. 0,6x, 1x, 3x ja 5x vastaavat oikeita kameroita ja 2x sekä 10x ovat rajauksia muilta kameroilta. Uusimpana lisäyksenä on 2x, joka on käytännössä pääkameralta tehtävä sensoritason rajaus. 10x tehdään puolestaan 5x-telekameralta aiempaan tapaan.
Galaxy S25 Ultran pääkameran kuvanlaatu ei ole juurikaan muuttunut edeltäjämalliin verrattuna, mutta se on siitä huolimatta erittäin hyvällä tasolla ja taistelee puhelinkameroiden terävimmässä kärjessä.
Kuvien laatu on prosessoinniltaan markkinoiden luonnollisempaa päätä, eli Samsung sallii kuvaan hienojakoisen luminanssikohinan pikselitasolla. Siitä huolimatta viimeisin terävyys jää pikselitasolta uupumaan ja jälki on hieman pehmeää. Värintoisto on luonnollista, eikä terävöintiä tai kontrastia ole ylikorostettu havaittavasti – kontrastin määrää on jopa vielä hieman pienennetty edeltäjämalliin nähden. Valotus toimii tasapainoisesti ja kuvien dynamiikka on hyvää.
Nyt suoraan kuvausnäkymästä löytyvä 2x-tila on siis rajaus pääkameran 200 megapikselin sensorilta ja kuvanlaadultaan se vaikuttaisi olevan hyvässä valossa ihan käyttökelpoinen, eli otokseen taltioituu 1x-tilassa otettua kuvaa havaittavasti enemmän yksityiskohtia. Heikossa valossa siitä ei sen sijaan vaikuttaisi olevan juuri hyötyä, sillä yksityiskohtien toisto jää heikommaksi ja maalausmaisemmaksi kuin pääkameralla otetussa 1x-kuvassa.
Pääkameralla voi myös taltioida kuvia 200 megapikselin täydellä resoluutiolla sekä 50 megapikselin neljännesresoluutiolla, joista jälkimmäinen on suositellumpi. 50 megapikselin kuviin taltioituu selvästi 12 megapikselin otoksia enemmän yksityiskohtia ja pikselitason prosessointijälki on selvästi skarpimpaa. 200 megapikselin kuvissa ei puolestaan vaikuta olevan juuri lainkaan enempää yksityiskohtia kuin 50 megapikselin otoksissa, mutta prosessointijälki on epäluonnollisemman maalausmaista.
Hämäräolosuhteissa pääkamera jatkaa hyvää suorittamistaan ja hyvien kuvien ottaminen on vaivatonta, mutta erot edeltäjämalliin ovat olemattomia. Kamera taltioi hyvin valoa ja värejä laajalla dynaamisella alueella. Päiväkuvista tuttuun tapaan kohinaa ei pyritä silottelemaan liikaa, vaan se näkyy tasaisena pikselitasolla ja tuo kuvaan lisää luonnetta. Hyvin heikossa valaistuksessa kamera kykenee tuottamaan selvästi ihmissilmän näkymää valoisampia lopputuloksia, mutta pehmeys hiipii vahvasti yksityiskohtiin. Kamera osaa ottaa automaattisesti käyttöön yökuvaustilan, jonka käyttäjä voi halutessaan kytkeä pois kuvausnäkymän ylänurkan kuu-painikkeesta, mutta emme näe sitä useimmissa tilanteissa tarpeelliseksi.
Ottaen huomioon, että ultralaajakulman kamerarauta on päivitetty käytännössä kokonaan, on kuvanlaatu yleisilmeeltään varsin samanlaista edeltäjämallin kanssa. Pikselitasolla S25 Ultran jälki on kuitenkin hieman yllättäen selvästi pehmeämpää kuin edeltäjämallissa, joskin on mainittava, että S24 Ultran kuvat ovat samoilta osin jopa hieman ylirakeisia ja terävöityjä, joten optimilopputulos löytyisi ehkäpä jostain näiden kahden väliltä.
Yleisesti ottaen S25 Ultran ultralaajakulmakamera tuottaa aiempaan tapaan luokassaan varsin hyvää jälkeä. Kuvista ei löydä värintoiston, dynamiikan ja valotuksen osalta juurikaan kritisoitavaa. Automaattitarkennuksen ansiosta kameraa voi hyödyntää myös lähikuvauksessa.
Ultralaajakulmakameralla voi myös ottaa täyden 50 megapikselin resoluution otoksia, joihin taltioituu enemmän yksityiskohtia ja pikselitason prosessointijälki on pehmeän sijaan rakeisempaa.
Uudistetun kameratekniikan voisi kuvitella esiintyvän edukseen viimeistään hämäräolosuhteissa, mutta näin ei kuitenkaan hämmästykseksemme ole, vaan kuvat olivat tekemissämme vertailuissa edelleen hyvin samankaltaisia edeltäjämallin kanssa. Ultralaajakulmakameroiden mittapuulla hämäräkuvausominaisuudet ovat kuitenkin hyvällä tasolla ja kamera kykenee taltioimaan hyvin valoa ja värejä. Valovoima kuitenkin loppuu pääkameraa aiemmin ja hyvin heikossa valoissa kuvista tulee yleisilmeeltään pehmeitä ja väreiltään haaleampia.
Myös 3x-telekamera jatkaa samalla linjalla muiden kameroiden kanssa, eli yleisilme on pysynyt hyvin samankaltaisena edeltäjämallista, mutta pikselitasolla prosessointi on nyt selvästi pehmeämpää ja vähemmän rakeista kuin edeltäjämallissa, joka ei välttämättä ole varsinainen parannus.
