PC-tietokoneiden myynti laski jälleen viime vuonna. Myynti laski nyt viidettä vuotta peräkkäin. Onko PC kuolemassa?

Tutkimusyhtiö Gartnerin mukaan PC-tietokoneita myytiin viime vuonna maailmanlaajuisesti yhteensä 269,7 miljoonaa kappaletta, joka on 18 miljoonaa kappaletta tai 6,2 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna (2015). Edellisen kerran PC-tietokoneiden myynti kasvoi vuonna 2011, jolloin niitä myytiin 352,8 miljoonaa kappaletta. Vuosittaisesta myyntimäärästä on siis viiden vuoden aikana sulanut noin 83 miljoonaa PC:tä.

Myyntiluvut käsittävät PC-valmistajien, kuten Lenovon, HP:n, Dellin ja Applen myymät pöytäkoneet, kannettavat tietokoneet ja ultramobiilit laitteet, kuten esimerkiksi Microsoftin Surfacen. Chromebookit ja iPadit eivät sisälly lukuihin, kuten eivät myöskään itse kasatut PC-kokoonpanot. Niiden etuna on mahdollisuus päivittää tarpeen mukaan yksittäinen komponentti, kuten pelkkä näytönohjain, joka pidentää koko tietokoneen uusimistarvetta vuosilla. Luotettavaa statistiikkaa itse kasattujen PC-tietokoneiden lukumäärästä ei ole helposti saatavilla, mutta viime vuosina emolevyjä on myyty vuosittain noin 130-140 miljoonaa kappaletta.

IBM julkaisi vuonna 1981 ensimmäisen PC-tietokoneen ja niitä on siitä lähtien ostettu kotitalouksiin kaikkeen käyttöön ja kaikenlaisille ihmisille. Viimeisen 10 vuoden aikana kuluttajat ovat kuitenkin ostaneet PC-tietokoneiden rinnalle noin 2,6 miljardia älypuhelinta ja useita satoja miljoonia taulutietokoneita.

Kun aikaisemmin esimerkiksi nettiselaamiseen, median kuluttamiseen, pankkiasioiden hoitamiseen ja suurinpiirtein jopa pasianssin pelaamiseen tarvittiin täysiverinen PC-tietokone, nykyään suurimpaan osaan tehtävistä löytyy helppokäyttöisempi ja kätevämpi vaihtoehtoinen laite. Jos kaiken pystyy tekemään ilman PC:tä niin hyvä, sillä se ei edes sovellu, eikä sen tarvitsekaan soveltua kaikille.

PC-tietokoneiden myyntimäärän laskiessa PC-pelitietokoneiden markkinat ovat samaan aikaan kasvamassa, raportoi tutkimusyhtiö Jon Peddie Research. Viime vuonna valmiita ja itse kasattuja PC-pelitietokoneita sekä oheistarvikkeita myytiin yli 30 miljardilla dollarilla. Edellisvuonna myynti oli hieman vajaa 25 miljardia dollaria eli markkina kasvoi vuodessa jopa 20 % . PC-pelitietokoneiden markkinan ennustetaan kasvavan vuosittain 6 % vuoteen 2019 asti.

Kuluttajat suosivat PC-pelaamista useasta eri syystä, jotka ovat muun muassa parempi grafiikka kuin konsoleissa, lyhyt katseluetäisyys näyttöön tarjoaa tarkat yksityiskohdat sekä hiiren ja näppäimistön ylivertaisuus peliohjaimena. Mielenkiintoisena yksityiskohtana JPR:n raportin mukaan rahassa mitattuna high-end-kategorian myynti oli suurin 43 % osuudellaan ja erityisesti länsimaalaiset kuluttajat ovat nälkäisiä ja valmiita investoimaan jopa tuhansia dollareita ja euroja pelirautaan:

  • Entry-Level pelitietokone (alle $1000)
  • Mid-range pelitietokone ($1000 – $1800)
  • High-End pelitietokone (yli $1800)

Myyntimäärissä mitattuna PC-tietokoneiden myynti tulee todennäköisesti laskemaan myös seuraavat viisi vuotta ja klikkiotsikointi PC:n kuolemasta jatkuu. Nyt ja tulevaisuudessa PC:tä kuitenkin käytetään entistä enemmän sille parhaiten soveltuviin käyttötarkoituksiin, kuten tehokkaaseen työtekoon sekä pelaamiseen ja sen uusimpaan muotoon eli virtuaalitodellisuuteen. PC ei kuole koskaan.

This site uses XenWord.
;