Intelin toisen sukupolven QLC-soluja käyttävät SSD 665p NVMe SSD-asemat parantavat suorituskykyä maltillisesti, mutta kirjoituskestävyyden luvataan olevan peräti 50 % aiempaa parempi.

SSD-asemat valtaavat jatkuvasti enemmän tilaa markkinoilta niiden hintojen painuessa tasaisen varmasti, vaikka ehkä hitaasti, alaspäin. Yksi tavoista saada gigatavukohtaista hintaa alas on tallentaa samaan soluun useampia bittejä ja viime vuosina markkinoille onkin julkaistu useita 4-bittiä soluun tallentavia QLC NAND -piirejä. Valitettavasti samalla kärsii asemien luotettavuus ja nopeus.

Markkinoille julkaistuista QLC-asemista selvästi suosituin lienee Intelin SSD 660p -sarjan NVMe-asemat. Nyt niille on saatu päivitystä, kun Intel julkaisi uudet SSD 665p -sarjan asemat. Merkittävin muutos asemissa on siirtyminen 64-kerroksisista 96-kerroksisiin QLC NAND -siruihin. Asemat esiteltiin jo aiemmin syksyllä, mutta niiden varsinainen julkaisu tapahtuu vasta nyt.

Intelin uudet SSD 665p -sarjan asemat tulevat aluksi saataville vain teratavun kokoluokassa, mutta kahden teratavun malli seuraa markkinoille perästä heti ensi vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana. 660p-sarjasta tuttu 512 Gt:n malli tippuu pois valikoimista. SSD-asemat käyttävät Silicon Motionin SM2263 PCIe 3.0 NVMe -ohjainpiiriä.

Intel lupaa teratavun mallille 2000 Mt/s:n perättäisluku- ja 1925 Mt/s:n perättäiskirjoitusnopeuden, kun satunnaislukunopeus on parhaimmillaan 160 000 IOPSia ja satunnaiskirjoitusnopeus 250 000 IOPSia. Kirjoituskestävyydeksi luvataan 300 teratavua. Parannusta SSD 660p -malliin nähden on tullut luku- ja kirjoitusnopeuksissa 6,7 – 13,6 % ja kestävyydessä 50 %.

Kahden teratavun mallille luvataan samat perättäisluku- ja satunnaiskirjoitusnopeudet kuin yhden teratavun mallille, mutta perättäiskirjoitusnopeus on aavistuksen korkeampi 2000 Mt/s ja satunnaislukunopeus selvästi korkeampi 250 000 IOPSia. Kirjoituskestävyydeksi luvataan 600 teratavua. Luvut ovat perättäisluku- ja kirjoitusnopeuksissa 11,1 ja satunnaisluku- ja kirjoitusnopeuksissa 13,6 % kahden teratavun SSD 660p -mallia paremmat ja kirjoituskestävyys teratavun mallin tavoin 50 % edeltäjäänsä parempi.

Suorituskykylukemissa on syytä huomioida, että Intel käyttää QLC-asemissaan ”dynaamista SLC-välimuistia”. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tietty osa SSD-aseman kapasiteetista varataan tallentamaan SLC-solujen tavoin vain yksi bitti per solu, jolloin se toimii selvästi nopeammin. Teratavun mallissa SLC-välimuistia on käytössä 140 Gt kun asemasta on täytetty puolet tai alle ja se laskee 12 gigatavuun kun asemasta on täytetty 75 % tai enemmän. Kahden teratavun mallissa vastaavat lukemat ovat 280 ja 24 gigatavua. Suorituskykylukemat ovat luonnollisesti ajettu parhaassa mahdollisessa tilanteessa, eli käytännössä SLC-tilassa.

Intel ei ole vielä ilmoittanut uusien SSD 665p -asemien hinnoittelua. Takuuta asemille myönnettään 5 vuotta.

Lähteet: Intel, AnandTech

This site uses XenWord.
;