Testasimme Sennheiserin 249,90 euron hintaiset Momentum True Wireless 3 -vastamelunappikuulokkeet.

Sennheiser Momentum True Wireless 3:t tarjoavat äänenlaadultaan hieman bassovoittoisempaan ja lämpimämpään kallellaan olevan äänimaiseman ystäville hyvän vaihtoehdon, josta löytyy silti edelleen hyvin erottelevuuttakin. Hyvän äänenlaadun lisänä ne tukevat Bluetoothin Multipointia ja tuoreehkoa AptX Adaptive -koodekkia, jotka eivät ole nappikuulokkeissa nykyisellään itsestäänselvyyksiä. 250 euron hintaan Sennheiserien vastamelu on kuitenkin heikohko ja hipaisukomennot ottavat turhan helposti vahinkokosketuksia.

Sennheiserin napit voivat toimia laadukasta, mutta helposti omaksuttavaa kuuntelukokemusta kaipaaville ihmisille, jotka kaipaavat myös hyvää koodekkitukea, mikäli kuulokkeita ei tarvitse pitää esimerkiksi pipon alla, missä vahinkokosketukset voisivat häiritä.

Plussaa

  • Äänenlaatu
  • Oma elekomento äänenvoimakkuuden säätöön
  • AptX ja AptX Adaptive -koodekkituki
  • Bluetooth Multipoint

Miinusta

  • Vastamelu luokassaan varauksin
  • Hipaisukomennot ottavat liian herkästi vahinkokosketuksia

Huomioitavaa

  • Kuulokkeet tukevat SBC-, AAC-, AptX ja AptX Adaptive -koodekkeja

Nappikuulokerintamalla valmistajia löytyy laidasta laitaan ja io-techin testattavanakin on käynyt nappeja useilta eri valmistajilta. Mukaan on mahtunut valmistajia niin erityisesti älypuhelinpuolella tunnetusta OnePlussasta pykälän monialaisempiin nimiin kuten Sonyyn tai äänipuolelta ja erityisesti vastamelukuulokkeistaan tunnettuun Boseen. Nyt io-techin testipenkkiin on päätynyt audioalalla lähes legendaarisen tunnetun Sennheiserin uudet Momentum True Wireless 3 -nappikuulokkeet.

Sennheiser tunnetaan erityisesti niin sanotun hifi-puolen korvat peittävistä kuppikuulokkeistaan, mutta valmistajan katalogiin kuuluu myös useita enemmän massamarkkinoille suunnattuja malleja, joista Momentum-sarjan Bluetooth-kuulokkeet ovat olleet myös varsin suosittuja. Nimensä mukaisesti nyt testiin päätyneet True Wireless 3:t ovat Momentum-malliston nappikuulokeversioiden kolmas sukupolvi.

Momentum-napit tarjoavat 249,90 euron suositushintaansa markkinoiden perusominaisuuskattauksen, eli ne tukevat vastamelutoimintoa ja latautuvat langattomastikin latautuvassa latauskotelossaan. Yhdellä latauksella kuulokkeiden akunkestoksi luvataan 7 tuntia yhtäjaksoista kuuntelua ja latauskotelosta se on laajennettavissa 28 tuntiin. Joukosta erottavana ominaisuutena Sennheiserin uutuusnapit tukevat AptX- ja AptX Adaptive -koodekkeja.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Sennheiser toimittaa Momentum True Wireless 3 -nappikuulokkeensa kohtalaisen suurikokoisessa pahvipakkauksessa. Itse kuulokkeiden ja niiden latauskotelon lisäksi toimitussisältöön kuuluvat:

  • USB-A -> USB-C -kaapeli
  • Takuu- ja ohjelappuset
  • Kolmet vaihtotulpat kuulokkeisiin
  • Kahdet vaihtosiivekkeet kuulokkeisiin

Momentum True Wireless 3:t käyttävät siis pelkkien tulppamallisten korvasovitteiden lisäksi myös erillisiä siipiä, samaan tapaan kuin esimerkiksi Bose QuietComfort Earbuds II:t. Tulpat ja siivekkeet toimitetaan omissa pienissä pahvipakkauksissaan, jossa niitä on suhteellisen helppo säilöä jatkossakin.

