Liikenne- ja viestintäministeriö on tiedottanut 5G-verkkojen ns. mmWave-taajuusalueiden huutokauppaamisesta operaattoreille. Huutokauppa päättyi tänään 8. kesäkuuta ja kolme 800 MHz:n laajuista taajuusaluetta jaettiin huutokauppaan osallistuneiden Elisan, Telian ja DNA:n välillä. Kaikki kolme operaattoria maksoivat taajuuskaistastaan seitsemän miljoonaa euroa ja ne suoritetaan valtiolle viitenä vuosittaisena tasaeränä. Suomessa käyttöön otetaan taajuusalue 25,1-27,5 GHz, joka osuu 5G-taajuuskaista n258:n (24,25-27,5 GHz) sisään. Sama mmWave-kaista tulee yleisesti käyttöön myös muualla Euroopassa. Suomen uusien taajuusalueiden toimiluvat ovat voimassa 13 vuotta heinäkuun alusta lähtien (vuoden 2033 loppuun asti). Taajuudet ovat käytössä Manner-Suomen alueella, ei siis Ahvenanmaalla.
Telia voitti huutokaupassa 25,9-26,7 GHz taajuudet kattavan kaistan. Yritys kertoo tiedotteessaan uusien taajuuksien mahdollistavan huippunopeat gigabittien nopeuksiin nousevat 5G-yhteydet kuluttajille ja yrityksille. ”Taajuusalueella voidaan tarjota lyhyttä viivettä edellyttäviä kriittisiä yhteyksiä esimerkiksi älyliikenteeseen ja teollisuusympäristöihin, kuten satamiin ja voimalaitos- ja tehdasalueille. Taajuudet tuovat kapasiteettia suuriin yleisötapahtumiin ja ne tarjoavat potentiaalisen vaihtoehdon nopeiden laajakaistayhteyksien rakentamiseen kaupunki- ja taajama-alueilla” Telian tiedotteessa kerrotaan.
DNA voitti puolestaan taajuusalueet 26,7–27,5 GHz kattavan kaistan. DNA kertoo tiedotteessaan, että 26 gigahertsin taajuusalue mahdollistaa entistä suurempien datamäärien siirron sekä pienemmät viiveet. Toisaalta tiedotteessa myös mainitaan se tosiasia, että korkeamman taajuuden signaalin kantama ja kyky läpäistä esteitä on heikompi, joka pitää huomioida käyttösovelluksissa. ”Tämän vuoksi 26 gigahertsin taajuusalue sopii erityisen hyvin esimerkiksi suurten yhteysnopeuksien tarjoamiseen tiiviisti kansoitetuilla alueilla, kuten kaupunkien keskustoissa, liikenteen solmukohdissa ja yleisötapahtumissa. Myös useiden liiketoimintojen odotetaan tulevaisuudessa hyödyntävän kyseisen taajuusalueen 5G-tekniikkaa” tiedotteessa todetaan.
Elisan voittama taajuuskaista on 25,1-25,9 GHz. Yritys ei ole toistaiseksi julkaissut tiedotetta asiasta. Elisan edustaja arvioi io-techille hiljattain, että mmWave-verkot tulevat Suomessa kuluttajien saataville ensi vuoden aikana.
Nykyiset Suomessa käytössä olevat 5G-yhteydet käyttävät 3,5 GHz:n taajuusaluetta, jotka huutokaupattiin operaattoreille vuonna 2018. Nyt huutokaupattavat mmWave-taajuusalueet mahdollistavat entistä korkeammat siirtonopeudet ja lyhyemmät viiveet, mutta ovat vastaavasti kantamaltaan rajoitetumpia. Lähes missään tällä hetkellä Suomessa myynnissä olevassa 5G-laitteissa ei ole tukea mmWave-taajuuksille, eikä varsinkaan Suomessa käytettävälle n258-kaistalle. Niiden tukeminen vaatii laitevalmistajalta erillisten mmWave-antennien asentamisen laitteeseen, joka kasvattaa osaltaan valmistuskustannuksia sekä lisää tilantarvetta. Tällä hetkellä 5G mmWave-taajuuskaistoja on maailmassa kaikkiaan neljä – n257, n258, n260 ja n261. Ne asettuvat taajuusalueelle 24,25 – 40 GHz.
