Testasimme OnePlussan uudet 179 euron hintaiset lippulaivanappikuulokkeet.

OnePlus Buds Pro 2:t ovat 179 euron suositushintaansa erittäin tasapainoiset nappikuulokkeet, jotka tarjoavat helposti kuunneltavan ja hyvän äänenlaadun kohtalaisen voimakkaalla bassokorostuksella sekä nykyaikaisen monipuolisen ominaisuuskattauksen. Kuulokkeiden vastamelu ei yllä noin 200 euron hintaluokan parhaimmistoon, mutta on kuitenkin pääosin riittävä.

OnePlus Buds Pro 2:t toimivat parhaiten kuuntelijoille, jotka pitävät tasapainoisen luonnollisesta keskialueesta, mutta selvästi korostettujen matalimpien bassotaajuuksien ja hieman piristetyn yläpään kera ja kaipaavat monipuolisia Bluetooth-kuulokkeiden standardeja kuten Multipoint-tukea.

Plussaa

  • Äänenlaatu
  • Vapaa kuusikanavainen taajuuskorjain
  • Mikrofonien tasainen äänenlaatu
  • Bluetooth Multipoint -tuki
  • LHDC-koodekkituki varauksin

Miinusta

  • AptX- tai LDAC-koodekkien puute varauksin
  • Istuvuus varauksin

Huomioitavaa

  • Kuulokkeet tukevat SBC-, LC3, AAC- ja LHDC-koodekkeja

OnePlussan alkuperäiset 149 euron hintaiset Buds Pro -nappikuulokkeet osoittautuivat testissämme hintaluokassaan varsin toimiviksi napeiksi, jotka ovat nyt saaneet seuraajan. OnePlus 11:n julkistuksen yhteydessä 7. helmikuuta kiinalaisyritys julkaisi yksinkertaisesti OnePlus Buds Pro 2 -nimellä kulkevat nappikuulokkeet, jotka tuovat mukanaan niin ominaisuuspäivityksiä kuin myös uuden panostuksen äänenlaatuun, sillä Buds Pro 2:t ovat äänensävyltään tanskalaisen kaiutinvalmistajan Dynaudion säätämät.

Dynaudion ääniprofiilin ja uusien kuuloke-elementtien lisäksi Buds Pro 2:t tuovat mukanaan tuen LC3-audiokoodekille, kehittyneemmän vastamelutoiminnon, tuen Googlen Android 13:n mukanaan tuomalle 3D-äänimallinnukselle sekä 6 tuntiin kasvatetun akunkeston vastamelun kanssa tai vastaavasti 9 tuntiin nousseen akunkeston ilman vastamelua. Kuulokkeiden latauskotelosta akunkesto on laajennettavissa ilman vastamelua maksimissaan 39 tuntiin ja vastamelun kanssa 25 tuntiin.

OnePlus Buds Pro 2 -nappikuulokkeiden ennakkomyynti alkoi Suomessa välittömästi julkaisunsa jälkeen vihreänä (Arbor Green) ja mustana (Obsidian Black) värivaihtoehtona 179 euron suositushintaan ja kauppojen hyllyille napit saapuvat 16. helmikuuta. Kuulokkeiden hinta on siis noussut 30 eurolla edeltäjästään.

Pakkaus ja sen sisältö

OnePlus toimittaa kuulokkeensa pykälän neliskanttisemmassa pahvipakkauksessa kuin alkuperäiset Buds Prot, mutta värimaailma on säilynyt ennallaan valkopunaisena. Itse kuulokkeiden ja niiden latauskotelon lisäksi toimitussisältöön kuuluvat:

  • USB-A -> USB-C -kaapeli
  • Takuu- ja ohjelappuset sekä markkinointilappunen kuulokkeiden kaiuttimista
  • Kahdet vaihtotulpat kuulokkeisiin

OnePlus toimittaa kuulokkeiden vaihtotulpat erillisessä pahvissa, jossa on paikat tulpille, minkä myötä niiden säilöminen on tulevaisuudessakin varsin helppoa. Itse tulpat ovat tuntumaltaan hyvin tavanomaiset nappikuuloketulpat.

