io-tech testasi Sonyn tuoreet täyslangattomien nappikuulokkeiden lippulaivat - WF-1000XM4

Markkinoiden huippua kaipaaville WF-1000XM4 tarjoaa monin osin juuri sitä – markkinoiden huippua niin vastamelun ja akunkeston kuin myös äänenlaadun osalta. Kuitenkin hyvää äänenlaatua on tarjolla edullisemminkin, joten Sonyjen 280 euron hinnan perustellakseen laadukasta ohjelmistoa ja erinomaista taustamelunvaimennusta on pidettävä korkeassa arvossa.

Plussaa:

  • Langattomasti latautuva ja hyvän kokoinen latauskotelo
  • Akunkesto
  • Vastamelutoiminnon laatu
  • Vaahtomuoviset tulpat
  • Monipuolinen ohjelmisto
  • LDAC-tuki

Miinusta:

  • Hinta varauksin
  • Ei tukea AptX:lle missään muodossa
  • Voivat tuottaa juostessa selvää töminää korviin

Sony julkaisi täyslangattomat WF-1000XM4-nappikuulokkeensa alkukesästä. Kuulokkeet sijoittuvat valmistajan lippulaivaksi ja ne tukevat WH-1000XM4-sankakuulokkeista tuttuja ominaisuuksia kuten vastamelua ja LDAC-äänikoodaustekniikkaa.

Jo Sonyn vanhemmat WF-1000XM3:t saivat aikanaan paljon positiivista palautetta ja kuulokkeet kuuluivat täyslangattomien nappikuulokkeiden parhaimmistoon, mutta niillä oli omat ongelmansa kuten kookas latauskotelo ja vedenkestävyyden puute. XM4 on tuonut päivitystä tilanteeseen selvästi pienentäen niin itse nappeja kuin myös latauskoteloa ja tuoden mukanaan IPX4-sertifikaatin.

Suomessa WF-1000XM4:n myynti alkoi kesäkuussa 280 euron suositushintaan kahtena värivaihtoehtona – musta ja harmaa. Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan kuulokkeiden hinta ei ole toistaiseksi juurikaan pudonnut, sillä niitä saa artikkelin kirjoitushetkellä elokuun alkupuolella edullisimmillaan 279 euroon.

Tässä artikkelissa tutustumme Sony WF-1000XM4 -kuulokkeisiin reilun kuukauden ympärivuorokautisen käyttöjakson pohjalta.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Sony toimittaa WF-1000XM4:t vaaleanharmaassa kierrätysmateriaaleista valmistetussa pakkauksessa, joka pysyy kiinni vain sen ympäri kiinnitetyn pahvisuojuksensa avulla. Paketin sisällä lepää itse kuulokkeet esiasennettujen M-koon sovitetulppien kanssa latauskotelossaan, minkä lisäksi mukana toimitetaan seuraavat oheistarvikkeet:

  • S- ja L-koon vaahtomuoviset korvatulpat
  • Lyhyt USB-A -> USB-C -latauskaapeli
  • Takuu- ja pikaohjelappuset

Sonyn kuulokkeet käyttävät siis korvasovitteinaan vaahtomuovisia malleja, jotka vaativat korvaan laittaessa aavistuksen enemmän vaivaa perinteisiin kumitulppiin verrattuna, sillä ne täytyy ensin muotoilla pieneksi ja sen jälkeen niiden pitää antaa laajentua korvassa. Vastapainona tälle lisävaivalle vaahtomuovitulpat tarjoavat yleensä tiiviimmän istuvuuden, minkä myötä ne eristävät enemmän ympäristön ääniä.

 

Rakenne ja ominaisuudet

Sonyn WF-1000XM4:t luottavat rakenteeltaan muoviin, mikä on täyslangattomissa nappikuulokkeissa varsin ymmärrettävää, sillä tavoitteena on useimmiten tehdä kuulokkeista mahdollisimman kevyet. Kooltaan uutuusnapit ovat selvästi edeltäjiään pienemmät, mutteivat missään nimessä silti suoranaisen pienet. Kuulokkeet on suunniteltu täyttämään korvan keskiö kokonaan ja paikallaan ollessaan ne näyttävät ainakin allekirjoittaneen silmään varsin tyylikkäiltä.

