EU:n digimarkkinasäädöksen pakottamat muutokset tuodaan iOS 17.4 -version mukana maaliskuun aikana ja samalla käyttöjärjestelmä avataan myös ulkopuolisille selainmoottoreille.

Apple on saanut vuosien mittaan runsaasti kritiikkiä kilpailun rajoittamisesta sallimalla esimerkiksi vain oman sovelluskauppansa iOS-alustalla. Rajoitusta on perusteltu tietoturvalla, mutta se ei riittänyt EU:lle, jonka viime syksynä voimaan astunut digimarkkinasäädös velvoittaa ns. portinvartijoita avaamaan palvelunsa kilpailijoille.

Nyt Apple on ilmoittanut noudattavansa EU:n säädöstä ja avaavansa iOS-alustan kilpaileville sovelluskaupoille, maksujärjestelmille ja ulkopuolisille selainmoottoreille. Tarkemmin muutos tulee tapahtumaan tulevassa iOS 17.4 -päivityksessä, jonka julkaisun pitäisi tapahtua maaliskuun aikana.

Käyttäjien suojelun nimissä Apple edellyttää kaikkien sovellusten olevan ”notarisoituja” eli tässä tapauksessa sekä automaattisten työkalujen että ihmisen perustason testaamia toiminnallisuuden osalta. Notarisaatiotietoja käytetään myös sovellusten pakollisen kuvauksen luomiseen sovelluskaupassa, oli se sitten Applen oma tai jonkun muun kauppa. Vaihtoehtoisia sovelluskauppoja tarjoavien on lisäksi hyväksytettävä itsensä Applella. Käyttöjärjestelmään lisätään uusia tietoturvaominaisuuksia, joiden pitäisi estää sovellusten käynnistyminen, mikäli niissä havaitaan asennuksen yhteydessä haittaohjelmia.

Maksutapojen osalta kehittäjät voivat nyt lisätä ulkopuolisia maksutapoja suoraan sovelluksensa sisään tai vaihtoehtoisesti tarjoamalla linkki, joka avaa ulkopuolisen palvelun selaimessa. Sovellusten on ilmoitettava lataussivuillaan, mikäli käytössä on ulkopuolisia maksupalveluita ja varoitettava käyttäjää, ettei se enää asioi Applen kanssa maksaessaan toisessa palvelussa. Sovellusten esitarkastukseen lisätään myös uusia askelia varmistamaan, että käyttäjille kerrotaan maksupalveluista oikealla tavalla.

Selainpuolella sallitaan jatkossa muutkin kuin Safarin takaa löytyvä selainmoottori. Käyttäjälle esitetään iOS 17.4:llä tai myöhemmällä versiolla Safarin ensikäynnistyksellä lista, josta voi valita haluamansa vakioselaimen. Apple antaa myös piikkiä EU:n suuntaan tästä, sillä sen mukaan se pakottaa EU-käyttäjät valitsemaan selaimensa ilman, että heillä on mahdollisuus tutustua niihin etukäteen, puhumattakaan ikävästä keskeytyksestä ennen selailemaan pääsyä.

Lähde: Apple

This site uses XenWord.
;