Yleisesti ottaen 3x-tele on luokassaan hyvä suorittaja ja tekee yleisilmeeltään hyvin puhelimen muiden kameroiden kanssa yhteneväistä jälkeä. Värintoisto on varsin luonnollista, valotus on lähes aina kohdallaan ja dynamiikka hyvää. 3x-teleä voi hyödyntää myös lähikuvauksessa, sillä minimi tarkennusetäisyys on noin 20 cm luokkaa.
Heikossa valaistuksessa 3x-tele käyttäytyy samaan tapaan kuin edeltäjämallissa, eli automatiikka pyrkii pitämään sen käytössä useimmissa tilanteissa aivan heikoimpia valaistusolosuhteita lukuun ottamatta. 3x-telen käyttöä ei tarvitse vältellä iltahämärässä, sillä se pystyy tekemään hyvinkin käyttökelpoista jälkeä esimerkiksi kaupungin iltavalaistuksessa. Prosessointi sallii myös telekameralle hienojakoista kohinaa, joka saattaa joissain tapauksissa näkyä jopa kokonaiskuvassa, mutta useimmissa tilanteissa se tekee vain hyvää yleisilmeelle. Kun valon määrä on riittävän heikko, automatiikka siirtyy käyttämään pääkameralta tehtävää rajausta, joka jää yleisilmeeltään huomattavan sumeaksi ja pehmeäksi.
Ottamissamme vertailukuvissa 5x-telekameran kuvanlaatu on lähestulkoon identtistä edeltäjämallin kanssa ja pääkameran tapaan havaittavissa on lähinnä hyvin pientä hienosäätöä aiempaa hillitymmän kontrastoinnin määrässä. Jälki on edelleen erittäin hyvää kyseisessä kameraluokassa.
Hyvässä valossa otettujen kuvien yleisilme on skarppi, miellyttävä ja värimaailma kohtalaisen luonnollinen. Myöskään dynamiikan kanssa ei havaittu ongelmia. Pikselitasolla kuvissa on hienoa tasaista kohinaa ja rakeisuutta, jota pidän vain hyvänä asiana kuvan kannalta nykypäivän tekoälysiloteltujen kamerapuhelinkuvien aikakaudella.
Täydellä 50 megapikselin resoluutiolla kuviin taltioituu enemmän pikselitason yksityiskohtia ja prosessointi on hieman luonnollisen rakeisempaa, mutta kokonaiskuvan kannalta ero on melko pieni ja täyden resoluution käytön hyöty melko vähäistä.
Heikossa valossa 5x-tele noudattaa samaa linjaa kuin 3x-tele, eli automatiikka pitää sen toiminnassa lähes kaikissa tilanteissa. Kuvanlaadultaan 5x-tele on teleistä parempi ja sen kuvissa kohina on hieman hienojakoisempaa ja yksityiskohdat pysyvät skarpimpina. Yleisilme on miellyttävää ja linjassa muiden kameroiden kanssa. Kun automatiikka toteaa valon määrän olevan pitkän telen käyttöön sopimattoman vähäinen, se siirtyy käyttämään joko 3x-teleltä tai pääkameralta tehtyä rajausta ja se näkyy lopputuloksessa selkeästi pehmeytenä.
Kuvausnäkymässä on viime vuoden tapaan suora valinta myös 10x-tilalle, jonka Samsung mainosti viime vuonna olevan S23 Ultrasta löytyneen 10x-telekameran veroinen, vaikka kyseessä onkin tekoälyä ja sensorirajausta yhdistelevä toteutus.
Käytännössä kuvanlaatuun ei ole tullut mainittavia muutoksia tai parannuksia viime vuoteen nähden, eli 10x-tila on käyttökelpoinen ja kykenee taltioimaan 5x-kameralla otettuja kuvia enemmän yksityiskohtia, mutta jälki on samalla pikselitasolla prosessoidumman näköistä.
10x-tilan valinnan jälkeen käyttäjälle aukeaa myös 30x ja 100x-tilat (sekä koko zoomausalue sen väliltä), joita Samsung kutsuu aiempaan tapaan tekoälyavusteiseksi Space Zoomiksi. Ottamiemme testikuvien perusteella 10x:ää korkeampien zoomaustasojen käytöstä ei kuitenkaan ole juuri mitään kuvanlaadullista hyötyä, vaan tekoäly lähinnä silottelee ja prosessoi kuvaa sekä koittaa arvaillen keksiä täydennettäviä yksityiskohtia (kuten vaikkapa tekstiä) useimmiten huonolla ja epäluonnollisen maalausmaisella lopputuloksella.
Selfiekamera on tismalleen sama kuin edeltäjämallissa, eikä kuvanlaatukaan ole muuttunut oikeastaan mihinkään suuntaan. Se ottaa edelleen luokassaan miellyttävän näköisiä, teräviä ja luonnollisia kuvia. Prosessointi noudattaa edelleen samaa linjaa puhelimen muiden kameroiden kanssa.
Etukamera ei myöskään säikähdä hieman heikommasta sisävalaistuksesta ja varsin heikossakin valossa se pystyy luomaan edelleen yleisilmeeltään varsin käyttökelpoisia kuvia, vaikka pikselitasolla kuvat muuttuvatkin prosessoidumman silotelluimmiksi.
Galaxy S25 Ultra tukee 4K 60 FPS HDR -videokuvausta kaikilla kameroilla ja kameran vaihtaminen on mahdollista kesken kuvaamisen kaikkien neljän kameran välillä. HDR-tilan saa halutessaan päälle kätevästi suoraan kuvausnäkymän pikapainikkeesta. 8K 30 FPS kuvaus on mahdollista kaikilla muilla paitsi 3x-telekameralla, mutta kameraa ei voi vaihtaa kesken 8K-kuvauksen. Lisäksi tarjolla on myös mahdollisuus tallentaa videoita jälkikäsittelyyn sopivassa log-formaatissa.
