NVIDIA valmistelee parhaillaan uusien Ampere-sukupolven GeForce-näytönohjainten julkaisua. Aiemmin kesällä netissä liikkui huhuja, joiden mukaan yhtiö toisi uusien näytönohjainten mukana myös uuden lisävirtaliittimen.
Nyt Twitter-käyttäjä HXL on julkaissut kuvia, jotka osoittavat huhujen pitävän paikkaansa ja yhtiön todellakin suunnitelleen uuden 12-pinnisen lisävirtaliittimen. Kuvissa näkyy Seasonicin valmistama kaapeli, joka muuntaa virtalähteen päästä kaksi 8-pinnistä PCI Express -lisävirtaliitintä uudeksi 12-pinniseksi liittimeksi. Fyysisesti Molex MicroFit 3.0 -liitintä käyttävä lisävirtaliitin ei ole ATX-standardin tukema tai PCI-SIG:n ratifioima, vaan ainakin toistaiseksi NVIDIAn oma liitin. Kooltaan se on jopa hieman nykyisiä 8-pinnisiä PCIe-lisävirtaliittimiä pienempi.
Kesällä liikkuneiden huhujen tukena liikkui myös muutamia teknisiä piirrustuksia tulevasta liittimestä, joskin ne olivat keskenään osittain ristiriitaisia. Yhden lähteen mukaan liittimen 12 voltin pinnit olisi suunniteltu 8,5 ampeerin virralle, toisen mukaan 9 ampeerin ja kolmannen 9,5 ampeerin virralle. Kaikki olivat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että liittimessä on yhteensä kuusi 12 voltin pinniä, mikä tarkottaisi teoriassa maksimissaan 612 – 684 watin tehoa. Seasonicin adapterikaapelin paketoinnin mukaan sen kanssa on suositeltavaa käyttää vähintään 850 watin virtalähdettä.
HardwareLuxx-sivuston Andreas Schilling raportoi saaneensa Seasonicin adapterin jo käsiinsä ja vahvistaa adapterista löytyvän kuusi 12-voltin pinniä, neljä maata ja kaksi sense-pinniä. Schillingin mukaan hänen tietojensa pohjalta liitintä on tarkoitus käyttää vain Founders Edition -näytönohjaimissa ja AIB-valmistajien omat mallit luottaisivat tuttuihin PCIe-lisävirtaliittimiin, mutta asiasta ei ole vielä täyttä varmuutta.
Lähteet: HXL @ Twitter, Andrea Schilling @ Twitter, HardwareLuxx
ATX12VO standardin ymmärrän, siinä tavoitteena on modernisoida tietokoneen virransyöttö. Tässä taas syötetään sama jännite käyttäen melkein samaa määrää pinnejä ja käytettävissä oleva teho vastaa nykyistä standardia. Käytännössä ainut etu näyttää olevan pieni liitin. Vaikea löytää ymmärrystä tälle päätökselle.
Ei varmastikaan vaadi tietyn valmistajan virtalähdettä. Myöskin tämä 850W suositus saattaa olla ihan vain Seasonicin oma numero liittyen tuohon liittimen teoreettiseen maksimitehoon.
Ottaen huomioon, että 250W TDP:n Turing korteille Nvidia suositteli 650W virtalähdettä, en oikein jaksa uskoa, että suositus olisi tällä kertaa enempää kuin 750W.
Minun käsittääkseni kuitenkaan kaikkien virtalähteiden johdot ei ole suoraan yhteensopivia eri valmistajien kesken.
Eivät ole automaattisesti, mutta mikään ei sano etteikö joka valmistajalla olisi vastaava kaapeli tulossa
Niinno, toistaiseksi ei taida olla edes varmuutta siitä minkä merkkinen johto FE:n mukana tulee (olettaen että jotain bundlataan mukaan).
Eiköhän se bundlattu piuha ole sellainen, jossa on 12-pinninen liitin toisessa päässä ja joku yhdistelmä kahdesta 6- tai 8-pinnisestä liittimestä toisessa päässä. Ja tämä sitten liitetään siihen väliin toisten piuhojen jatkoksi.
Kuvan liittimessä molemmat päät on uroksia, joten ei toimi tuo ajatus.
Juu tuo olisi tosiaan universaali ratkaisu mitä piuhojen yhteensopivuuksiin tulee. Toisaalta tuo lisäisi kyllä koteloon pakattavien johtojen määrää.
Tai nvidia tekee omenat ja tuo adapteri on 49.90€ optio.
Miksei Nvidian adapteripiuha voisi olla esim. 2x8pin naaras <-> 12pin?
Niin siis tuo on Seasonicin piuha, tarkoitettu virtalähde-näytönohjain välille, missään ei sanota että se tulisi FE-mallien mukana. FE-mallien mukana voi tulla esimerkiksi lyhyt 8+8-pin>12-pin adapteri
Olikohan tällä kertaa kortin nimi enne? Onhan noita sovitinpiuhoja ollut maailman sivu jossa vaikka kahdesta 6pin liittimestä yhdistetään yksi 8pin ja toisinpäin.
