Microsoftin streamauspalvelu perustuu yhtiön omiin Azure-datakeskuksiin asennettaviin Xbox One -pohjaisiin blade-palvelimiin.

Microsoft on esitellyt oman näkemyksensä pelien streamauspalvelusta. Project xCloud -nimeä tällä hetkellä kantava projekti perustuu vahvasti Xboxiin, mutta sen käyttö on alustariippumatonta.

Microsoft ei ole kertonut vielä Project xCloudin teknisistä yksityiskohdista paljoa. Varmaa on tällä hetkellä vain se, että blade-palvelimissa käytetään Xboxeista tuttua rautaa. Microsoft ei ole kuitenkaan tarkentanut esimerkiksi onko kyse Xbox One S-, One X- tai jopa seuraavan sukupolven Xbox-raudasta. Esittelyvideolla käytettiin Xbox One S -konsolin rautaa, mikä tarkoittaisi AMD:n semi-custom APU-piiriä kahdeksalla Jaguar-arkkitehtuuriin perustuvalla prosessoriytimellä (1,75 GHz) ja 12 Compute Unitin GCN-arkkitehtuuriin perustuvalla grafiikkaohjaimella (914 MHz).

Project xCloud tukee Microsoftin mukaan sekä nykyisiä että tulevia Xbox-pelejä. Palvelu tulee toimimaan esimerkiksi puhelimilla ja taulutietokoneilla käyttöjärjestelmään katsomatta. Pelata voi joko Bluetoothilla yhdistetyllä Xbox One -ohjaimella tai virtuaalipainikkeilla näytöltä. Microsoft ei ainakaan tässä vaiheessa kommentoinut toimisivatko palvelun kanssa kaikki Xinput-yhteensopivat Bluetooth-ohjaimet, vai vain yhtiön virallisen Xbox-lisenssin omaavat.

Project xCloudin ensimmäiset julkiset testit tullaan aloittamaan ensi vuonna, mutta Microsoftilla on monivuotiset suunnitelmat palvelun rakentamisesta ja laajentamisesta. Ilmeisesti tämän hetkinen tavoite on tulla asentamaan xCloud-palvelimia 54 eri Azure-alueeseen, joiden palvelut kattavat yhteensä 140 maata. Suomea lähinnä olevat palvelimet tulevat löytymään Norjasta.

Microsoftin mainosvideon mukaan yhtiö on kehittänyt projektia varten muun muassa uusia tapoja pakata ja purkaa videota, mikä mahdollistaa entistä sulavamman streamaamisen. Tällä hetkellä palvelu vaatii 10 Mbps:n edestä kaistaa, mutta yhtiö tutkii jatkuvasti uusia tapoja vähentää kaistavaatimusta. Palvelun on tarkoitus toimia 4G-verkoissa, mutta ottaa myös tulevien 5G-verkkojen mahdollisuuksista kaikki irti.

Lähde: Microsoft

This site uses XenWord.
;