DLU eli Deep Learning Unit -prosessori on suunniteltu nimenomaan tekoälyn tarpeisiin ja se tulee vaatimaan rinnalleen perinteisen prosessorin.

Tekoäly ja koneoppiminen ovat olleet viime aikoina liki kaikkien prosessorivalmistajien huulilla. Nyt mukaan on liittymässä Fujitsu, joka tunnetaan prosessoripiireissä lähinnä supertietokoneisiin ja palvelimiin suunnatuista SPARC-prosessoreistaan.

Top500.org-sivustolla julkaistun artikkelin mukaan Fujitsu kehittää parhaillaan DLU- eli Deep Learning Unit -prosessoria, joka on suunnattu yksinomaan tekoäly- ja koneoppimistehtäviin. Fujitsu on asettanut DLU-prosessorin tavoitteeksi kymmenkertaisen suorituskyvyn wattia kohden kilpailijoiden piireihin nähden.

DLU-piiri tukee natiivisti FP32-, FP16-, INT16- ja INT8-tarkkuuksia. Fujitsun mukaan INT8- ja INT16-tarkkuudet ovat riittäviä moniin syväoppimistehtäviin ja niiden käyttö puolestaan kuluttaa vähemmän energiaa kuin FP16- tai FP32-tarkkuuksien.

Deep Learning Unit -prosessori on arkkitehtuuriltaan heterogeeninen. Se hyödyntää yhtä tai useampaa ”Master”-ydintä, jotka hallitsevat laskentatehtäviä suorittavia DPU-yksiköitä (Deep learning Processing Unit). Kukin DPU-yksikkö rakentuu kuudestatoista DPE- eli Deep learning Processing Element -yksiköstä. Dataa suoritusyksiköille syötetään samalle hartsialustalle integroidusta HBM2-muistista. Deep Learning Unit tukee Fujitsun Tofu-väylää, joka mahdollistaa useampien piirien yhdistämisen toisiinsa.

Fujitsun tämän hetkisten suunnitelmien mukaan ensimmäisen sukupolven Deep Learning Unit -prosessorit julkaistaan yhtiön seuraavan fiskaalivuoden aikana. Ne tulevat toimimaan apuprosessoreina yhtiön SPARC-prosessoreiden rinnalla. Toisen sukupolven DLU-prosessorit on tarkoitus integroida suoraan osaksi muita prosessoreita.

Lähteet: Top500.org, Guru3D

This site uses XenWord.
;