Videon bittivirta on 4K 60 FPS laadulla H.265-pakattuna noin 50 Mbit/s (Main@L5.1@High) ja HDR-versiona vai muutaman Mbit/s korkeampi. Myöskin 8K-videon bittivirta liikkuu noin 60 Mbit/s tietämillä.
Samsung on ollut Applen kanssa älypuhelinmarkkinoiden parhaita suorittajia videokuvauksen suhteen ja sama meno jatkuu myös S25 Ultran tapauksessa. Oikeastaan kaikki neljä sen kameraa kuvaavat laadultaan hyvää 4K-videota. Kameroiden jäljessä on toki eroja, mutta kuvan yleisilme on kaikilla kameroilla kuvattuna yhteneväinen.
Pääkameran kuvanlaatu on kaikin puolin erinomaista ja siitä on erittäin hankala keksiä mitään negatiivista sanottavaa. Ultralaajakulmakameran kuva on hieman pääkameraa pehmeämpää, mutta muutoin sekin ansaitsee lähinnä kehuja. Telekameroista 5x:n kuva on silminnähden parempaa ja terävämpää. 3x-kameran video on ehkäpä nelikon heikointa, jääden hieman pehmeäksi hieman ultralaajakulmakameran tapaan.
Samsungin videonvakautus toimii erittäin hyvin ja edustaa markkinoiden parhaimmistoa. Ultralaaja- ja pääkameralla vakautus pehmentää tärähdykset miellyttävästi ja esimerkiksi kävellessä jättää jäljelle vain miellyttävää vaimeaa keinahtelua. Myös 3x-kameran kuvan vakautus onnistuu pitämään jopa kävellessä hyvin tasaisena. Vakautus ei aiheuta kuviin minkäänlaisia häiritseviä häiriöitä. 5x-telekameran kuvan vakautus rauhoittaa miellyttävästi paikallaan kuvatessa, mutta kävellessä (joka ei ole kyseisen kameran suositeltava käyttötilanne) kuvassa näkyy mikrovärähdyksiä ja aaltoilua vakautuksen joutuessa äärirajoille.
Ohjelmisto – One UI 7 & Galaxy AI
Ohjelmistopuolella uusi Galaxy S25 -sarja tarjoaa ensimmäisinä Samsungin puhelimina Android 15 -pohjaisen One UI 7 -käyttöliittymäversion.
Samsung on uudistanut One UI 7:ää visuaalisesti enemmän kuin moneen sukupolveen. Vaikka Samsungin käyttöliittymä ei ole koskaan ollut kovinkaan lähellä vakio-Androidia, ovat viimeisimmät uudistukset vieneet sitä entistäkin enemmän Applen ja kiinalaisvalmistajien käyttöliittymätoteutusten suuntaan. Tästä esimerkkinä on mm. uusi kahteen osaan jaettu ilmoitusvalikko, uudistettu viimeisimpien sovellusten näkymä, ilmoitusriviltä pillerin muotoiseksi laatikoksi avautuvat Live Notifications -ilmoitukset sekä lukitusnäkymän uudet kustomointiominaisuudet. Myös mm. kotinäkymän widgettejä on uudistettu ja sovelluskuvakkeet ovat saaneet uuden värikkäämmän ulkoasun. Käyttöliittymäelementteihin on tuotu lisää pyöristettyä ja pillerimäistä muotoilua.
Sovellusvalikoima on Samsungin aiempaan tyyliin yhdistelmä Samsungin omia sovelluksia sekä Googlen perussovelluksia. Kolmansien osapuolien sovelluksista mukana on tuttuun tapaan kourallinen Microsoftin sovelluksia, Facebook sekä Spotify. Ne ovat haluttaessa poistettavissa puhelimesta.
Lisäominaisuuskattaus on aiempien sukupolvien tapaan markkinoiden kattavimmasta päästä ja Samsungin omia lisäyksiä on piilotettu lähes joka puolelle käyttöliittymää. Muutaman mainitakseni sellaisia ovat mm. S Pen -kynän lisäominaisuudet, yhden käden tila, DeX-työpöytätila sekä Knox-tietoturvaominaisuudet.
Päivitystuen osalta ei ole tapahtunut muutoksia – eikä ollut varsinaisesti tarvekaan – sillä Samsung tarjoaa edelleen S24-mallistoon lanseeratun erittäin pitkän seitsemän vuoden päivitystuen sekä Android-versioiden, että tietoturvakorjausten osalta. Toisin sanoen S25-mallisto tulee saamaan päivityksiä vähintään tammikuun loppuun 2032 asti.
Samsungin mukaan Galaxy AI -tekoälyominaisuudet ovat uuden Galaxy S25-sarjan keskeisin osa-alue ja niitä kuljetetaan erittäin vahvasti osana laitteiden markkinointia. Samsungin luotto omia tekoälytoimintojaan kohtaan on korkealla, sillä se kertoo kunnianhimoiseksi tavoitteekseen muuttaa sen, miten käyttäjä on vuorovaikutuksessa älypuhelimen kanssa.