Kuulokkeiden ulkopinnat toimivat hipaisupainikkeina, joiden kautta äänentoistoa ja itse kuulokkeiden ominaisuuksia voidaan ohjata. Toiminnot ovat mukautettavissa valmistajan omasta sovelluksesta ohjaamaan joko median toistoa, melunvaimennusta tai äänenvoimakkuutta. Vakiona vasemman kuulokkeen näpäyttäminen vaihtaa tilaa vastamelun ja ympäristöäänten vahvistuksen välillä ja oikean kuulokkeen näpäyttäminen pysäyttää toiston. Vasemmalle kuulokkeelle on tarjolla lisäksi pitkän kosketuksen hallinta, joka vakiona asettaa päälle kosketuksen ajaksi ympäristöäänten vahvistuksen. Oikealle kuulokkeelle puolestaan on tarjolla vakiona ääniavustajan käynnistävän pitkän painalluksen lisäksi myös kaksois- ja kolmoisnapautukset, jotka vaihtavat seuraavaan ja edelliseen kappaleeseen.

Allekirjoittaneen korvaan kohtalaisen kookkaat kuulokkeet sopivat hyvin, mutta kaikki eivät välttämättä jaa samoja kokemuksia, sillä suurehkon ulko-osan lisäksi itse tulpat on työnnettävä kohtalaisen syvälle korvaan. Omat miinuksensakin kuulokkeiden istuvuudella on, sillä esimerkiksi juoksulenkillä kuulokkeet pomppivat korvissa tuottaen selviä pamahduksia äänen sekaan. Tämä on tulppamallisilla kuulokkeilla kohtalaisen yleistä, mutta Sonyn tapauksessa efekti oli allekirjoitttaneelle tavanomaista suurempi. Huomion arvoisena yksityiskohtana tärinän myötä syntyvät pamahdukset korostuvat entisestään vastamelutoiminnon kanssa, minkä myötä juoksulenkeillä parhaan lopputuloksen sai ilman vastamelutoimintoa.

Nappien suurehkoista ulkomitoista huolimatta kuulokkeiden kaiutinelementillä ei ole kokoa kuin 6 millimetriä. Esimerkiksi Nothingin tuoreet vain 99 euron hintaiset Ear (1) -kuulokkeet käyttävät 11 mm:n elementtejä ja Samsungin viime talvena julkaisemat Galaxy Buds Prot kahta elementtiä – yhtä 11 millimetrin bassoelementtiä ja yhtä 6,5 mm:n diskanttielementtiä.

Elementit eivät kuitenkaan ole ainoa kuulokkeiden kokoon vaikuttava tekijä, vaan täyslangattomissa kuulokkeissa nappien sisällä on lisäksi muutakin tekniikkaa. Kuulokkeisiin on integroitu Sonyn V1-prosessori, kaksi kohinantunnistusmikrofonia, akku sekä tietenkin antenniratkaisut Bluetooth-yhteyttä varten.

Yhteysominaisuuksien osalta tuettuna on Bluetoothin tuorein 5.2-versio, jonka kautta ääntä siirretään SBC-, AAC- ja LDAC-äänikoodaustekniikoilla. AptX-tuen puuttuminen on väistämättä pienoinen miinus, sillä, vaikka LDAC onkin yleistynyt nykyään, ei sitä vielä välttämättä kaikkialta löydy. AptX:n puuttuminen täyslangattomista kuulokkeista ei kuitenkaan ole mitenkään poikkeuksellista, vaan monetkin valmistajat tarjoavat pelkästään SBC- ja AAC-koodekit, minkä myötä jo LDAC:n löytyminen on ehdottomasti plussaa.