 

Rakenne ja ominaisuudet

Kuulokkeiden tekniset tiedot:

  • Mitat: 32,18 x 20,85 x 24,3 mm (korkeus x leveys x syvyys)
  • Paino: 4,9 grammaa
  • Kuuloke-elementit: 1 x 11 mm & 1 x 6 mm
  • IP55
  • Akunkesto: 6 (AAC) tai 5,5 (LHDC) tuntia vastamelun kanssa, 9 tuntia ilman vastamelua
  • Akku: 60 mAh
  • Valmistaja lupaa 54 ms viiveen
  • Bluetooth 5.3, LE-Audio
    • Koodekkituki: LC3, SBC, AAC, LHDC
    • Google Spatial Audio

Ulkonäöltään OnePlus Buds Pro 2:t muistuttavat erittäin paljon edeltäjiään kaksisävyisine värityksineen ja sen myötä ulkonäössä on nähtävissä piirteitä myös Applen AirPods Pro -kuulokkeista. Hyvin samankaltaisesta muotoilustaan huolimatta Buds Pro 2:t tuntuvat ainakin omilla korvillani istuvan pykälän alkuperäisiä paremmin ja jämäkämmin, mutta täysin edeltäjien haasteita istuvuudessa ei ole omilla korvillani korjattu. Toinen napeista nimittäin valui erityisesti liikunnan aikana toisinaan hieman löysälle, minkä myötä musiikki saattoi pysähtyä kuulokkeen olettaessa olevansa irrotettu korvasta. Kuulokkeet ovat korvilla kuitenkin varsin mukavat ja niitä pitää mielellään pidempiäkin jaksoja. Istuvuus on kuitenkin aina henkilökohtaista, joten kokemukset voivat vaihdella.

Eleohjaus toimii alkuperäisistä Buds Proista tuttuun tapaan puristamalla kuulokkeiden vartta. Varren puristus toimi testijaksolla ongelmitta ja napautuseleistä poiketen sen kanssa ei käytännössä tule vastaan lainkaan virhekosketuksia. Pienenä harmina OnePlus ei mahdollista elekomennoilla äänenvoimakkuuden säätöä.

Buds Pro 2:t tarjoavat IP55-sertifikaatin vettä ja pölyä vastaan, mikä on varsin mukava lisä, mikäli kuulokkeita haluaa käyttää esimerkiksi lenkkeillessä tai muuten liikuntaa harrastaessa. Kuulokkeet eivät istu erityisen syvällä korvassa, minkä myötä juoksusta syntyvä tärinä ei ole korvilla erityisen kovaa, mutta kuultavissa se on kuitenkin.

OnePlus Buds Pro 2:t päivittävät rautatasolla äänentoistoaan edeltäjiensä yksittäisistä 11 mm:n kaiutinelementeistä 11 mm:n alapäätä toistavan wooferin ja 6 mm:n yläpäätä toistavan diskantin yhdistelmään. Elementit ovat OnePlussan mukaan Dynaudion kanssa yhteistyössä suunnitellut.

Kuulokkeet yhdistyvät toistolaitteeseen Bluetooth 5.3:n yli ja ne tukevat tuoreehkoa Bluetooth LE Audio -standardia ja sen uutta LC3-äänikoodekkia. Korkeamman bittivirran tukea varten kuulokkeista löydyy alkuperäisistä Buds Proistakin tuttu LHDC-koodekki, jonka OnePlus kertoo päivittyvän tulevaisuudessa 5.0-tasolle, joka tuo mukanaan tuen jopa 1 Mbit/s bittivirralle koodekkia tukevien laitteiden kanssa.

OnePlus Buds Pro 2:t tukevat myös Bluetoothin Multipointia eli ne on mahdollista yhdistää kahteen laitteeseen kerrallaan. Myös Googlen Fast Pair -teknologia on tuettuna. Yhteysominaisuudet ovat napeissa siis kaiken kaikkiaan erittäin hyvällä tasolla, joskin LDAC- tai AptX-tuki olisi LHDC:n ohessa mukava lisä kattavammalla laitetuella.