 

Rakenne ja ominaisuudet

Kuulokkeiden tekniset tiedot:

  • Mitat: noin 21 x 17 x 30 mm (korkeus x leveys x syvyys)
  • Paino: 5,8 grammaa
  • IPX4
  • Akunkesto: 7 tuntia
  • Akku: 77 mAh
  • Koodekkituki: SBC, AAC, AptX, AptX Adaptive

Momentum True Wireless 3:t ovat muotoilultaan pelkät napit ilman erillisiä varsia, jollaiset esimerkiksi Applen AirPods -malleista löytyvät. Kuulokkeet ovat kohtalaisen syvät, eli ne törröttävät jonkin verran korvasta, mutta erityisen suureksi niitä ei siitä huolimatta voi sanoa. Istuvuuden kannalta mukana toimitettavia siipiä kannattaa kuitenkin käyttää, sillä ainakin omista korvistani kuulokkeet ikään kuin valuivat vähitellen pois, ellei käytössä ollut sopivan kokoista siivekettä. Sopivien sovitteiden kanssa istuvuus oli kohtalaisen hyvä.

Askelten äänet eivät käytännössä toistuneet kuulokkeisiin erityisen voimakkaana, minkä myötä Momentum True Wireless 3:t voivat sopia lenkkikäyttöönkin. Lisäksi kuulokkeet on suojattu IPX4-seritifikaatilla, eli pientä kosteuttakaan ei tarvitse pelätä.

Valitettavasti Suomen olosuhteissa huomattavana miinuksena pikakomennot toimivat hipaisueleinä kuulokkeiden ulkopinnasta ja eleet olivat huomattavan herkät vahinkokosketuksille. Jo hiemankaan esimerkiksi lumisateessa kastunut pipo aiheutti vahinkokosketuksia. Suurimman osan eleistä saa pois Sennheiserin sovelluksesta, mutta molempien kuulokkeiden kosketuksesta käynnistyvää paritustilaa ei voi ottaa pois päältä ja kyseinen tila käynnistyi automaattisesti parissa sekunnissa, mikäli kuulokkeiden päälle asetti kosteahkon pipon.

Kuuloke-elementit napeissa ovat kooltaan 7 mm ja niitä on yksi kuuloketta kohden. Napit yhdistyvät toistolaitteeseen Bluetooth 5.2:n yli ja ne tukevat hieman harvinaisempina koodekkeina AptX:ää sekä kohtalaisen tuoretta AptX Adaptivea. Momentum True Wireless 3:t tukevat myös Bluetoothin Multipointia eli ne on mahdollista yhdistää kahteen laitteeseen kerrallaan. Kuulokkeista kumpaa vain voi käyttää myös yksinään korvalla.

Latauskotelon tekniset tiedot:

  • Latauskotelon mitat: noin 31 x 68 x 42 mm (korkeus x leveys x syvyys)
  • Latauskotelon paino: 66,4 grammaa
  • Akkua kuulokkeille: 21 tuntia
  • Akku: 850–950 mAh
  • USB-C, langaton lataus

Kuulokkeiden akunkestoksi Sennheiser lupaa 7 tuntia, mikä on luokassaan ihan hyvä lukema, joskaan valmistaja ei erikseen määrittele onko kyseessä akunkesto vastamelun kanssa vai ilman. Lisäksi se on laajennettavissa valmistajan latauskotelon kanssa 28 tuntiin. Ulkomitoiltaan latauskotelo ei yllä aivan markkinoiden pienimpien joukkoon, mutta on kuitenkin hyvin taskuun mahtuva.

Latauskotelo itsessään on mielenkiintoisesti kangaspintainen ja siten joukosta erottuva. Pinta tuntuu myös mukavalta kättä vasten. Myös USB-C-liitännän sijoitus erottuu markkinoilta, sillä se on sijoitettu kotelon etuosaan huomattavasti yleisemmän saranapuolen sijaan. Langallisen latauksen lisäksi tuettuna on myös Qi-standardin langaton lataus. Latausajaksi valmistaja mainostaa 1,5 tuntia ja 1 tunnin kuunteluaika on saavutettavissa 10 minuutin latauksella.