LDAC tarjoaa korkeimmillaan peräti 990 kbit/s yltävän bittivirran, minkä myötä sen kautta on saavutettavissa parempi äänenlaatu kuin alhaisempiin bittivirtoihin luottavissa muissa vaihtoehtoissa. Valitettavana miinuspuolena tuoreesta Bluetooth-versiosta ja tehokkaista audiokoodekeista huolimatta WF-1000XM4:n tuettujen listalta ei löydy Sonyn sankakuulokkeista tuttua mahdollisuutta olla yhdistettynä kahteen laitteeseen kerrallaan.

Päivitys 27.10.2022: Sony on ilmoittanut päivittävänsä takautuvasti alkuperäisiin LinkBudseihin sekä LinkBuds S -nappikuulokkeisiin ja vastamelunappikuulokkeidensa terävintä kärkeä edustaviin WF-1000XM4-nappeihin tuen Bluetoothin multipoint-standardille. Käytännössä päivityksen myötä kuulokkeet voi pitää yhdistettynä pariin eri laitteeseen kerrallaan. Päivityksen jakelu käynnistyy marraskuussa.

Kuulokkeisiin sisäänrakennettujen akkujen kokoa valmistaja ei tuotetiedoissaan ole jakanut, mutta akunkestoksi Sony lupaa vastamelutoiminnon kanssa 8 ja ilman vastamelua peräti 12 tuntia yhtäjaksoista musiikin kuuntelua, mikä yltää selvästi markkinoiden parhaimmistoon. Lisäksi kuulokkeiden kotelo tarjoaa virtaa 16 lisätunnin edestä. 5 minuutin latauksella käyttöaikaa saa yhden tunnin.

Latauskotelo on ladattavissa USB-C-kaapelin lisäksi myös langattomasti Qi-tekniikkaa tukevalla langattomalla laturilla, mikä on erinomainen lisä ja helpottaa latausta huomattavasti, jos taloudesta vain löytyy langattomia latureita. Itse kuulokkeiden mukana minkäänlaista laturia ei toimiteta mukana, mutta se on tavanomainen käytäntö langattomien kuulokkeiden kanssa.

Latauskotelon koko on myös varsin miellyttävä ja se mahtuu helposti housujen taskuun mukaan otettavaksi. Markkinoiden parhaimmistoon se ei yllä ja esimerkiksi alkuperäisten Applen AirPods-kuulokkeiden latauskotelo sujahtavat edelleen selvästi helpommin taskun pohjalle pyöreine muotoineen.

 

Ohjelmisto

Sony WF-1000XM4:t toimivat tarvittaessa täysin ilman erillistä ohjelmistoa pelkän Bluetooth-yhteyden yli, mutta sen lisäksi valmistaja tarjoaa Android- ja iOS-käyttäjille myös oman Sony Headphones Connect -sovelluksen, jonka kautta kuulokkeiden ominaisuuksia voidaan muokata. Kuulokkeiden vastamelu- ja ympäristöäänten vahvistus -toiminnot ovat käytettävissä jo ilman sovelluksen asentamista, mutta niiden pois päältä asettamiselle ei ole pikanäppäintä ennen kuin sellaisen asetuksista itselleen luo.

Näppäinkomentojen käsin määrittäminen on sijoitettu sovelluksessa oikeimmalla sijaitsevalle Järjestelmä-välilehdelle. Lisäksi tarjolla on myös ääniavustajan asetukset ja avustaja korvapehmusteiden valintaan. Valitettavasti allekirjoittaneelle avustaja näytti kaikilla napeilla optimaalista istuvuutta, vaikka istuvuuksissa oli todellisuudessa selviä eroja, minkä myötä paras istuvuus oli haettava itse.

