Intelin Cooper Lake on varsin tuore lisäys yhtiön roadmappiin, sillä se on vasta suunnitteilla kun myöhemmin julkaistava Ice Lake on ollut aktiivisen kehitystyön alla jo hyvän tovin

Intelin prosessoreiden roadmap on muuttunut viime vuosina useampaankin otteeseen etenkin 10 nanometrin ongelmien vuoksi. Nyt nettiin on saatu yhtiön tuorein palvelinsirujen roadmap, joka voi antaa viitteitä myös kuluttajapiirien lähitulevaisuudesta.

Intelin palvelinpuolen roadmapin mukaan yhtiön Skylake-SP-arkkitehtuuriin perustuvat Xeon Scalable -prosessorit tulevat pysymään kukkulan kuninkaina aivan vuoden loppumetreille asti. Vuoden lopulla julkaistaan Cascade Lake-SP, jota olemme käsitelleet aiemminkin etenkin HEDT-luokan näkökulmasta.

Cascade Lake-SP:n jälkeen tilanne muuttuu erikoiseksi, sillä aivan vuoden 2019 lopulle suunnitellaan nyt Cooper Lake-SP:tä. Se, että arkkitehtuuri on tällä hetkellä vasta suunnittelupöydällä viittaisi siihen, että kyse on varsin viime hetken lisäyksestä roadmappiin ja todennäköisimmin se perustuu vahvasti Cascade Lake-SP -arkkitehtuuriin.

Xeon Scalable -markkinoilla tullee olemaan varsin ahdasta vuonna 2020, sillä roadmapin mukaan Ice Lake-SP julkaistaisiin vuoden ensimmäisellä puoliskolla, todennäköisimmin ensimmäisen ja toisen vuosineljänneksen vaihteen tienoilla. Ice Lake-SP:t tulevat olemaan markkinoilla samanaikaisesti Cooper Lake-SP:n kanssa. Huomion arvoista on myös se, että vaikka Cooper Lake-SP on vasta suunnittelun alla, on myöhemmin julkaistava Ice Lake-SP jo kehityksessä.

Kuluttajien näkökulmasta Ice Lake-SP:n aikataulu voi antaa viitteitä samaan arkkitehtuuriin perustuvista HEDT-prosessoreista ja miksei kuluttajamalleistakin. Realistisesti ajateltuna samaan arkkitehtuuriin perustuvia kuluttajaprosessoreita voitaisiin odotella luultavimmin aikaisintaan vuotta palvelinmallia aikaisemmin ja HEDT-mallin kohdalla puhuttaneen korkeintaan neljänneksen tai puolen vuoden marginaalista.

Lähde: David Schor @ Twitter

This site uses XenWord.
;