Hyvä että suomalaisille myivät
Oliko tämä nyt hyvä kauppa operaattoreille, vai valtiolle?
Miksei nyt otettu ulkomaisia ostamaan, kun yleensä kaikki kannattava myydään suu vaahdossa vähiten tarjoavalle ulkomaan firmalle?
Samaa mietin itsekkin. Olisivat edes pistäneet yhden tai 2 nollaa hintojen perään niin olisi valtio saanut tuloja.
Todennäköisesti liittyy huutokaupan ehtoihin.
Jokainen taajuuksia haluava taho lähettää tarjouksen jossa se kertoo, että mikä on korkeinta hinta mitä se tuollaisesta taajuuskaistasta korkeintaan suostuu maksamaan. Sen jälkeen poimitaan kolme korkeinta tarjousta ja jokainen heistä maksaa 1e enemmän kuin mikä oli neljännen tarjoajan korkein hyväksymä hinta.
Sen verran itse ainakin korjaisin tuota kaavaasi että se hinta olisi tasan sen mitä kolmanneksi eniten tarjonnut suostuu maksamaan, tietenkin. Tai no, Suomesta kun on kyse en olekaan ihan varma, mutta noin periaatteessa muussa ei olisi järkeä?
Miten niin Suomalaisille? Yksi on Norjalaisoperaattorin omistuksessa ja toisella ei ole enään mitään tekemistä Suomen valtion kanssa. Ainoastaan Elisasta Suomen valtiolla Solidium Oy myötä on suurin omistus.
Valtio myi loputkin omistuksensa teleyhtiö Teliasta – "Meidän vaikutusvalta olisi siellä aika vähäinen"
DNA:n omistaja, tämän vuoksi voit heittää hyvästit lisäosingoille – Telenor: ”Nyt asiat ovat hiukan muuttuneet”
Elisan omistajat
Jos huutokauppa toteutetaan normaalina huutokauppana jossa jengi istuu yhdessä huoneessa ja myydään kolmea taajuuskaistaa yhden euron korotuksilla, niin kaupat tehtäisiin nimenomaan 6.75miljoonalla, koska myytäviä kohteita on kolme ja kun mennään eurolla yli 6.75 miltsistä, niin ei siellä vaan löydy enää kilpailijoita nostamaan sitä tarjousta tuon jälkeen.
Ainoa mikä jäisi selvittämättä on se, että mikä on kunkin "maksimi" mitä suostuu maksamaan kaistoista.
Jotkut tukee, monet ei.
Ja tämän takia yleensä kannattaa odottaa se muutama vuosi, että noita laitteita on enemmänkin markkinoilla ja halvemmalla hinnalla. Että saadaan tukea kunnolla laitteisiin
Olisihan suomalaisittain uudetkin firmat voineet noita taajuuksia ostaa, mutta olisivat joutuneet myös rakentamaan tukiasemaverkon ko. taajuusalueelle. Ei tämän kokoiseen maahan mahdu kuin 3 tolppaoperaattoria, lääniä riittää, muttei ihmisiä. Miksi kukaan alkaisi rakentaa tänne neljättä tukiasemaverkostoa?
Ja noilla vanhoillakin mobiilioperaattoreillakin tuntuu välillä olevan hankaluutta saada uusia mastoja pystyyn uusille paikoille
Jäikö puheen asteelle, vai tuliko siitä jotain?
Eiköhän noille löydy ihan hyvää käyttöä esim. stadioneilta, jääkiekkohalleista, messukeskuksista, lentokenttäterminaaleista yms.
Niinpä. Pettymys niille jotka on 5G takia hankkinut puhelimen ja pitkää käyttöä ajatellen.
Nykyiset huippuluurit tukee, tai sitten ei ole huippuluuri yhteyksien osalta.
Ilmeisesti tuli. Lähialueen tolppia kun on tullut seurattua, niin cellmapperilla samoista tolpista tulee kaikkien kolmen operaattorin dataa. Toki on ihan yksityisiäkin tolppia, en tiedä sitten millä perusteella tolppia on jaettu.