Sovelluksen vasemmassa laidassa sijaitsevalta Tila-välilehdeltä voi asettaa päälle taustaäänten hallinnan, jolloin sovelluksen automatiikka huolehtii vastamelun tilasta. Taustaäänten hallinta on idean tasolla hyvä lisä sovelluksen ominaisuuskattaukseen, mutta ainakaan allekirjoittanut ei siitä saanut irti kuin pienimuotoista ärsytystä silloin kun sovelluksen toiminta ei ollutkaan haluttua. Käytännössä testijaksolla havaittiin, että melunvaimennuksen ja muiden tilojen välillä on huomattavasti helpompaa liikkua vain napauttamalla sopivaksi asetettuja komentoja suoraan korvanapista, mutta kokemukset tämän suhteen voivat vaihdella käyttäjittäin.

Sovelluksen keskimmäiseksi ikkunaksi jäävällä Ääni-välilehdellä on tarjolla kuulokkeiden äänentoistoon liittyvät asetukset, joissa on tarjolla muun muassa viisikanavainen taajuuskorjain, jolle on lisänä myös Clear Bass -nimellä kulkeva korjaus basson voimakkuudelle. Taajuuskorjaimen alimpien taajuuksien rajoittuminen 400 hertsiin ja erillisen bassosäätimen tarjoaminen ei välttämättä ole käytännössä se loogisin vaihtoehto, mutta kokonaisuus osoittautui kuitenkin testijaksolla toimivaksi ja allekirjoittanutkin sai säädettyä omaan korvaan erinomaisen äänenlaadun.

Äänenlaadulle asetuksissa on tarjolla myös Bluetooth-yhteyden asetus, jolla voidaan säätää, pidetäänkö LDAC päällä vai ei, sillä suurempaa bittivirtaa käyttävänä se voi katkeilla helpommin heikossa yhteydessä. Android-puhelimissa LDAC:n pois päältä asettaminen näytti siirtävän kuulokkeet aina SBC-tilaan, eli AAC jäänee ainoastaan Apple-käyttäjien iloksi. Positiivisena puolena testijakson aikana ei tullut vastaan kertaakaan tilannetta jolloin LDAC:n yhteys olisi pätkinyt. Lisäksi asetuksissa on tarjolla myös Sonyn oma pakatun äänen parannukseen tarkoitettu DSEE Extreme -teknologia, jonka voi asettaa päälle tai pois. Tila pyrkii parantamaan pakatun äänen laatua tekoälytekniikan avulla palauttamalla ylätaajuuksia, jotka pakattu ääni on poistanut.

Melunvaimennusasetuksista tarjolla on perustilan lisäksi vain tuulimelunvaimennuksen, eli erilisiä pykäliä melunvaimennuksen voimakkuudelle ei ole olemassa. Ympäristöäänten vahvistuksesta tarjolla on 20 eri tehokkuusastetta.

Viimeisenä ohjelmiston lisäominaisuutena tarjolla on myös 360 Reality -asetus, joka tarjoaa nimensä mukaisesti tilaäänimallinnuksen kuulokkeisiin. Mallinnusta varten käyttäjän on otettava kuva omista korvistaan, mitä varten myös lävistykset olisi ohjeiden mukaan otettava pois. Vakiona automatiikka ottaa kuvan itsekseen käyttäjän vain liikuttaessa päätä ohjeiden mukaan, mutta esimerkiksi iPadiin yhdistäessä kuvan joutui ottamaan itse, sillä sovellus ei jostain syystä tunnistanut toista korvista.

Toisena miinuksena tilaääni toimii ainakin toistaiseksi vain 360 by Deezerin, Artist Connectionin, nugs.netin ja TIDAL:n kanssa, eikä allekirjoittaneelta löydy yhtäkään edellä mainituista palveluista, joten ominaisuuden toimintaa ei päästy testaamaan käytännössä. Kun Sonyn toteutusta tilaäänestä vertaa esimerkiksi Applen ratkaisuun on kyseessä selvästi hankalampi kokonaisuus, sillä Apple ei vaadi lainkaan minkäänlaisten kuvien ottamista.

