Äänikorttirintamalla tapahtuu nykypäivänä harvoin ja vähän. Creative Labs ei ole kuitenkaan luovuttanut uusien tuotteiden suhteen, vaan valmistelee nyt julkaistavaksi alan harrastajille suunnattua Sound BlasterX AE-9 -äänikorttia. Harrastajaominaisuudet näkyvät myös tuotteen hinnoittelussa, joka on kuluttajaäänikorttien osalta ehdottomasti kalleinta luokkaa.
Sound BlasterX AE-9:n sydämenä sykkii edelleen vanha tuttu Sound Core3D -äänipiiri. Alan harrastajia ajatellen uusi huippumalli on varustettu vaihdettavilla opampeilla (operational amplifier, operaatiovahvistin) ja digitaalisen äänen muuttaa analogiseksi tarkemmin määrittelemätön ESS:n Sabre 32 -DAC-piiri. Äänikortin signaali-kohina-suhteeksi luvataan 129 desibeliä. Ennakkokatsauksen äänikorttiin tehnyt PCWorld epäilee, että DAC-piiri saattaisi olla pykälää parempi, kuin AE-5-äänikorteissa käytetty ES9016. AE-5:stä poiketen digitaalisen signaalin voi nyt ajaa suoraan DAC-piirille, kun AE-5:ssä kaikki liikenne kulki Sound Core3D:n kautta.
AE-9:n peräpäästä löytyy mielenkiintoinen yksityiskohta, jota ei ole aiemmin nähty äänikorteissa: 6-pinninen PCI Express -lisävirtaliitin. Ilmeisesti virtaliitintä ei kuitenkaan tarvita itse äänikortin tarpeisiin, vaan sen mukana toimitettavaan ulkoiseen liitinyksikköön. Liitinyksikön ja äänikortin välillä käytetään fyysisesti mini-HDMI-liitäntää muistuttavaa liitintä, mutta sen kytkennät tuskin ovat samat kuin oikeassa mini-HDMI:ssä.
Liitinyksikkö on varustettu XLR- ja 3,5 mm:n mikrofoniliitännöillä sekä 3,5 ja 6,3 mm:n kuulokeliitännöillä. Lisäksi siinä on äänenvoimakkuuden säädin, SBX-kytkin ja jonkinlainen säädin korkean impedanssin kuulokkeille. Yksikkö toimii lisäksi 48 voltin phantom power -virtalähteenä XLR-mikrofoneille ja sen takapuolelta löytyy ainakin tässä vaiheessa kaksi RCA-liitäntää.
Äänikortin omasta I/O-paneelista löytyvät optiset TOSLINK-sisään- ja -ulostulot, RCA-liittimillä toteutetut ulostulot vasemmalle ja oikealle kanavalle, 3,5 mm:n liittimet keski-/subwoofer-kanaville sekä takakanaville ja mini-HDMI:tä muistuttava liitin ulkoiselle liitinyksikölle.
Creative Labsin Sound BlasterX AE-9 tullaan julkaisemaan virallisesti vielä tämän kuun aikana ja sen suosituhinta tulee olemaan 299 dollaria.
Lähde: PCWorld
Hommasin aikanaan Asuksen Essence STX:n, kun hermostuin emoon integroidun Realtekin tukkoiseen suhinaan. Mitään ongelmia STX:n kanssa ei ole ollut, eikä tässä kortissa mielestäni edes ole mitään ominaisuuksia jotka voisivat toimia jotenkin huonosti, jos kortti ylipäätään toimii.
Toista se oli aikanaan Diamond Monster Sound MX300:n kanssa. Aina sai nuorimies jännittää että mitä täällä tapahtuu. :confused:
Riippuu mistä se monikanavaisesti laskettu ääni tulee: pelimoottorilta (äänikortin HDMI riittää hyvin), videokortilta (luontevin paikka on videokortti) vai äänikortin laskemana (alkaa olla epätodennäköistä Windowsin rajapinnan takia, mutta aina lisätehosteita voi kortilla laskea myös sisääntulevaan monikanavaääneen, jälleen luontevin paikka ulostulolle olisi äänikortti).