Joo, tätä on koitettu meidän testiartikkeleissa aika vahvasti tuoda esiin, että toistaiseksi ei 5G aikaan kannata kiiruhtaa, jos ei itsellä ole hyvin spesifisti tiedossa miksi ja miten sitä 5G:tä haluaa hyödyntää.
Ja sekin muistetaan, että jo NMT-aikana nähtiin se kehitys, joka on jatkunut tähän päivään saakka. Eli sielläkin oli ensin se NMT450, sen jälkeen NMT900. Ja eihän ensimmäisetkään 3G puhelimet tukeneet kaikkia 3G taajuuksia. Sama juttu 4G:een kanssa eli kauanko siihenki meni, ennenkuin puhelimissa rupesi näkymään 800MHz tukea ja 700MHz tukea.
Operaattori tietysti saisi myytyä liittymän joka anturiin ja toimilaitteeseen, mutta se tuskin riittää myymään systeemiä asiakkaalle.
Mun mielestä kyllä on aikamoista hifistelyä pettyä siitä, ettei 5G-puhelin tue mmWave-taajuusaluetta. Onhan tuo ihan kiva ominaisuus, mutta lähivuosina hyöty lienee vähäistä.
Sinänsä kyllä mmWave-taajuudet mahdollistavat kivoja juttuja, kuten alhaisemman latenssin. Jos pelaa kännykällä jotain verkkopelejä muualla kuin wifissä, niin tuolla saisi latensseja alas. Näin siis teoriassa. Mä en itse tuollaisista peleistä tiedä mitään.
No pienemmät viiveet riippuen tukiasemasta, nopeammat yhteydet ja saadaan kuormaa pois yhdestä tukarista.
Jotain listaa näistä huippuluureista, (modeemin osalta)
Tämä kai riippuu siitä miten nopeasti niitä otetaan käyttöön kohteissa joissa puhelimilla käytettävissä ja silloinkin niin yksilökohtaista.
Puhelinkäytössä kai nämä ruuhkaiset massataaphtumat, joita tuskin ihan tänävuonna odotettavissa.
Tuosta toki iloa muillekkin, jos suurimmat rohmut vapauttaa omalla toimella normikaistat muille.
Uutisen perusteella kukin operaattori sai todella leveän kaistan verrattuna niihin mitä nykyään operaattoreilla käytössä.
Toinen ääripää on 700 Mhz ja 800 Mhz alue, jossa operaattoreilla pienet siivut kullakkin.
Toinen vaatii näköyhteydet (vertaa valo, ja jos välissä jotain materiaalia niin sekään ei aina riitä), toinen toimii kilometrien päässä.
Pitääkö uutinen tulkita että Elisa tarjoaa parhaan kantaman ja vakaimman yhteyden, kun DNA tarjoaa nopeimmat yhteydet, mutta kantama voi olla heikompi, ja telialla on jotain siltä väliltä.
Uutisen mukaan kaikilla yhtäleveä kaista, eli siinä ei eroa.
Kaikki lisäksi ns samalla alueella ja ei ole uutisoitu olisiko jokin reuna tousta kiinnostavampi kuin toinen.
Varsinkin näillä matallilla kaistoilla <1Ghz on operaattorit maksaneet enemmän riippuen millä reunalla kaistaa tarjolla, syynä ollut se että jossain TV kaistat vieressä josta seurannut vastuuta häiriöistä, jossain taasen naapurimaan taajuusvaraukset, jotka vaikeuttaneet käyttöä rajan tuntumassa, lisäksi kiusaa/etua on voinut tehdä yhteistoiminnan kannalta. (jos radiotaajuus yhteistyötä tekee kaksioperaattoria niin helpottaa jos taajuusalue yhtenäinen), jolloin kilpuri haluaa siitä välistä.
Jos noin on tehty, niin siinä osallisille euromääriäsesti todella iso riski, joka ei vastaa ns hyötyä.
Pientä yritystä edes. Googleen hakusana ja löytyy ekana esim tällainen lista:
data-unfurl="true" data-result-id="45784" data-url="https://www.androidauthority.com/5g-confusing-1084755/" data-host="www.androidauthority.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Buying a 5G phone is already a confusing mess
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.androidauthority.com
Mitäs helvettiä. Pitäisiköhän palauttaa luuri kun mainostavat asioilla joita ei sitten olekkaan.