 

 

Äänenlaatu, vastamelu ja ympäristöäänten vahvistus

Äänenlaadultaan Sonyn WF-1000XM4:t ovat laadukkaat, eikä joihinkin kilpailijoihin nähden pienet elementit käytännössä äänessä merkittävästi kuulu. Kuulokkeissa ei ole turhaa bassobuustia, joka sotkisi äänimaisemaa. Basson määrä on kuitenkin hieman korosteinen, mutta se on pidetty silti hillittynä, eikä se onnistu viemään tilaa muilta taajuuksilta. Keskialueet kuulokkeissa ovat hieman kuopalla, minkä myötä basson lisäksi myös yläpää korostuu hieman. Yläpääkään ei kuitenkaan onnistu olemaan häiritsevä, eikä se ole myöskään väsyttävän terävä, vaan äänimaisema on kokonaisuudessaan helposti kuunneltava ja rasittamaton.

Aivan täydellinen ääni ei kuitenkaan vakiona ainakaan allekirjoittaneen korvaan ole vaan keskitaajuuksien pienen vajeen myötä esimerkiksi rock-musiikki voi kärsiä hieman kitaroiden osalta. Lisäksi yläpään toisto korostuu joissakin miksauksissa esimerkiksi rumpujen hi-hatissa, joka suhisee hieman liian kirkkaasti, ylemmän keskitaajuusalueen puuttuessa aavistuksen verran.

Kuulokkeet kuitenkin reagoivat erinomaisesti valmistajan omaan EQ-säätöön, minkä myötä äänestä saa tehtyä varsin helposti itseään miellyttävän, mutta mitään markkinoita mullistavaa äänikokemusta kuulokkeet eivät kuitenkaan tarjoa. WF-1000XM4:t myös muistavat taajuuskorjaimen asetukset, eikä niihin ollut tarvetta puuttua enää ensimmäisen kerran jälkeen kertaakaan, vaikka puhelin saattoi välissä vaihtuakin.

Toiseen lähes vastaavan hintaluokan täyslangattomaan vaihtoehtoon, AirPods Prohon, verratessa Sonyn kuulokkeiden äänimaailma on bassovoittoisempi. Ääni ei suoranaisesti ole huonompi tai parempi kuin Applella, mutta suuremman bassomäärän ystävät tykännevät Sonyn pohjasoundista, kun taas AirPods Pron soundi on tasapainoisempi.

Airpods Pro ei kuitenkaan tarjoa minkäänlaista omaa taajuuskorjaintaan, mikä on näiden kahden välisessä vertailussa selvä etu Sonyn suuntaan. Allekirjoittaneen taajuuskorjaimeen tekemät muutokset tekivät Sonyn kuulokkeista samankaltaiset kuin AirPods Proiden pohjasoundi on, minkä lisäksi äänen voi viedä halutessaan moniin muihinkin suuntiin. AirPods Proiden soundin on kelvattava käyttäjälle sellaisenaan ellei käytössä ole jotain kolmannen osapuolen taajuuskorjainta.

Vastamelutoiminnon osalta Sony on pitkään edustanut sankakuulokkeissa markkinoiden parhaimmistoa ja samaa voi sanoa WF-1000XM4:n myötä myös täyslangattomissa nappikuulokkeissa. AirPods Pro -kuulokkeisiin verrattuna Sonyt toistavat alataajuuksia hyvin samankaltaisesti eli hyvin hävittäen tasaisen ympäristön huminan esimerkiksi ajoneuvoissa, mutta ylempien taajuuksien vaimennuksessa Sony tekee parempaa jälkeä – molemmat kuulokkeet päästävät esimerkiksi ympäröivien ihmisten puheääniä läpi, mutta Sony vaikuttaisi vaimentavan niitä silti aavistuksen Applea tehokkaammin.

