Tesla V100 käyttää NVIDIAn Volta-arkkitehtuuriin perustuvaa GV100-grafiikkapiiriä. GV100 on kooltaan peräti 815 mm² ja se on käytännössä suurin piiri, mitä nykyisillä valmistusprosesseilla on mahdollista valmistaa.

NVIDIA julkisti GV100-grafiikkapiirin ja siihen perustuvan Tesla V100 -kiihdyttimen Mezzannine-version toukokuun alkupuolella. PCI Express -versio samasta kiihdyttimestä julkistettiin kesäkuun loppupuolella.

Nyt NVIDIA on ilmoittanut bloginsa välityksellä, että se on luovuttanut ensimmäiset toimivat Tesla V100 -kiihdyttimet tekoälytutkimuksen parissa työskenteleville asiakkailleen. Luovutetut kiihdyttimet on paketoitu mustaan paketointiin kultaisin tekstipainatuksin. Ainakin nyt luovutetuissa paketeissa oli Tesla-painatusten lisäksi Jensen Huangin nimikirjoitus.

Yhtiön toimitusjohtaja Jensen Huang luovutti viisitoista Tesla V100 -kiihdyttimen PCI Express -versiota yhtä monelle tekoälyn tutkijalle Computer Vision and Pattern Recognition -konferenssissa. Tutkijat työskentelevät ympäri maailman eri yliopistoissa ja yrityksissä erilaisten tekoälyprojektien parissa ja kuuluvat NVIDIAn AI Labs -tutkimusohjelmaan.

GV100-grafiikkapiiri rakentuu 21,1 miljardista transistorista ja se valmistetaan TSMC:n 12 nanometrin FFN-prosessilla. Grafiikkapiirin sisältä löytyy 84 SM-yksikköä, eli yhteensä 5376 FP32- ja 5376 INT32-CUDA-ydintä, 2688 FP64-CUDA-ydintä ja 672 Tensor-ydintä. Tesla V100 -kiihdyttimissä on käytössä 80 SM-yksikköä, eli 5120 FP32- ja INT32-CUDA-ydintä, 2560 FP64-CUDA-ydintä ja 640 Tensor-ydintä.

GV100-grafiikkapiiri on varsinainen jättiläinen. NVIDIAn mukaan piirin pinta-ala on 815 mm², mikä tarkoittaa, että piirejä saadaan mahtumaan yhdelle piikiekolle vain noin 60 kappaletta. Mitä suurempia piirit ovat, sitä todennäköisimmin niihin osuu myös virheitä, jotka estävät piiriä toimimasta joko osittain tai kokonaan. NVIDIA ei ole antanut saannoistaan virallisia lukuja, mutta niiden ei voida tässä vaiheessa olettaa olevan erityisen korkeita.

Osittain oletettavan heikkojen saantojen vuoksi NVIDIA tuo Tesla V100:n ensimmäisenä myyntiin vain omissa DGX-1V-kokoonpanoissaan, jotka on hinnoiteltu 149 000 dollariin per supertietokone. Kussakin DGX-1V:ssä on käytössä kahdeksan Tesla V100 Mezzannine -kiihdytintä. DGX-1V-kokoonpanojen toimitukset aloitetaan kuluvan vuosineljänneksen aikana.

Nyt kehittäjille luovutetut PCI Express -versiot saapuvat myyntiin myöhemmin tämän vuoden aikana toistaiseksi määrittelemättömään hintaan.

Lähde: NVIDIA

This site uses XenWord.
;