Intelin toimitusjohtajan myymät osakkeet ovat herättäneet kysymyksiä sisäpiiritiedon väärinkäytöksestä.

Intelin toimitusjohtaja Brian Krzanich myi 29. marraskuuta 245 743 osakettaan, joista hän tienasi noin 24 miljoonaa dollaria. Krzanich jätti itselleen 250 000 osaketta, joka on minimimäärä, joka Intelin toimitusjohtajan täytyy omistaa.

Osakkeiden myynnin noteerasi ensimmäisenä 19. joulukuuta The Motley Fool, joka spekuloi jo tuolloin myynnin motiivia. Intel on ilmoittanut useassa eri yhteydessä vakaasti uskovansa osakkeensa arvon nousevan seuraavien vuosien aikana, joten tuntui käsittämättömältä, että toimitusjohtaja myisi yhtäkkiä kaikki mahdolliset osakkeensa.

Ensimmäiset epäilykset sisäpiiritiedon väärinkäytöstä heräsivät heti 4. tammikuuta, kun Intelin prosessoreista löydetyt Meltdown- ja Spectre-haavoittuvuudet paljastettiin. Google kertoi raportoineensa piirivalmistajia Spectre-haavoittuvuudesta 1. kesäkuuta 2017 ja Meltdownista 28. heinäkuuta eli Krzanich oli ollut osakkeiden myynnin aikaan marraskuussa hyvin tietoinen vielä julkisuudelta salassa olleista haavoittuvuuksista.

Intel on kuitenkin vakuuttanut, että Krzanichin osakemyynti ei liittynyt haavoittuvuuksiin ja oli osa suunniteltua myyntiohjelmaa. Osakkeet oli laitettu myyntiin 30. lokakuuta ja kauppa toteutui 29. marraskuuta.

Nyt ranskalainen LeMagIT-lehti on julkaissut kuvan dokumenteista, jotka paljastavat, että Intel informoi samana päivänä ensimmäisen kerran OEM-asiakkaitaan haavoittuvuuksista salassapitovelvollisuuden alaisena.

Krzanichin osakemyynnistä on suunnitteilla ainakin yksi joukkokanne asianajotoimisto Block & Leviton LLP:n toimesta, joka hoiti myös Volkswagenin dieselpäästöskandaalia. Lisäksi myynnistä on todennäköisesti kiinnostuneet myös Yhdysvaltain arvopaperiviranomainen SEC sillä Krzanichin osakemyynti on kuin oppikirjaesimerkki säännön 10b5-1(b) rikkomisesta eli sisäpiirikaupoista tiedostaen yritystä varjostavat haitalliset uutiset.

Lähde: LeMagIT

This site uses XenWord.
;