Pidätkö todella niin tärkeänä ominaisuutena sitä että kadulla tukiaseman vieressä seisoessa saa hyvällä tuurilla mobiilinetistä gigatavuluokan vauhteja? Sisätiloissahan ei nykyinen 4G:kään toimi kunnolla.
En. Mutta pidän tärkeänä sitä että mainostetut asiat ja myydyt tuotteet on sitä mitä luvattiin.
No sitten joutunet palauttamaan kaiken mitä omistat.
Onko Samsung mainostanut mmWave-tukea Suomessa/Euroopassa?
Täytyy kaivella jostain internet archivesta tuo tieto.
Kuten jo yllä totesin, ei tue käsittääkseni mikään Suomessa myytävistä 5G-puhelimista ainakaan tätä Suomen n258-taajuuskaistaa.
Johtunee siitä, että EU:n sisäpuolella saatiin standardoitua nopeammin alle 6MHz 5G-taajuudet kuin jenkeissä, jossa homma meni reisille heti startissa.
Noh joku siellä aina operaattorina toimii – jos ei sitten nämä kolme isoa niin sitten joku muu. Taajuudet vaativat edelleen lisenssin eli Traficomilta joutuu sen hakemaan ja vaatimukset niissä on.
—
Itsellä on muuten sivu missä olen listannut taajuuksia ja taajuusyhdistelmiä (LTE-CA/LTE-A/LTE+/4G+/4G CA/5G NSA/5G SA): 4G/5G Bands & CA Combos . Tieto perustuu modeemien lokeihin, jonka kautta olen keränyt nuo tiedot. Valmistajathan eivät kerro mitä taajuusyhdistelmiä laitteet tukevat eikä myöskään 5G NSA tuesta. Nythän mennään 5G NSA vaiheessa, joka vaatii 4G:n alle ankkuritaajuutena.
Tähän esimerkkinä Kiinan markkinoille tarkoitettu 5G-laite ei yleensä tue B20 (800 MHz) ja B28 (700 MHz) taajuutta ollenkaan tai ankkurina, niin esimerkiksi. DNA:lla 5G-kuuluvuus on heikompaa koska tällä hetkellä B28 on 5G:llä usein se ankkuritaajuutena.
Tuohon liittyen jatkoa , mites jos käyttää lupavapaita taajuuksia, joku toki operoi, mutta ajataustasolla, mitä EUssa vaatii, taajuudet ilmeisesti käytettävissä ilman lupaa, jos muuten täyttää käytetyn alueen ehdot, sopiiko tähän yhtälöön ja ottamatta kantaa missä tilanteessa edes järkevää, jos markkinoilta saatavilla palvelua taajuksineen.
Tuossa mmwave minusta fiksua toteuttaa niin että DL mmwave:llä ja UL matalammalla taajuudella. Mmwave ongelmaksi tulee UL kun joku kävelee sinun ja tukiaseman väliin. DL toimii kyllä läpi mutta UL kuolee tai katkeaa niin yhteys oli siinä ellei ole toista taajuutta mitä voi käyttää UL:nä.
Olen sitä mieltä että mmwave ei ole tärkeä puhelimessa tällä hetkellä – tärkeimmät taajuudet meille on n78 (3.5 GHz) ja n28 (700 MHz). Päälle vielä hyvä olla n1, n7 ja n3 tuki jos näihin tulee DSS käyttöön. n28 käyttö NSA:ssa ei ole järkevää ellei päätelaite kykene tukemaan B20 ankkurina (Huawei P40 5G/Pro 5G minkä tiedän tukee tätä9 – muuten tulee sellainen samanlainen viritys kuin Yhdysvalloissa n71 ja n5 kanssa.
Sisätiloissa, puhelimen onnettomalla antennilla ja kun tukiasema on mastossa, ulkona tuosta ei ole hyötyä. Sisätilojen hyötypaikat on isot hallit, joissa on paljon ihmisiä. Tosin jonkun täytyy maksaa laitteet, jotka ovat hinnakkaita.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä