Sound BlasterX AE-9 on suunnattu alan harrastajille, mikä näkyy muun muassa vaihdettavina opamppeina ja mahdollisuutena ohittaa Sound Core3D -äänipiiri täysin.

Äänikorttirintamalla tapahtuu nykypäivänä harvoin ja vähän. Creative Labs ei ole kuitenkaan luovuttanut uusien tuotteiden suhteen, vaan valmistelee nyt julkaistavaksi alan harrastajille suunnattua Sound BlasterX AE-9 -äänikorttia. Harrastajaominaisuudet näkyvät myös tuotteen hinnoittelussa, joka on kuluttajaäänikorttien osalta ehdottomasti kalleinta luokkaa.

Sound BlasterX AE-9:n sydämenä sykkii edelleen vanha tuttu Sound Core3D -äänipiiri. Alan harrastajia ajatellen uusi huippumalli on varustettu vaihdettavilla opampeilla (operational amplifier, operaatiovahvistin) ja digitaalisen äänen muuttaa analogiseksi tarkemmin määrittelemätön ESS:n Sabre 32 -DAC-piiri. Äänikortin signaali-kohina-suhteeksi luvataan 129 desibeliä. Ennakkokatsauksen äänikorttiin tehnyt PCWorld epäilee, että DAC-piiri saattaisi olla pykälää parempi, kuin AE-5-äänikorteissa käytetty ES9016. AE-5:stä poiketen digitaalisen signaalin voi nyt ajaa suoraan DAC-piirille, kun AE-5:ssä kaikki liikenne kulki Sound Core3D:n kautta.

AE-9:n peräpäästä löytyy mielenkiintoinen yksityiskohta, jota ei ole aiemmin nähty äänikorteissa: 6-pinninen PCI Express -lisävirtaliitin. Ilmeisesti virtaliitintä ei kuitenkaan tarvita itse äänikortin tarpeisiin, vaan sen mukana toimitettavaan ulkoiseen liitinyksikköön. Liitinyksikön ja äänikortin välillä käytetään fyysisesti mini-HDMI-liitäntää muistuttavaa liitintä, mutta sen kytkennät tuskin ovat samat kuin oikeassa mini-HDMI:ssä.

Liitinyksikkö on varustettu XLR- ja 3,5 mm:n mikrofoniliitännöillä sekä 3,5 ja 6,3 mm:n kuulokeliitännöillä. Lisäksi siinä on äänenvoimakkuuden säädin, SBX-kytkin ja jonkinlainen säädin korkean impedanssin kuulokkeille. Yksikkö toimii lisäksi 48 voltin phantom power -virtalähteenä XLR-mikrofoneille ja sen takapuolelta löytyy ainakin tässä vaiheessa kaksi RCA-liitäntää.

Äänikortin omasta I/O-paneelista löytyvät optiset TOSLINK-sisään- ja -ulostulot, RCA-liittimillä toteutetut ulostulot vasemmalle ja oikealle kanavalle, 3,5 mm:n liittimet keski-/subwoofer-kanaville sekä takakanaville ja mini-HDMI:tä muistuttava liitin ulkoiselle liitinyksikölle.

Creative Labsin Sound BlasterX AE-9 tullaan julkaisemaan virallisesti vielä tämän kuun aikana ja sen suosituhinta tulee olemaan 299 dollaria.

Lähde: PCWorld

This site uses XenWord.
;