GlobalFoundriesin uusi 12 nanometrin valmistusprosessi saattaa olla AMD:n aiemmin mainostama 14nm+-prosessi.

GlobalFoundries on esitellyt uuden 12 nanometrin FinFET-valmistusprosessin, joka otetaan käyttöön ensi vuonna. Uuden 12LP:ksi (Leading-Performance) ristityn prosessin julkaisu tuli niin sanotusti puun takaa, sillä virallisissa roadmapeissa yhtiön 14 nanometrin prosessia piti seurata 7 nanometrin prosessi.

Samassa yhteydessä saatiin uutisia myös AMD:n tulevista piireistä. Yhtiön johtoon kuuluva Mark Papermaster kertoi paikan päällä, että AMD tulee siirtämään sekä Ryzenit että Vegat uudelle prosessille ensi vuonna. Valitettavasti Papermaster ei tarkentanut tarkoittiko hän nykyisten piirien pienentämistä uudella prosessilla vai päivitettyjä versioita arkkitehtuureista. AMD:n diat vihjaavat kuitenkin, etteivät uudella prosessilla valmistettavat Ryzenit tule perustumaan varsinaiseen Zen 2 -arkkitehtuuriin.

AMD:n ilmoitus saattoi antaa samalla selityksen kysymyksiä herättäneelle 14nm+-prosessille, joka on esiintynyt muun muassa yhtiön Zen-arkkitehtuuridioissa. 14nm+-prosessia ei ole mainittu GlobalFoundriesin roadmapeissa, mutta nyt vaikuttaa vahvasti siltä, että uusi 12 nanometrin prosessi olisi juurikin AMD:n aiemmin mainostama 14nm+.

Looginen selitys 14nm+-nimelle olisi, että TSMC:n tapaan GlobalFoundries on yksinkertaisesti vaihtanut päivitetyn prosessinsa nimen markkinatilanteen vuoksi vähän pienempään. Prosessien nimelliset nanometrikoot eivät kuvaa prosessien todellisia viivanleveyksiä, vaan nimellisesti vastaavat prosessit saattavat tuottaa hyvinkin erikokoisia transistoreja. GlobalFoundriesin uusi prosessi otetaan käyttöön heti ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä, mutta aluksi kyse on riskituotannosta, mikä rajoittanee saatavuutta.

Lähteet: GlobalFoundries, Tom’s Hardware, Patric Moorehead @ Twitter

This site uses XenWord.
;