Käytännön tasolla Galaxy S25 -malliston Galaxy AI -tekoälytoimintojen valikoimaan lukeutuu kaikki viime vuonna esitellyt mm. tekstin- ja kuvanmuokkausominaisuudet, joista osaa on paranneltu matkan varrella. Niiden lisäksi mukaan on tuote joukko täysin uusia ominaisuuksia, joista ehkäpä keskeisin on yhdessä Googlen kanssa toteutettu kustomoitu versio Gemini-tekoälyavustajasta. Keskeisimmät ominaisuudet on nyt tuotu entistä paremmin käyttäjän saataville joko näytön reunasta avautuvassa valikossa tai lukitusnäppäintä pohjassa pitämällä. Osaa AI-toiminnoista pitää toki osata edelleen etsiä oikeasta paikasta, mutta sovelluksista ne löytyvät useimmiten ns. tähtikuvakkeen takaa.
Tekoälyavustajan pohjana käytetään Googlen Geminiä, joka kutsutaan näytölle lukitusnäppäintä pohjassa pitämällä. Tekoälyavustaja toimii luonnollisilla puhe- ja tekstisyötteillä, eli käyttäjä voi esittää komennon tai pyynnön vapaamuotoisen puhekielimäisessä muodossa. Galaxy S25 -malleissa homman erikoisuus on kuitenkin siinä, että Gemini osaa toimia yhdessä Samsungin omien sovellusten sekä kolmansien osapuolien sovellusten kuten Spotifyn ja Whatsappin kanssa Googlen omien sovellusten lisäksi. Kyseistä ominaisuutta ei vielä muiden valmistajien puhelimista löydy ja se parhaimmillaan monipuolistaa huomattavasti avustajan hyödynnettävyyttä tehtävien suorittamisessa. Kolmansien osapuolien sovellusten hyödyntämiseksi Googlelle on annettava oikeus niiden sisällön käyttöön. Google tosin on jo tiedottanut, että esiteltyjä ominaisuuksia on luvassa myös muihin Android-puhelimiin, ja testasimme OnePlus 13:ssa sen toimivan Googlen omien sovellusten kanssa.
Testikokemusten perusteella ominaisuus onnistuu olemaan parhaimmillaan hämmentävän hyvä, mutta sekaan mahtuu myös silloin tällöin suorituksia, jotka ainakin itselläni vievät vielä siinä määrin luoton avustajan käytön sujuvuuteen, että päädyin lopulta käyttämään sitä ensisijaisesti niihin toimintoihin, jotka vaikuttivat toimivan toistuvasti ongelmitta. Useimmiten syypää vaikutti löytyvän Gemini-tekoälyn toiminnasta, eikä varsinaisesti Samsungin osasta toteutusta.
Käytännön esimerkkeinä avustajan todettiin toimivan varsin luotettavasti mutkattomissa tehtävissä, joiden komennot pysyvät riittävän yksinkertaisina ja jotka liittyvät yhteen sovellukseen. Tästä esimerkkinä mm. herätysten ja kalenterimerkintöjen lisääminen oli testijaksolla varsin ahkerasti käytössä, vaikkakin ensimmäisellä kokeilukerralla ”hälytys”-termiä käytettäessä avustaja totesi olevansa kykenemätön käyttämään kellosovellusta, mutta heti perään ”herätys”-termiä käytettäessä herätyksen asettaminen kellosovellukseen sujui ongelmitta.
Myös esimerkiksi Samsungin julkaisussa esittelemien esimerkkitapausten mukaiset urheilutapahtumien ja ravintolasuositusten etsimiset sekä niiden merkitsemiset kalenteriin ja kalenterikutsun lähettäminen eteenpäin halutuille yhteystiedoille toimi testeissämme hienosti. Urheilujoukkueiden tietoja löytyi ongelmitta mm. jääkiekon Liigajoukkueista, salibandyn F-liigajoukkueista sekä jalkapallon Veikkausliigajoukkueista. Satunnaisesti Gemini tosin onnistui sotkemaan sekaan vanhoja vuoden 2024 tietoja, vaikka useimmiten tarkat ajantasaiset tiedot esimerkiksi sarjataulukkotilanteista olivat saatavilla.
Ehkäpä suurin ongelma liittyykin Geminin tarjoamien tietojen luotettavuuteen, jotka tuntuivat moneen otteeseen vaihtelevan kysymyksen asettelusta ja kysymiskerrasta riippuen. Avustajan kontolle ei voi antaa kovinkaan tärkeitä tehtäviä, jos sen hyödyntämään tietoon ei voi luottaa.
Parantamisen varaa on myös teknisessä toteutuksessa, sillä esimerkiksi jos avustajaa pyysi kertomaan ääneen päivän seuraavan kalenterimerkinnän tiedot. Se kyllä hakee seuraavan merkinnän kuuliaisesti kalenterista ja näyttää sen ruudulla, mutta ei jostain syystä edes erillisen pyynnön jälkeen suostu lukemaan sitä ääneen.
Toisena käytännön esimerkkinä tekoälyavustajan pienestä tökkimisestä on tilanne, jossa pyysin lähettämään tietylle Whatsapp-kontaktille parin lauseen viestin. Avustaja suoritti tehtävän muutoin oikein, mutta tulkitsi jostain syystä yhden lauseessa olleen keskeisen sanan taivutusmuodon väärin, joka puolestaan muutti koko lauseen merkitystä. Toistuvista tarkentavista lisäohjeista huolimatta avustaja ei osannut korjata sanaa oikeaan muotoon, jolloin lopulta luovutin ja lähetin viestin manuaalisesti perinteiseen tapaan.
Kolmantena esimerkkinä tiedustelin erään lähialueen ravintolan ruokalistan sisältöä ja kyselykerrasta ja kysymysten asettelusta riippuen avustaja osasi tai ei osannut kertoa tarkempien ruoka-annosten tietoja ja hintoja. Lisäksi sekaan eksyi mm. tuulesta temmattu ”noin 30 euron” hinta lounasruokailulle.
