Intel on kertonut tulevista Alder Lake -koodinimellisistä 12. sukupolven Core-prosessoreista jo liki kaiken oleellisen. Piirisarjapuolella vuodot ovat kuitenkin olleet verrattain vähissä, vaikka joidenkin valmistajien tulevat emolevyvalikoimat onkin nähty huhusivustoilla.

Nyt Performance Computing Inquisitor -sivusto on julkaissut Alder Lakejen kaveriksi julkaistavan Z690-piirisarjan blokkidiagrammin. Z690 edustaa Intelin kuluttajamalliston terävintä kärkeä ja tukee kerroinlukitsemattomien prosessoreiden ylikellotusta.

Toisin kuin joissain huhuissa on aiemmin väitetty, Z690-emolevyjä tulee sekä DDR4- että DDR5-tuella. Prosessorilta tulevat 16 PCIe 5.0 -linjaa voidaan pitää joko x16-tilassa tai jakaa kahdeksi x8-linjaksi, jonka lisäksi prosessorista lähtee neljä PCIe 4.0 -linjaa M.2 SSD-asemalle. Lisäksi prosessorin integroidun Xe-grafiikkaohjaimen jatkoksi voidaan liittää parhaimmillaan kolme DisplayPort- tai HDMI-liitäntää. Prosessorin ja piirisarjan välissä kulkee DMI 4.0 x8, eli käytännössä PCIe 4.0 x8 -väylä.

Itse piirisarjan puolella tuettuina ovat sekä PCIe 3.0 että 4.0. Gen 4 -väyliä on maksimissaan 12 ja Gen 3 -väyliä 16. Lisäksi piirisarja tukee parhaimmillaan kuutta SATA 6 Gb/s -liitäntää, neljää USB 3.2 Gen 2×2-, kymmentä USB 3.2 Gen 2×1- ja kymmentä USB 3.2 Gen 1×1- sekä 16 USB 2.0 -liitäntää. Piirisarjalta löytyy integroitu gigabitin verkko-ohjain, mutta pakettiin kuuluu valinnaisena tuki Intelin 5G Base-T- eli 5 gigabitin verkko-ohjaimelle. CNVio-linjan päästä löytyy lisäksi Wi-Fi 6E/7 AX211 -ohjain langattomille yhteyksille. Valinnaisia ominaisuuksia ovat lisäksi tuki Intel Extreme Tuning Utility -sovellukselle, Intel Rapid Storage RAID-ohjaimelle ja Rapid Storage -tuki PCIe-väylässä.

Lähde: Performance Computing Inquisitor, VideoCardz