 

Ohjelmisto

Kuulokkeiden hallintaan Sennheiser tarjoaa Smart Control -ohjelmiston, joka on saatavilla Androidille ja iOS:lle. Käytännössä ominaisuuksien osalta tarjolla on kaikki perusominaisuudet, kuten vastamelun ja taajuuskorjaimen asetukset, joskin suhteellisen pelkistetyssä muodossa. Vastamelun osalta tarjolla ei esimerkiksi ole erilaisia tehokkuusasetuksia, vaan läpikuuluvuuden, vastamelun ja vastamelun pois sulkemisen lisäksi tarjolla on vain erillinen tuulitila. Tuulitila tekee ihan hyvää jälkeä hävittääkseen tuulen ääniä esimerkiksi pyöräillessä. Vastapainona tuulitilassa itse vastamelu ei ole yhtä tehokas kuin vakiotilassaan.

Taajuuskorjaimen osalta puolestaan tarjolla on vain kolmekanavainen korjain, mikä rajoittaa huomattavan paljon säätövaraa, mutta on kuitenkin parempi ratkaisu kuin pelkät esiasetetut taajuuskorjainprofiilit. Mukavana lisänä valmistajan Sound Check -toiminto mahdollistaa myös automaattisesti taajuuskorjainprofiilin luonnin käyttäjän omien mieltymysten perusteella toistamalla muutamia esimerkkiääniä, joista käyttäjän on valittava mieluisimmat.

Kuulokkeiden elekomennot ovat mukavan kattavat ja tarjolla on esimerkiksi kuuloketta pitkään painamalla muutettava äänenvoimakkuus, mikä on aina kiva lisä.

 

 

Äänenlaatu

Sennheiser Momentum True Wireless 3 vastamelun kanssa
Sennheiser Momentum True Wireless 3 ilman vastamelua

Huom. Taajuusvasteet ovat MiniDSP EARS-laitteistolla mitatut. Tulokset ovat suuntaa antavia ja niitä tulee käyttää vain sanallisen arvion ohessa visuaalisena tukena. Taajuusvastemittaus ei ole pääasiallinen testaustapa, vaan arvostelut pohjautuvat pääosin arvioijan omiin kuuntelukokemuksiin. Tuloksia ei voi verrata suoraan muiden sivustojen mittaustuloksiin. Kuppikuulokkeiden ja nappikuulokkeiden mittaustulokset eivät ole keskenään suoraan vertailukelpoisia.

Äänenlaadun osalta Sennheiserit ovat kohtalaisen helpot kuvailla: ääni on yksinkertaisesti hyvä. Erityisen analyyttisestä äänestä ei ole kyse, vaan ääni taittuu lämpimään ja bassovoittoiseen, sillä yläpäässä on varsin selvää kuoppaa, mutta käytännössä ääni ei silti ole mutainen tai liiallisen pehmeä, vaan erottelevuuttakin on riittävästi. Äänikuva on helppo kuunnella ja taajuusvaste on anteeksiantavainen myös pykälän heikommin miksatulle musiikille. Aivan ylemmissä taajuuksissa oleva lisävirta pitää äänen myös ilmavan avoimena, eikä ääni muutu tunkkaiseksi.

Mahdollisimman erottelevaa ääntä kaipaavalle Sennheiserit eivät kuitenkaan ole ykkösvalinta, vaan esimerkiksi Samsungin Galaxy Buds2 Prot tarjoavat siihen paremmin soivan kokonaisuuden. Lämpimää äänimaisemaa miettiessä selkein vertailukumppani Sennheisereille lienee Sony WF-1000XM4:t, joista Sennheiserien ääni menee ohi hieman selkeämpänä ja luonnollisempana, joskin Sony tarjoaa vastapainona monipuolisemman taajuuskorjaimen.

Erinomaisen äänenlaadun vastapainona Sennheiserien vastamelutoiminto jää kädenlämpöiseksi. Ääni vaimenee jonkin verran, mutta ei läheskään yhtä paljon kuin 250 euron napeilta voisi odottaa. Sennheiserit häviävät vastamelultaan esimerkiksi juuri mainituille Sonyille ja Samsungeille. Erityisesti vastamelutoiminnon osalta markkinoiden kärkipaikkaa pitäville Bose QuietComfort Earbuds II:lle Sennheiserit häviävät selvästi.

