Ensimmäiset Copilot+ PC -tietokoneet on varustettu Qualcommin Snapdragon X -prosessorilla, mutta myös AMD ja Intel tulevat julkaisemaan omat yhteensopivat prosessorinsa lähitulevaisuudessa.

Microsoft on kertonut jo aiemmin tulevansa julkaisemaan ”AI PC”-konseptin tuleviin tehokkaalla tekoälykiihdyttimellä varustetuille tietokoneille. Se päivä on nyt, ja AI PC:n viralliseksi nimeksi tuli Copilot+ PC.

Copilot+ PC -tietokoneet ovat vähintään 40 TOPS:n suorituskykyyn yltävällä tekoälykiihdyttimellä varustettuja, eli kuten jo ennakkoon tiedettiin, AMD:n Ryzen 7040- ja 8040- sekä Intelin Meteor Lake -prosessorit jäävät rannalle nuolemaan näppejään. Tekoälykiihdyttimen suorituskykyä hyödynnetään paikallisten SLM-kielimallien (Small Language Model) pyörittämiseen. Tarpeen tullen SLM pyytää apua Azure-palvelimilla pyöriviltä LLM-kielimalleilta.

Ensimmäinen Microsoftin esimerkki tekoälykiihdytyksen hyödyntämisestä paikallisesti on Recall, joka mahdollistaa minkä tahansa tiedoston etsimisen tehokkaasti, kunhan käyttäjä osaa kuvailla hakemaansa sanoin (tai miksei tiedoston nimelläkin). Se mahdollistaa myös entistä toimivamman ”timeline” ominaisuuden, jossa voi palata virtuaalisella aikajanalla taaksepäin tekemisissään. Cocreator puolestaan mahdollistaa paikallisen kuvageneroinnin yhdistämisen omiin piirtelyihin vaikkapa Paintissa tai Photos-sovelluksessa, tai muuta kuvan koko tyyli muuksi.

Copilot on Microsoftin tekoälyä hyödyntävä virtuaalinen avustaja, joka tällä hetkellä hyödyntää GPT-4-kielimallia, mutta tulaa päivittymään lähiviikkoina GPT-4o-versioon, minkä pitäisi tehdä etenkin keskusteluista luonnollisempia.

Myös kolmannet osapuolet ovat mukana alusta asti ja Adobelta on tarjolla välittömästi NPU-tuki Photoshoppiin, Lightroomiin sekä Expressiin ja myöhemmin kesällä tuki tulee lisäksi ainakin Premiere Prolle ja Illustratorille. DaVinci Resolve Studiossa hyödynnetään NPU:n suorituskykyä Magic Mask -ominaisuuteen, kun CapCutilla saa korvattua videoista taustan. Tuki NPU:lle löytyy myös Cephablesta, LiquidTextistä sekä djay Prosta.

Ensimmäinen viralliset Copilot+ PC -yhteensopivat prosessorit ovat Qualcommin Snapdragon X Plus- ja Elite, joiden Hexagon NPU yltää 45 TOPS:n tekoälysuorituskykyyn. AMD:n odotetaan julkistavan Copilot+ PC -yhteensopivat Strix Point -prosessorit Computex-messuilla ja Intel lupaa niin ikään yhteensopivan Lunar Laken olevan aikataulussa julkaisulle vuoden kolmannella neljänneksellä.

Varsinaisia Copilot+ PC -tietokoneita on puolestaan luvassa yhdellä kertaa sekä Microsoftilta itseltään että Acerilta, Asukselta, Delliltä, HP:lta, Lenovolta ja Samsungilta. Snapdragon X -prosessoreihin perustuvien laitteiden ennakkotilausten pitäisi alkaa heti ja varsinainen myynti 18. kesäkuuta.

Lähde: Microsoft

This site uses XenWord.
;