Sony tarjoaa ohjelmistossaan vastamelulle myös tuulimelunvaimennus-asetuksen, joka kuluttaa perustilaa enemmän akkua. Käytännössä tila ei hävitä ympäristön ääniä sen enempää kuin perustilakaan, mutta se pyrkii poistamaan vastamelukuulokkeiden perisynnin, eli tuulesta mikkiin syntyvän ulvovan äänen. Toiminto toimii hyvin, mutta tuuliäänten katoamista siltä ei kannata odottaa. Sen sijaan se saa tuuliäänet kuulostamaan samalta kuin ne kuulostavat myös ilman vastamelua, eli ne eivät toiminnon päällä ollessa korostu enää samaan tapaan kuin vastamelutoiminnon perustilassa.

Toisaalta se missä Sonyn lippulaivakuulokkeet häviävät Applen kuulokkeille on ympäristöäänten vahvistus. Sonyn toiminto tekee laadukasta jälkeä ja sen kanssa kuulokkeita ei käytännössä tarvitse poistaa päästä edes ihmisille puhuttaessa, mutta Applen erittäin luonnolliseen äänimaisemaan se ei yllä. Sonyn kuulokkeilla ääni jää selvästi Applen kuulokkeita ohuemmaksi, minkä lisäksi myös suuntien tunnistaminen on Applen kuulokkeilla pykälän Sonya helpompaa.

Puhelut kuulokkeiden mikrofonit hoitavat kohtalaisesti, mutta erityisen hyvää tai markkinoiden parasta suoritusta niiltä ei kannata odottaa. Äänenlaatu on kävellessä kohtuullinen, mutta hieman ohut ja pakatun kuuloinen, minkä lisäksi jo pienessä tuulenvireessä on kuultavissa taustamelunvaimennuksen prosessointia sanojen lopussa. Kohtalaisen kovassa vastatuulessa pyöräillessä puhe puolestaan vaimenee jo selvästi, eikä siitä meinaa saada enää selvääkään. Tuuli kyllä katoaa suurimmaksi osaksi, mutta toisinaan vastapuolelle asti saattaa kuulua satunnaisia voimakkaitakin kohinoita ja häiriöitä.

Päivitys 7.9.2021:

Huom. Taajuusvasteet ovat MiniDSP EARS-laitteistolla mitatut. Tulokset ovat suuntaa antavia ja niitä tulee käyttää vain sanallisen arvion ohessa visuaalisena tukena. Taajuusvastemittaus ei ole pääasiallinen testaustapa, vaan arvostelut pohjautuvat pääosin arvioijan omiin kuuntelukokemuksiin. Tuloksia ei voi verrata suoraan muiden sivustojen mittaustuloksiin. Kuppikuulokkeiden ja nappikuulokkeiden mittaustulokset eivät ole keskenään suoraan vertailukelpoisia.

MiniDSP EARS -mittauslaitteiston saavuttua toimitukseen olemme saaneet mitattua myös taajuusvastemittaukset kuulokkeille. Tulokset on mitattu kuulokkeiden vakioasetuksilla. Sonyn kuulokkeet mahdollistavat vastamelun asettamisen pois päältä suoraan kuulokkeista itsestään, joten myös tietokoneeseen yhdistettynä saimme mitattua sen vaikutuksen äänimaailmaan. Käytännössä kuulokkeiden ääni ei muutu erityisen suuresti vastamelun seurauksena, mutta alempien keskialueiden ja basson rajalle tulee pienoinen kuoppa vastamelutoiminnon kanssa. Yleisilmeeltään kuulokkeet ovat vakioasetuksillaan kohtalaisen bassokkaat, mutta yläpään korostus estää niitä kääntymästä kuitenkaan tummiksi. Yläpään korstus kuitenkin sijoittuu selvästi suhteellisen myöhään, minkä lisäksi alemmat ylätaajuudet ovat jopa hieman kuopalla. Tämä selittänee sen miksi hi-hat suhisi tietyissä miksauksissa epärealistisen kirkkaana.