Mikrofonin ääniesimerkki

 

Mikrofonit Momentum True Wireless 3 -napeissa ovat hyvää perustasoa. Sisätiloissa ja ulkona kävellessä ääni säilyy selkeänä, mutta pyöräillessä tuulen äänet pääsevät jo selvästi rapisevina ääninä läpi mikrofoneista. Positiivisena puolena ääni on kuitenkin pyöräillessäkin vielä käyttökelpoinen ja puhe säilyy selkeänä, vaikka taustan meteli onkin jo hieman häiritsevää.

 

Yhteenveto

Sennheiser Momentum True Wireless 3 -kuulokkeiden ehdottomasti paras ominaisuus on niiden äänenlaatu, joka on ja lämpimähkön äänen ystäville erinomainen ilman, että erottelevuudesta kuitenkaan luovuttaisiin. Erityisen analyyttisistä kuulokkeista ei ole kyse, mutta ei myöskään bassojyristä, vaan ääni on ennemminkin tasapainoisen helppo kuunnella. Lisäksi se on kohtalaisen anteeksiantavainen myös hieman heikommille miksauksille. Äänenlaadun pariksi Sennheiserit tarjoavat myös kohtalaisen hyvän koodekkituen, sillä mukana on SBC- ja AAC-tukien lisäksi tuki Qualcommin AptX:lle ja AptX Adaptivelle.

Sennheiserit eivät ole äänenlaadultaan suoranaisesti poikkeukselliset luokassaan, vaan esimerkiksi Apple AirPods Pro 2:t sekä Samsungin Galaxy Buds2 Prot ovat vertailukelpoiset, mutta tarjoavat hieman erilaisen näkemyksen. Siinä missä Sennheiserit ovat lämpimät ja helpot, ovat molemmat edellä mainituista pykälän erottelevammat ja vähemmän lämpimät. Myös suositut Sony WF-1000XM4 -kuulokkeet ovat äänimaisemaltaan verrattain lämpimät, mutta niihin verrattuna Sennheiserit kuulostavat suoraan paketista havaittavasti paremmilta.

250 euron hintaansa niillä on kuitenkin myös omat miinuksensa, sillä vastamelurintamalla ne eivät onnistu vakuuttamaan. Vastamelu vaimentaa toki Sennheisereissakin ääntä hieman, mutta on kohtalaisen heikkotehoinen ja häviää selvästi markkinoiden kovemmille nimille, kuten kaikille kolmelle edellä mainitulle kuulokemallille sekä erityisesti Bose QuietComfort Earbuds II:lle. Lisäksi Suomen maisemiin huomattavana miinuksena kuulokkeiden hipaisukomennoilla toimiva eleohjaus osoittautui erittäin herkäksi vahinkokosketuksille ja esimerkiksi räntäsateessa kastunut pipo aktivoi eleet jatkuvasti, mikä esti käytännössä kokonaan kuulokkeiden käyttämisen ellei pipoa siirtänyt pois korvien päältä.

Sennheisereita onkin ongelmiensa myötä vaikea suositella ilman ehtoja 250 euron hintaan, vaikka niiden äänenlaatu ja koodekkituki ovatkin erinomaisella tasolla. Mikäli koodekkitukea kuitenkin pitää erityisen tärkeänä, eivätkä elekomentojen ongelmat vaivaa, voivat Momentum True Wireless 3:t olla myös harkinnanarvoinen vaihtoehto.

Plussaa

  • Äänenlaatu
  • Oma elekomento äänenvoimakkuuden säätöön
  • AptX ja AptX Adaptive -koodekkituki
  • Bluetooth Multipoint

Miinusta

  • Vastamelu luokassaan varauksin
  • Hipaisukomennot ottavat liian herkästi vahinkokosketuksia

Huomioitavaa

  • Kuulokkeet tukevat SBC-, AAC-, AptX ja AptX Adaptive -koodekkeja
This site uses XenWord.
;