AMD käyttää uusissa Raven Ridge -koodinimellisissä Ryzen APU -piireissä piisirun ja lämmönlevittäjän välissä perinteistä lämpötahnaa. Ensimmäisten raporttien mukaan vaihtamalla vakiotahna nestemetalliin saavutetaan 10-15 asteen pudotus rasituslämpötilaan.

AMD:n Raven Ridge APUissa lämmönlevittäjä on kustannussyistä juottamisen sijaan liimattu reunoiltaan kiinni hartsialustaan ja piisirun ja lämmönlevittäjän välissä on käytetty lämpötahnaa (TIM, Thermal Interface Material).

io-techin omissa testeissä Ryzen 5 2400G:llä ja Ryzen 3 2200G:llä lämpötila nousi mukana toimitettavalla Wraith Stealth -vakiocoolerilla Prime95- ja Handbrake-rasituksessa yli 80 asteeseen.

Lämmönlevittäjän korkkaus onnistuu parhaiten työntämällä se hommaan tarkoitetulla työkalulla tai ruuvipenkin avulla pois paikoiltaan. Tämän jälkeen piisirun päältä ja lämmönlevittäjästä puhdistetaan vakiotahnat sekä lämmönlevittäjästä ja hartsialustasta rapsutetaan pois liiman jäänteet. Kun piisirulle on levitetty tasainen kerros nestemetallia, lämmönlevittäjä asetetaan tai liimataan takaisin paikoilleen. Liimojen poistamisen ansiosta se todennäköisesti painautuu paremmin kohti piisirua kuin vakiona.

Saksalaisen ylikellottaja der8auerin tekemissä testeissä Ryzen 5 2400G:tä jäähdytettiin NZXT:n Kraken X42 -nestekierrolla ja vakiotahnan tilalle vaihdettiin Thermal Grizzlyn Conductonaut -nestemetallia. Prime95-rasituksessa lämpötila laski vakiona 12 astetta ja 3,975 GHz:iin ylikellotettuna 15 astetta. Ylikellottuvuuteen korkkaaminen ja alhaisempi lämpötila ei kuitenkaan juurikaan vaikuttanut ja prosessori oli saatu toimimaan vain 25 MHz korkeammalla eli 4 GHz:n kellotaajuudella.

Myös io-techin foorumilta tuttu The Stilt on korkannut oman Ryzen 5 2400G:nsä ja vaihtanut vakiotahnan tilalle Liquid Ultra -nestemetallia. Prime95-rasituksessa 4 GHz:n kellotaajuudella ja 1,375 voltin käyttöjännitteellä lämpötila oli laskenut nestemetallin ansiosta 12 astetta. The Stiltin testeissä ylikellotuksen suhteen kulkua ei tullut alhaisemmasta lämpötilasta huolimatta kuitenkaan yhtään lisää.

AMD on myös jo vahvistanut, että huhtikuussa lanseerattavissa 2. sukupolven Ryzen-työpöytäprosessoreissa lämpötahnan sijaan lämmönlevittäjä on juotettu kiinni piisiruun.

This site uses XenWord.
;