OnePlus mainostaa napeista löytyvän myös tuen Googlen tuoreelle Spatial Audio -tilaäänimallinnukselle, mutta valitettavasti se on ainakin toistaiseksi rajoitettu vain OnePlus 11:n kanssa toimivaksi. Kyseessä on Googlen oma tekniikka, jolle löytyy tuki myös testijaksolla käytössä olleesta Google Pixel 7 Prosta, mutta valitettavasti tilaäänen päälle laittaminen ei tehnyt mitään OnePlus Buds Pro 2 -kuulokkeiden kanssa. Todennäköisesti tilaäänelle olisi OnePlussan puhelimissa olemassa jokin asetus, joka muiden puhelinten kanssa käytössä olevasta HeyMelodysta vaikuttaisi puuttuvan.

Latauskotelon tekniset tiedot:

  • Latauskotelon mitat: 24 x 60 x 50 mm (korkeus x leveys x syvyys)
  • Latauskotelon paino: 47,3 grammaa
  • IPX4
  • Akkua kuulokkeille: 19 (AAC) tai 15,5 (LHDC) tuntia vastamelun kanssa, 30 tuntia ilman vastamelua
  • Akku: 520 mAh
  • USB-C, langaton lataus
    • 10 minuutin pikalatauksella 3 tuntia kuunteluaikaa

OnePlus lupaa kuulokkeiden akunkeston kasvaneen vastamelun kanssa tunnilla, eli kuulokkeille luvataan 6 tunnin kuunteluaika, mikä on markkinoiden parempaa keskitasoa ollen sama kuin esimerkiksi Applen AirPods Proilla, huonompi kuin Sonyn WF-1000XM4:llä ja parempi kuin Samsungin Galaxy Buds2 Prolla. LHDC-koodekilla kuunteluaika kuitenkin kutistuu hieman 5,5 tuntiin. Latauskotelosta akunkeston luvataan kasvavan 25 tuntiin tai LHDC-koodekilla 21 tuntiin.

Itse kuulokkeiden lisäksi myös latauskotelo on säilynyt ulkonäöltään hyvin tutun oloisena. Ulkokuoreen on vain painettu mukaan Dynaudion logot ja muotoilua on uudistettu aavistus. Esimerkiksi sisäpuolelta kannessa ei ole enää upotuksia kuulokkeita varten, vaan pinta on tasainen. Kotelon latausajaksi USB-C-johdolla luvataan 100 minuuttia ja 10 minuutin pikalatauksella kuulokkeille saa 3 tuntia kuunteluaikaa. Lisäksi tuettuna on langaton lataus Qi-standardilla.

 

Ohjelmisto

Ohjelmiston osalta OnePlus tarjoaa edelleen Buds Pro 2 -nappien ohjaamiseen OnePlussan omissa puhelimissa integroidut asetukset ja muille käyttäjille puolestaan HeyMelody-sovelluksen, joka on saatavilla niin Androidille kuin myös iOS:lle.

Asetuksissa on tarjolla vastamelun säätömahdollisuudet sekä alkuperäisistä Buds Proista tutut Zen-tila rauhoittavilla äänillä sekä Kultainen korva -nimen saanut Audio ID 2.0, joka optimoi äänen käyttäjän korville sopivammaksi. Audio ID -testiä on kehitetty eteenpäin ja uusi versio tuo mukanaan uuden kuulokkeiden itsenäisen analyysin kuulokkeiden toistaman ja analysoiman testiäänen avulla. Mukana on edelleen myös alkuperäisistä malleista tutut testiäänet, joista käyttäjän on sitten valittava, milloin ääni katoaa kuultavista.

Lisäksi mukaan on lisätty taajuuskorjain, joka on tosin tuotu päivityksellä myös alkuperäisiin Buds Proihin. Taajuuskorjaimessa on tarjolla neljä vapaavalintaista asetusta sekä vapaa kuusikanavainen taajuuskorjain itseä miellyttävän ääniprofiilin luomista varten.

Kuulokkeiden eleohjausta pystyy muuttamaan kuulokekohtaisesti varsin monipuolisesti, mutta äänenvoimakkuussäädön mahdollistamista jää kuitenkin kaipaamaan.

 

 

Äänenlaatu

Alkuperäiset OnePlus Buds Prot onnistuivat vakuuttamaan aikanaan äänenlaadullaan, mutta niillä on kuitenkin myös omat miinuspuolensa, sillä niiden keskitaajuuksissa on tietyissä kappaleissa kuultavissa eräänlaista kylmyyttä ja metallista terävyyttä. Mistään suuresta ongelmasta ei ole kyse, mutta sen myötä io-techin testeissä OnePlus Buds Proiden ohi ovat äänenlaadultaan yltäneet muun muassa Samsungin Galaxy Buds Prot sekä niiden seuraajat.