Jos liittimestä myöhemmin tulee standardi, niin ei ongelmaa. Sattumanvaraiset adapterit ei koskaan ole hyvästä miltään kantilta.
Tätä vähän epäilinkin aikaisemmassa uutisessa ettei sitä nyt todellakaan ruveta vaatimaan 4*8-pin adapteriin et saa 12-pinnisen (4*8-pin=600W) siis standardin mukaan noin… Toisaalta en myöskään usko et tuleva huippumalli menee mihkään yli puolen kilowatin luokkaan, oikealta tehonkulutukselta. Niin ja saahan siitä PCI-E liitännästäkin tarvittaessa sen 75W.
Nyt savuaa ja pahasti…Jos uudet Nvidiat tarvita jotain hiton erillisiä kaapeleita ja lisäliittimiä niin pitäkööt tunkkinsa:)
Sen lisäksi ”löytäjien painos” ainakin tuosta seuraavasta lippulaiva mallista vaatii vähintään 850w virtalähteen. Olin jo siinä toivemaailmassa, jossa ei oikeasti 750w parempaa virtalähdettä tarvitse, muuta kuin SLI -käytössä. Taisin olla väärässä.
750W tulee melko varmasti riittämään ihan hyvin. Ja jos ei riitä 3090:lle, niin vähintäänkin kaikille muille korteille.
Jos näytönohjaimessa on tuollaiset uudet virtaliitännät, tulee jonkinlainen adapteri vähintäänkin näytönohjaimen mukana. Eivät he voi myydä ohjainta, jota ei voi käyttää out of the box vaan tarvitsisi vielä erikseen jotakin.
Mielestäni tuo Seasonicin johto vaikuttaa sellaiselta, että sen voi ostaa erikseen, jotta saa johdot siistimmin jo powerilta asti. Tuohan ei tosiaan edes sovi muihin virtalähteisiin, koska virtalähteen päässä johtojen pin outit eivät ole standardeja.
Pitää vain toivoa että huhut ei pidä paikkaansa. Jos taasen pitää niin kyse on todennäköisesti siitä kuinka paljon 3090 kuormittaa poweria yhdellä linjalla, etenkin jos sinne tulee 12 pinnin liittimen lisäksi jotain muitakin virtaliittimiä.
/edit
Toi liitin ei ole siis vielä standardi,tosin vuoden kuluttua voi sellainen olla.
Niin typerää kuin se onkin, modulaaristen virtalähteiden liittimet eivät ole käsittääkseni millään muotoa standardoituja virtalähteen päässä, pinnit voivat olla eri järjestyksessä eri merkeillä ja sitten ei ole enää kellään kivaa kun pistää (epä)sopivan toisen merkin piuhan virtalähteeseen.
Itsellekkin tuli vastaan toi vähän yllätyksenä ettei ne ole standardoitu eli toisen powerin sata/molex johdon virtalähteeseen menevä liitin kyllä menee toiseen virtalähteeseen mutta pinnit on sitten eri järjestyksessä.Ihan kivaa jos/kun modulaarisia powereita on monta ja pitää lähteä arpomaan että mikä menee mihinkin ja toivoa ettei savut pääse ulos.
/edit
Toi siis päti vanhempiin ja niihin ensimmäisiin powereihin,nykyään jos ostat tollaisen niin niissä on kai jonkinlaisia merkkejä mistä tietää minkä merkin poweriin johto menee?.
niin tietää että DIY ajat ovat edessä
Mistäs tällainen tieto?
Tai sitten jos kaapelin kautta saa sen 600W ja emolevystä vielä muutama kymmenen päälle, niin oletuksella heittävät, että 850W virtalähde, kun muukin kokoonpano vaatii sitä sähköä. Amperen kulutushuhut keväällä oli 320-375W, joten kellottuna tai AIB painoksena 400W menee varmaan heittämällä rikki.
Niin pointti oli että jos suositellaan jotain virtalähdekokoa niin oletettavasti tuote on tarkoitettu sellaiseen käyttöön missä sitä kokoa tarvitaan. 3060-luokan kortit ei tule mitään 400 wattia syömään vaikka kuinka kellotat, itsellä alla oleva 175W 2060 Super keulii n. 210 wattiin kellotettuna. Peruskulutuksen pitäisi tuplaantua samassa luokassa jos meinaa 400W tienoille päästä. En kyllä näe että näin käy, enkä siten näe järkeä miksi tuollaisia wattimääriä suositeltaisiin muualle kuin sinne isompiin kortteihin.
Itsellä 2080ti ja koneen virrankulutus on folding home jossain 500-550watin tuntumassa eli pärjää kyllä pienemmällä virtalähteellä kun epäilen ettei nämä uudet kortit hirveästi kulutusta lisää ja nämä lukemat on ups kautta eli myös näyttö on siinä mukana.