Thunderbolt 5 nojaa vahvasti USB4 version 2.0 -standardiin, mutta kaikki sen valinnaiset ominaisuudet ovat Intelin standardissa pakollisia.

Intel on julkaissut uuden version Thunderbolt-standardistaan. Thunderbolt 5 asettuu luonnollisesti TB4:n yläpuolelle, mutta toisin kuin aiemmin, vanhempaa versiota ei olla tiputtamassa pois kyydistä vaan uusi TB5 asettuu aluksi sen yläpuolelle raskaan sarjan sisällöntuottajien ja pelaajien tarpeisiin. Myöhemmin TB5 tulee luonnollisesti korvaamaan TB4:n kokonaisuudessaan.

Intel luovutti Thunderbolt-standardin USB-IF:lle USB4:n perustaksi ja sen oma Thunderbolt 4 onkin käytännöllisesti katsoen USB4 kaikki valinnaiset optiot pakollisina. Thunderbolt 5 jatkaa samaa linjaa ja on käytännössä USB4 Version 2.0 kaikki valinnaiset optiot pakollisina. Fyysisenä liittimenä toimii tuttuun tapaan USB-C.

Thunderbolt 5 tarjoaa kaistaa joko 80 gigabittiä kumpaankin suuntaan tai Bandwidth Boost -ominaisuudella 120 Gbps:n lähetykseen ja 40 Gbps vastaanottoon. Lisäkaista on tarkoitettu lähinnä useampien tarkkojen näyttöjen kokoonpanoille ja sen kehutaan mahdollistavan esimerkiksi sisällöntuottajille useamman 8K-resoluution käyttö, pelaajille jopa 540 hertsin virkistystaajuudet tai vaikka kolme 4K-näyttöä 144 hertsin virkistystaajuudella samanaikaisesti.

Näyttöyhteyksien ulkopuolelta uusi Thunderbolt mahdollistaa 64 Gbps:n nopeuksisen PCI Express- tai verkkoyhteyden. Lisäksi vaadittuna on tuki vähintään 140 watin ja enintään 240 watin virransiirrolle tai esimerkiksi tietokoneen lataamiseen. Tietokoneeseen kytketyille laitteelle taas on tarjottava vähintään 15 wattia tehoa käyttöön.

Thunderbolt 5 on yhteensopiva aiempien Thunderbolt 3- ja 4 -versioiden, USB 3.0- ja USB4:n sekä DisplayPort 2.1:n kanssa. Intel odottaa ensimmäisten Thunderbolt 5 -laitteiden saapuvan markkinoille ensi vuoden aikana kunhan sen uusi Barlow Ridge -ohjainpiiri saadaan kumppaneiden käsiin.

Lähde: Intel

This site uses XenWord.
;