Huom. Taajuusvasteet ovat MiniDSP EARS-laitteistolla mitatut. Tulokset ovat suuntaa antavia ja niitä tulee käyttää vain sanallisen arvion ohessa visuaalisena tukena. Taajuusvastemittaus ei ole pääasiallinen testaustapa, vaan arvostelut pohjautuvat pääosin arvioijan omiin kuuntelukokemuksiin. Tuloksia ei voi verrata suoraan muiden sivustojen mittaustuloksiin. Kuppikuulokkeiden ja nappikuulokkeiden mittaustulokset eivät ole keskenään suoraan vertailukelpoisia.

Yläpään suuret piikit ovat todennäköisesti jonkinlainen mittausvirhe laitteistossa ja korostus näkyy liiallisen suurena.

OnePlus Buds Pro 2:t tuovat mukanaan edeltäjiinsä nähden päivitetyt kuuloke-elementit sekä Dynaudion kanssa yhteistyössä luodun ääniprofiilin ja muutokset ovat myös kuultavissa kokonaisäänikuvassa. Ylempien keskitaajuuksien sointia on nimittäin siloteltu, minkä myötä lopputulos on pehmeämpi ja hieman anteeksiantavampi erilaisille miksauksille. Kokonaisuutena keskitaajuuksien toisto on omaan korvaani hyvin miellyttävä, sillä ääni soi luonnollisen sulavana. Lisäksi musiikki tuntuu muutenkin alkuperäisiä kuulokkeita mukaansatempaavammalta. Yläpää kuulokkeissa on hieman korostunut, muttei kuitenkaan yhtä roimasti kuin taajuusvastekuvaajasta voisi päätellä. Korostus on useimmiten varsin miellyttävän kuuloinen lisäten ääneen tietynlaista ilmavuutta, mutta osassa miksauksista se voi ilmentyä pahimmillaan esimerkiksi rumpujen peltien hieman liiallisena suhinana.

Keskitaajuuksien lisäksi muutosta on tapahtunut kuitenkin myös bassopäässä, joka on selvästi korostetumpi kuin aiemmin. Basso korostuu edelleenkin oikealta alueelta vasta aivan alimmista taajuuksista, minkä myötä se ei sotke keskialuetta, mutta korostus on jo selvästi havaittava, mikä ei välttämättä ole kaikkien kuuntelijoiden mieleen. Ulkokäytössä bassokorostus on itselleni pääosin toimiva, mutta hiljaisemmissa sisätiloissa basso voi korostua tietyissä musiikkityyleissä hieman liikaa.

OnePlussan oma nykyisin ”kultainen ääni” -nimellä kulkeva Audio ID parantamaan ääntä vakiokuntoisesta jossain määrin, kuten alkuperäistenkin Buds Proiden kanssa. Käytännössä Audio ID:n kanssa Buds Pro 2:n ääni paranee keskialueilta hieman, mutta ainakin omaan korvaani korosti helposti yläpäätä jo aavistuksen liikaa.

Kokonaisuutena OnePlus Buds Pro 2:n äänenlaatu onkin omaan korvaani ottanut askelen parempaan päin ja kuulokkeet yltävätkin testaamiemme kuulokkeiden parhaimmistoon, joskaan kaikki kuuntelijat eivät välttämättä ole edellismalliin verrattuna lisätyn basson ystäviä. Samsungin Galaxy Buds 2 Proiden tasolle kokonaisuus ei omaan korvaani yllä, vaan Samsungien pykälän erottelevampi toisto on omaan makuuni paremmin soveltuva, mutta bassokkaamman äänen ystäville OnePlus voi olla parempi vaihtoehto. Lisäksi on huomioitava, että OnePlussan äänikuva on myös muutettavissa vapaalla taajuuskorjaimella.

