Vuosi starttasi perinteisesti Las Vegasissa järjestetyillä kulutuselektroniikan CES-messuilla. Mitä messuilta jäi käteen tietotekniikan saralla?

AMD jatkoi siitä mihin se viime vuonna jäi eli myös tämä vuosi mennään vahvasti Ryzenin ja Vegan sanelemana. 2. sukupolven Ryzen-prosessorit tullaan julkaisemaan huhtikuussa ja käytössä on optimoitu Globalfoundriesin 12LP-valmistusprosessi. Korkeampien kellotaajuuksien ja alhaisempien muistilatenssien myötä luvassa on odotettu parannus suorituskykyyn. Tuttuun AM4-kantaan asentuvien ja nykyisten emolevyjen kanssa yhteensopivien Ryzen 2000 -sarjan prosessoreiden ohella tullaan julkaisemaan uusi X470-piirisarja alhaisemmalla virrankulutuksella. Tehokäyttäjille suunnatun HEDT-alustan Ryzen Threadripper -prosessorit tullaan myös päivittämään toiseen sukupolveen vuoden jälkimmäisellä puoliskolla.

Vega-arkkitehtuurin ilmoitettiin hyppäävän suoraan 7 nanometrin viivanleveydelle, mutta sen kanssa keskitytään pelaamisen sijaan koneoppimiseen. Kuluttajapuolella fokuksena onkin tänä vuonna mobiili-Vega kannettavissa tietokoneissa ja APU-piireissä (Ryzen Mobile). Nähtäväksi jää, tullaanko 7 nm:n Vega-grafikkapiiriä edes näkemään pelaajille suunnatuissa Radeon RX -näytönohjaimissa lainkaan vai siirtyykö AMD ensi vuonna suoraan uuteen Navi-arkkitehtuuriin.

Intelillä on parhaillaan kädet täynnä töitä Meltdown- ja Spectre-haavoittuvuuksien aiheuttamien tietoturva-aukkojen paikkaamisessa ja paikkausten korjaamisessa. Ongelmia on aiheuttanut myös siirtyminen prosessoreiden valmistuksessa pienempään 10 nanometriin ja tuotantoaikataulut ovat viivästyneet. CESissä Intel kertoi lyhyesti vain aloittaneensa ensimmäisten Cannon Lake -koodinimellisten 10 nm:n prosessoreiden toimitukset viime vuoden lopulla, mutta ei kuitenkaan kertonut sen tarkemmin yksityiskohdista. Intelin odotetaan julkaisevan vuoden alussa 2-ytimiset 35 watin 8. sukupolven Core-prosessorit ja edullisemman B360-piirisarjan. Myöhemmin tänä vuonna Core-työpöytäprosessorit päivitetään oletettavasti 9. sukupolveen ja 10 nanometriin. HEDT-tehoalustalla nykyiset Skylake-X-koodinimelliset Core X -prosessorit päivitetään näillä näkymin vuoden lopulla Cascade Lake-X -koodinimellisiin prosessoreihin, joista ei kuitenkaan vielä tiedetä juurikaan mitään sen tarkemmin.

NVIDIAlla hymyiltiin todennäköisesti leveästi AMD:n kerrottua Vega-suunnitelmistaan. AMD aikoo porskuttaa tämän vuoden Radeon RX Vega 56- ja 64-näytönohjaimilla, mutta tällä hetkellä niiden saatavuus on kryptovaluuttojen louhintabuumin takia olematon ja hintataso kaukana suositushinnoista tai ylipäätään järkevästä tasosta. GeForce 10 -sarjan näytönohjaimet perustuvat edelleen jo lähes kaksi vuotta sitten keväällä 2016 julkaistuun Pascal-arkkitehtuuriin eikä yritys kertonut CESissä sanallakaan tulevista Volta-arkkitehtuurin GeForce-pelinäytönohjaimista. Toistaiseksi ainoa markkinoille julkaistu Volta on joulukuussa lanseerattu 3000 dollarin Titan V, mutta pelinäytönohjaimien julkaisuajankohtaa voidaan vain arvuutella. Pelaajille NVIDIA tarjoili CESissä vain uuden BFGD-näyttökonseptin, jossa suurikokoista 65-tuumaista pelinäyttöä ollaan tuomassa olohuoneisiin järkyttävän korkealla hintalapulla varustettuna.

Tutkimusyhtiö Gartnerin julkaisemien tuoreiden lukujen mukaan PC-tietokoneiden toimitukset laskivat viime vuonna 2,8 prosenttia. Kuten vuosi sitten io-techissä kirjoitimme, myyntimäärissä mitattuna PC-tietokoneiden myynti tulee todennäköisesti laskemaan myös seuraavat viisi vuotta. Nyt ja tulevaisuudessa PC:tä kuitenkin käytetään entistä enemmän sille parhaiten soveltuviin käyttötarkoituksiin. Saman toteaa lähes sanasta sanaan nyt myös Gartner lehdistötiedotteessaan. Samalla HP nousi Lenovon ohi maailman suurimmaksi PC-valmistajaksi. Dell jatkaa tukevasti kolmantena, mutta Apple nousi Asuksen ohi neljänneksi suurimmaksi Acerin säilyttäessä kuudennen sijansa.

This site uses XenWord.
;