Väärennetyt Ryzen-prosessorit ovat todellisuudessa Intelin LGA-kantaisia prosessoreita, todennäköisesti Pentium D-, Celeron- tai Core 2 -tuoteperheestä.

Maailmalla liikkuu aina silloin tällöin niin sanottua väärennettyä rautaa. Esimerkiksi näytönohjainten kohdalla kyse on useimmiten ollut väärällä nimellä myydyistä tuotteista, joiden BIOS-tiedostoa on muokattu näyttämään haluttu tuotenimi todellisen sijasta.

Tällä kertaa kyse on samaan aikaan sekä tökerömmästä että hienostuneemmasta huijauksesta. Tuntemattomat tahot ovat ilmeisesti takuupalautuksina tai vain peruuntuneina kauppoina lähettäneet Amazonille takaisin väärennettyjä Ryzen-prosessoreita, jotka on sitten myyty edelleen Amazonin toimesta muille käyttäjille.

Toistaiseksi ilmoille on tullut kaksi identtistä tapausta, joissa käyttäjät ovat ostaneet tuotteensa suoraan Amazonilta. Aidon paketin sisältä on löytynyt Ryzen-prosessorin ja Wraith-jäähdyttimen sijasta Intelin LGA-kantainen prosessori ja yksinkertainen jäähdytyssiili.

Toistaiseksi ei ole varmaa, mitä Intelin prosessoreita väärentäjät ovat käyttäneet, mutta lämmönlevittäjän ja hartsialustan perusteella potentiaalisimmat vaihtoehdot löytyvät Pentium D-, Celeron- ja Core 2 -prosessorisarjoista. Lämmönlevittäjästä on poistettu Intelin tunnistetiedot ja korvattu ne varsin vakuuttavan näköisillä Ryzen-painatuksilla.

Toistaiseksi on mahdotonta arvioida, kuinka laajasta väärennöskampanjasta on kyse. Voidaan kuitenkin pitää huolestuttavana, että tavalla tai toisella loppujen lopuksi helposti aidosta prosessorista erottuva väärennös on päässyt läpi Amazonin palautusseulasta. Aiheesta tehdyt Reddit-ketjut ((1), (2)) löysi alun perin WCCFtech.

This site uses XenWord.
;