Hardkernel myi nopeasti ensimmäisen erän uutta Odroid-H2-minitietokonettaan loppuun ja nyt yhtiö kertoo joutuvansa odottamaan Inteliltä uusia prosessoreita ensi helmi- tai maaliskuulle asti.

Intelin on joutunut 10 nanometrin ongelmien vuoksi pysymään 14 nanometrin valmistusprosessissa kauan aiottua pidempään. Syksyn mittaan onkin jouduttu kuulemaan useaan otteeseen, kuinka 14 nanometrin kapasiteetti ei ole riittävä nykyiselle valikoimalle ja kysynnälle.

Huhujen mukaan Intel on ainakin harkinnut tai jopa siirtänyt joidenkin piirisarjojen tuotannon jo TSMC:n valmistusprosesseille. Joissain huhuissa on mainittu myös mahdollisuuksista valmistaa tiettyjä prosessoreita TSMC:llä kapasiteettipulan paikkaamiseksi. Lisäksi yhtiön on kerrottu keskittävän kapasiteettiaan parhaat katteet omaaviin Core- ja Xeon-sarjojen prosessoreihin.

Viimeisimpänä käänteenä Intelin kerrotaan vähentävän jälleenmyyntimarkkinoille tuotavien prosessoreiden määrää kuluvalla neljänneksellä jopa kahdella miljoonalla varmistaakseen toimitukset OEM-valmistajille. 2 miljoonaa prosessoria on noin neljännes Intelin jälleenmyyntiin vuosineljänneksittäin toimittamista prosessoreista. Intelin toimitusongelmien uskotaan jatkuvan ainakin ensi vuoden toiselle neljännekselle asti.

Nyt Intelin kapasiteettipula on tuottanut myös ensimmäisen uhrinsa. Hardkernel julkaisi edellispäivänä Odroid-H2-minitietokoneen, joka paketoi noin 11 x 11 cm emolevylle verrattain kattavan valikoiman liitäntöjä, Gemini Lake -arkkitehtuuriin perustuvan Celeron J4105 -prosessorin, kaksi SO-DIMM-muistipaikkaa, kaksi SATA-liitäntää sekä yhden M.2-liitännän.

Hardkernelin ensimmäinen x86-minitietokone julkaistiin verrattain varovaisena 2000 kappaleen eränä, joka myytiin loppuun vuorokauden sisään. Nyt yhtiö on ilmoittanut törmänneensä ongelmiin tuottaa lisää Odroid-H2-tietokoneita prosessoreiden toimitusongelmien vuoksi. Yhtiön edustaja kertoi Odroid-keskustelufoorumeilla Intelin todenneen voivansa toimittaa yhtiölle lisää Gemini Lake -järjestelmäpiirejä näillä näkymin vasta ensi helmi- tai maaliskuussa. Intelin mukaan toimitusaikataulukin kyetään varmistamaan aikaisintaan ensi tammikuussa.

Pieni toimija on luonnollisesti heikommassa asemassa suuriin toimijoihin verrattuna, mutta useiden kuukausien viive toimituksissa prosessorijätiltä on tästä riippumatta huolestuttavaa. Se on myös selvä merkki paitsi 14 nanometrin kapasiteetin puutteesta, myös siitä että Intel on todellakin panostanut korkean katteen Core- ja Xeon-prosessoreihin edullisten järjestelmäpiirien kustannuksella.

Lähteet: Hardkernel, FanlessTech

This site uses XenWord.
;