Luonnollisen jatkuvan keskustelun mahdollistava Gemini Live -ominaisuus on tarjolla muihinkin puhelimiin, mutta Samsung mainostaa S25-mallien tarjoavan siihen lisäominaisuuksia, joiden avulla käyttäjä voi keskustella tekoälyn kanssa kuvien ja YouTube-videon sisällöstä. Käytännössä kun näytöllä on avattuna kuva tai YouTube-video, Gemini-avustajan hakulaatikon yläpuolelle ilmestyy lisävalinnat sisällöstä keskusteluun. Videon tapauksessa tarjolla on suora ”juttele videosta Live-tilassa” -valinta, mutta valokuvien kanssa kontekstuaalista tunnistusta ei jostain syystä ole, vaan haluttu kuva pitää ensin avata avustajalaatikon pluspainikkeesta, jonka jälkeen ilmestyy lisävalinta ”juttele tästä live-tilassa”. Tämän voi kiertää kuitenkin melko helposti, sillä jos näytöllä on avoinna valokuva, tarjoaa Gemini ”kysy näytöstä” -vaihtoehdon ja ensimmäisen tehdyn kysymyksen jälkeen käyttäjä voi siirtyä Gemini Liven puolelle keskustelemaan kuvasta.
Käytännössä Galaxy S25 -mallien yksinoikeutena on ainoastaan kyseiset automaattiset pikavalinnat Live-keskusteluun, sillä myös muut Gemini-sovelluksella varustetut puhelimet pystyvät samaan kuvien ja YouTube-videoiden analysointiin, kunhan se aloitetaan ensin Geminin tekstinäkymän kautta.
Lisäksi vaikka videon sisällön yhteenveto onkin parhaimmillaan erittäin näppärä ominaisuus, ei tässäkään sovelluksessa aivan kaikkeen tekoälyn kertomaan kannata luottaa. Kuvagallerian viimeisessä kuvassa tekoäly väittää io-techin videolla mainittavan asioita, joita siellä ei oikeasti sanota, ja vieläpä ilmoittaa maininnan kohdan videolla pieleen.
Now Brief on henkilökohtaisesti käyttäjälle mukautettu tiedote, jonka puhelin tarjoaa eri vaiheissa päivää. Ajatus tuntuu hyvältä, mutta ainakin testikokemusten perusteella Now Briefin sisältö oli varsin yksitoikkoista ja itseään toistavaa. Käytännössä tarjolla oli toistuvasti seuraavien tuntien sää, mahdolliset tulevat kalenteritapahtumat sekä ”suositus” käyttäjän Spotify-suosikkien joukosta. Samsung Healthin käyttäjille on tarjolla lisäksi yhteenveto yöunista tai päivän aktiivisuudesta. Lisäksi jos käyttäjä tekee samoja asioita toistuvasti samaan aikaan, New Brief ehdottaa niistä luotavaksi automaattisesti toistettavia rutiineja. Ollakseen hyödyllisempi ja monipuolisempi Now Briefin pitäisi tukea laajempaa kattausta sovelluksia sekä enemmän lokaalia sisältöä, kuten vaikkapa suomalaisia uutissivustoja.
Now Bar on puolestaan uusi ilmoitusominaisuus, jota voitaneen verrata Samsungin versioon Applen Dynamic Islandista. Tässä tapauksessa Now Bar sijaitsee kuitenkin lukitusnäkymän alaosassa pillerinmuotoisina ilmoituslaatikoina, jotka tarjoavat lisätoiminnoilla varustettua tietoa aktiivisista sovelluksista. Rajapinta on avoin, mutta tuettuja sovelluksia on toistaiseksi vain kourallinen. Esimerkkinä Now Bar esittää käynnissä olevan navigoinnin perustiedot, soitettavan musiikkikappaleen tiedot ja kontrollit sekä ilmoituksen uudesta Now Brief -yhteenvedosta. Urheilutuloksista Now Bar osaa valitettavasti näyttää vain ulkomaisten suurten sarjojen tuloksia sekä suomalaisista sarjoista ainoastaan Veikkausliigatuloksia.
AI Select on uusi sivuvalikosta aktivoitava tekoälyominaisuus, joka tarjoaa kontekstin mukaan tarjottavia toimintoja tekstiä, ääntä, kuvia ja videoita varten. Viime vuonna esimerkiksi tekstin prosessointiominaisuuksia oli tarjolla lähinnä Notesin ja Samsungin selaimen yhteydessä, mutta nyt ominaisuutta pääsee hyödyntämään monipuolisemmin missä tahansa sovelluksessa uuden AI Select -ominaisuuden kautta.
AI Select tarjoaa mahdollisuuden valita näytöltä mitä tahansa sisältöä ympyröimällä ja tarjoaa sen jälkeen valitun sisällön prosessointiin sopivia toimintoja, eli esimerkiksi tekstisisällön tapauksessa tekstin prosessointiin tarkoitetun työkaluvalikoiman. Tekstisisällön osalta rajoittava tekijä on edelleen tekstin maksimipituus, joka on 10 000 merkkiä. Samsungin omassa selaimessa koosteen pystyy tosin tuottamaan pidemmästäkin tekstikokonaisuudesta, jos sellainen tarkasteltavalta nettisivulta löytyy. Mielenkiintoinen ominaisuus on puolestaan mahdollisuus luoda gif-kuva mistä tahansa näytöllä näkyvästä videosta.
