PBO2:n mukautuvan alivoltituksen pitäisi parantaa suorituskykyä sekä yhdellä että usealla säikeellä, kun perinteisestä alivoltituksesta hyötyy lähinnä usean säikeen kuormat.

AMD:n uudet Ryzen 5000 -sarjan prosessorit eivät saaneet kaverikseen uutta piirisarjaa ja emolevyjä, vaan ne sopivat AMD:n nykyisiin 500-sarjan emolevyihin ja myöhemmin julkaistavilla BIOS-päivityksillä 400-sarjan emolevyihin. Nyt yhtiö on paljastanut 5000-sarjan prosessoreiden saavan kuitenkin uuden 400- ja 500-sarjojen emolevyihin lisättävän ylikellotustyökalun.

Precision Boost Overdrive 2 ja sen uusi Curve Optimization -työkalu mahdollistaa prosessorin mukautuvan alivoltittamisen erilaisissa käyttöskenaarioissa. Käytännössä työkalu arvioi kerran millisekunnissa kulloisenkin kuorman, kellotaajuuden, lämpötilan ja muut vastaavat arvot ja pyrkii niiden rajoissa madaltamaan jännitettä pienimmälle riittävälle tasolle. Yhtiön mukaan tämänkaltainen alivoltittaminen hyödyttää sekä yhden että usean säikeen rasituksessa, kun perinteinen alivoltitus auttaa lähinnä usean säikeen rasituksessa.

Precision Boost Overdrive 2:n kohdalla pätevät samat totuudet kuin ylikellottamisessa, eli jokainen prosessori on yksilö. Tämän vuoksi myös teknologian hyödyt riippuvat prosessoriyksilöstä ja sen käyttöolosuhteista. Käyttäjälle annetaan mahdollista säätää jännitettä +/- 30 pykälää kunkin pykälän vastatessa noin 3 – 5 millivolttia rasituksesta riippuen ja asetukset voidaan asettaa joko yhteisesti kaikille ytimille tai ydin kerrallaan. Järjestelmän sensoreiden pitäisi pitää huoli, ettei jännite laske liian matalaksi.

AMD:n sisäisten testien mukaan ominaisuus antaisi noin 2 prosentin parannuksen yhden säikeen ja 10 %:n parannuksen usean säikeen rasituksessa, kun verrokkina on sama prosessori perinteisellä alivoltituksella. Testiprosessorina toimi Ryzen 9 5900X, jonka pitäisi AMD:n mukaan hyötyä teknologiasta teoriassakin eniten.

Precision Boost Overdrive 2 Curve Optimization -työkalulla tulee AMD:n emolevyihin yleisesti AGESA 1.1.8.0 -päivityksen mukana, vaikka tiettävästi joillain emolevyillä ominaisuus on olemassa jo nykyisillä 1.1.0.0 -versioilla. AGESA 1.1.8.0 -BIOS-päivitysten pitäisi tulla saataville joulukuun alkupuolella. Ominaisuus vaatii Ryzen 5000 -sarjan prosessorin, sillä se hyödyntää joitain niihin rakennettuja uusia ominaisuuksia.

Lähde: AnandTech

This site uses XenWord.
;