TechInsights asetti Galaxy S9 -älypuhelimissa käytetyt kamerasensorit mikroskoopin alle ja löysi niistä mielenkiintoisia rakenteellisia eroavaisuuksia.

Viime vuosien tapaan Samsung käyttää myös Galaxy S9 -älypuhelimiensa takakameroissa kahden eri valmistajan kamerasensoreita. Laitteista voi löytyä joko Samsung Semiconductorin S5K2L3 Isocell Fast- tai Sonyn IMX345-malli, jonka voi tarkistaa esimerkiksi AIDA64-sovelluksen avulla. Io-techin testissä olleet puhelimet käyttivät Samsungin sensoreita.

TechInsights-sivusto on tutkinut sekä Sonyn että Samsungin valmistaman sensorin rakennetta mikroskoopilla ja löytänyt niiden rakenteellisesta toteutuksesta merkittäviä eroja. Vaikka molemmat sensorit ovat megapikselimäärältään ja toiminnoiltaan identtisiä sekä käyttävät samaa kolmikerroksista rakennetta (CMOS-sensori, kuvasignaaliprosessori sekä DRAM-muisti), on rakenteen sisäinen toteutus erilainen.

Sonyn IMX345-sensorissa DRAM-muisti on sijoitettu CMOS-sensorin ja ISP-logiikan väliin, samaan tyyliin kuin Sony Xperia XZ -malleissa käytetyssä IMX400-sensorissa. Tiiviisti yhteen liitetyn CMOS-sensorin ja erikoismallisen DRAM-muistin välillä käytössä on TSV-tyyppinen (through-silicon via) yhdysväylä.

Samsungin S5K2L3-sensorissa taasen on kaksikerroksisen päällekkäisen CMOS + ISP -rakenteen alapuolelle lisätty tavallinen DRAM-muistipiiri sekä rakennetta tukeva tyhjä piikerros. DRAM-muistipiiri yhdistyy ISP-kerrokseen ”micro-bump”-liitosten sekä alumiinisen ja kuparisen jakokerroksen (redistribution layer, RDL) avulla. Molempien sensorien tapauksissa kokonaisuus on rakennettu kuparisen lämmönlevittäjän päälle, joka muodostaa lähes puolet koko sensoripaketoinnin paksuudesta.

TechInsights analysoi myös artikkelissaan Samsungin ottaneen Sonya kiinni kamerasensorien teknisen toteutuksen saralla. Sony otti käyttöön ensimmäisen kaksikerroksista rakennetta hyödyntävän kamerasensorinsa (IMX240) vuonna 2014, kun taasen Samsung seurasi perässä vasta kaksi vuotta myöhemmin, jolloin Sony oli ehtinyt jo ottaa käyttöön edistyneemmän Cu-Cu DBI -ratkaisun sensorikerrosten yhdistämisessä. Sony toi markkinoille ensimmäisen kolmikerroksisen kamerasensorinsa viime vuonna, kun taasen Samsung saavutti saman vaiheen vuotta myöhemmin.

Lähde & kuvat: TechInsights

This site uses XenWord.
;