Itse olen kyllästynyt tappelemaan Creativen USB-äänikorttien ja Intelin rajallisesti tojmivien USB-ohjainten kaistojen kanssa. Aina jokin homma ei toimi sulavasti ja riittävän lyhyellä viiveellä (ASIO2, latenssi, 96-192kHz monikanava, tehosteiden päällä pito, USB3-signalointi, pätkiminen, äänen kuuluvuus IRQ-keskeytysten noustessa, jne).
Vaikka en erityisesti nautikaan Creativen tuotteista, tykkään heidän monikanava -> kuuloke-3D-virtualisointialgoritmista (vielä enemmän tykkään Sennheiserin, mutta siitä ei saa taas linjatasoista digiulostuloa tehosteineen ulos kuulokevahvistimeen). Ja haluaisin toimivan äänikortin, enkä pätkivää 300euron USB-kilkettä.
Toivottavasti tämä tai jonkun muun kehittämä tuote tarjoaisi sen. Alkaa olla vanhaa SoundBlaster X-Fi Elite Pro:ta ikävä. Toimi kuin junan vessa, eikä pätkinyt koskaan. Nykyiset SoundBlaster G5 ja X7 jättävät vielä paljon toivomisen varaa.
Ei se ainostaan creativen ajureilla ongelmia kun viimeisen win10 ison päivityksen jälkeen asensin asus emolevyn sivustolta uudet ääniajurit niin ohjauspaneli hävisi ja toimi ainostaan 2 kanavaisena analogisten liitäntöjen kautta tai optista käyttämällä.
Ja vielä näyttää olevan sama ajuri siellä enkä ole koittanut toista kertaa mutta voi olla että oli yksittäinen vika.
Itsellä muinainen ulkoinen X-fi pro, joka rokkaa edelleenkin kybällä jopa win10 maailmassa. Oheissofta ei vain ole päivittynyt win10 aikaan, mutta itse kortti on niin hyvä, jotte sitä edelleen taidetaan kysellä ostetaan palstoilla. Tulis toivottavasti tuosta uudesta kunnon ulkoinen versio, niin voisi harkita päivittämistä.
Se paljonko virtaa tarvitaan riippuu aika tavalla siitä vahvistinpuolesta. Jotkut hankalammat kuulokkeet tarvitsee sitä paljon. Normaalimmat pärjää melkein puhelimien vahvistimilla.
Allekirjoitan sen, että itsekkin tykkään varsin suorasta taajuusvasteesta ja neutraalista soundista. Kuunnellut Genelecin ”maitopurkkeja” pienen ikäni, eikä ole tullut mitään hinkua vaihtaa merkkiä johonkin pehmeämpisoundiseen brittikilpailijaan. Mutta totta se on, että nämä ovat niitä tottumuskysymyksiä. Brittisoundiin tottuneet eivät tykkää välttämättä Genelecien ”kovuudesta”. Eli vaindettavat vahvistinpiirit on ihan hyvä juttu, koska se antaa mahdollisuuden muokata soundia haluttuun suuntaan. Itselle se mahdollisimman neutraali on se oikea, mutta ei kaikki siitä tykkää ja se on ihan ok!
Ymmärsinkö oikein että AE-9 on 32-bittinen DA siinä missä AE-5:kin mutta sen tekee eri piiri? Itselläni on AE-5 käytössä ja hyvin toiminut omiin tarpeisiini. Direct-moden 32-bit/192kHz on kyllä pelittänyt ja riittänyt spotifyn kuunteluun minulla.
99.9% ihmisistä ei tule huomaamaan noiden välillä mitään eroa, vaikka käytössä olisi parhaat kuulokkeet mitä rahalla saa. Joten vaihtoon ei ole mitään syytä. Placebot erikseen jos on siihen taipuvainen. Sellaistakin voi päänsisässä tapahtua että kun tietää spekseiltään parempaa olevan, on se pakko saada ja vanha alkaakin yhtäkkiä kuulostaa jotenkin huonommalta.
