AMD ilmoitti Radeon RX Vega 64:n verottomaksi suositushinnaksi Yhdysvalloissa 499 dollaria ja Euroopassa 499 euroa. Todellinen hintataso poikkeaa kuitenkin pari päivää julkaisun jälkeen täysin luvatusta. Mistä oikein on kyse?

AMD teki ympäri Eurooppaa yhteistyötä 15 jälleenmyyjän kanssa, joille oli toimitettu Radeon RX Vega 64 -näytönohjaimia varastoon julkaisupäiväksi 14. elokuuta. Pohjoismaissa yhteistyökauppa oli Norjassa ja Ruotsissa toimiva Komplett, joka avaa ovensa Suomessa vasta myöhemmin tänä syksynä eikä toistaiseksi myy ja lähetä tuotteita Suomeen.

Komplett oli saanut norjalaisen tek.no-sivuston mukaan yhteensä 275 kappaletta Vega 64 -näytönohjaimia varastoon, joista se myi yksittäisinä näytönohjaimina ilman pelejä noin 200 kappaletta 5090 Ruotsin kruunun eli 534 euron hintaan. Briteissä Overclockers UK myi muutama sata näytönohjainta 449 punnalla ja Saksassa Mindfactory myi 60 näytönohjainta reilun 500 euron hinnalla. Käytännössä ensimmäinen erä Vega 64 -näytönohjaimia myytiin julkaisun jälkeen ensimmäisten tuntien tai minuuttien aikana niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissa.

Kun ensimmäinen erä loppui, Vega 64:n hinta pomppasi Yhdysvalloissa 100 dollaria ja Euroopassa yli 100 euroa sillä tarjolla on enää kalliimpia kahdella pelillä varustettuja Radeon Pack -paketteja eikä pelkkiä näytönohjaimia.

Yhdysvalloissa Newegg.com-verkkokaupassa Vega 64 maksaa nyt 599 dollaria ja Saksassa 649 euroa. Useampi jälleenmyyjä onkin vahvistanut medialle, että 499 dollarin tai noin 500 euron julkaisuhinta ensimmäiselle erälle oli mahdollinen ainoastaan AMD:n tarjoamilla alennuksilla. Kun jälleenmyyjät ovat joutuneet palaamaan normaaleihin rutiineihin ja tilaamaan näytönohjaimet tukkureilta ja valmistajilta, ei 499 euron julkaisuhinta ole enää mahdollinen tai tuotetta myytäisiin tappiolla.

Suomessa Radeon RX Vega 64:n hinnoittelu on tällä hetkellä täysin järjetön. Halvin Vega 64 löytyy Hinta.fi-hintavertailun mukaan listattuna Multitronicissa 725 euron hintaan, mutta sen saatavuutta ei ole vahvistettu. Jimm’s PC-Store on listannut kotisivuillaan julkaisupäivästä lähtien Sapphiren Radeon RX Vega 64 -mallit, jotka tulevat normaalisti tukkurilta ilman AMD:n tukea ja hinnat ovat alkaen 769 euroa.

Uuden näytönohjaimen julkaisun yhteydessä saatavuus on yleensä rajoitettua ja myyntihinnat saattavat olla hieman suositushintaa korkeammat. Radeon RX Vega 64:n tapauksessa kyse ei kuitenkaan ole parista kymmenestä vaan jopa sadoista euroista. Lisäksi AMD kommunikoi median suuntaan ennen julkaisua ainoastaan 499 dollarin tai noin 500 euron hinnasta, mutta jälleenmyyjiltä tihkuneiden tietojen mukaan kyseessä on ollut vain keinotekoinen temppu, jolla hinta saatiin näyttämään hetken alhaisemmalta kuin todellisuudessa tuotetta on mahdollista myydä. Erityisen ongelmalliseksi tilanteen tekee se tosiasia, että media on maailmanlaajuisesti tehnyt arvosteluissaan johtopäätökset AMD:n ilmoittamaan julkaisuhintaan perustuen.

Edullisimmillaan Radeon RX Vega 64:ää myytiin Saksassa 509 euron hinnalla, jolloin se on suorituskykynsä puolesta hyvä näytönohjain. Jos hintalappu on kuitenkin yli 600 euroa tai jopa yli 700 euroa, kuten tällä hetkellä Suomessa, muuttuu tuomio radikaalisti.

Yllä olevassa graafissa on esitetty Radeon RX Vega 64:n suorituskyky suhteessa hintaan, jos käytössä on Euroopan 499 euron suositushinta, tämän hetken 649 € hintataso Saksassa ja Jimm’s PC-Storen edullisin listaama 769 € hintainen Sapphiren Vega 64. Vertailukohtina ovat edullisimmat Suomessa myynnissä olevat GeForce GTX 1080- ja 1080 Ti -mallit.

Kiitosta ei ole myöskään ole tullut saatavuudesta, varsinkin kun HardOCP:n haastattelussa AMD:n markkinointi- ja PR-johtaja Chris Hook kertoi Vegan julkaisun viivästyneen saatavuuden varmistamiseksi pelaajille (0:50). Monissa maissa, kuten Suomessa, näytönohjaimia ei kuitenkaan ollut saatavilla ensimmäistäkään ja heti julkaisun jälkeen yritys julkaisi erillisen kryptovaluuttojen louhintaan tarkoitetun ajuriversion.

Edullisempi Radeon RX Vega 56 saapuu myyntiin 28. elokuuta ja sen veroton suositushinta Yhdysvalloissa on 399 dollaria. Euroopan suositushinnaksi odotetaan 399 euroa ja Suomessa hintatason pitäisi olla alvin kera noin 420 euroa eli samalla tasolla GeForce GTX 1070:n kanssa.

AMD valmistelee parhaillaan virallista lausuntoa Radeon RX Vega 64:n julkaisuhinnoittelusta, joten jäämme seuraamaan tilanteen kehittymistä ja uutisoimme AMD:n lausunnosta, kunhan se julkaistaan.

Olemme päivittäneet io-techin Radeon Vega RX 64 -artikkeliin tuoreet tiedot epäselvyyksistä hinnan suhteen, emmekä toistaiseksi anna näytönohjaimesta minkäänlaista suositusta hintaan perustuen.

This site uses XenWord.
;