Anthony nimellä esiintyvä modaaja suunnitteli Voodoo 5 6000:n neljälle VSA-100-grafiikkapiirille ja 128 Mt:n SDRAM-muisteille modernimman piirilevyn, mutta näytönohjain toimii aivan kuten alkuperäinen.

Yksi historian legendaarisimmista näytönohjaimista on epäilemättä 3dfx:n Voodoo 5 6000; neljän grafiikkapiirin hirviö, joka ei lopulta ikinä saapunut kauppojen hyllylle. Nyt antiikin legenda on noussut feenixlinnun tavoin tuhkasta taidokkaan harrastajan käsissä.

Kun uusien näytönohjainten saatavuus on heikkoa, on yksi vaihtoehto turvautua tee-se-itse-ratkaisuihin. Mod Labs -foorumeilla vaikuttava Anthony totesi parhaaksi ratkaisuksi rakentaa oma Voodoo 5 6000 -näytönohjain, vaikkei se ehkä aivan tekniikan terävintä kärkeä enää edustakaan.

Anthony hankki projektia varten käsiinsä aidon Voodoon 5 6000 -näytönohjaimen ja takaisinmallinsi sen rakenteen. Näytönohjainta ei vahingoitettu prosessissa. Vaikka kyseessä on julkaisematon näytönohjain, ovat harrastajat onnistuneet saamaan niitä käsiinsä vuosien varrella useammankin kappaleen. Huhujen mukaan lopullista versiota näytönohjaimesta ehdittiin valmistaa ainakin 1000 kappaleen erä.

Anthony tilasi projektia varten tarvittavat neljä 3dfx VSA-100 -grafiikkapiiriä ja kuusitoista 8 Mt:n 166 MHz:n SDRAM-muistipiiriä. Itse piirilevyn hän suunnitteli alkuperäisestä oppimansa pohjalta itse uudelleen, korvaten valikoiden komponentteja modernimmilla vaihtoehdoilla. Lisäksi hän vaihtoi AGP-siltapiirin PCI-versioon, korvasi alkuperäisen ulkoisen virransyötön Molex-liittimellä ja lisäsi näytönohjaimeen mahdollisuuden VGA-signaalin läpivientiin alkuperäisten Voodoo- ja Voodoo 2 -3D-kiihdyttimien tapaan.

Anthonyn mukaan näytönohjain toimii aivan kuten aito Voodoo 5 6000. Näytönohjaimessa on käytössä alkuperäinen 3dfx:n BIOS ja ajurit. Mukana ovat myös kaikki tutut bugit, joiksi sivustolla on listattu värien vääristymisongelmia ja artifakteja osalla ajureista, kuvassa näkyvät haaleat raidat tietyissä tilanteissa ja erilaiset yhteensopivuusongelmat.

Mikäli rakennuskärpänen pääsi puraisemaan, ovat 3dfx VSA-100 -grafiikkapiirit helposti saatavilla eBaysta vajaan 19 dollarin eli alle 16 euron kappalehintaan.

Lähteet: Mod Labs, HotHardware

This site uses XenWord.
;