Lenovo esitteli MWC-messujen ennakkotilaisuudessa sunnuntai-iltapäivällä uudet alemman keskihintaluokan Moto G5 –älypuhelimensa. Mallisto koostuu kahdesta vaihtoehdosta – Moto G5:stä ja Moto G5 Plussasta. Kyse on Moto G4- ja Moto G4 Plus –mallien seuraajista. Uutuudet eivät olleet säilyneet julkaisuun asti salaisuutena, sillä niistä oli jo ehtinyt vuotamaan mm. viralliset promomateriaalit.

 

[read more=”Klikkaa ja lue koko juttu” less=”Piilota teksti”]

Moto G5

Ensimmäiset edullisemmasta Moto G5 –mallista mieleen tulevat havainnot ovat ”kevyt, mutta ulkomitoiltaan pulska”. Laatuvaikutelmassa ei ole valittamista ja muotoilu on mennyt tyylikkäämpään suuntaan hieman kolhoilta näyttäneisiin G4-malleihin nähden. Puhelimen rakenne tuntuu kädessä tukevalta. Full HD –näyttö vaikutti messuolosuhteissa varsin hyvältä.

Monien mielestä varmasti positiivisena suuntauksena Lenovo on puristanut uusien Moto G5 –mallien näyttökokoa vaihteeksi pienempään suuntaan. Moto G5:n tapauksessa pudotusta on tapahtunut täydet puoli tuumaa. Ulkomitoiltaan Moto G5 ei kuitenkaan ole viisituumaisella näytöllä varustetuksi laitteeksi erityisen pienikokoinen. Leveät näytön reunat pitävät huolen siitä, että laite on leveämpi kuin monet muut saman näyttökokoluokan laitteet. Painoa on maltilliset 145 grammaa.

Sormenjälkitunnistin ei ole enää pelkän Plus-mallin etuoikeus, vaan se löytyy myös Moto G5:stä. Se on sijoitettu näytön alapuolelle Moto G4 Plussan tapaan, mutta toteutus on viimevuotista hienostuneempi. Tunnistin on aiempaa leveämpi ja se sijaitsee pienessä kuopassa, jonka reunat ovat miellyttävästi pyöristetyt. Tunnistinta on mahdollista käyttää myös pyyhkäisykomentojen syöttämiseen, mutta se ei toimi kotinäppäimenä, vaan navigointipainikkeet sijaitsevat ohjelmistopohjaisina näytön puolella.

Näyttölasin (Gorilla Glass 3) reunoja kiertää kiiltävä koristelista, joka ei ole metallia. Laitteen kylkien muotoilu istuu varsin hyvin käteen ja oikeaan kylkeen sijoitetuista painikkeista virta-/lukituspainike on uritettu tunnistamisen helpottamiseksi. Näytön yläpuolella sijaitseva viiden megapikselin etukamera on sama, jota käytetään myös Plus-mallissa.

Moto G5:n takakuori on muuttunut edeltäjämalliin nähden selvästi tyylikkäämmäksi ja sulavalinjaisemmaksi. Valmistaja mainostaa puhelimen kuorirakenteen olevan alumiinia, mutta hieman erikoisen käsituntuman toteamisen jälkeen Lenovon edustajalta kysyttyäni selvisi, että ainoastaan takakuoren keskiosa on metallia ja reunat puolestaan muovia. Parannusta edeltäjämalliin nähden on joka tapauksessa tapahtunut ainakin laatuvaikutelman suhteen. Puhelin on edelleen roiskevesisuojattu nanopinnoitteella.

Myös takakameran toteutus on huomattavasti tyylikkäämpi kuin viime vuoden malleissa. Sitä ympäröi kiiltävä viiste sekä kuoren tasalla oleva pyöreä lasikehys, joka on muotona tuttu kalliimmista Moto Z –sarjan malleista. Takakameran tarkkuus on 13 megapikseliä ja se käyttää vaiheentunnistukseen pohjautuvaa tarkennusta. Objektiivin aukkosuhde on kohtalaisen valovoimainen f2.0.

 

Moto G5 Plus

Moto G5 Plus on muotoilultaan hyvin samankaltainen edullisemman Moto G5:n kanssa, mutta eroja löytyy sekä laitteen koosta että yksityiskohdista. Myös Plus-mallin näytön koko on pudonnut – joskin hieman sisarmallia vähemmän – edeltäjän 5,5 tuumasta 5,2 tuumaan. Tämän myötä ulkomitat ovat pienentyneet joka suuntaan 2-3 millillä. Siitä huolimatta kyse ei ole tässä näyttökokoluokassa kovinkaan pienestä laitteesta, vaan esimerkiksi näytön reunoissa olisi selvästi varaa kaventamiselle.

Moto G5 Plussan käsituntuma on melko samankaltainen edullisemman sisarmallin kanssa. Laite tuntuu tukevalta ja laatuvaikutelmassa ei ole valittamista, mutta hieman pulska kokonaisolemus kielii kyseessä olevan alempien hintaluokkien puhelin. Myös Plussassa on roiskevedeltä suojaava nanopinnoite.

Plus-mallia koskevat myös samat edellä tekemämme huomiot mm. näytön kehyksiin, etukameraan ja sormenjälkitunnistimeen liittyen. Kuvissa on näkyvissä myös Googlen Pixel-puhelimista tuttu ylöspäin pyyhkäisemällä avautuva sovellusvalikko, joka kuuluu virallisesti Android 7.1.1:n varustukseen, mutta jonka Lenovo oli jo toteuttanut Moto G5 –mallien lähes vakioon Android 7.0 –versioon.

Moto G5 Plussan takakuori näyttää hyvin samalta kuin edullisemmassa sisarmallissa – paria yksityiskohtaa lukuun ottamatta. Plussan takakameran kehys on kohollaan takakuoresta ja takakuoren ulkoreunoja kiertää kiiltävä koristereuna.

Valmistaja itse puhuu metallirakenteesta sekä koneistetuista koristereunoista, mutta käsituntuman perusteella reunat tuntuivat muovisilta aivan kuten Moto G5:ssäkin, eikä kiiltävä reunus myöskään näyttänyt koneistetulta. Kysyimme asiaa myös Lenovon edustajalta ja hän sanoi vain keskiosan olevan metallia. Tutustumme asiaan vielä tarkemmin, kunhan Moto G5 Plus saapuu jossain vaiheessa kevättä io-techin testiin.

Moto G5 Plussan kamera perustuu mielenkiintoiseen tekniikkaan. Kyseessä on 12 megapikselin Sony IMX260 -sensori, jota käytetään myös Samsungin Galaxy S7 –malleissa. Siinä käytetään selvästi tavanomaista suurempaa 1,4 mikrometrin pikselikokoa ja objektiivin aukkosuhde on erittäin valovoimainen f1.7. Lisäksi sensori tukee ns. Dual Autofocus Pixels –tarkennusta, jossa on tarkennukseen käytettäviä vaiheentunnistusdiodeja on jokaisen kuvapikselin yhteydessä. Kamera tukee myös 4K-videon tallennusta, joka ei ole vielä kovinkaan yleistä alle 300 euron puhelimissa.

 

Moto G5 -älypuhelimen suositushinta on 199 euroa ja se tulee Suomessa myyntiin 13. maaliskuuta. Moto G5 Plus -älypuhelimen suositushinta on puolestaan 299 euroa ja se tulee myyntiin myöhemmin keväällä. Pyrimme testaamaan puhelimet io-techissä mahdollisuuksien puitteissa.

[/read]