Lyhyesti: AE-5 on huippurautaa, ja se riittää kaikkeen olit sitten vaativa hifisti tai intohimoinen pelaaja/elokuvien kuluttaja.
Itseä vähän himottaisi testata onko tuossa samoja ongelmia yhteensopivuuden kanssa kuin Zx:llä, kun tuossa olisi tuo XLR-tuki suoraan phantom powerin kera, mutta ei kyllä taivu kirveelläkään tuollaisiin hintoihin
Juu XLR tuki on suoraan ja jos sitä kokee tarvitsevansa niin toki asia erikseen. Mutta kuten sanoitkin, hinta on kuitenkin liian kova jos 300€ luokassa mennään.
Muistaakseni mulla Recon3D tunnistui välillä SBZ:nä.
Omien kokemusten myötä olen myöskin sitä mieltä, että äänikortin on parempi olla jossain muualla, kuin tuolla kotelon sisällä helvetinmoisessa sähkömagneettisessa häiriömyrskyssä. Toki varmasti suojaukseenkin on panostettu nykyään ihan eri malliin, mutta kyllä oli melko valtavan ihanan puhdasta ja häiriötöntä ääntä, kun joskus aikaa sitten vaihtoi ulkoiseen audio interfaceen. Eihän tuo mitään peleihin liittyviä ihmetemppuja osaa, mutta ei niitä ole ollutkaan tarjolla sitten 2000-luvun alun, jolloin Aureal perseraiskattiin pois markkinoilta. AMD:ltä taisi jotain vastaavan tyyppistä tulla näytönohjaimella laskettuna jokunen vuosi takaperin toki, muttei senkään suosio tainnut varsinaisesti lähteä raketoimaan.
En uskoisi myöskään viiveiden olevan kovin suuri ongelma, koska on kuitenkin kyse äänityshommeleihin tarkoitetusta laitteesta.
Tietävämmät päivittäkööt toki uskomukseni nykytietouden tasolle.
TrueAudio Next – GPUOpen
VRWorks – Audio
Kummallakin mahdollista enemmän tai vähemmän samat temput ulkomuistista, AMD:n toteutus tosin toimisi myös prosessorilla tai millä vaan muullakin OpenCL-laitteella
Se on ihan suunnittelusta kiinni ollut aina:
Archimago's Musings: RETRO-MEASURE: 2002 Lynx L22 PCI audio card in a ~2008 Intel Q6600 Computer. (On "computers are noisy!" for audio)
Ja vastaavasti huonosti tehty laite imuroisi häiriöitä USBin päässäkin.
Tämä kuulokevahvistimen vaativuus on hassu meemi, joka ilmeisesti tullut siitä, että ihmiset ovat tottuneet halpoihin akku/paristo- ja USB-käyttöisiin vahvistimiin. Kännykässä onkin niin, että 3,7V akusta on ikävä nyppäistä irti tarpeeksi peek-to-peek jännitettä iso-ohmisille kuulokkeille. Tarvii LDO-regulointia tai jännitteen pumppausta (mikä lisää häiriötä yms.). Samoin USB:n 5V on hiukan tarpeettoman matala jännite vahvistimille. Äänikortit ja muut isommat laitteet voivat ihan hyvin ottaa vaikka 12V lähtökohdaksi ja silloin tehoa kyllä irtoaa. 12V powerista saa ihan triviaalisti ilman mitään kikkailua millä tahansa perusdesignilla 2 x 25W RMS puhdasta ääntä. Itsellä esim. on PC-poweriin kytketty 2 x TPA3116D2 ja tietokoneen rungosta saa banaaniliittimillä 2x75W tuosta vaan. Kuulokkeiden milliwatit ovat ihan leikkiä stereokaiuttimiin nähden.