Vapaamuotoinen tekstihaku on käytettävissä myös kuvagalleriassa ja asetusvalikossa, mutta sen toteutus on liitetty Geminin sijaan Samsungin oman Bixby-avustajan yhteyteen, joka on hieman erikoista, että Samsung roikottaa mukana useampia eri tekoälyavustajia. Kokemustemme mukaan ominaisuus toimi varsin vaihtelevasti – asetusvalikossa se tarjosi tarpeettoman laajalla skaalalla tuloksia ja kuvagalleriassa monilla hakusanoilla tarjolle ei tullut lainkaan tuloksia, vaikka niihin liittyviä kuvia kyllä löytyi puhelimesta. Syynä puutteelliseen toimintaan saattaa myös olla jonkinlainen suomenkielen rajoitus.
Galleriassa uutena ominaisuutena Audio Eraser eli ”äänen poisto” mahdollistaa videossa olevan häiritsevän melun poistamisen sekä puheen, tuulen ja muiden äänien tasojen hienosäätämisen jälkikäteen. Videosta ja sen sisällöstä riippuen ominaisuus toimii parhaimmillaan hyvin ja heikoimmillaan välttävästi, mutta sitä kannattaa ehdottomasti kokeilla videon häiriöäänien poistoon.
Kuvanmuokkauspuolella keskeisimpiä tekoälyominaisuuksia ovat jo viime vuoden malleista löytynyt generatiivinen muokkaus, joka mahdollistaa objektien valitsemisen, siirtämisen ja poistamisen kuvista, ”luonnos kuvaksi”, joka lisää käyttäjän piirtämän kuvan osaksi valokuvaa tai luo luonnoksesta kokonaan uuden kuvan, sekä uusi ”muotokuvastudio”, joka muuttaa ihmistä esittävät kuvat halutun teeman mukaisesti esimerkiksi sarjakuvamaiseksi, maalausmaiseksi tai piirrokseksi. Testiemme perusteella muotokuvastudio on sinällään hauska ominaisuus, mutta lopputulokset eivät välttämättä muistuta erityisen tarkasti alkuperäisen kuvan henkilöä.
Sivupaneelista suoraan avattavissa oleva Drawing Assist ominaisuus on kehittynyt ja se tarjoaa nyt mahdollisuudet kuvien luomiseen piirustuksen, valokuvan tai tekstisyötteen pohjalta kuudella eri ennalta määritellyllä tyylillä. Laatu on parempaa mitä useimpien kilpailijoiden kuvanluontitoteutuksissa, mutta aina lopputulos ei välttämättä ole aivan sitä mitä käyttäjä hakee.
Puheen litterointiin tekstiksi sekä tekstin ja puheen tulkkaukseen liittyvät Live Translate -puhelukääntäjä ja ääninauhurin Transcript Assisist -ominaisuudet ovat valitettavasti edelleen samassa tilanteessa kuin vuosi sitten, eli ne eivät edelleenkään toimi suomeksi.
Tekstiä voi käsitellä aiempaan tapaan tekoälyn avulla myös Samsungin omaan selaimeen integroidun Browsing Assist -ominaisuuden avulla, Samsung Notesissa Note Assist -ominaisuudella sekä Samsungin omalla näppäimistöllä esimerkiksi viestejä kirjoittaessa. Kahden ensimmäisen ominaisuuden osalta tekstin käännösominaisuus ei ole toiminnassa suomen kielellä, sillä Samsung ei toistaiseksi tarjoa käännöskielipakettia suomeksi.
Lisäys 14.2.2025: Samsung-näppäimistön asetuksista ”käännös”-alavalikosta on mahdollista valita ei-oletuksena käytössä oleva Google käännöspalvelun tarjoajaksi. Tällöin käännösominaisuus toimii myös suomeksi, mutta vaatii verkkoyhteyden toimiakseen. Samsungin omalla käännösominaisuudella ja paikallisilla kielipaketeilla käännökset eivät kuitenkaan toistaiseksi toimi.
Galaxy S25 Ultran tulos taustasovellusten ilmoitusliikenteen rajoittamista mittaavassa Dontkillmyapp-testisovelluksessa oli toistuvasti varsin keskinkertainen noin 50 %, joka on itseasiassa hieman heikompi kuin mitä testasimme edeltäjämalli Galaxy S24 Ultrassa. Taustalla lienevät uuden One UI 7:n mukanaan tuomat muutokset, jotka eivät näyttäisi olevan ainakaan hyviä taustasovellusten toiminnan kannalta.
Suorituskyky
Galaxy S25 Ultra vieraili ympärivuorokautisessa käyttötestissämme noin parin viikon ajan, eikä laitteen toiminnassa esiintynyt minkäänlaisia ongelmia. Normaalikäytössä S25 Ultra on erittäin sujuvatoiminen ja ripeä laite, mutta rehellisyyden nimissä eroa edeltäjämalliin on hyvin vaikea havaita. Tämä kertoo ainakin siitä, että lippulaivamallit ovat jo saavuttaneet optimitason tällä osa-alueella.
Pelikäytössä S25 Ultran Snapdragon 8 Elite -järjestelmäpiiri toimittaa moitteettomasti pelistä riippumatta parhailla tarjolla olevilla grafiikka-asetuksilla. Testaamissamme sitä tukevissa peleissä 120 hertsin virkistystaajuus vaikutti toimivan ongelmitta ja lisäksi Samsungin Game Boost -asetuksista on mahdollista haluttaessa rajoittaa pelin ruudunpäivitysnopeutta pelikohtaisesti.
Vaikka Samsung mainostaa kasvattaneensa höyrykammiojäähdytyksen kokoa merkittävästi, S25 Ultra pärjäsi testeissämme pitkäkestoisessa suorituskyvyssä melko keskinkertaisesti. Prosessorirasitusta simuloivassa 15 minuutin CPU Throttling Test -rasitustestissä puhelin sai 64 % tuloksen, joka on high-end-puhelimelle keskiluokan suoritus ja heikompaa päätä testaamiemme samaa piiriä käyttävien puhelimien joukossa.
