Vajaan parin vuoden päästä 32- ja 64-bittisyyden rinnakkaisaikakausi on mobiililaitteissa ohi.

ARM esitteli uusimman sukupolven Cortex-prosessoriytimensä sekä Mali-grafiikkasuorittimensa ja ilmoitti samassa yhteydessä, että sen mobiiliprosessorit tulevat olemaan ainoastaan 64-bittisiä vuodesta 2023 alkaen. Yrityksen mukaan nykyisessä ARMv9-prosessoriarkkitehtuurissa pelkkään 64-bittiseen käskykantaan siirtyminen mahdollistaa jopa 20 % paremman suorituskyvyn sekä kehittyneemmät tietoturvaominaisuudet mm. MTE-laajennusten avulla. Lisäksi tulee sopimaan paremmin tekoälyn, laajennetun todellisuuden sekä virtuaalitodellisuuden tarpeisiin.

Siirtymää tulee avustamaan mm. Google, joka on pyrkinyt kasvavissa määrin priorisoimaan 64-bittisten sovellusten kehitystä. Google on jo hetken aikaa vaatinut sovelluskehittäjiltä kaikista uusista sovelluksista ja päivityksistä 64-bittisen version sekä aikoo ensi elokuusta lähtien lopettaa Play-kaupassa 32-bittisten sovellusten jakamisen 64-bittisyyttä tukeviin mobiililaitteisiin.

ARM esitteli ensimmäiset 64-bittiset suorittimensa vuonna 2011 ja Android-laitteissa 64-bittisyys on ollut läsnä vuodesta 2014 alkaen. Tähän asti yrityksen suorittimet ovat tukeneet sekä 32-bittistä ARM32-käskykantaa että 64-bittistä A64-käskykantaa.

Lähde: ARM

Kuva: ARM

This site uses XenWord.
;