Intelin kerrotaan valmistelevan ainakin viittä Xe-HPG-mallia ja vanhoista vuodoista tuttu Arctic Sound -koodinimi paljastui Xe-HP-laskentakorttien nimeksi.

Intel valmistelee parhaillaan sekä tieteelliseen laskentaan suunnattua Xe-HP- että pelimarkkinoille tähtäävää Xe-HPG-arkkitehtuuria. Igor’s Lab on saanut hiljattain käsiinsä tuoreita vuotoja molemmista tänä vuonna markkinoille odotettavista näytönohjaimista ja laskentakorteista.

Igor Wallosekin saamien tietojen mukaan Xe-HPG-arkkitehtuurin ensimmäiseksi edustajaksi odotettu DG2 tulee saataville sekä kannettavissa että työpöytäpuolen erillisnäytönohjaimena. Vanhemman dian mukaan DG2:n mobiiliversio on suunniteltu juuri julkaistun Tiger Lake-H:n pariksi ja niiden välillä olisi varsin erikoisesti PCIe 4.0 x12 -väylä tyypillisen x8:n tai x16:n sijasta.

DG2:n parina on luonnollisesti sen omat GDDR6-muistit, jonka lisäksi se tukee neljää HDMI 2.0- tai DisplayPort 2.0 -liitäntää näytöille. Kannettavan sisäistä näyttöä ajettaisiin oletuksena prosessorin integroidun grafiikkaohjaimen voimin, mutta kuten jo tiedämme, ei kuvan kierrättäminen toisen näytönohjaimen kanssa ole ongelma.

Wallosekin mukaan Intel valmistelee tällä hetkellä viittä eri Xe-HPG-mallia. SKU 1, 2 ja 3 käyttävät BGA2660-paketointia, kun SKU 4:n ja 5:n paketoinnit ovat vielä epävarmoja. Mallien muistiohjain vaihtelee 64:stä 256 bittiin ja muistin määrä 4 Gt:stä 16 gigatavuun. SKU 3:ssa on käytössä 8 Mt ”Smart Cache” -välimuistia, kun SKU 1 ja 2 tuplaavat sen 16 megatavuun. Näytönohjainten TDP-arvot lienevät vielä ns. placeholdereita, sillä Igor’s Labin kaavion mukaan SKU 1, 2 ja 3 olisi varustettu 100 watin TDP:llä, vaikka SKU 3 on käytännössä puolikas SKU 1 ja toimii matalammilla kellotaajuuksilla. Löydät loput tiedot yllä olevasta taulukosta.

Laskentapuolen Xe-HP-vuodoissa esiintyy puolestaan tuttu nimi Intelin erillisnäytönohjainkampanjan alkumetreiltä. Yhtiön ensimmäiset laskentakortit tottelevat koodinimiä Arctic Sound 1T ja 2T. 1T ja 2T ovat oletettavasti samalla viittauksia itse laskentasirujen määriin, sillä Raja Kodurin aiemmat twiitit ovat jo varmistaneet yhden, kahden ja neljän Xe-HP-sirun laskentapiirit.

Arctic Sound 1T on matalaprofiilinen yhden korttipaikan laskentakortti, joka luottaa yhteen 512 Execution Unit -yksikön laskentasiruun. Wallosekin tietojen mukaan kyseisessä mallissa on kuitenkin käytössä vain 384 EU-yksikköä, joiden tukena olisi 716 Gt/s:n muistikaistan takana 16 Gt HBM2E-muistia. Laskentakortin TDP-arvon kerrotaan olevan 150 wattia.

Arctic Sound 2T on puolestaan kahta sirua hyödyntävään piiriin perustuva täysmittainen kahden korttipaikan laskentakortti, jonka sisältä löytyy kahden sirun Xe-HP-piiri. Wallosekin tietojen mukaan molemmissa siruissa olisi käytössä 480 EU-yksikköä. Myös muistimäärä tuplaantuu 32 gigatavuun, eli oletettavasti molemmille siruilla on ”oma” muistinsa. Laskentakortin TDP-arvoksi kerrotaan 300 wattia ja näytönohjaimen takaa löytyy yksi 8-pinninen EPS-lisävirtaliitin.

Lähteet: Igor’s Lab (1), (2)

This site uses XenWord.
;