20 minuuttia kestävässä 3DMark Wild Life Extreme -grafiikkarasitustestissä suorituskyky laski puolestaan noin puoleen maksimista, joka on heikompaa kastia testaamiemme Snapdragon 8 Elite -puhelimien joukossa. Lisäksi suorituskykytaso testin päätteeksi ei ole juurikaan parempaa kuin edeltäjämalli Galaxy S24 Ultrassa.
Synteettisissä suorituskykytesteissä S25 Ultra sai testaamiemme Snapdragon 8 Elite -piirillisten puhelimien keskuudessa kärkipään tuloksia, etenkin kun vielä huomioidaan, ettei tämän puhelimen kanssa tarvitse käyttää erillisiä suorituskykytiloja maksimisuorituskyvyn saavuttamiseksi.
Edellisen sukupolven Snapdragon 8 gen 3 for Galaxy -piiriin perustuneeseen S24 Ultraan verrattuna prosessorisuorituskyky on parantunut testiemme perusteella merkittävät noin 40 % ja grafiikkasuorituskyky noin 20-30 %.
Akunkesto & latausnopeus
Galaxy S25 Ultran akunkesto oli testijaksolla luokassaan keskitasoa parempaa ja kokonaisuudessaan melko vastaavalla tasolla edeltäjämallin kanssa. Selvisimme keskitasoisella käytöllä yhdellä latauksella toistuvasti vaivatta kahden päivän yli. Tyypillisesti yhden päivän käytön jälkeen akun varausta oli jäljellä noin 65-75 %, kun näytön päälläoloaika liikkui 2-3 tunnin haarukassa. Toisen päivän ylityksen jälkeen akussa oli varausta jäljellä tyypillisesti noin 20-30 %, kun näytön kokonaispäälläoloaika oli 5-7 tunnin haarukassa.
Testijakson tyypilliseen puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp- ja Slack-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen selailua ja navigointia, nettiselailua, satunnaisia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä. Käyttöjärjestelmän teema oli asetettu suurimman osan ajasta tummaksi. Näytön virkistystaajuus oli suurimman osan ajasta automaattinen-asetuksella.
Akun latausnopeus ei ole ollut koskaan Samsungin puhelimien erityinen vahvuus, eikä ole edelleenkään. Tämän saattoi jo päätellä aiemmista sukupolvista samana pysyneestä lataustehosta. Samsungin 45 watin laturilla suorittamassamme lataustestissä akun lataaminen tyhjästä täyteen otti noin tunnin, eli saman verran kuin parin edellisen sukupolven malleissa. Lataamisen alkuvaihe tosin sujuu suhteessa huomattavasti ripeämmin, sillä 70 % varaustaso ylitettiin noin puolen tunnin lataamisen jälkeen ja vartissa akkuun kertyi noin 40 % edestä virtaa. Mittauksissamme aivan latauksen alkuvaiheessa puhelin otti vastaan yli 40 watin lataustehon, jonka jälkeen se tasaantui pitkäksi ajaksi noin 30 watin tuntumaan.
- 15 min – 39 %
- 30 min – 68 %
- 45 min – 90 %
- 59 min – 100 %
Samsung tarjoaa akkuasetuksissaan ”akun suojaus” -ominaisuuden, jonka avulla käyttäjä voi joko rajoittaa akun maksimivarausta 80 %:iin, sallia varauksen vaihtelu 95-100 % välillä, kun se on pidempään kytkettynä täyteen lataamisen jälkeen tai rajoittaa latausnopeutta yöllä käyttäjän uniajan mukaan. Latausnopeutta voi myös yleisesti rajoittaa sekä johdollisen että langattoman latauksen osalta.
Yhteenveto
Samsung keskittyi Galaxy S25 -malliston julkaisussa hyvin vahvasti tekoälyominaisuuksien esittelyyn, eikä ihme, sillä niiden osalta sen uusi lippulaivamallisto tarjoaa tämän hetken markkinoiden monipuolisimman toteutuksen. Kolikon toisena puolena osasyy Galaxy AI:n hehkuttamisessa saattaa olla siinä, ettei rautapuolella ole juuri mitään merkittävää uutta esiteltävää. Testijakson päätteeksi tuntemukset ovatkin poikkeuksellisen ristiriitaiset, sillä vaikka kyseessä on erinomainen ja monipuolinen puhelin markkinoiden edistyneimmillä tekoälyominaisuuksilla, on teknisellä puolella kehitys jämähtänyt lähes täysin paikalleen, joka on todella harmillista suorittamista markkinajohtajalta.
S25 Ultran uudistukset on käyty nopeasti läpi – uusi selvästi kulmikkaampi muotoilu, hieman muuttuneet materiaalit, 0,1 tuumaa kasvanut näyttö kapeammilla reunoilla, uusimman sukupolven Snapdragon-lippulaivapiiri parannetulla jäähdytyksellä, kymmenyksen tuoreempi Bluetooth-versio sekä päivitetty ultralaajakulmakamera. Käytännössä kaikki muu on pysynyt samana, vaikka parantamisen varaa löytyisi vielä moneltakin eri osa-alueelta. Kaiken lisäksi Samsung on onnistunut myös heikentämään ominaisuuksia, sillä S Pen -kynästä on poistettu Bluetooth-ominaisuus.