 

Yhteenveto

Kokonaisuudessaan Sony WF-1000XM4:t ovat ehdottomasti langattomien nappikuulokkeiden kärkipäätä, mutta 280 euron hinnallaan niiden käytännössä täytyykin olla. Valitettavasti siitä huolimatta kuulokkeilla on miinuksensakin ja esimerkiksi mikrofonien toiminnassa voisi olla parannettavaa. Äänenlaadultaan kuulokkeet ovat hyvät, mutta neutraalia ääntä kaipaavien on nähtävä jonkin verran vaivaa kuulokkeiden taajuuskorjaimen säätämiseen. Lisäksi pelkällä äänenlaadulla kuulokkeiden 280 euron hinnan perusteleminen voi olla haastavaa, sillä ero muihin hyviin kuulokkeisiin ei suoranaisesti ole mullistava.

Paras puoli kuulokkeissa on niiden vastamelutoiminto, joka on ehdottomasti nappikuulokkeiden parhaimmistoa. Myös ympäristöäänten vahvistus toimii Sonyn lippulaivanapeissa hyvin, mutta valitettavasti Applen AirPods Prolle ne eivät sen osa-alueen osilta aivan täysin pärjää. Korkeaa hintaansa kuulokkeet onnistuvat perustelemaan osin myös ohjelmistollaan, josta löytyvä taajuskorjain antaa mukavasti vapautta kuulokkeiden äänenlaadun osalta.

Applen AirPods Prot ovatkin muiltakin osin Sonylle erittäin vahva kilpakumppani – ne tarjoavat aavistuksen heikomman vastamelutoiminnon, vain AAC:hen rajoittuvan koodekkituen ja selvästi heikomman muokattavuuden ohjelmistotasolla, mutta vastapainona ne tarjoavat pykälän tasapainoisemman äänen ja nykyisellään jopa yli 70 euroa edullisemman hinnan. Apple-käyttäjille ne tarjoavat toki myös kaikki Applen kuulokkeista tutut ominaisuudet, kuten yhdistyksen suoraan iCloud-tunnukseen, minkä myötä niitä ei tarvitse yhdistää erikseen eri laitteisiin. Sony puolestaan tukee Googlen Fast Pair -teknologiaa, jolloin Android-puhelimet voivat yhdistyä niihin ilman erillistä Bluetooth-laitteiden hakua.

Toinen kova kilpakumppani WF-1000XM4:lle on myös Sonyn oma edellisen sukupolven WF-1000XM3, josta uutuudet ovat toki parantaneet monilla osa-alueilla – ne tarjoavat edeltäjästä puuttuneen vedenkestävyyden, pienemmän latauskotelon ja yleisesti pienemmän rakenteen, mutta toisaalta edeltäjämalleja on saanut edullisimmillaan peräti 129 euroon, eli jopa 150 euroa uutuutta edullisemmin. Äänenlaadullisesti tai suorilta käyttökokemuksilta allekirjoittanut ei kuitenkaan kykene kuulokkeita vertaamaan, sillä edeltäjämallit eivät ole käyneet io-techin testissä, mutta yleisesti internetissä niiden ääntä on kuitenkin kehuttu.

Markkinoiden huippua kaipaaville WF-1000XM4 tarjoaa kuitenkin juuri sitä – markkinoiden huippua niin vastamelun, ohjelmiston, suojauksen ja akunkeston kuin myös äänenlaadun osalta, mutta 280 euron hintaan kaikkia näitä ominaisuuksia on käytännössä pidettävä jo suuressa arvossa. Lisäksi kuulokkeita lenkkikäytössä käyttäville kohtalaisen kookkaat napit vaahtomuovitulppineen voivat aiheuttaa haasteita selvän korviin kuuluvan tärinän myötä.

Plussaa:

  • Langattomasti latautuva ja hyvän kokoinen latauskotelo
  • Akunkesto
  • Vastamelutoiminnon laatu
  • Vaahtomuoviset tulpat
  • Monipuolinen ohjelmisto
  • LDAC-tuki

Miinusta:

  • Hinta varauksin
  • Ei tukea AptX:lle missään muodossa
  • Voivat tuottaa juostessa selvää töminää korviin

 

This site uses XenWord.
;