Vastamelutoimintoakin OnePlus mainostaa parantaneensa varsin selvästi, sillä äänen luvataan vaimenevan jopa 8 dBA enemmän kuin edeltäjämallissa. Käytännössä parannusta on myös tapahtunut, mutta suoranaisesta mullistuksesta ei testijakson perusteella voi puhua. Vastamelu on luokassaan hyvä, mutta ei kuitenkaan poikkeuksellinen. Tasaiset äänet kuten imurin kuulokkeet poistavat erittäin hyvin, mutta haastavammat ympäristöt kuten kahvilan taustahäly ihmisten puheineen tuntuu hiljenevän vain hieman.

Mikrofonin ääniesimerkki

 

Mikrofonit OnePlussan uutuusnapeissa ovat puhekäyttöön erittäin toimivat. Hiljaisessa huoneympäristössä ääni on kohtalaisen luonnollinen, mutta parhaimmillaan kuulokkeet ovat ulkoilmassa ja erityisesti tuulessa, vaikka luonnollisuutta menetetäänkin äänen mennessä tunkkaisen kuuloiseksi. Buds Pro 2:t eivät nimittäin päästä lävitseen käytännössä lainkaan ympäröiviä tuulen ääniä, mikä pitää puheen jatkuvasti selkeänä.

 

Yhteenveto

 

OnePlus Buds Pro 2:t ovat kokonaisuutena tasapainoiset nappikuulokkeet ilman suurempia miinuspuolia, joskin istuvuus saattaa vaihdella käyttäjittäin. Niiden hyvät puolet ovat laaja ja nykyaikainen tuki erilaisille standardeille kuten LC3-koodekille ja Bluetoothin Multipointille, joka puuttuu edelleen useista kilpailijoista. Koodekkituki ei kuitenkaan ole aivan täydellinen, sillä kohtalaisen harvan laitteen tukeman LHDC:n ohessa olisi mukava nähdä myös LDAC- tai AptX-koodekkituki, mutta toisaalta kyseiset koodekit puuttuvat useista muistakin nappikuulokkeista.

179 euroon nousseen hinnan myötä Buds Pro 2:t eivät enää ole aivan yhtä edulliset kuin edeltäjänsä, mutta ne ovat silti pykälän markkinoiden suurimpia nimiä, kuten Samsungin Galaxy Buds2 Proita ja Sony WF-1000XM4:ää edullisemmat sekä selvästi Applen AirPods Pro 2:ta edullisemmat. Edullisempi hinta kuuluu kuitenkin edelleen vastamelussa, joka ei yllä markkinoiden kovimpien kilpailijoiden tasolle, vaikka kohtalaisen hyvä onkin.

Äänenlaadultaan OnePlussan Buds Pro 2:t ovat hyvät ja mukaansatempaavat. Kuulokkeita on miellyttävä kuunnella pitkiäkin aikoja. Keskialueen toisto on kokonaisuudessaan luonnollista ja juuri sopivan erottelevaa ilman, että ääntä voisi kuvailla kuitenkaan rasittavaksi liiallisen terävyyden vuoksi.  Yläpäähän kuulokkeet tarjoavat hieman lisävirtaa, mutta bassotoisto kuulokkeissa puolestaan on selvästi korostunut, mikä voi tuntua tietyissä musiikkityyleissä jopa liialliselta. Toisaalta bassokorostus pysyy hyvin nimenomaan alapäässä vuotamatta keskialueelle, minkä lisäksi ohjelmiston vapaalla taajuuskorjaimella sointia voi myös muokata haluamakseen ja ulkoilukäytössä voimakas basso tasoittuu ympäristön melun myötä luonnollisemman kuuloiseksi.

Omaan korvaani Samsungin Galaxy Buds2 Proiden pykälän erottelevampi ja luonnollisempi ääni sekä voimakkaampi vastamelu sopii paremmin, mutta vastapainona OnePlussan nappien suositushinta on edullisempi ja ominaisuuskattaus monipuolisempi, minkä myötä kuulokkeita ei kannata ohittaa lippulaivaluokan nappeja katsellessa.

Plussaa

  • Äänenlaatu
  • Vapaa kuusikanavainen taajuuskorjain
  • Mikrofonien tasainen äänenlaatu
  • Bluetooth Multipoint -tuki
  • LHDC-koodekkituki varauksin

Miinusta

  • AptX- tai LDAC-koodekkien puute varauksin
  • Istuvuus varauksin

Huomioitavaa

  • Kuulokkeet tukevat SBC-, LC3, AAC- ja LHDC-koodekkeja
This site uses XenWord.
;