Ohjelmistopuolella ehdottomasti mielenkiintoisin asia on uudet tekoälyominaisuudet, jotka edellä Samsung myös S25-sarjaansa markkinoi. Testikokemustemme perusteella S25 Ultran tekoälyominaisuudet ovat selkeästi edistyneimmät ja onnistuneimmat, mitä io-techissä testatuissa älypuhelimissa on tähän mennessä nähty. Tekoälyavustajan yhteispeli tuettujen sovellusten kanssa vaikuttaisi toimivan varsin hyvin, mutta suurimmat haasteet ilmenevät tekoälyn tarjoaman tiedon luotettavuuden kanssa. Virheettömästä toiminnasta ollaan vielä kaukana ja siitä syystä hyödynnettävyys on toistaiseksi rajallista, mutta avustajan kyvyt lähenevät silti hiljalleen tilannetta, jossa tekoälyominaisuudet kykenevät muuttamaan merkittävällä tavalla älypuhelimen käyttöä. Parin-kolmen vuoden päästä tilanne voi olla jo hyvin toisenlainen. Myös muut tekoälyavusteiset tekstin, kuvien ja videonkäsittelyominaisuudet ovat monipuolistuneet entisestään ja myös niiden käytettävyyttä on parannettu mm. sivuvalikossa näppärästi tarjolla olevan AI Selectin myötä.
Jos ja kun tekoälyominaisuudet ovat Galaxy S25 Ultran suurin kehitysaskel, ostopäätöstä ei varsinaisesti tue se fakta, että Samsungin edustaja ei vahvistanut ominaisuuksien olevan yksinoikeudella vain S25-mallistossa. Toisin sanoen viime vuoden historiaan peilaten kannattaa melko suurella todennäköisyydellä varautua siihen, että ainakin merkittävä osa uusista tekoälyominaisuuksista saapuu myöhemmin tänä vuonna päivityksenä myös Samsungin aiempiin lippulaivapuhelimiin ja lisäksi Google on jo nyt julkaissut osan Gemini-tekoälyavustajan uusista ominaisuuksista kaikkien Android-puhelimien saataville. Toisin sanoen ainakaan tässä vaiheessa en suosittele ostamaan Galaxy S25 -malleja sillä olettamalla, että niiden myötä saa varmuudella käyttöönsä tekoälytoimintoja, joita ei vanhempiin malleihin tule tarjolle.
Ohjelmistopuolella tekoälyhössötyksen varjosta oman erityismainintansa ansaitsee tänäkin vuonna Samsungin pitkä seitsemän vuoden päivitystuki, joka edustaa markkinoiden terävintä kärkeä.
Vaikka mallinimen perässä komeilee Ultra ja laite maksaa 1500 euroa, rautatasolla Samsung pakottaa käyttäjän tyytymään pitkälti aiemmista sukupolvista perittyihin ratkaisuihin, sen sijaan että kuluttajalle tarjottaisiin parasta mitä nykytekniikalla on huippumalliin tarjota. Esimerkiksi akkupuolella Samsungilla olisi kirittävää tämän vuoden kilpailijoihin verrattuna.
Yhteenvetona Galaxy S25 Ultra on edeltäjänsä tapaan erittäin monipuolinen lippulaivaälypuhelin, joka edustaa kokonaisuutena alkuvuoden 2025 Android-markkinoiden ehdotonta parhaimmista. Samaan aikaan ei voi kuitenkaan riittävästi korostaa sitä, kuinka harmillista on, että markkinajohtaja on lähes seisauttanut lippulaivamallinsa rautapuolen kehityksen, vaikka kehitykselle olisi varaa vielä useammallakin osa-alueella.
Edellisen sukupolven malliin nähden uudistukset ovat niin olemattomia, että päivitys uutuusmalliin ei ole järkisyillä mitenkään perusteltavissa edes uusien tekoälytoimintojen myötä. Vanhemmista sukupolvista siirtyvälle ja monipuolista huippupuhelinta etsivälle S25 Ultra on sen sijaan vakavan harkinnan arvoinen valinta, jos S24 Ultraa ei enää satu saamaan hyvään poistohintaan. Jos puhelimen hankintatarve ei ole akuutti, kannattaa myös ehdottomasti kytätä Samsungille tyypillisiä reiluja vaihto- ja hyvitystarjouksia. Toimituksen valintaa ei S25 Ultralle kuitenkaan tällä suorituksella heru, sillä Samsung on rakentanut uutuusmallinsa liikaa pelkkien tekoälyuudistusten varaan.
Plussaa:
- Snapdragon 8 Elite for Galaxy -järjestelmäpiirin suorituskyky
- Monipuolinen ja tasavahva kamerajärjestelmä neljällä eri polttovälillä
- Videokuvan laatu ja vakautus
- Akunkesto varauksin
- Android-markkinoiden monipuolisimmat tekoälyominaisuudet
- Huippuluokan päivitystuki (7 Android-päivitystä & 7 vuoden tietoturvakorjaukset)
Miinusta:
- Vähäiset rautatason parannukset edeltäjämalliin nähden
- Hinta varauksin
- Keskivertoa hitaampi latausnopeus varauksin
- Kilpailijoita pienempi akku varauksin
- Näytön 8-bittinen väriavaruus, Dolby Visionin puute sekä alhainen PWM-taajuus
- Pitkäkestoinen suorituskyky varauksin
- S Pen -kynästä poistettu Bluetooth-yhteys ja osa toiminnoista
- Osa tekoälytoiminnoista ei käytettävissä suomeksi
Huomioitavaa:
- Puhelimen mukana ei toimiteta laturia (EU:n laturidirektiivi)
- S Pen kynä tuo mukanaan monia toimintoja, eikä kilpailijoilta löydy vastaavia toteutuksia
34 kommenttia
Loading new replies...
ツ
Näytetään 50 ensimmäistä kommenttia. Lue kaikki kommentit ja keskustele aiheesta foorumilla TechBBS →